Travel War: Μεξικό vs Περού

Travel War: Μεξικό vs Περού


  • Total voters
    36

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.520
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Το φαγητό στο Μεξικό πάνω από κάποια άλλη λατινοαμερικάνικη χώρα;
Στην Κούβα δεν έχεις πάει ακόμα ε;

Φαντάζομαι δεν είναι τυχαίο που η Μεξικάνικη κουζίνα είναι η πιο διαδεδομένη κουζίνα της Λατινικής Αμερικής. Αν δεν τρως κρέας βέβαια είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά στο Περού ακόμα πιο δύσκολα, ειδικά εκτός Λίμα. Ελπίζω να σου αρέσουν πολύ οι πατάτες.

Πάω να παραγγείλω ένα χάμστερ στο φούρνο τώρα!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.793
Likes
18.422
Εγώ (αλλά και πολλοί άλλοι που ξέρω) το φαγητό στο Μεξικό το βρήκα επιεικώς μέτριο, μέχρι κακό. Καμία σχέση με αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε μεξικάνικο (άλλωστε το λένε, όχι τυχαία, text-mex). Το καλύτερο δε γεύμα ήτάν ένα σεβίτσε στη Τουλούμ κι αυτό μάλλον κάτι λέει. Στο φαγητό λοιπόν αναφανδόν Περού, ακόμα και εκτός Λίμας (στην οποία τρως θεϊκά).
 
Μηνύματα
1.992
Likes
6.323
Μεξικό περάσαμε 1 μήνα πέρυσι, το λατρέψαμε!
ΟΧΙ για το φαγητό
ΟΧΙ για τις παραλίες
Ναι για περιοχές όπως η Τσιάπας, το Copper Canyon, το Tehuacan, τα αρχαία στο Becan και στο Calakmul, το Bacalar και άλλα.

Περού δεν έχουμε πάει ακόμη. Θα το κάνουμε όταν υπάρχει ένας μήνας διαθέσιμος τουλάχιστον, να προλάβουμε τίποτα.

Θα δώσω ψήφο στο Περού, λοιπόν, καταλαβαίνετε με τι προσδοκίες θα πάμε. 🙂
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.680
Likes
50.541
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Θα πάω με τις κατηγορίες που βαθμολογώ πάντα:

Φύση: Tι να πεις για το Περού, ίσως μόνο η Ινδονησία παγκοσμίως μπορεί να ανταγωνιστεί την απίστευτη ποικιλία του. Θες έρημο και όαση; Τσεκ. Παγετώνες; Ουφ, από τους πιο θεαματικούς στον κόσμο. Νησιά με τρομερή βιοποικιλότητα; Έχουμε. Τα ωραιότερα βουνά στον κόσμο; Τα καλύτερα τρεκ στον πλανήτη; Ε ναι, ΜΑΚΡΑΝ, ούε το Νεπάλ τρεκ που να περνάνε από παγετώνες σε τούνδρες, από εκεί σε τροπικά δάση, μετά στα 5500 υψόμετρο για να καταλήξεις στην ωραιοτερη φύση του κόσμου, που για μένα είναι η ζώνη ανάμεσα στις Άνδεις και τον Αμαζόνιο, είναι και ανεξάντλητη. Το Μάνου στον Αμαζόνιο είναι απίστευτο, τα χρωματιστά βουνά, φοβερά φαράγγια στο νότο, όοοοοολη η περιοχή γύρω από το Huaraz είναι κορυφή σε αλπικά τοπία παγκοσμίως, η θέαση πανίδας από αρκούδες (έχω δει δυο φορές...τη μια στο Μάτσου Πίτσου!) μέχρι φάλαινες και vicunas ή ανακόντα είναι απίθανη, μόνο τους καταρράκτες στο Cotahuasi (δυο φορές πιο βαθύ από το Grand Canyon είναι) να βάλεις, ή το Gocta, το Huayllay, τα ατελείωτα υψίπεδα και πόσα ακόμη, η χώρα απλά δε συγκρίνεται με τίποτε στο ορατό σύμπαν, παίρνει 12. Απλά έχει ΤΟΣΑ να δεις που οι περισσότεροι αυτά που λέω δεν τα έχουν καν στη λίστα αυτών που απέρριψαν για να πάνε (δικαίως) στα πιο τρανταχτά highlights.

Το Μεξικό έχει πάαααρα πολλά να δείξει, απλά είναι άτυχο να συγκρίνεται με το ΠΕρού. Ξεχωρίζω το θέαμα στο Holbox, σίγουρa έχει απείρως καλύτερες παραλίες και βυθό, μου άρεσε πάρα πολύ το Hierve el Agua, πάρα πολλά cenotes είναι φοβερά, ψιλοαπογοητεύτηκα στο Sumidero (περίμενα κάτι πιο εντυπωσιακό, βαρέθηκα κιόλας στο τέλος), για μένα κορυφή ήταν το Nevado de Toluca και δεν έχω πάει ακόμη στο Copper Canyon και το Nayarit. Παίρνει 9 από μένα στην κατηγορία το Μεξικό, το Περού δεν το φτάνει, αλλά είναι πολύ ψηλά.

Συνολικό σκορ ως τώρα: Περού-Μεξικό: 12-9

Αρχαιολογία: Αν κάτσω και αθροίσω τους αρχαιολογικούς χώρους που έχω πάει και στις 2 χώρες, βγαίνει τριψήφιο! Χρόνια να έχεις να τρέχεις.

Από το Μεξικό τα κορυφαία για μένα ήταν το Bonampak και το Yaxchilan, πρώτο για τις απίθανα ζωντανές τοιχογραφίες, το δεύτερο γιατί το ταξίδι για να φτάσεις εκεί, η αίσθηση ότι είσαι στο πουθενά με τα howler monkeys να κάνουν χαλασμό όσο μελετάς τα ανάγλυφα είναι ανεκτίμητο. Το τοπ-10 για μένα συμπληρώνουν φυσικά το Palenque, to Calacmul, το Monte Alban, το Uxmal, η Teotihuacan, το Chichen Itza, το Coba και θα βάλω και το Tulum για το setting. Και προσπάθησα να τα βάλω και με σειρά προτίμησης, αλλά μην την παρετε και μετρητοίς. Πόντος στο El Tajin γιατί είναι διαφορετικό κι εδώ θα βάλω δυο αστερίσκους: ο ένας είναι ότι δε βρίσκεις κανένα σωζόμενο μεγάλο αρχαιολογικό χώρο για τους Ολμέκους (που έχουν φοβερά αντικείμενα μέσα σε μουσεία) και ο δεύτερος ότι σε σχέση με το Περού είναι πολύ πιο επαναλαμβανόμενο το μοτίβο, δηλαδή πυραμίδα και πάλι πυραμίδα, ΟΚ με κάποιες διαφορές, αλλά πολλή πυραμίδα.
Δε γκρινιάζω, για αρχαιόπληκτους η χώρα είναι για 9. Αλλά Περού δεν είναι, τι να λέμε τώρα.

Στο Περού τώρα τι να πρωτοπείς ρε παιδιά; Να κάνω ένα τοπ-10 αλλά θα μπορούσε να είναι και τοπ-40 χωρίς ζόρι. Δε γίνεται να μη ξεκινήσω από Μάτσου Πίτσου, Choquequirao, Vilcabamba, Kuelap, είναι τεράστια, είναι απερίγραπτη η ευτυχία του να φτάσεις εκεί με τρεκ, δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο πια που να μπορείς να κάνεις τον Indiana Jones, η δεύτερη και η τρίτη είναι κυριολεκτικά χαμένες πόλεις όπου είσαι μόνος σου και κατασκηνώνεις και κάνεις barbeque στο παλάτι του Ίνκα με τους κόνδορες να πετάνε από πάνω και άγρια λάμα να μασουλάνε δίπλα σου χωρίς καμία ψυχή για χιλιόμετρα. Αλλά είναι ατελείωτα τα μέρη που ανακαλύπτεις μόνος σου, η La Congona ας πούμε είναι απίθανο μέρος, με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς πλην δυο χωρικών, στο ΜΕξικό μπορεί και να ήταν ο κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος της χώρας. Το Περού έχει και πολύ μεγαλύτερο βάθος χρονικά, δεν είναι μόνο Ίνκας, πας στο Caral κι είναι άνω των 5.000 ετών, έχει πυραμίδες Ηλίου και Σελήνης από τους Moche, το Chavin είναι απίθανο, οι Νάσκα είναι όλο μυστήριο και τέλος πάντων πόσα αρχαιολογικά μνημεία μπορείς να δεις μόνο από τον αέρα, το Saqsayuaman είναι πραγματικά τέρας που σε αφήνει άφωνο (κι ας είναι κυρίως Ίνκα), το Raqchi είναι συγκλονιστικό να το φανταστείς στο απόγειό του . Όποιος νομίζει ότι η χώρα είναι μόνο οι Ίνκας είναι σα να διάβασε μόνο την τελευταία σελίδα ενός βιβλίου.

12 το Περού, συνολικά είμαστε στο 24-18 έως τώρα.

Αρχιτεκτονική: Δυνατές και οι δύο χώρες, χωρίς να είναι κορυφή πάντως. Κι επίσης έχουν και πολλά πολλά εκτρώματα, φαβέλες κλπ. Εμένα μου αρέσει αρχιτεκτονικά το Μέξικο Σίτυ λίγο πιο πολύ από τη Λίμα, έχει και περίεργες γειτονιές και στα διαμαντάκια θα βάλω και το Tlacotalpan και πολλές από τις πόλεις βορείως του Μέξικο Σίτυ βεβαίως, από Zacatecas μέχρι Miguel de Allende, εμένα μου άρεσε πάρα πολύ η Morelia. Το Περού έχει το φοβερό Κούσκο (ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο στην ήπειρο λόγω "ζωντανής" αρχιτεκτονικής , έχει πολύ ωραίες πόλεις στα βόρεια, συν μερικές στα νότια, συν κάποια αλλά όχι πολλά χωριά, συν κάποια τέρατα. Το σκορ είναι 7-8 υπέρ του Μεξικού για μένα εδώ.

Άνθρωποι: Καταρχήν συμπαθέστατοι και οι δύο λαοί, φιλόξενοι, καλόκαρδοι άνθρωποι που έχουν περιέργεια να γνωρίσουν τον ξένο και θέλουν να περάσει καλά στη χώρα τους. Φοβερό σέρβις από τους Περουβιανούς λόγω κουλτούρας (η τεμπελιά τιμωρούταν με θανατική ποινή στο Tawantisuyo) και άνθρωποι καλοί έσω αθώοι ειδικά οι ορεσίβιοι, έξω καρδιά, χαβαλετζήδες, ωραίοι τύποι οι Μεξικανοί. Και οι δύο χώρες έχουν αναρίθμητες εθνότητες με ζωντανότατη κουλτούρα, βάζω 9 και στους δύο.

Συνολικά είμαστε στο 40-35 υπέρ του Περού.

Κόστος: Πάνω-κάτω ίδιο κόστος για τις δύο χώρες, κατά μέσο όρο το Περού είναι φτηνότερο εκτός τουριστικών περιοχών (αισθητά κιόλας), αλλά κάποιες δημοφιλείς δραστηριότητες είναι υποχρεωτικά ακριβές, θα το λήξω ισόπαλο 8-8.

Ασφάλεια: 8 έχω βάλει και στις δύο, χώρες που ταξιδεύονται εύκολα με κοινή λογική, έχω περάσει αρκετούς μήνες και στις δύο, λίγο να αποφύγεις τα κακοτόπια κι είσαι μια χαρά.

Μοναδικότητα: Εδώ να με συμπαθάει το Μεξικό, αλλά θα χάσει λίγο, διότι πολλά από αυτά που συναντάμε στη χώρα τα βρίσκεις και παραδίπλα, ορισμένα μάλιστα και σε καλύτερη ποιότητα, από τις πυραμίδες μέχρι την αποικιακή αρχιτεκτονική και τις παραλίες μέχρι τα ηφαίστεια είναι γεμάτη η Κεντρική Αμερική, με Μπελίζ και Γουατεμάλα να είναι φοβερές. Το Περού είναι πιο μοναδικό με αξιοθέατα που δε συγκρίνονται, από τις γραμμές της Νάσκα και τους Uros μέχρι την ποικιλία των οικοσυστημάτων και την τόσο διαφορετική κουζίνα.
10-8 για το Περού, που προηγείται συνολικά 66-59

Αυθεντικότητα: Εδώ μετράω δυο πράγματα:
α) το κατά πόσον η χώρα υποφέρει από υπερτουρισμό ή έχει μέρη που μπορείς να απολαύσεις μόνος
β) κατά πόσον διατηρείται παραδοσιακός τρόπος ζωής, παλιά έθιμα κλπ

Σκοράρουν πολύ καλά και οι δυο χώρες, που μόλις αποφύγεις τα πιο κραυγαλέα τους highlights (πχ Yucatan ή Μάτσου Πίτσου) είσαι μόνος σε φοβερά μέρη. Θα δώσω έξτρα πόντο στο Περού γιατί υπάρχουν ορεινές κοινότητες των Άνδεων που φαίνεται να μην έχει αλλάξει τίποτε (μα τίποτε!) εδώ και αιώνες: ακόμη μιλούν Κέτσουα, ντύνονται όπως τότε, τρώνε ακριβώς τα ίδια, έχουν τις ίδιες δοξασίες, την ίδια αρχιτεκτονική, τον ίδιο τρόπο ζωής που είχαν πριν την άφιξη των Ισπανών, χωρίς να χρειάζεται να πας στη ζούγκλα για να το βρεις (που θα το βρεις κι αυτό). 9-8 για το Περού, οριακά.


Φαγητό: Τοπική κουζίνα έχουν και οι δύο χώρες. Στο Περού η ένστασή μου είναι ότι μόλις φύγεις από τις πιο "διεθνείς"περιοχές του πρέπει να επιλέξεις πού θα φας για να μη φας τα ίδια γνωστά, στο Μεξικό ότι γενικώς η κουζίνα τους έχει δυο στοιχεία (φασόλια και καλαμπόκι) που εμένα προσωπικά δε μου αρέσουν, έχουν πολύ δυνατή γεύση και μου χαλάνε σχεδόν όλες τους τις δημιουργίες. Το Περού έχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, λόγω ποικιλομορφίας, στο ίδιο πιάτο δηλαδή έχεις θαλασσινά (τα καλύτερα στον κόσμο μαζί με τη Χιλή), τροπικά προϊόντα από τον Αμαζόνιο και τις φοβερές γεύσεις των Άνδεων. Στο πολύ υψηλό επίπεδο (γκουρμεδιές) πάλι έχει προβάδισμα το Περού, με τη Λίμα να είναι τοπ-3 πόλη στον κόσμο για μένα.

8-7 για το Περού. Μέχρι στιγμής είμαστε στο 83-74


Ποικιλία: Εδώ βαθμολογώ πόσο αλλάζει η χώρα όσο την ταξιδεύεις. Δηλαδή να έχει αξιοθέατα πολλών ειδών (όχι μόνο αρχιτεκτονική, μόνο αρχαιολογία, μόνο φύση κλπ) αλλά και το κατά πόσο μια χώρα είναι ποικιλόμορφη σε επίπεδο γεωγραφικό, γλωσσικό, θρησκευτικό. Τεράστιες είναι και οι δύο, προσφέρουν και οι δύο πάρα πολλά πράγματα, θες μήνες για να δεις μόνο τα βασικά τους, μπορείς να περπατάς σε παγετώνες, να πας για τρεκ στη ζούγκλα, να κάνεις μπάνιο με φάλαινες, να βρεις χαμένες πόλεις, να φας μισελινάτα και να περάσεις χρόνο ανεβαίνοντας ηφαίστεια μέσα σε 3 μέρες, αλλά το Περού είναι κορυφαίο στο είδος του στον κόσμο για μένα, δέκα χώρες σε μια. Το Μεξικό παίρνει άριστα 10 και το Περού παίρνει το δωδεκάρι μου.


ΣΥΝΟΛΟΝ: Κερδάει το Περού 95-85.

Το Περού είναι ο κορυφαίος προορισμός στον κόσμο κατ' εμέ , το Μεξικό ο τέταρτος, τιτανομαχία, αλλά καθαρό το προβάδισμα του Περού.

Λυσσάξτε τσαούσες.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.680
Likes
50.541
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Φαντάζομαι δεν είναι τυχαίο που η Μεξικάνικη κουζίνα είναι η πιο διαδεδομένη κουζίνα της Λατινικής Αμερικής.
Δίπλα στις ΗΠΑ είναι, γι αυτό.

Αν δεν τρως κρέας βέβαια είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά στο Περού ακόμα πιο δύσκολα, ειδικά εκτός Λίμα
Δύσκολο να φας θαλασσινά και vegetarian στο Περού; Τι θα δυσκολευτείς να βρεις δηλαδή, 4.000 είδη πατάτας, κινόα σε όλες τις εκδοχές της και τη μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων παγκοσμίως;
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.680
Likes
50.541
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Στο μεταξύ έγραψα ολο το κατεβατό και στο καπάκι πήγαν δύο και ψήφισαν Μεξικό. Κάπως έτσι θα βγει κι ο Κασελάκης να ξέρετε.
 
Last edited:

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μια χαρά είναι τα φασόλια και το καλαμπόκι, ειδικά αν τα ανακατέψεις με σοκολάτα. Λυσσάξατε πια!
Α, και το Περού δεν έχει μαριάτσι! -5 πόντοι γι'αυτό.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.680
Likes
50.541
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μια χαρά είναι τα φασόλια και το καλαμπόκι, ειδικά αν τα ανακατέψεις με σοκολάτα. Λυσσάξατε πια!
Α, και το Περού δεν έχει μαριάτσι! -5 πόντοι γι'αυτό.
Έχει πολύ πολύ καλύτερη μουσική κι όχι κιτσιές και νάνους ντυμένους σα λατέρνες με αγκράφες από λαμαρίνα στον καβάλο και κραυγές Έφης Θώδη "α-για-για-αϊ" λες και τους πάτησαν τον κάλο με γόβα Θέμη Κανέλλου.
 

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Έχει πολύ πολύ καλύτερη μουσική κι όχι κιτσιές και νάνους ντυμένους σα λατέρνες με αγκράφες από λαμαρίνα στον καβάλο και κραυγές Έφης Θώδη "α-για-για-αϊ" λες και τους πάτησαν τον κάλο με γόβα Θέμη Κανέλλου.
Κλαιω :haha: :haha: :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.871
Μέλη
38.905
Νεότερο μέλος
ntsironis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom