Μένεις Αθήνα, έχεις λίγες μέρες διαθέσιμες για κάποιο νησί και οι γνωστές επιλογές του Αργοσαρωνικού σε αφήνουν αδιάφορο; Οι παραλίες των Κυκλάδων είναι άλλωστε ένα ισχυρό δελέαρ και μπορείς να βρίσκεται σε αυτές το πολύ σε δύο ώρες αφού τόσο περίπου απέχει από το λιμάνι της Ραφήνας το νησί της Άνδρου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και γνωστό ως «Μικρά Αγγλία» λόγω της ναυτικής του δύναμης και ευημερίας (πολλές εφοπλιστικές οικογένειες ξεκίνησαν από εδώ) περιμένει να σαγηνεύσει τον επισκέπτη αλλά και (αρχικώς) να τον εκπλήξει με την ιδιομορφία ότι η ζωή στο νησί απλώνεται σε τρία διαφορετικά μέρη: αλλού το λιμάνι (Γαύριο), αλλού η Χώρα κι άλλου το Μπατσί – εκεί είναι η νυχτερινή κι όχι μόνο διασκέδαση.

Τι θα κάνω;

Με λίγες μέρες διαθέσιμες, ξεκινάς από τη Χωρά ώστε να «ξεμπερδεύεις» με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή και τις περίφημες εκθέσεις του. Ολόκληρη η Χώρα αξίζει να την εξερευνήσεις προκειμένου να θαυμάσεις τα ιδιαίτερης αισθητικής αρχοντικά και ίσως να μπεις σε κάποιο από τα υπόλοιπα μουσεία που εδρεύουν εκεί. Επιπλέον και πριν πας για ένα καφέ στην πλατεία, θα δεις ό,τι έχει απομείνει από το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο πάνω στο μικρό νησάκι.

Εκ των κορυφαίων  αξιοθέατων του νησιού είναι και το σπήλαιο στο χωριό Αλαδινό το οποίο έχει ηλικία 4,5-5 εκατομμυρίων ετών και έκταση περίπου 500 τ.μ. Κάνοντας με αυτοκίνητο το γύρο του νησιού, ο δρόμος θα σε φέρει από τα Αποίκια. Θα αναζητήσεις τη σχετική σήμανση προκειμένου να παρκάρεις ώστε να περπατήσεις στη ρεματιά της Πυθάρας. Ένα μάλλον απρόσμενο τοπίο για Κυκλαδονήσι που περιλαμβάνει καταρράκτες, λίμνες και πλούσια βλάστηση. Ό,τι πρέπει αν ο υδράργυρος είναι στο κόκκινο.

Πού θα κολυμπήσω;

Το πρώτο που θα φροντίσεις να μάθεις είναι εάν έχει βοριάδες! Οι πλέον διάσημες παραλίες του νησιού είναι δυστυχώς ιδιαίτερα «επιρρεπείς» σε αυτούς τους ανέμους, όποτε πράξε ανάλογα. Εάν λοιπόν έχεις σύμμαχο τον καιρό, ξεκίνα με τη διάσημη για τον βράχο μέσα στη θάλασσα «Γριάς το Πήδημα», συνέχισε με την πολύφωτογραφημένη Άχλα οδικώς μόνο με τζιπ ή αλλιώς με βάρκα από τη Χώρα) και εξέτασε τις επιλογές για Ζόρκο ή Βιτάλι.

Εάν πάλι τα μελτέμια σε προλάβουν, υπάρχουν διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων οι άκρως τουριστικές Χρυσή Άμμος και Μπατσί (η παραλία του ομώνυμου χωριού) και μετά τα Πίσω Γιάλια και ο Φελλός.

Πού θα φάω;

Η all time classic επιλογή ακούει στο όνομα «Μπαλκόνι του Αιγαίου», με θέα όνομα και πράγμα!

Στον Κόσση σερβίρουν το καλύτερο κρέας που μπορείς να βρεις στο νησί σε εξαιρετικές τιμές και bonus το σημείο που βρίσκεται.

Πολλές οι επιλογές για θαλασσινά στο Μπάτσι, μεταξύ των οποίων και τα Δελφίνια με φοβερές γεύσεις και ωραία θέα.

Πού θα μείνω;

Αρχικά, αποφάσισε αν θες εγγύτητα στο Μπατσί ή στη Χώρα και πράξε ανάλογα.

Στη Μικρά Αγγλία εάν θες νεοκλασική πολυτέλεια και αρχιτεκτονική.

Στο Paradise Design Apartments εάν αναζητάς σχέση ποιότητας τιμής στο Μπατσί.

Στο Aneroussa Beach Hotel, ιδιαίτερα εάν ταξιδεύεις με το έτερον ήμισυ.