Φινλανδία Όταν ο καύσωνας τρελαίνει το μυαλό-Φινλανδία Αύγουστος 2025

kite26

Member
Sompasauna στο Eλσινκι. Ότι πιο αυθεντικό και δωρεάν
Υπήρχε ένα μαγαζί που ήταν bar με σάουνα ονόματι "Bodom". Φαινόταν σκοτεινό και μερακλήδικο εκεί θα ήθελα να πάω. Αλλά είμαι από τους ξενέρωτους, δεν μπορώ τις υψηλές θερμοκρασίες, 50-60 βαθμούς Κελσίου θα την έβαζα τη σάουνα. Γίνεται αντιληπτό από τον τίτλο του θρεντ, δεν τα πάω καλά με τη ζέστη.

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Υπήρχαν 3 σαουνες εκεί. Στην πιο light έκδοση η κατασταση παλευόταν. Είχε και αναμονή να μπεις! Η πιο hard core ήθελε αντοχές. Μπήκα-βγήκα. Η συγκεκριμένη σάουνα είναι δωρεάν και την συντηρούν οι κατοικοι. Δεν είναι τουριστική, μαζεύει κυρίως ντόπιους κι είναι σε απομερη περιοχή του Ελσίνκι κανά μισάωρο με το λεωφορείο από το κέντρο. Δεν διαθέτει κομφόρ. Δεν υπάρχει ντουσιέρα (τι να την κάνεις άλλωστε δίπλα είναι η θάλασσα), αποδυτήρια/lockers, σε ένα καρφί κρεμάς τα ρούχα σου και τα υπάρχοντά σου. Ανδρες, γυναίκες, με μαγιό ή χωρίς, όλοι καλοί χωράνε...

kite26

Member
Υπήρχαν 3 σαουνες εκεί. Στην πιο light έκδοση η κατασταση παλευόταν. Είχε και αναμονή να μπεις! Η πιο hard core ήθελε αντοχές. Μπήκα-βγήκα. Η συγκεκριμένη σάουνα είναι δωρεάν και την συντηρούν οι κατοικοι. Δεν είναι τουριστική, μαζεύει κυρίως ντόπιους κι είναι σε απομερη περιοχή του Ελσίνκι κανά μισάωρο με το λεωφορείο από το κέντρο. Δεν διαθέτει κομφόρ. Δεν υπάρχει ντουσιέρα (τι να την κάνεις άλλωστε δίπλα είναι η θάλασσα), αποδυτήρια/lockers, σε ένα καρφί κρεμάς τα ρούχα σου και τα υπάρχοντά σου. Ανδρες, γυναίκες, με μαγιό ή χωρίς, όλοι καλοί χωράνε...
Α τέλεια. Όταν ξαναπάω θα εστιάσω σε αυτό το κομμάτι. Έχω άλλες 2 μέρες να γράψω αύριο.

kite26

Member
Ημέρα ένατη: Όλοι λένε για την βιβλιοθήκη Oodi, αλλά εγώ θα σας έλεγα ότι είναι υπερεκτιμημένη. Ίσως επειδή δε μου αρέσει η υπερμοντέρνα αρχιτεκτονική. Έτσι, εκεί που θα σας πρότεινα να πάτε πρώτα από όλα, σε ό,τι αφορά τις βιβλιοθήκες είναι η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενορίας (Kirkkokatu). Απέναντι από τον Καθεδρικό της πόλης δεσπόζει ένα πανέμορφο κτίριο, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Αυτός ήταν ο κύριος προορισμός εκείνης της ημέρας. Αφού αποχωρήσαμε από τη βιβλιοθήκη αυτή, επισκεφτήκαμε ξανά τα αξιοθέατα που προσφέρει η περιοχή εκείνη. Μάλιστα, ανακαλύψαμε το υπόγειο του Καθεδρικού, στο οποίο γίνονται οι λειτουργίες, καθώς και μια εικαστική έκθεση μέσα σε αυτό. Μια βόλτα σκέτη απόλαυση!

Tip: Μην μείνετε μόνο στην επίσκεψη του Καθεδρικού. Να κάνετε βόλτες γύρω από αυτόν, γιατί θα ανακαλύψετε και άλλα υπέροχα κτίρια άξια επίσκεψης και φωτογράφισης! Δεν τελειώνουν με τίποτα! Η πλατεία Esplanadi είναι πάντα το κερασάκι στην τούρτα!

Attachments

kite26

Member
Ημέρα δέκατη: Αυτό ήταν...Η εκδρομή μας είχε φτάσει στην τελευταία της μέρα. Ημέρα κατά την οποία έπρεπε να αναχωρήσουμε με το αεροπλάνο της Ryanair με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Όλα είχαν τελειώσει.

Όλα; Όχι βέβαια!

Ξεκινήσαμε νωρίς για το δρόμο προς το αεροδρόμιο με σκοπό να επισκεφτούμε την βιβλιοθήκη Oodi, ώστε να δούμε αν ανταποκρίνεται στη φήμη της. Ο καιρός ήταν άστατος, όπως συνηθίζεται κάθε Αύγουστο εκεί. Σταματάμε στο σταθμό Rautatientori, όπου και βρίσκεται η Oodi. Μας βόλευε, γιατί από εκεί ξεκινούν τα τρένα για το αεροδρόμιο της Βάντα.
Κοιτάξτε, είναι εντυπωσιακό κτίριο, αλλά όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, προτιμώ την κλασική αρχιτεκτονική.
Ωστόσο, λειτουργικά πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολυχώρο, στον οποίο εκτός από την ανάγνωση βιβλίων μπορείτε να παίξετε σκάκι, επιτραπέζια, διαθέτει εστιατόριο και καφέ. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, οπότε σε πρώτη ανάγνωση αυτή ήταν η εντύπωση που αποκόμισα.
Αξίζει να την επισκεφθείτε, όπως και να έχει.

Απέναντι από την Oodi υπάρχουν διάφορα κτίρια πολυεθνικών, αλλά και κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Πολύς κόσμος, ωραίο vibe γενικά, χαίρομαι που πρόλαβα και πήγα τελικά.

Ξάφνου, ξεκίνησε να βρέχει και αναγκαστήκαμε να μπούμε στο τρένο για να ξεκινήσει πια ο δρόμος του γυρισμού...

Attachments

paefstra

Member
Μ αρεσε η ιστορια σου. Ειναι ο ορισμος του slow travelling, το ζηλεψα.
Φορος τιμης στο εκλεκτικιστικο Ελσινκι που τα ταξιδιωτικα γραφεια ξεπετανε σε ενα βραδυ.

Robert

Member
Την ίδια μέρα το απόγευμα θα γινόταν συναυλία μέσα στο Temppeliaukio church (Kamppi).
Απο τα πιο τζάμπα λεφτά που έχω δώσει ποτέ σε ταξίδι ήταν τα 8 ευρώ για να μπω στο Temppeliaukio.Περίμενα και στην ουρά κιόλας.Ζήτημα να έκατσα 5 λεπτά μέσα :haha:

kite26

Member
Απο τα πιο τζάμπα λεφτά που έχω δώσει ποτέ σε ταξίδι ήταν τα 8 ευρώ για να μπω στο Temppeliaukio.Περίμενα και στην ουρά κιόλας.Ζήτημα να έκατσα 5 λεπτά μέσα :haha:
Μου έδωσες την τέλεια πάσα φίλε μου! Ψάξτε "Events Helsinki", φίλτρο "Free" και δείτε τι παίζει, πού και πότε. Μην πάτε απλή επίσκεψη χωρίς event σε αυτήν και στον Καθεδρικό. Τότε αποκτά αληθινό νόημα.

Αλλά να το ξεκαθαρίσω: Δεν έχω απολύτως τίποτα με τα επί πληρωμή events! Απλώς προσωπικά πληρώνω αυτό που θα θεωρήσω ανταποδοτικό, χωρίς να νιώθω ότι με πιάνουν κορόιδο τουρίστα. Ας είναι value for money και τα δίνω τα χρήματα, μην ανησυχείτε.

Σας ευχαριστώ κιόλας, γιατί μέσα από την περιγραφή ξαναέζησα την εκδρομή.

Όταν θα ξαναπάω, δύο εκδοχές σκέφτομαι για να παίξω μπαλίτσα: 1. Προορισμός Τούρκου κατά τον Ιούλιο (τότε έχει πολλά events), με επίσκεψη Στοκχόλμη μέσω πλοίου από εκεί ή 2. Προορισμός Ελσίνκι, διαμονή μια μέρα να ξημερώσει και από εκεί λεωφορείο προς Savonlinna και τις μεγάλες λίμνες.

Και μιας και το είπα, κρατήστε αυτό το tip: Εάν η πτήση σας φτάσει απόγευμα/βράδυ στο Ελσίνκι, μην περιμένετε να βρείτε λεωφορείο προς μακρινές πόλεις, παρά μόνο Τούρκου, Τάμπερε και τα λοιπά, δηλαδή τις σχετικά κοντινές. Για να έχετε τη δυνατότητα να πάτε στις μεγάλες λίμνες ή πιο βόρεια ή πόλεις τύπου Pori ή Όουλου στα δυτικά, απαιτείται να διανυκτερεύσετε στην πρωτεύουσα και να ξεκινήσετε το πρωί. Λογικό, η συχνότητα δρομολογίων σε πιο μακρινές πόλεις είναι μικρότερη.
Επιπλέον, ο χρόνος ταξιδιού ειναι πολύ μεγάλος. Ελσίνκι-Σαβονλίννα είναι 4,5 ώρες αν δεν κάνω λάθος. Οπότε και να υπήρχε στο δρομολόγιο βραδινό τι ώρα θα έφτανες και σε τι κατάσταση όταν έχει προηγηθεί τρίωρη πτήση. Δεν είναι έτσι απλά για τέτοιου τύπου ταξίδια...

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.131
Μέλη
39.883
Νεότερο μέλος
sofia28

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα