Αιθιοπια κοιλαδα του Ομο.Που βρίσκομαι; Σε ντοκιμαντέρ του Nacional geographic;

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Αλλαγές βλέπω σε σχέση με τη δική μας επίσκεψη πριν 7 χρόνια.
Πάντως αυτοί με τα Ξυλοπόδαρα ίσως είναι και ακριβώς οι ίδιοι με τότε.
Ωραία η ιστορία με όμορφες φωτογραφίες.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Έβαλα προσθήκη στο ποστ 1 σχετικά με την ιστορία σου.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
DSC04355.jpg DSC04373.jpg
Τριτη επισκεψη σε φυλή στην κοιλαδα ήταν στους φημισμένους Μούρσι.
Πήγαμε πρωι πρωι γιατι τότε ειναι συνήθως τα γυναικόπαιδα και δεν γίνονται παρατράγουδα στις επισκεψεις των λευκών τουριστών. Απο το μεσημερι και μετά που γυρίζουν οι αντρες απο το κυνηγι ή τη βοσκή των ζώων αρχίζουν συνήθως φασαριες που καταλήγουν και σε ξύλο.
Αιτία η κατανάλωση αλκοολ και η πολεμική φύση της κουλτούρας τους.
Ειναι δίμετροι έχουν και όπλα τυπου Καλάσνισκωφ παράνομα αγορασμένα απο λαθρέμπορους που να τους αντιμετωπίσεις .Επίσκεψη επι πληρωμή ηρθαμε να δουμε τα αξιόθεατα συνανθρώπους μας, δεν μας εφθαναν τα ντοκυμαντερ θέλαμε και το ζωντανό, αλλά να φας ξύλο χωρίς αφορμή απο μεθυσμένους γίγαντες δεν λεει.Ειχαμε μαζί και συνοδό σεκιούριτι ζωσμένο με μεγάλο οπλο αλλά τι να κάνει μόνος του άμα ξεκινούσαν τσαμπουκά ;
Το χωριό ,μετακινούμενος οικισμός όπως όλα τα χωριά τους ,ηταν δίπλα σε ποτάμι και μέσα σε εθνικό παρκο .Είχαμε πληρωσει είσοδο και για να διασχισουμε το παρκο που είναι πανέμορφο.
Βρώμα και δυσοσμία, ειχε βρεξει την νυχτα και οι μυρωδιές ήταν πιο έντονες.
Κάποια στιγμή ο ντόπιος ξεναγος ,ενας γιγαντοσωμος ράστα πηγε να μας δειξει τα περίχωρα και εκει η μπόχα ηταν αφόρητη.Ειδα ενα σωρο σκεπασμενο με χορτάρια που τελικα ηταν το μερος που είχαν αφήσει μια νεαρη κοπέλα με το μωρο της που πέθαναν στη γέννα.
Χους ει και εις χουν απελεύσει ,στην κυριολεξία.
Κάποια στιγμή δεν αντεξα άλλο και εβγαλα ενα μωρομάντηλο ,που το κράτησα στη μυτη μου μέχρι που φύγαμε.Πολύ μη μου άπτου προέκυψε η ανθρωπολόγος που κρύβω μέσα μου!
Αυτο που ζητάει η φυλή απο τους μουσαφίρηδες ειναι κυρίως σαπούνια. Οξύμωρο αλλά εχουν ποτάμι και τους αρεσει να πλένονται όλη την ώρα .Η Ε. το ήξερε απο την περσινή επίσκεψη και έδωσε στο φύλαρχο μια γεμάτη σακούλα.
Εχουν απομείνει μόνο 6 με 7 χιλιάδες Μουρσι σε όλη την Αιθιοπία .Η κυβέρνηση δεν θέλει να τους βλέπει στα μάτια της και δεν βοηθάει .Δεν είναι καλά παιδιά ,προκαλούν ταραχές με άλλες φυλές και βγαίνουν πάντα νικητές , είναι δυνατοί πολεμιστες και εχουν βαρύ οπλισμό .Δεν τους θέλει απέναντι της σε τυχόν σύρραξη στην περιοχή.Δυστυχως σε λίγα χρόνια μόνο θα διαβάζουμε για αυτούς .
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Κόστος ταξιδιού

Τελειωσα με τον κάμπο, μέχρι να πιάσω τα δροσερά βουνα ας γραψω πόσο κόστισε αυτό το ιδιαίτερο ταξιδι.

Αεροπορικό εισιτήριο 485 ευρώ
Διαμονή και μεταφορά 450
Βιζα 82
Ασφάλεια ταξιδιου 44 (προαιρετική με Mondial)
Προσωπικά εξοδα 250

Συνολο 1310 ευρω

Μέσα στα προσωπικά εξοδα ειναι όλα τα φαγητα και ποτά, εισοδοι στις φυλες και σε τρια εθνικά πάρκα, 18 ευρω για τελετη ενηλικίωσης στους Χαράρ, φιλοδωρημα για οδηγό και ξεναγό και κάποια σουβενιρ.
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
IMG_20231011_131405.jpg IMG_20231011_134604.jpg IMG_20231011_130446.jpg
Φυλή Αρι.
Δεν ξέρω δεν απαντώ! Φθάσαμε μεσημερι σε υψόμετρο 1200 μετρων για την επίσκεψη μας. Βλέπω μια μεγάλη κατηφόρα για το χωριό ,σκεφτομαι την ανηφόρα στο γυρισμό και αποφασιζω να μεινω εκει που παρκάραμε και να μην πάω.
Το τοπίο μεσα σε εθνικό δρυμο ηταν καταπληκτικό ειχε και ενα δέντρο με παχυ ίσκιο ,οτι επρεπε να παρω ανάσα μετά το εντονο πρωινο με τους Μούρσι.
Να δω και ντοπιους αφου ειχε πέσει σύρμα οτι ερχονται τουρίστες ,να μιλησω μαζι τους να παρω λίγο στιγμα εκτος της ατραξιόν της επισκεψης στον οικισμο οπου όλα ηταν προετοιμασμένα για την υποδοχη του γκρουπ. Περασα πολυ ομορφα ,μιλησα με παιδάκια που σχολαγαν εκεινη την ωρα επιτέλους συνάντησα μαθητες και χάρηκα πολύ. Δυο πολυ γλυκά και ευγενικά καθησαν δίπλα μου και μου εδειχναν τα τετραδια τους ειδικά αυτά με τα Αγγλικα για να τους βοηθησω με τις λέξεις που μάθαιναν.
Μίλησα με τον λιγόλογο σοβαρό οδηγό μας που καθαριζε το λεωφορειο μετά τη λασπουριά του πρωινου στους Μουρσι. Εμαθα για μισθους , εργασιακες συνθηκες ,κοστος ζωης και άλλα που με ενδιαφερουν οταν επισκεπτομαι μια χωρα απο τον εξαιρετικο σε ολα οικογενειάρχη που μιλουσε σπαστα Αγγλικά.
Με πλησίασε μια εφηβη με προταση να μου κάνει κοτσιδακια ,στην αρχη είπα οχι αλλά μου άρεσε η φάτσα της και η προσέγγιση και της ειπα ,κανε μου μόνο δύο αλλά γρηγορα γιατι αν γυρισει το γκρουπ φευγουμε. Η νεαρά γατόνι φωναξε την εξαδέλφη πιο μικρη σε ηλικία και μου εκαναν τα κοτσιδάκια στο τσάκα τσάκα.Δεν είχε ζητησει χρήματα και όταν τους εδωσα για τον κόπο τους χαρηκαν ,χάρηκα και εγω που πηγα κομμωτήριο ολοι ευχαριστημενοι.
Τα εφτειαξαν πολυ καλά ,κρατησαν τρια λουσίματα και ηταν γνήσια αφρικανικά πιο γνήσια δεν γινεται!
Οταν γυρισαν οι συνταξιδώτες ηταν ενθουσιασμενοι. Αλλος κόσμος σε σχέση με τις φυλές του κάμπου.Θα βρω φωτογραφίες απο το Θ. και θα ανεβασω καποιες ενδεικτικά.
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
DSC03573.jpg DSC03578.jpg DSC04335.jpg DSC04475.jpg DSC04448.jpg DSC04500.jpg DSC04566.jpg DSC04607.jpg DSC04626.jpg
Φυλή Αρι.Αλλος αέρας, βουνίσιος! Πλίνθινα σπιτια,εκκλησία,σχολείο, εργαστήριο αγγειοπλαστικής και χαρούμενοι ενήλικες.
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
DSC04659.jpg DSC04671.jpg DSC04677.jpg DSC04686.jpg DSC04703.jpg DSC04644.jpg
Επίσκεψη στη φυλή Konso.Ειχα διαβάσει οτι είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και γνωστή για τα λατρευτικά της ξόανα,τα wakas.
Στις δυο πρωτες φωτογραφιες η Ε. που αγαπάει όλα τα παιδιά του κόσμου και οπως συμβαίνει συνήθως το νοιωθουν και ανταποκρίνονται τους εδειχνε στο κινητό της τις φατσούλες τους με αλλαγές και αυτά γελάγανε μέχρι δακρύων.
Επιτέλους σχολειο στην εξοδο του χωριού μεγάλο και με πολλους μαθητές.
Το χωριό σε υψόμετρο 1500 μετρων ωραια κτισμενο με τριπλη κυκλική σειρα οχυρωματικούς τοίχους φτειαγμένους χωρις συνδετικό αρμό ,ιδια τεχνική που ειχα δει στο Κούσκο.
Οι κάτοικοι καλλιεργούν καλαμπόκι,καφέ και φασόλια σε λωρίδες γης στο βουνό που εχουν φτειάξει για να συγκρατουν το νερό ,ξανά θυμήθηκα Περού. Και το χωριό μου θυμήθηκα που ειναι στους πρόποδες του Ταυγετου και οι ελιές ειναι φυτεμένες σε λωριδες φτειαγμένες απο τους προγόνους μας Σκληρή δουλειά πριν πολλούς αιώνες χωρίς τη βοηθεια μηχανημάτων.
Εκτρέφουν κατσίκια και βοοειδή, η Αιθιοπία ειναι τρίτη χώρα σε βοοειδή παγκοσμια.
Ολοι ελειπαν για δουλειές ,μόνο παιδια και ηλικιωμένους ειδα.
Στην τελευταια φωτογραφία ωραιος χωρος στο κέντρο του χωριου για συναξεις , δικαστήριο και στην οροφή παρατηρητήριο για φωτιές ,οπου οι ανυπαντροι ανδρες πάνε με βαρδιες για να εντοπιζουν αν εχει ξεκινησει φωτιά στην ευρύτερη περιοχη.
Ειχαμε καλό ξεναγό και μας εξηγησε πολλα για το τροπο ζωης τους και τους κανόνες τους.
Πολυ σοφά και ποιοτικά ζουν οι κατοικοι και χάρηκα που παρά τις δύσκολες συνθήκες και την φτώχεια της χώρας προοδεύουν και εξελίσσονται.
Ακόμα και στην τελετή ενηλικίωσης των νεαρών ανδρών το εθιμο τους ειναι ωραίο.
Εχουν στην πλατεια του χωριου μια μεγάλη πέτρα περίπου 30 κιλά και αν ο νεαρος μπορει να την σηκώσει και να την πετάξει πίσω απο το κεφάλι του ,σαν άλλος Πύρρος Δήμας ,τότε ειναι ετοιμος για γάμο.Εμεις είχαμε το Γ.που το κατάφερε και έπεσε η σχετική πλάκα αφου ταξιδευε με το κορίτσι του. Εχουμε να ραφτούμε και για γάμο στη Θεσσαλονικη!
Στο τέλος πηγαμε και στο σχολειο , οπου οπως εχω ήδη αναφερει συγκινηθήκαμε πολυ και χαρήκαμε με την πρόοδο των παιδιών.
Είναι η πιο ενδιαφέρουσα φυλή που γνωρισα σε αυτό το ταξίδι.Θετική εντύπωση οτι δεν είχαν εισιτήριο για φωτογραφίες.Μας είπε ο ξεναγός να βγαλουμε οτι θελουμε απο το χωριό και αν θελουμε να βγαζουμε κατοίκους απλά να ζητάμε την άδεια τους.
Έπονται και οι Dorze με παρόμοιο τρόπο ανεπτυγμένης φυλής αυτοί το έχουν τερματίσει σε παροχές στους τουρίστες ,τους βαφτισα Μύκονος της Ομο!
Θα επανέλθω για αυτούς.
 
Last edited:

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.488
Likes
7.991
Εχουν στην πλατεια του χωριου μια μεγάλη πέτρα περίπου 30 κιλά και αν ο νεαρος μπορει να την σηκώσει και να την πετάξει πάνω απο το κεφάλι του ,σαν άλλος Πύρρος Δήμας ,τότε ειναι ετοιμος για γάμο.Εμεις είχαμε το Γ.που το κατάφερε και έπεσε η σχετική πλάκα αφου ταξιδευε με το κορίτσι του.
Οι ελληνες θα εκαναν οτι δεν μπορουν να την πεταξουν :bleh:
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Οι ελληνες θα εκαναν οτι δεν μπορουν να την πεταξουν :bleh:
Εχεις δικιο! Οι δικοι μας, με το ζευγάρι τους οι περισσοτεροι ,έκαναν απόπειρα και δεν τα κατάφεραν!
Εδω που τα λέμε δεν είδα να ζορίζονται.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
IMG_20231012_090204.jpg Ο Γ. Ο μόνος που κατάφερε να σηκώσει την πέτρα.Ειναι δάσκαλος πολεμικών τεχνών και νεαρός ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στο τα κβο ντο.Ηταν πολύ δύσκολο, είχαμε απορία πώς τα καταφέρνουν οι πιτσιρικάδες της φυλής.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
IMG_20231012_153104.jpg IMG_20231012_161155.jpg IMG_20231012_153839.jpg IMG_20231012_164036.jpg IMG_20231012_165207.jpg IMG_20231012_181514.jpg IMG_20231012_184247.jpg Φυλή Dorze
Μεσημεράκι φθανουμε στο χωριό της φυλής σε υψόμετρο 2500 μετρων. Εχουμε ανέβει βουνό ,αρκετά χιλιομετρα χωματοδρομο με πολυ ωραία διαδρομή.Η Β. απο Καλαμάτα μεριά σε καποια στιγμη μου λεει , πιάσαμε Ταυγετο ! Ετσι ακριβως , δάσος με έλατα και πεύκα ωσπου να φθασουμε σε οροπέδιο.
Εκει μας υποδεχονται επιτροπή απο κατοίκους και μας προσφερουν ενα ματσάκι με γρασίδι ,κάτι σαν μπουκέτο με λουλουδια στη δική μας συνήθεια.Τα σπιτια -καλύβες θυμιζουν ελέφαντα στην πρόσοψη ,κάποτε ζουσαν πολλοι στην περιοχη και τους θεωρούν ιερό ζώο.
Εχουν στις αυλές τους πολλες μπανανιές μιας ποικιλιας που δεν δίνει καρπό αλλά δινει πολλα παράγωγα χρησιμα , οπως ενα ειδος αλευριού που η κυρία στην τέταρτη φωτογραφια εφτειαξε μια πιτα ,την εψησε και μετα μας την πρόσφεραν με μέλι και τσίλι μαζι με ντόπιο τσιπουρο-δυναμιτη.
Mε την πρώτη γουλιά κατάλαβα οτι ειναι το ίδιο με του μπάρμπα Μήτσου του γείτονα μου που σημαινει 80 βαθμοι αλκοολ και αν ξανοιχτείς την πάτησες. Εκανα οτι έπινα στα άπειρα σφηνάκια που κερναγε ο ξεναγός και με τρόπο το εριχνα στο εδαφος, κονσομασιόν στα βουνά της Αιθιοπίας.
Εκανα σπονδες σε ολους στους αφρικανικούς θεούς γιατί ο νεαρός επέμενε οτι πρέπει να το πιεις αλλιώς θα σε τιμωρήσουν οι δυνάμεις τους σύμπαντος!
Ειχε και χορωδία απο γυναικες του χωριού με ωραιες φωνες, 22 άτομα μετρησα!
Πίσω απο τις κυρίες πολλά υφαντά καλοφτειαγμένα. Συνηθως δεν ψωνίζω στα ταξιδια αλλά εδω ενα ωραιο κασκόλ το λαχταρησα και το αγόρασα.
Μας είχαν φορέσει και ντόπιες φορεσιές γίναμε ένα με το περιβάλον.
Το σουρουπο αναψαν φωτιά και στηθηκε μεγάλο γλέντι ,αφου το ενα μπουκάλι τσιπουρο ειχε γίνει πέντε και οι περισσοτεροι ειχαν γίνει φέσι! Πολυ γέλιο ,πολυ χορός γυρω απο τη φωτιά μαζι με ντοπιους , πολλα ψώνια απο τα ωραία υφαντά.Δεν θέλαμε να φυγουμε.
Μυκονος κανονικά . Τέλεια εξυπηρέτηση , πανεξυπνος ξεναγός 30ανταρης με Αγγλικά Οξφορδης ,τρια χρονια σπουδες σε σχολή τουριστικών επαγγελματων, σε πουλαγε και σε αγόραζε.
Κέρασμα τα δυο πρωτα μπουκάλια με ατελειωτες προπόσεις συμφωνα με το εθιμο τους και αφου μεθύσαμε αρχισε ο Ελληνας μεσα μας ,φέρε και αλλο μπουκαλι ,φερε και άλλη πιτα αντε να ψωνισουμε ,τους τα ακουμπήσαμε κανονικά .Νόμιζα ότι είμαι στο Νάμος και οπου ναναι θα βγει ο Ρέμος να μας τραγουδήσει!
Καποιοι εν πλήρη ευθυμία ηθελαν να κοιμηθουν εκει.Ειχαν φροντίσει και για αυτό, ειχαν δυο καλύβες προς ενοικίαση τυπου Airbnb συνηθως γεμάτες.
Ωραίοι και τέλειοι επαγγελματίες. Πληρώνω το παραπάνω αλλά μενω ευχαριστημένος με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Θα βρω φωτογραφίες απο τον Θ. με την εξέλιξη του ξεφαντώματος γιατι οι δικές μου σταματουν στο άναμμα της φωτιάς.Μετά αρχισα το χορό και το τραγούδι που μυαλό να τραβήξω φωτογραφίες;
 
Last edited:

gkalla

Member
Μηνύματα
1.253
Likes
6.731
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Θα βρω φωτογραφίες απο τον Θ. με την εξέλιξη του ξεφαντώματος γιατι οι δικές μου σταματουν στο άναμμα της φωτιάς.Μετά αρχισα το χορό και το τραγούδι που μυαλό να τραβήξω φωτογραφίες;
Τα καλύτερα μας τα κρύβεις…
Δώσε φώτο στο λαό με την @KIKI στο τσακίρ κέφι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.471
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom