Ολλανδία Ολλανδία: σπουδές, δουλειά, τουρισμός και ο μύθος της φιλικής προς το περιβάλλον χώρας

Hugin

Member
Μηνύματα
616
Likes
1.902
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Άκου να δεις,ο Ολλανδός που να θέλει υπάλληλο να ζητάει να ξέρουν Ολλανδικά!!!!!
Δηλαδή φίλε μου ο Έλληνας που θέλει να προσλάβει κάποιον στην δουλειά του πχ υδραυλικό,σερβιτόρο,
πωλητή,λογιστή,δεν ζητάει κάποιον που να μιλάει την γλώσσα του;Δεν μιλάμε για πολυεθνικές που έχουν
κύρια μια ξένη γλώσσα επικοινωνίας,αλλά την μέση επιχείρηση.
Ανάλογα! Αν έχεις ταβέρνα - πιτσαρία στη Αν Μακεδονία και τη Θράκη το καλοκαίρι τι να τα κάνεις τα Ελληνικά?
Βουλγάρικα αν ξέρει θα βολευτεί κάπου!
 
Μηνύματα
63
Likes
41
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία!
Ταξίδι-Όνειρο
Αλασκα
Άκου να δεις,ο Ολλανδός που να θέλει υπάλληλο να ζητάει να ξέρουν Ολλανδικά!!!!!
Δηλαδή φίλε μου ο Έλληνας που θέλει να προσλάβει κάποιον στην δουλειά του πχ υδραυλικό,σερβιτόρο,
πωλητή,λογιστή,δεν ζητάει κάποιον που να μιλάει την γλώσσα του;Δεν μιλάμε για πολυεθνικές που έχουν
κύρια μια ξένη γλώσσα επικοινωνίας,αλλά την μέση επιχείρηση.
Διακρινω μια επιθετικοτητα? Απλα ειπα αυτα που μου ειπε ο αδερφος μου που εψαξε για δουλεια οτιδηποτε δεν πηγε ολλανδια σαν επιστημονας . Δεν προσπαθω να πεισω καποιον να παει η οχι.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.739
Likes
14.663
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Το θέμα εξαντλήθηκε. Ας επιστρέψουμε στην ιστορία.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.954
Likes
9.082
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Σε ευχαριστουμε για την ωραια ιστορία σου .
Εδωσες τη δικη σου ματιά για μια χώρα αγνωστη για μένα .

Μετά απο πολλά χρόνια αθελα σου αναψες φωτιές χαχαχα
Θυμηθηκαμε τα παλιά που είχαμε πολλες αντιπαραθέσεις και γινόταν ψιλοχαμός .

Ευχαριστουμε και για την κατανόηση σου σε εμάς τους θερμοαιμους .
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.850
Likes
10.273
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Έχουν περάσει 7 χρόνια και κάτι από όταν άνοιξα αυτό το θέμα και σχεδόν 13 από όταν είχα πρωτοέρθει στην Ολλανδία. Συνήθως ακολουθεί το μου φαίνεται σαν χθες αλλά στην περίπτωση μου νιώθω σαν να έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή από τότε. Ήρθε η ώρα για το σήκουελ-remake δύο σε ένα, κάτι σαν το evil dead 2 για τους σινεφίλ! Θα ξαναπιάσω όλα τα θέματα με την τωρινή ματιά, θα κάνω κάποιες συγκρίσεις, αρνητικά και θετικά και το κυριότερο να γράψω κάποια πράγματα παραπάνω για το Άμστερνταμ. Είναι το μέρος για το οποίο έγραψα ελάχιστα πράγματα κι αυτό γιατί το είχα δει πολύ λίγο. Βέβαια από τότε το θεωρούσα με διαφορά ότι πιο ενδιαφέρον έχει να δείξει η χώρα. Σήμερα πιστεύω ότι αν επισκεφθείς το Άμστερνταμ έχεις μια καλή εικόνα για όλη την Ολλανδία και με τα δικά μου κριτήρια είναι το μοναδικό μέρος στη χώρα που αξίζει να κάνεις ταξίδι για να δεις.

Θα το πιάσω από εκεί που το άφησα. Είχα γράψει ότι ελπίζω να μην επιστρέψω για να ζήσω εδώ αλλά ήξερα ότι ήταν ένα πολύ πιθανό σενάριο. Καλώς ή κακώς αν μεταναστεύσεις οι επιλογές είναι μετρημένες στα δάχτυλα κι ανάλογα τον επαγγελματικό κλάδο μπορεί να περιοριστείς ακόμα περισσότερο. Αν μιλήσουμε για ιδανικά σενάρια θα ήθελα να ζω σε μέρος που να ξέρω τη γλώσσα και που να έχει καλό καιρό όλο τον χρόνο, δηλαδή να μην πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς και να μην βρέχει συχνά. Ο καιρός είναι απαίσιος, ειδικά το διάστημα μεταξύ Νοέμβρη-Μάρτη είναι κανονικό μαρτύριο. Κρύο, αέρας και αυτό το ενοχλητικό ψιλόβροχο που μοιάζει άκακο μέχρι να γίνεις μούσκεμα. Όταν μου λένε ή διαβάζω στο φόρουμ για ταξίδια στην Ολλανδία αυτή την περίοδο κρατάω ενός λεπτού σιγή. Δεν σας αξίζει να περάσετε τέτοιο βασανιστήριο. Το καλύτερο πράγμα της Ολλανδίας είναι να κάνετε βόλτες. Είναι τόσο ξεκούραστες πόλεις στο περπάτημα και τόσο προσεγμένες που ακόμα κι αν έχετε κινητικές δυσκολίες λογικά δεν θα ταλαιπωρηθείτε. Είναι κρίμα αυτό να το χάσετε επειδή θα χει χάλια καιρό και θα πηγαίνετε από καταφύγιο σε καταφύγιο για να γλιτώσετε. Το άλλο αρνητικό για μένα είναι τα ολλανδικά. Σαν τουρίστας δεν σου χρειάζονται προφανώς, δύσκολο (όχι απίθανο) να αντιμετωπίσεις πρόβλημα μόνο με αγγλικά. Αν ζεις αλλάζουν τα πράγματα. Σε όλο και περισσότερες δουλειές βλέπω ότι τα ζήτανε, εννοώ και δουλειές γραφείου που θεωρητικά δεν υπάρχει λόγος. Ενώ αν σε ενδιαφέρει και να κοινωνικοποιηθείς έστω και σε βασικό επίπεδο με συναδέλφους, γείτονες κλπ δεν είναι το ίδιο εύκολο χωρίς Ολλανδικά. Όλη η γραφειοκρατία επίσης είναι στα ολλανδικά και σίγουρα θα χρειαστείτε βοήθεια για κάποια πράγματα, ειδικά την πρώτη φορά που θα συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση. Δεν βγαίνει με google translate πιστέψτε με. Το κακό είναι ότι τα μαθήματα ολλανδικών είναι απίστευτα πανάκριβα, κάτω από 700ε για 20 κάτι μαθήματα δεν βρίσκω. Εννόω σε τάξη με άλλους μαζί γιατί στα ιδιαίτερα ξεφεύγει πιο πολύ το πράγμα. Το 2013 το κράτος παρείχε δωρεάν μαθήματα Ολλανδικών. Το ότι δεν τα είχα παρακολουθήσει γιατί σκεφτόμουν έλα μωρέ πια Ολλανδικά, είναι από τις πιο ακατανόητες αποφάσεις που έχω πάρει. Πάντως αρχίζω να πιστεύω ότι δεν είναι τόσο δύσκολη γλώσσα, τουλάχιστον να μάθεις το λεξιλόγιο. Πολλές λέξεις είναι ίδιες ή σχεδόν ίδιες με τα Αγγλικά, σε βαθμό που μου αρέσει να τα λέω χαλασμένα Αγγλικά.

Το μοναδικό θέμα που δεν θα ξαναπιάσω είναι ο μύθος της πράσινης χώρας, όχι επειδή άλλαξε κάτι, ίσα ίσα υπάρχει μεγάλη κόντρα με τους αγρότες επειδή εκπέμπουν πολλούς ρύπους και έχει ανοίξει θέμα ότι οι αγρότες συνεισφέρουν ελάχιστα στο GDP της χώρας και κάτι τέτοια gtp. Από τη στιγμή που δεν μιλάνε για την αισχρή κατασπάταληση πόρων σε AI, κρυπτονομίσματα και λοιπές μπούρδες είναι γελοίο να βάζουν χέρι σε ανθρώπους που προσφέρουν κάτι θεμελιώδες στην κοινωνία. Πόσο μάλλον σε μια χώρα που έχει περάσει λιμό.

#nofilter

Αν κάτι σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι οι συμπεριφορές των Ολλανδών. Ακριβώς όπως τα θυμόμουν. Η ίδια ισχυρογνωμοσύνη και το εγώ ξέρω καλύτερα επί παντός επιστητού. Θα μου πείτε τα ίδια χάλια δεν έχουμε κι εμείς; Ε μάλλον αυτό με ενοχλεί, βλέπω το πρόσωπο μου στον καθρέφτη. Η πολιτική ορθότητα επίσης δεν φαίνεται να τους έχει επηρέασει, εξακολουθούν να μην έχουν φίλτρο. Είναι κάτι που αν δεν το περιμένεις μπορεί να σε σοκάρει. Έχω αναφέρει ήδη παράδειγμα στο πρώτο ποστ κι έχω ακούσει αρκετά ακόμα από τότε. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα ήμουν σε μια παρέα με Ολλανδούς και μια Ισπανίδα. Ένας Ολλανδός σχολίαζε πως στο νότο μένουμε με τους γονείς μας μέχρι μεγάλη ηλικία επειδή είμαστε τεμπέληδες. Ναι τέτοιες αφιλτράριστες "αλήθειες" πετάνε. Για να πάρει σαν απάντηση μία όμορφη ιστορία από την Ισπανίδα. Σε μια συζήτηση που είχε με συναδέλφισσα Ολλανδέζα, της έλεγε για το gap year της. Η Ισπανίδα ρωτάει γεμάτη απορία que mierda es esto? Για να πάρει την ερωταπάντηση με το υφάκι που φαντάζεστε -καλά δεν είχες gap year; Αν δεν γνωρίζετε ούτε εσείς τι είναι το gap year ελάτε να σας πάρω μια σφιχτή αγκαλιά.

Gap year: Το πολύμηνο (ή χρόνος+) διάλλειμα από την εργασία για να βρεις τον εαυτό σου μακριά από τη μισθωτή σκλαβιά και τη βαρετή ρουτίνα της καθημερινότητας σε κάποια χώρα της Ν. Αμερικής, της Ασίας ή της Αφρικής εκεί που η ζωή παραμένει απλή.

Καταλήγοντας ότι όταν ζεις στη φούσκα σου ίσως η οπτική σου να είναι τελείως λάθος. Το μόνο που έλειπε για να κάνει πιο επικό τον μονόλογο της ήταν μέσα στην απόλυτη σιωπή που ακολούθησε να ακουστεί η εισαγωγή του for whom the bell tolls των Metallica. Εγώ δεν είχα διάθεση για αντιπαράθεση οπότε αρκέστηκα σε ένα ταπεινό αν πηγαίνατε να ζήσετε στην Ισπανία ή στην Ελλάδα με τους αντίστιχους μισθούς και το αντίστοιχο κόστος ζωής μετά από μερικούς μήνες θα γυρνούσατε πίσω κλαίγοντας.

Σπουδές

Δεν έχω πλέον επαφή για το πως είναι σήμερα τα πράγματα, αλλά θέλω να συμπληρώσω δυο λόγια ακόμα. Αν με ρωτούσατε, όταν πρωτοέγραψα για τις σπουδές, αν τα πανεπιστήμια στην Ολλανδία είναι ιδιωτικά ή δημόσια δεν θα ήξερα τι να απαντήσω. Μάλλον τελικά η απάντηση είναι και τα δύο. Τα πανεπιστήμια είναι μεν αυτόνομα, δεν ανήκουν στο κράτος, αλλά έχουν κρατική χρηματοδότηση. Δεν ανήκουν σε κάποιον ιδιώτη, ουσιαστικά τα πανεπιστήμια ανήκουν στα ίδια τα πανεπιστήμια και λειτουργούν σαν ιδιωτικές εταιρείες, οι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν κλπ. Η χρηματοδότηση που παίρνουν εξαρτάται από τον αριθμό των φοιτητών. Οι φοιτητές εκτός χωρών της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό έσοδο για τα πανεπιστήμια αφού το κόστος που πληρώνουν ειναι 10πλάσσιο (περίπου 20000ε/χρόνο). Είχα γράψει ότι αν τα μαθήματα δεν τραβάγαν φοιτητές-πελάτες τα αντικαθιστούσαν με πιο πιασάρικα. Γνώριζα ότι και ολόκληρο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορούσε να καταργηθεί. Αυτό που δεν ήξερα τότε είναι ότι μπορεί να κλείσει ολόκληρο τμήμα, δηλαδή να απολυθούν όλοι οι ερευνητές, καθηγητές και όσοι απασχολούνται σε αυτό επειδή μπαίνει μέσα οικονομικά. Αν αποφασίσετε να σπουδάσετε πάντως, δεν σας επηρεάζει αυτό, είναι υποχρεωμένοι απο το νόμο να βρουν τρόπο να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας κι ακόμα και σε διδακτορικό επίπεδο θα σας βρουν λύση.

Αναρωτιέμαι πάντως αν σήμερα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό αν θα έβλεπα την Ολλανδία σαν επιλογή. Τότε την είχα επιλέξει επειδή ήταν απο τις φθηνότερες επιλογές για αγγλικό πρόγραμμα. Για ενοίκιο με συγκάτοικους έδινα 200ε, το μεταπτυχιακό έκανε 1700ε/χρόνο, δεν είχα έξοδα μετακίνσης γιατί χρησιμοποιούσα ποδήλατο και τα υπόλοιπα έξοδα ήταν φυσιολογικά, πάντα μιλώντας για τη μικρή πόλη Wageningen. Το άλλο μεγάλο θετικό είναι ότι είχα βρει δουλειά παράλληλα το ένα από τα δύο χρόνια, χρειαζόμουν και πάλι βοήθεια από τους δικούς μου αλλά δεν ήταν δύσκολο να βγει. Σήμερα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να βρεις δουλειά και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τη βγάλεις τόσο φθηνά με διαμονή που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ολλανδίας πλέον. Θα με ενδιέφερε να διαβάσω εμπειρίες από τωρινούς φοιτητές στην Ολλανδία και πως είναι τα κόστη.

Στέγαση

Το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή της χώρας και ο λόγος που μπορεί να βρείτε δουλειά αλλά να μην καταφέρετε τελικά να πάτε. Η κατάσταση ειδικά σε Άμστερνταμ, Ουτρέχτη, Ρότερνταμ και γύρω είναι δραματική. Δυστυχώς γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις που ενώ είχαν υπογράψει συμβόλαιο και για καλές θέσεις δεν κατάφεραν να βρουν κάποιο διαμέρισμα και το ακύρωσαν. Δεν εννοώ ότι δεν έβρισκαν κάτι που να τους αρέσει, δεν έβρισκαν κάτι γενικά. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολή αλλά έτσι είναι η κατάσταση. Είναι φανερό ότι τα διαμερίσματα δεν φτάνουν για τους εργαζόμενους σε αυτά τα μέρη. Από ότι καταλαβαίνω υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες στο που μπορείς να χτίσεις και τι. Η διαδικασία εύρεσης διαμερίσματος ειδικά στις περιοχές που ανέφερα είναι πιο ψυχοφθόρα και ψυχοβγαλτική από το να ψάχνεις για δουλειά. Θέλει να ψάχνεις για μήνες και πολλές ώρες την ημέρα για να καταφέρεις να βρεις κάτι. Είναι τόση η ζήτηση που αν δείτε μια αγγελία μια μερά μετά από όταν αναρτήθηκε, έχετε αργήσει ήδη πάρα πολύ και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα διαβάσουν καν την αίτηση σας. Έχουν τόσες πολλές αιτήσεις που αν δεν τους στείλετε μέσα στην πρώτη ώρα οι πιθανότητες έστω να διαβάσουν την αίτηση σας είναι μικρές.

Έστω λοιπόν ότι καταφέρατε να πάρετε κάποια απάντηση, μετά θα σας ζητηθεί σίγουρα είτε το σύμβολαιο είτε το χαρτί μισθοδοσίας αν δουλεύετε ήδη κι απο κει και πέρα μπορεί να σας ζητήσουν από προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις μέχρι ότι άλλο τους κα...πνίσει. Αν είστε ακόμα εκτός Ολλανδίας όταν ψάχνετε για διαμέρισμα έχετε μειονέκτημα σε σχέση με αυτούς που ζουν ήδη εκεί. Κατά την άποψη μου αν δεν έχετε εξασφαλίσει διαμονή μην πάτε Ολλανδία εκτός κι αν έχετε πολλα λεφτά για κάψιμο. Η εύρεση σπιτιού μπορεί να πάρει πολλούς μήνες και να σας ξεπαραδιάσει. Για τους φοιτητές έχουν ξεχωριστή κατηγορία διαμερισμάτων και ίσως να είναι πιο εύκολο να βρεις κάτι σε σχέση με τους εργαζόμενους αλλά δεν παίρνω και όρκο.

Αφήνοντας φυσικά για το τέλος το άλλο μεγάλο πρόβλημα της διαμονής που είναι οι τιμές. Όλη αυτή η ψυχοβγαλτική διαδικασία είναι για τιμές που ίσως δυσκολευτείτε να πιστέψετε. Ρεαλιστικά μιλώντας για τις περιοχές που ανέφερα Άμστερνταμ, Ουτρέχτη, Ρότερνταμ και γύρω οτιδήποτε κάτω από 1500ε (με όλα τα έξοδα μέσα) μάλλον απευθύνεται μόνο σε φοιτητές. Εννοώ κυριολεκτικά δεν δέχονται αιτήσεις από εργαζόμενους. Έχω δει απίθανα πράγματα. Από 1750ε/μήνα για 16 τετραγωνικά μέχρι να ζητάνε εγγυήση 3 μηνιάτικα, δηλαδή με το που μπεις στο σπίτι να πρέπει να σκάσεις μαζί με το ενοίκιο πάνω από 6000ε. Το καλύτερο που έχω δει και κράτησα το ντοκουμέντο να έχω να το θυμάμαι είναι ένα "διαμέρισμα" 16 πλουσιοπάροχων τετραγωνικών με μόλις 1350ε/μήνα. Χωρίς κάποιο άλλο σχόλιο απλά δείτε που είναι η ντουζιέρα:

1be57efe-2667-4f79-a041-a4320da0ad2a.jpeg


Το μόνο που με παρηγορεί όταν βλέπω τέτοια τραγελαφικά είναι ότι μπορεί ο ιδιοκτήτης φέτος να καταφέρει να μαζέψει λεφτά και να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο gap year που τόσο πολύ έχει ανάγκη για να αποφορτιστεί από τη σκληρή ολλανδική πραγματικότητα ή ίσως μια οικογένεια να καταφέρει να πάει ένα ταξίδι για σκι στις Άλπεις που τόσο πολύ θέλει. Δείτε το θετικά, τα λεφτά σας πιάνουν τόπο!

Η καινούρια μόδα που βλέπω είναι να ζητάνε 4 φορές μεγαλύτερο μισθό από τα εξωφρενικά ενοίκια. Αντίστοιχα τραγελαφικά μπορεί να σας πουν και μεσιτικά γραφεία, αν ο μισθός είναι χαμηλότερος από ένα όριο να μην ασχοληθούν καν μαζί σας. Και τότε τι κάνουμε ρε σενιορ;;; Που θα βρούμε να μείνουμε;;; Απλά ακολουθήστε τη συμβουλή του προπονητή της ζωής Αλκέτα Παναγούλια "Κι ας έχει παίκτες μπροστά σουτάρετε! Έτσι μπαίνουν τα γκολ!". Δηλαδή να στέλνετε κι εκεί που δεν πιστεύετε ότι έχετε ελπίδες και μπορεί να σας κάτσει. Υπάρχουν πλατφόρμες που ιδιοκτήτες και υποψήθιοι ενοικιαστές πληρώνουν μια συνδρομή και οι αγγελίες ανεβαίνουν μόνο εκεί. Αυτό έχει το καλό ότι οι αιτήσεις είναι σημαντικά λιγότερες.

Καλά και οι Ολλανδοί πως την παλεύουν, ίσως αναρωτιέστε. Δεν νομίζω να τους χαλάει από την άποψη ότι αποκλείεται να δώσει Ολλανδός 1500ε για 16 τετραγωνικά όταν παίρνει μισθό 6000ε. Μπορεί να συγκατοικήσει κι όταν έχει τη δυνατότητα να πάει για αγορά σπιτιού που θα του ρχεται φθηνότερα το μήνα. Έχουν σπίτια αυτοί λοιπόν και αυτή η τρέλα με τις τιμές μπορεί να συντηρηθεί από ότι φαίνεται από τους αναλώσιμους μετανάστες. Για πόσο ακόμα είναι το ερώτημα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
8.728
Likes
27.018
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Χαίρομαι που υπάρχει και κάποιος άνθρωπος που λέει τα πράγματα όπως είναι για την ζωή εκτός Ελλάδας και δεν τα καλύπτει με σάλτσες και αηδίες!

Έχω μείνει για δύο χρόνια σε τέτοιο σπίτι, στην Ελλάδα, που το υπνοδωμάτιο, η κουζίνα και το μπάνιο ήταν ένα... ήταν μία απαραίτητη θυσία που έκανα για να ορθοποδήσω. Φρόντισα όμως να μην ξανα συμβεί!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.401
Μηνύματα
947.454
Μέλη
40.031
Νεότερο μέλος
ZXZX

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom