Άρθρο για Κούβα

Μηνύματα
31
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία
Ταξίδι-Όνειρο
Μπορώ κάθε χρόνο Κούβα;;;
Σιγά ρε φίλε! Έτσι είναι τα εμετικά?
Εμμμ...βασικά ναι, έτσι ακριβώς!

Γράψε όμως και μία ανακρίβεια. Για να υποστηρίξεις καλύτερα την γνώμη σου.
Προκειμένου να δείξει το καθεστώς ότι όλα τα κουβανόπουλα δικαιούνται δωρεάν παιδείας (είναι αλήθεια αυτό), έβγαλε μια τάξη στο δρόμο.
Και πού το ξέρεις εσύ ρε φίλε; Σου είπε κανείς ότι το σχολείο βρίσκεται εκεί για να περνάς εσύ και να το φωτογραφίζεις; Πώς έβγαλες το συμπέρασμα ότι το σχολείο έγινε εκεί για να το βλέπουν οι τουρίστες και να κάνει προπαγάνδα ο Κάστρο; Μήπως έπρεπε να σε ρωτήσουν πού θα φτιάξουν το σχολείο τους;

Στα επείγοντα είχε αρκετό κόσμο στην αναμονή, σε καμία περίπτωση εικόνα χάους (έχω δει και χειρότερα την Ελλάδα). Με μια λέξη: το παλεύουν. Βέβαια, η άποψη που σχημάτισα δεν αφορά τη γενική εικόνα του συστήματος υγείας της χώρας που θέλει άλλου τύπου έρευνα και πολλές μέρες παραμονής εκεί.
Δηλαδή, η υπανάπτυκτη (κατά τη γνώμη σου) Κούβα είναι απόλυτα λογικό να έχει εικόνα νοσοκομείων αντίστοιχη (και μάλιστα καλύτερη) της Ελλάδας; Είναι συγκρίσιμα μεγέθη κατά την άποψή σου και μάλιστα το συμπέρασμα είναι εναντίον της Κούβας και όχι εναντίον της Ελλάδας; Αλλά βέβαια! Η διαμόρφωση άποψης για το σύστημα υγείας θέλει πολλές μέρες παραμονής και ενδελεχή έρευνα, ενώ για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της "έρευνάς σου" 5 μέρες ήταν υπέρ-αρκετές, ε;

Όποιος σφάξει αγελάδα τιμωρείται. «Ο ξάδερφός μου έφαγε δέκα χρόνια φυλακή επειδή έσφαξε μια αγελάδα».
Εντάξει, δε θα υποστηρίξω ότι γνωρίζω τη νομολογία της Κούβας, αλλά τελευταία φορά που τσέκαρα οι αγελάδες ήταν ιερά ζώα μόνο στην Ινδία. Επίσης, από ό,τι διαβάζω στην Ινδία η ποινή για σφάξιμο αγελάδας είναι φυλάκιση έως 10 χρόνια. Χμμμ...Ενδιαφέρουσα σύμπτωση...

Έχουν σβήσει πιο πίσω τις πινακίδες που δείχνουν τους προορισμούς και ο τουρίστας που δεν έχει χάρτη και συμβουλεύεται τις πινακίδες σταματάει αναγκαστικά εκεί και ρωτάει πού να στρίψει. Ε και από εκεί αρχίζει το μεροκάματο. Τους πάει για φαί, ποτό, ψώνια, γυναίκες… τους προσφέρει ό,τι ζητήσουν.
Πού ρε φίλε;;; Στο Vinales? Στο VINALES??? Στο χωριουδάκι με τον ΕΝΑΝ κεντρικό δρόμο και τα ΔΥΟ αξιοθέατα (εκτός της πανέμορφης φυσικής ομορφιάς), στα οποία πας με το hop-on/hop-off λεωφορείο; Και τους πάει και για ΨΩΝΙΑ, ε;;; Στο Vinales λέμε τώρα!!! Μεγάλη αγορά το Vinales! "Mall της Καραϊβικής" το έχουν ονομάσει! Τι να ψωνίσουν στο Vinales ωρεεεεεεεεεεεεεε;;;;;;;;;;

Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της Αβάνας είναι έντονη. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Κούβα θεωρείται σχετικά ασφαλής χώρα για τον τουρίστα.
Σωστά, η Κούβα θεωρείται ασφαλής χώρα. Δεν είναι. Ή μάλλον είναι, αλλά μόνο επειδή υπάρχει έντονη η παρουσία της αστυνομίας. Και αν η αστυνομία γινόταν πιο διακριτική, οι Κουβανοί θα έπεφταν σαν τα όρνια πάνω σου να σε ξεπουπουλιάσουν. Βέβαια, αργότερα υποστηρίζεις ότι οι Κουβανοί δεν έχουν δημοκρατική παιδεία(!!!) γιατί δε συμμετείχαν ποτέ σε εκλογές. Φαντάζομαι ότι προφανώς αυτό δεν ισχύει όταν μιλάμε για "εγκληματική παιδεία", έτσι;

Ανεβαίνουμε με τις σκάλες σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο κτίριο. Μα είναι δυνατόν το κτίριο που στεγάζει την ιστορία αυτού για το οποίο αισθάνονται περήφανοι (Επανάσταση) να είναι σε αυτή την κατάσταση; Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο (σε έκταση) “κατηχητικό” που αρχίζεις να πιστεύεις πως…“Εν αρχή ην η Επανάσταση, και η Επανάσταση ην προς τον Θεόν, και Θεός ην η Επανάσταση”.
Α, ναι! Το εγκαταλελειμμένο κτίριο του Μουσείου της Επανάστασης! Μάλλον εμείς θα πήγαμε στα κεντρικά της επιχείρησης και εσύ στο υποκατάστημα. Ωραίες και οι 2-3 εστιασμένες φωτογραφίες για ντοκουμέντο. Καμία γενική άποψη των χώρων του Μουσείου δεν τράβηξες να τη μοιραστείς μαζί μας; Γιατί εμείς έχουμε μερικές δεκάδες. Μιλάμε για πολύ εγκατάλειψη, έτσι; Για τα περί "κατηχητικού", να υποθέσω ότι έχεις μια μικρή δυσκολία να καταλάβεις το νόημα των λέξεων; Σε δυσκολεύει κάπου η φράση "Μουσείο της Επανάστασης"; Ή περίμενες το συγκεκριμένο μουσείο να σου περιγράφει τα θετικά του Μπατίστα, της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων και του εμπάργκο;

Κάτσαμε να πιούμε μια μπύρα και δυο μπουκάλια νερό για το δρόμο. Περιμέναμε γύρω στα 5 λεπτά. Ήταν καμιά δεκαριά υπάλληλοι, αλλά κανείς δεν εξυπηρετούσε. Με τα πολλά πήραμε τις μπύρες αλλά νερό «δεν έχει». Τα νερά ήταν δίπλα στο ταμείο, στο ένα μέτρο, μέσα σε πλαστικό περιτύλιγμα. Έτσι έκανες και τα έβγαζες. Κι όμως δεν άπλωσε το χέρι του.
ΠΟΤΕ! 15 μέρες διαμονής στην Κούβα σε 5 διαφορετικά μέρη του νησιού, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δε μας έτυχε σκηνικό σαν αυτό που περιγράφει. Το μόνο που έχω να λέω σαν ένδειξη "δημοσιουπαλληλίστικης" συμπεριφοράς είναι σε super-market στο Varadero, με μία ταμία που δεν μπορούσε να πατήσει τα πλήκτρα γιατί είχε κάτι νύχια 60 πόντους το καθένα. Οπουδήποτε αλλού η εξυπηρέτηση ήταν άψογη.
 

buffon85

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.559
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ταξίδι-Όνειρο
Χιλή, Ιαπωνία, Αμερική
σορρυ που συνεχιζω κι εγω το οφ...
συγγνωμη που στο λεω αλλα ειναι λιγο εντονο το υφος σου.

επειδη θυμομουν που ο γιωργος ειχε σχολιασει κατι για αγελαδα με ενα σερτς

ΘΑ είστε σε εποχή που θα έχει μεγάλες μέρες, αυτό είναι πολύ θετικό. ΕΠΟΥΔΕΝΙ δεν πρέπει να οδηγείτε αφού πέσει ο ήλιος. Επίσης αν χτυπήσετε αγελάδα να ξέρετε πως είναι σοβαρό αδίκημα (έως 20 χρόνια φυλάκιση) και πως σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος θα σας απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα μέχρι να γίνει το δικαστήριο (1-2 χρόνια συνήθως).
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
5.364
Επομένως, δε βλέπω να δικαιολογείται από πουθενά το-αρκετά επιθετικό-ύφος που χρησιμοποιείς απέναντί μου.
Καθόλου επιθετικό. Ειλικρινά απορώ γιατί το εξέλαβες έτσι.

Έχω λοιπόν κάθε δικαίωμα να τον βάλω κάτω από το πρίσμα της κριτικής, όπως πρέπει να μπαίνει ΚΑΘΕ δημόσιος λόγος.
Σαφώς και το έχεις. Δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς αυτό.

. Δεν εξέφρασα γνώμη για κανένα μέλος του φόρουμ,
Είπε κανείς ότι το έκανες?

οπότε δεν αντιλαμβάνομαι ούτε την αντίδρασή σου
Όπως μπορείς και εσύ να σχολιάζεις, έτσι μπορούμε και εμείς. :)

, αλλά αντίθετα την εμφανίζει ξεκάθαρα από την πρώτη του κιόλας παράγραφο και χαρακτηρίζει όλη τη γραφή του. Διαφωνείς; Θεωρείς την προσέγγισή του αντικειμενική;
Δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση κατά την γνώμη μου. Όλες υποκειμενικές είναι από την στιγμή που εισέρχεται η προσωπική ματιά.
 
Μηνύματα
31
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία
Ταξίδι-Όνειρο
Μπορώ κάθε χρόνο Κούβα;;;
Γράψε και ένα σημείο από αυτά.
Άκου Δημήτρη, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλεις, αλλά εδώ είναι Κούβα και όχι Ελλάδα που σταματάς στον δρόμο ανθρώπους και τους ρωτάς αν τους αρέσει ο Τσίπρας. Εδώ αυτό δεν το ρωτάμε!
Ατσίδας ο Μανόλο! Κατάλαβε από το "χαίρω πολύ" ότι ο τυπάς έχει πάει να κάνει ακριβώς αυτή την ερώτηση σε 10 διαφορετικούς ανθρώπους.

Στο πεζοδρόμιο τρεις αστυνομικοί βάζουν σε ένα περιπολικό δυο κοπέλες. «Έπιναν το ρούμι σε χάρτινη συσκευασία – μοιάζει σαν αναψυκτικό και κυκλοφορεί ευρέως – νόμιζαν έτσι ότι θα ξεγελάσουν την διαταγή της απαγόρευσης αλκοόλ στις ημέρες του “εθνικού πένθους”»
Δεν υποστηρίζω ότι αποκλείεται να έγιναν έτσι τα πράγματα. Είδα από πρώτο χέρι πόσο γουστάρουν το ρούμι οι Κουβανοί και μπορώ να καταλάβω ότι δε θα τους άρεσε καθόλου η απαγόρευση τις ημέρες του εθνικού πένθους. Αλλά είναι τόσο ασύλληπτα λίγες οι πιθανότητες ο τύπος να έπεσε σε τέτοιο σκηνικό με το που κατέβηκε από το αεροπλάνο, που εμένα κάτι μου βρωμάει πολύ. Εμείς 15 μέρες είδαμε 1 (ολογράφως ΕΝΑΝ) τυπικό έλεγχο τροχαίας και αυτός με το που προσγειώθηκε έπεσε σε σύλληψη. Υποστηρίζω ότι ή δεν έγινε ποτέ αυτό, ή έγινε κάποια άλλη στιγμή και το έβαλε σε αυτό το χρονικό σημείο για να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τη συνέχεια της ιστορίας του.

Πρώτη είδηση για τον Φιντέλ. Δεύτερη είδηση για τον Φιντέλ. Τρίτη είδηση για τον Φιντέλ. Εννιά ειδήσεις έπαιξαν, όλες για τον Φιντέλ. Λογικό; Μπορεί. Στη συνέχεια είχε μια εκπομπή-τοκ σόου με έναν δημοσιογράφο και τρεις καλεσμένους. Ο καλεσμένος πήρε τον λόγο και επί 35 λεπτά δεν έβαλε γλώσσα μέσα του. Κανονικός μονόλογος, κανένας δεν τον διέκοψε. Μόλις τελείωσε, μπήκε σφήνα ένα μικρό βίντεο αφιέρωμα στον Φιντέλ. Στη συνέχεια, μια ερώτηση, απάντηση 35 λεπτών και πάλι σποτάκι. Ε, και στο τέλος μίλησε και ο τρίτος άλλα 35 λεπτά, σποτάκι και αποφώνηση.

Συγγνώμη, εσύ δεν ήσουν που "έσερνες τα πόδια σου από την κούραση" 2 αράδες παραπάνω; Και θες να μου πεις ότι είδες ένα ολόκληρο δελτίο ειδήσεων (έστω 30 λεπτά) + ένα τοκ-σόου με 3x35' τοποθετήσεις και 3 σποτάκια, δηλαδή σύνολο πάνω από 2 ώρες σε μία γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις και θες να σε πιστέψουμε;

Ο Σεργκέι έβαλε το δάκτυλό του στο στήθος και μου είπε «περίκλες». Σήκωσα τους ώμους δηλώνοντας ότι δεν καταλαβαίνω. Ξαναέβαλε το δάκτυλο στο στήθος «ντεμοκρασία». Πέταξα από τη χαρά μου! Έτρεξα στο Μανόλο και του είπα τα σχετικά. «Έλα σου λέω, είναι δημοκράτης.»
Έιιι! Έι Μανόλο! Μανόλοοοοο! Έλα πίσω ρε, είναι δικός μας! Δικός μας σου λέω! Δημοκράτης ντε! Αντικαθεστωτικός!!!

Μανόλο: «Σήμερα γνώρισες την ψυχή της Κούβας. Αυτά βρίσκονται κάτω από την πέτρα που ήθελες να δεις. Ένας λυγμός και ένα γιατί.»
Ποιητής ο Μανόλο...
 
Μηνύματα
31
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία
Ταξίδι-Όνειρο
Μπορώ κάθε χρόνο Κούβα;;;
σορρυ που συνεχιζω κι εγω το οφ...
συγγνωμη που στο λεω αλλα ειναι λιγο εντονο το υφος σου.
επειδη θυμομουν που ο γιωργος ειχε σχολιασει κατι για αγελαδα με ενα σερτς
Οκέυ! My bad, που λένε και στο χωριό μου. Παραδέχτηκα ότι δε γνωρίζω τη νομολογία, απλά μου έκανε εντύπωση η σύμπτωση. Το αναιρώ και απολογούμαι και ευχαριστώ για την παρατήρηση!
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
5.364
Και για αυτό στενοχωρήθηκα λίγο με την απάντηση του STKF
Ειλικρινά μόνο αυτός δεν ήταν ο σκοπός μου.:( Ήταν να γίνουν σχόλια επί του άρθρου, από την στιγμή που διαφώνησες τόσο έντονα και σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις επί της ουσίας.
Θεωρώ ότι κάποιες φορές μέσα από τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες βγαίνουν τα πιο αξιόλογα συμπεράσματα.
Ομολογώ ότι η Κούβα είναι ένα μεγάλο ταξιδιωτικό ερωτηματικό για μένα, για αυτό το λόγο και το ενδιαφέρον.
 
Μηνύματα
31
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία
Ταξίδι-Όνειρο
Μπορώ κάθε χρόνο Κούβα;;;
Δηλαδή εσύ πήγες χωρίς προκαταλήψεις? Αν ναί τότε η ερώτησή μου είναι γιατί διάλεξες να πας στην Κούβα και όχι σε άλλη χώρα του πλανήτη? Για να ψωνίσεις φθηνά πούρα?
Όχι απλά πήγα χωρίς προκαταλήψεις, αλλά πήγα και με μεγάλο φόβο. Φοβόμουν ότι όλη αυτή η τρομοκρατία που άκουγα και διάβαζα για την Κούβα θα αποδεικνυόταν αληθής. Φοβόμουν ότι θα έβλεπα έναν λαό εξαθλιωμένο και αναξιοπρεπή. Φοβόμουν ότι θα γύριζα Ελλάδα και δε θα είχα να πω τίποτα θετικό για την Κούβα και τους ανθρώπους της. Ευτυχώς οι φόβοι μου δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όσο για το γιατί διάλεξα να πάω στην Κούβα, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πάντα λέγαμε με τη γυναίκα μου ότι είναι ο προορισμός των ονείρων μας, χωρίς να έχουμε κάποιον συγκεκριμένο λόγο για να το πιστεύουμε αυτό. Ίσως είναι η αύρα του διαφορετικού, η ατμόσφαιρα ενός τελείως αντίθετου από τον δικό μας τρόπου ζωής. Ποιος ξέρει; Κάποια πράγματα απλά γνωρίζεις ότι σου ταιριάζουν, χωρίς να καταλαβαίνεις το γιατί.

Σημείωση: Από αυτό τη σημείο συμπέρανα ότι ήσουν επιθετικός, λόγω της ερώτησης για τα φθηνά πούρα που τη θεώρησα ειρωνική. Είπαμε, τα έχει αυτά ο γραπτός λόγος.
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
5.364
Όχι απλά πήγα χωρίς προκαταλήψεις, αλλά πήγα και με μεγάλο φόβο
Και ο φόβος όμως αν το καλοσκεφθείς, ένα είδος προκατάληψης είναι.

Φοβόμουν ότι θα έβλεπα έναν λαό εξαθλιωμένο και αναξιοπρεπή.
Τι εντύπωση αποκόμισες? Δεν υπάρχει μεγάλη φτώχεια? Σε ρωτάω γιατί το λένε σχεδόν όλοι(όσοι έχω μιλήσει περί Κούβας) αυτό.
 
Μηνύματα
31
Likes
52
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία
Ταξίδι-Όνειρο
Μπορώ κάθε χρόνο Κούβα;;;
Ειλικρινά μόνο αυτός δεν ήταν ο σκοπός μου.:( Ήταν να γίνουν σχόλια επί του άρθρου, από την στιγμή που διαφώνησες τόσο έντονα και σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις επί της ουσίας.
Θεωρώ ότι κάποιες φορές μέσα από τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες βγαίνουν τα πιο αξιόλογα συμπεράσματα.
Ομολογώ ότι η Κούβα είναι ένα μεγάλο ταξιδιωτικό ερωτηματικό για μένα, για αυτό το λόγο και το ενδιαφέρον.
Κι εγώ σε ευχαριστώ που με έβαλες στη διαδικασία να αναπτύξω επιχειρηματολογία και όχι μία στείρα καταδίκη του άρθρου, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στις ιντερνετικές συζητήσεις. Είναι πολύ διαφορετικό, αλλά και πολύ γόνιμο, όταν σου λέει κάποιος "πες μας 2-3 παραδείγματα για να υποστηρίξεις τη θέση σου".

Είχα πολλά ακόμα ράμματα για τη γούνα του κυρίου Αλικάκου (άλλες 2 σελίδες word με παραθέσεις!), αλλά ας το κλείσουμε προσωρινά εδώ, γιατί νομίζω το ξεχειλώσαμε (ή μάλλον μόνος μου το έκανα αυτό). Και καταστρέφουμε και την απόπειρα του Chrisem να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Ίσως μπορούμε να συνεχίσουμε την κουβέντα (ειδικά αν προσθέσουν τη γνώμη τους και άλλα μέλη του φόρουμ) αργότερα.

Ζητάω και πάλι συγγνώμη για το ύφος μου και ελπίζω να μη χάλασα την ατμόσφαιρα στο παρόν θέμα. Απλά μερικές φορές δεν μπορείς να μένεις άπρακτος στις ανακρίβειες που γράφει ο κάθε εντεταλμένος αρθρογράφος.

Δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση κατά την γνώμη μου. Όλες υποκειμενικές είναι από την στιγμή που εισέρχεται η προσωπική ματιά.
Υ.Γ.: Δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο.

Γράψε μας αν θες δύο πραγματάκια για αυτά. Για να σε διευκολύνω παραθέτω τα συμπεράσματα που αναφέρει ο αρθρογράφος για να τα σχολιάσεις.
Αν θες φυσικά.
Τι εντύπωση αποκόμισες? Δεν υπάρχει μεγάλη φτώχεια? Σε ρωτάω γιατί το λένε σχεδόν όλοι(όσοι έχω μιλήσει περί Κούβας) αυτό.
Επειδή πήγε αργά, άσε με να γράψω ένα τελευταίο σχόλιο επί του θέματος αύριο, που θα συνοψίζει τα δικά μας συμπεράσματα σε αντιπαραβολή με του Αλικάκου. Ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο από όλη την κουβέντα μας και πάνω εκεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων.
 
Last edited by a moderator:

Strani21

Member
Μηνύματα
73
Likes
50
Φίλε μου, το κείμενο το διάβασα πολύ προσεκτικά 2 φορές, μία μόνος μου και μία με τη γυναίκα μου (από φόβο ότι η σύγχυση μου έχει θολώσει το μυαλό). Και ειλικρινά μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά, ότι είναι ίσως το πιο αισχρό άρθρο (συνυπολογίζοντας και το ύφος του αρθρογράφου εννοώ) περί Κούβας που έχει πέσει στην αντίληψή μου - και έχουν πέσει αρκετά.

Διαφωνώ ότι η αλήθεια είναι κάτι υποκειμενικό. Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι πλήρως αντικειμενικά. Η ερμηνεία τους, όμως, ακριβώς επειδή εξαρτάται από τον χαρακτήρα και τις απόψεις μας, είναι 100% υποκειμενική. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πάντα είναι υποκειμενικά, άποψη η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνο! Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος ντύνεται τον μανδύα του αντικειμενικού, αλλά αρχίζει π.χ. να ειρωνεύεται ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα (που καλά-καλά δεν το καταλαβαίνει), δύο ιστορικές προσωπικότητες (βλέπεις δεν μπορούσε να μην αφήσει και για τον Che τις αιχμές του), ένα κράτος και έναν ολόκληρο λαό. Και όλα αυτά κάτω από την πινακίδα του "οδοιπορικού"! Συνεπώς, δε γίνεται να υπάρχουν ταυτόχρονα όπως γράφεις "οπτική του δημοσιογράφου" και "αλήθεια". Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο της κριτικής μου.

Όσο για το ύφος μου, οφείλω να παραδεχτώ ότι έχεις δίκιο, αλλά θεώρησα προφανές ότι δεν απευθυνόταν στα μέλη του φόρουμ ή τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, αλλά αποκλειστικά στον αρθρογράφο. Και για αυτό στενοχωρήθηκα λίγο με την απάντηση του STKF και με το σχόλιο περί παγωτού. Δυστυχώς ο γραπτός λόγος έχει τέτοιου είδους παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις και εσύ, μπορούμε να συνεχίσουμε την κουβέντα μόλις βρω χρόνο να απαντήσω στα ζητήματα που έβαλε ο STKF.

Όσον αφορά τον αρθρογράφο τώρα, θεωρώ ότι και πολύ λίγα είπα και πολύ επιεικής ήμουν! Το έγραψε πολύ ωραία ο psilos3. Πολύ θα ήθελαν να περάσει και να καθιερωθεί η εικόνα της εξαθλίωσης και του σεξοτουρισμού. Δυσκολεύονται όμως...
Ο καθενας μας λαμβανει οτι αντιλαμβανεται την συγκεκριμενη στιγμη .Εγω παραδειγμα μιας και τα εχω φρεσκα στο μυαλο μου και [κοπελες] σε ολη την μαλεκον συναντησα 9το βραδυ και οχι μεταμεσονυχτιες ωρες και βαριεστημενους υπαληλους ειδα και σημειωσε οτι εμενα στο National και [ΡΕΟ] γεματο αστυνομικους στις 4 τα ξημερωματα σε καθετο δρομο της μαλεκον να παρακολουθει διακριτικα το παιχνιδι.. και μισοκρεμισμενα σπιτια στην παλια αβανα που κατοικουνταν κανονικα και σε 1εστιατοριο και 1καφε παρατηρησα 3 αστυνομικους με σακο εν ωρα λειτουργιας να μπαινουν στο καταστημα...Σε ερωτηση μου στην ξεναγο μου απαντησε οτι εισπρατεται ετσι ο φορος.!!! Αλλα και ακομα μερικα παραδειγματα που δεν επιτρεπει ο χωρος να αναφερω!!Απο την αλλη ομως ειδα μια πανεμορφη κουβα με πανεμορφη φυση ειδικα στην επαρχεια ,παρα την φτωχεια του, εναν περηφανο λαο- [ειδα ελαχιστους ζητιανους ακομα και απο την αθηνα] -που αγωνιζεται καθημερινα να επιβιωσει μεσα στα αστικα κεντρα -[πραγμα που δεν συμβαινει εξω απ'αυτα].Ετσι ειδα την Κουβα εγω .Αν ρωταγες αλλα ατομα που ειμασταν μαζι ισως και να επαιρνες αλλη εικονα.Ολα καλα. Καλα ταξιδια
 

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.934
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Φοβάμαι ότι δεν μας έδειξες ακόμα καμμία ανακρίβεια στο άρθρο (που μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν την έδειξες):

Προκειμένου να δείξει το καθεστώς ότι όλα τα κουβανόπουλα δικαιούνται δωρεάν παιδείας (είναι αλήθεια αυτό), έβγαλε μια τάξη στο δρόμο.
Και πού το ξέρεις εσύ ρε φίλε; Σου είπε κανείς ότι το σχολείο βρίσκεται εκεί για να περνάς εσύ και να το φωτογραφίζεις; Πώς έβγαλες το συμπέρασμα ότι το σχολείο έγινε εκεί για να το βλέπουν οι τουρίστες και να κάνει προπαγάνδα ο Κάστρο; Μήπως έπρεπε να σε ρωτήσουν πού θα φτιάξουν το σχολείο τους;
Η ανακρίβεια που είναι; Δεν ήταν σχολείο ή δεν ήταν στο δρόμο; Τα υπόλοιπα είναι ερμηνείες και απόψεις (με τις οποίες μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε και ο καθένας να έχει τη δική του), οπότε προφανώς η λέξη "ανακρίβεια" το μόνο που μπορεί να σημαίνει ότι δε μεταφέρει με ακρίβεια την άποψη του καθεστώτος. Παρεμπιπτόντως, και στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν πολλά και δωρεάν σχολεία για όλα τα παιδιά. Το πρόβλημα δεν είναι στο ότι δεν υπάρχουν, αλλά στο τι διδάσκουν.

Στα επείγοντα είχε αρκετό κόσμο στην αναμονή, σε καμία περίπτωση εικόνα χάους (έχω δει και χειρότερα την Ελλάδα). Με μια λέξη: το παλεύουν. Βέβαια, η άποψη που σχημάτισα δεν αφορά τη γενική εικόνα του συστήματος υγείας της χώρας που θέλει άλλου τύπου έρευνα και πολλές μέρες παραμονής εκεί.
Δηλαδή, η υπανάπτυκτη (κατά τη γνώμη σου) Κούβα είναι απόλυτα λογικό να έχει εικόνα νοσοκομείων αντίστοιχη (και μάλιστα καλύτερη) της Ελλάδας; Είναι συγκρίσιμα μεγέθη κατά την άποψή σου και μάλιστα το συμπέρασμα είναι εναντίον της Κούβας και όχι εναντίον της Ελλάδας; Αλλά βέβαια! Η διαμόρφωση άποψης για το σύστημα υγείας θέλει πολλές μέρες παραμονής και ενδελεχή έρευνα, ενώ για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της "έρευνάς σου" 5 μέρες ήταν υπέρ-αρκετές, ε;
Η ανακρίβεια που βρίσκεται; Στο ότι δεν εξυμνεί την Κούβα με 35λεπτο μονόλογο για το περίφημο σύστημα υγείας της; Το λέει ο άνθρωπος, πήγε να δει αν υπάρχουν προβλήματα και δεν είδε τίποτα σοβαρό.

Όποιος σφάξει αγελάδα τιμωρείται. «Ο ξάδερφός μου έφαγε δέκα χρόνια φυλακή επειδή έσφαξε μια αγελάδα».
Εντάξει, δε θα υποστηρίξω ότι γνωρίζω τη νομολογία της Κούβας, αλλά τελευταία φορά που τσέκαρα οι αγελάδες ήταν ιερά ζώα μόνο στην Ινδία. Επίσης, από ό,τι διαβάζω στην Ινδία η ποινή για σφάξιμο αγελάδας είναι φυλάκιση έως 10 χρόνια. Χμμμ...Ενδιαφέρουσα σύμπτωση...
Ανακάλεσες και μόνος σου, οπότε πάμε παρακάτω.

Έχουν σβήσει πιο πίσω τις πινακίδες που δείχνουν τους προορισμούς και ο τουρίστας που δεν έχει χάρτη και συμβουλεύεται τις πινακίδες σταματάει αναγκαστικά εκεί και ρωτάει πού να στρίψει. Ε και από εκεί αρχίζει το μεροκάματο. Τους πάει για φαί, ποτό, ψώνια, γυναίκες… τους προσφέρει ό,τι ζητήσουν.
Πού ρε φίλε;;; Στο Vinales? Στο VINALES??? Στο χωριουδάκι με τον ΕΝΑΝ κεντρικό δρόμο και τα ΔΥΟ αξιοθέατα (εκτός της πανέμορφης φυσικής ομορφιάς), στα οποία πας με το hop-on/hop-off λεωφορείο; Και τους πάει και για ΨΩΝΙΑ, ε;;; Στο Vinales λέμε τώρα!!! Μεγάλη αγορά το Vinales! "Mall της Καραϊβικής" το έχουν ονομάσει! Τι να ψωνίσουν στο Vinales ωρεεεεεεεεεεεεεε;;;;;;;;;;
Αυτή η πρακτική συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν τουρίστες για "γδάρσιμο", από το Μπαλί ως την Κρήτη, οπότε δε θα μου έκανε εντύπωση κι εδώ. Και ναι, μικρή η μεγάλη η πόλη, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι είναι άγνωστη στον επισκέπτη. Εν πάσει περιπτώσει, το ότι εσένα σου φαίνεται περίεργο, δε σημαίνει ότι είναι και ανακρίβεια (ούτε και το αντίθετο φυσικά, αλλά είσαι αυτός που επιχειρηματολογεί περί ανακρίβειας και άρα πρέπει να αποδείξεις τα λεγόμενά σου).

Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της Αβάνας είναι έντονη. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Κούβα θεωρείται σχετικά ασφαλής χώρα για τον τουρίστα.
Σωστά, η Κούβα θεωρείται ασφαλής χώρα. Δεν είναι. Ή μάλλον είναι, αλλά μόνο επειδή υπάρχει έντονη η παρουσία της αστυνομίας. Και αν η αστυνομία γινόταν πιο διακριτική, οι Κουβανοί θα έπεφταν σαν τα όρνια πάνω σου να σε ξεπουπουλιάσουν. Βέβαια, αργότερα υποστηρίζεις ότι οι Κουβανοί δεν έχουν δημοκρατική παιδεία(!!!) γιατί δε συμμετείχαν ποτέ σε εκλογές. Φαντάζομαι ότι προφανώς αυτό δεν ισχύει όταν μιλάμε για "εγκληματική παιδεία", έτσι;
Η ανακρίβεια που θεωρείς ότι είναι; Δεν είναι έντονη η παρουσία της αστυνομίας, ή δεν είναι αυτός ο λόγος που είναι πολύ ασφαλής χώρα (σε σχέση με τις γειτονικές χώρες στην Κεντρική Αμερική); Ή στο ρήμα "θεωρείται" (που κανένας δεν έγραψε ότι δεν είναι κιόλας, μόνο εσύ το κατάλαβες έτσι);
Τα θαυμαστικά στο δημοκρατική παιδεία προς τι; Θεωρείς ότι η Κούβα έχει δημοκρατία; Κομμουνισμό έχει, δικτατορία του προλεταριάτου. Ούτε οι ίδιοι δεν υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό.

Ανεβαίνουμε με τις σκάλες σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο κτίριο. Μα είναι δυνατόν το κτίριο που στεγάζει την ιστορία αυτού για το οποίο αισθάνονται περήφανοι (Επανάσταση) να είναι σε αυτή την κατάσταση; Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο (σε έκταση) “κατηχητικό” που αρχίζεις να πιστεύεις πως…“Εν αρχή ην η Επανάσταση, και η Επανάσταση ην προς τον Θεόν, και Θεός ην η Επανάσταση”.
Α, ναι! Το εγκαταλελειμμένο κτίριο του Μουσείου της Επανάστασης! Μάλλον εμείς θα πήγαμε στα κεντρικά της επιχείρησης και εσύ στο υποκατάστημα. Ωραίες και οι 2-3 εστιασμένες φωτογραφίες για ντοκουμέντο. Καμία γενική άποψη των χώρων του Μουσείου δεν τράβηξες να τη μοιραστείς μαζί μας; Γιατί εμείς έχουμε μερικές δεκάδες. Μιλάμε για πολύ εγκατάλειψη, έτσι; Για τα περί "κατηχητικού", να υποθέσω ότι έχεις μια μικρή δυσκολία να καταλάβεις το νόημα των λέξεων; Σε δυσκολεύει κάπου η φράση "Μουσείο της Επανάστασης"; Ή περίμενες το συγκεκριμένο μουσείο να σου περιγράφει τα θετικά του Μπατίστα, της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων και του εμπάργκο;
Ανέβασε εσύ λοιπόν τα πειστήρια σου για το αντίθετο. Τα περί αντικειμενικότητας, προφανώς κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από ένα "μουσείο της επανάστασης", αλλά δεν παύουν να είναι αντικειμενικώς ορθά, όσο αναμενόμενα κι αν είναι.

Κάτσαμε να πιούμε μια μπύρα και δυο μπουκάλια νερό για το δρόμο. Περιμέναμε γύρω στα 5 λεπτά. Ήταν καμιά δεκαριά υπάλληλοι, αλλά κανείς δεν εξυπηρετούσε. Με τα πολλά πήραμε τις μπύρες αλλά νερό «δεν έχει». Τα νερά ήταν δίπλα στο ταμείο, στο ένα μέτρο, μέσα σε πλαστικό περιτύλιγμα. Έτσι έκανες και τα έβγαζες. Κι όμως δεν άπλωσε το χέρι του.
ΠΟΤΕ! 15 μέρες διαμονής στην Κούβα σε 5 διαφορετικά μέρη του νησιού, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δε μας έτυχε σκηνικό σαν αυτό που περιγράφει. Το μόνο που έχω να λέω σαν ένδειξη "δημοσιουπαλληλίστικης" συμπεριφοράς είναι σε super-market στο Varadero, με μία ταμία που δεν μπορούσε να πατήσει τα πλήκτρα γιατί είχε κάτι νύχια 60 πόντους το καθένα. Οπουδήποτε αλλού η εξυπηρέτηση ήταν άψογη.
Μου έχει συμβεί στην Ελλάδα αυτό. Σε ΚΨΜ. Έπρεπε πρώτα να απογραφούν και να παραληφθούν... Δεν το βλέπω απίθανο να συνέβει και στην Κούβα. Μεγαλοποίηση ίσως, αλλά για ανακρίβεια δεν έχουμε στοιχεία.
 
Last edited:

buffon85

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.559
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ταξίδι-Όνειρο
Χιλή, Ιαπωνία, Αμερική
κι εμας βινιαλες ή τρινιδαδ (δεν ενθυμουμαι) μας σταματησαν δυο καλοντυμενοι τυποι (και ωραια μωρακια, αλλα αυτο ασχετο) με ποδηλατα για να μας πουν οτι ο δρομος που θα επρεπε να παρουμε για να φτασουμε ηταν κλειστος και να τους ακολουθησουμε για να μας βοηθησουν να παμε εκει που θελουμε. εμεις ειχαμε τον χαρτη στο κινητο οποτε συνεχισαμε κανονικα, φυσικα ο δρομος δεν ηταν κλειστος. ενταξει τετοια γινονταν διαφορα, τυπου φαινοταν οτι ημασταν χαζοτουριστες και φαινοταν οτι ψαχνουμε καποιο γνωστο εστιατοριο, μας πλησιαζε ο τυπος και καλα να μας παει, ε οκ μας πηγαινε αλλου γι αλλου. ή παληκαρι μας επιανε κουβεντα στον δρομο και ηθελε να κανουμε παρεα και να παμε στο ταδε μαγαζι. δεν μας χαλασαν αυτα βεβαια, αλλα συνεβαιναν.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.639
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom