Προκαλεί γραμματικές σπαζοκεφαλιές, για το αν λέγεται Μυτιλήνη ή Λέσβος και για το πώς τελοσπάντων γράφεται σωστά, αλλά και ευχάριστους πονοκεφάλους για το τι να πρωτοεπισκεφτείς, καθώς μιλάμε για το τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί. Οι παρακάτω προτάσεις απλοποιούν κάπως τα πράγματα…

Βόλτα μέσα στην πόλη και στάση για πολίτικους μεζέδες. Η περιήγηση στην γραφική πόλη ξεκινά από το λιμάνι και περιλαμβάνει μοναδικά αρχοντικά με απίστευτες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Όταν πεινάσετε αράξτε στο Ερμή, ένα πανέμορφο και ιστορικό καφεμεζεδοπωλείο στην παλιά αγορά, με ντόπιο ούζο και πολίτικα μεζεδάκια.

Μπάνιο στα Βατερά, στο Τάρτι και στη Σκάλα Ερεσού. Από τις πολλές παραλίες του νησιού σίγουρα επισκεφτείτε τα Βατερά με την τεράστια αμμουδιά, το Τάρτι και τα γαλαζοπράσινα νερά του και την Σκάλα Ερεσού, την πιο γνωστή παραλία του νησιού για τα πεντακάθαρα νερά της και του γυμνιστές της.

Το απολιθωμένο δάσος δεν χάνεται με τίποτα. Από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλύτερα στον κόσμο, το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται στο Σίγρι και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, καθώς σε μια έκταση περίπου 150 στρεμμάτων μπορείς να δεις και να ακουμπήσεις απολιθωμένους κορμούς δέντρων – την ίδια την προιστορία δηλαδή.

Ο Μόλυβος είναι είναι από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από ψηλά και το πανέμορφο κάστρο του και κατηφορίζοντας προς τα κάτω, σουλατσάροντας στα πλακόστρωτα σοκάκια και απολαμβάνοντας το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο μπαλκονάκι κάποιου μαγαζιού, συνειδητοποιείτε ότι ο Μόλυβος είναι από άλλη διάσταση και μπορείτε να μείνετε στο φιλόξενο ξενοδοχείο Δελφίνια για να έχετε όσο χρόνο θέλετε ώστε να τον χαρείτε.

Η πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι.  Μυτιλήνη ίσον ούζο και ούζο ίσον Πλωμάρι, κι αν δεν μας πιστεύετε περάστε μια βόλτα από το Μπέρδεμα ή την Ταβέρνα του Παναή, πιείτε ούζο μέχρι τελικής πτώσης και δοκιμάστε τους ξεχωριστούς ψαρομεζέδες που θα σας προτείνουν οι ντόπιοι. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια στάση στο ιστορικό εργοστάσιο ούζου του ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ για να μάθετε από κοντά πως παρασκευάζεται.

Στην Αγιάσο θα βρεις τη γαλήνη που χρειάζεσαι. Από τα πιο ορεινά χωριά του νησιού και ταυτόχρονα ίσως το πιο όμορφο. Η Αγιάσος είναι μια αναπάντεχη έκπληξη, απίστευτα χαλαρή και ήρεμη και με μια σπάνια και άγρια ομορφιά. Τον Δεκαπενταύγουστο στήνεται μια φοβερή γιορτή προς τιμήν της Παναγίας σε όλο το χωριό και αν δεν θέλετε να τη χάσετε μπορείτε να μείνετε στα δωμάτια της Βίλα Χρυσάνθη που είναι αρκετά κοντά.