Αιθιοπια κοιλαδα του Ομο.Που βρίσκομαι; Σε ντοκιμαντέρ του Nacional geographic;

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.504
Likes
8.037
Στάσιμη η κατάσταση. Δύσκολη η περίπτωση γιατι το παλληκάρι σαν σωστος επαγγελματίας και να ηθελε δεν θα εκανε κίνηση σε πελάτισσα.
Αγραφοι νόμοι στον τουριστικό χωρο.Εχω δει πολλά παρατράγουδα σε ανάλογες καταστασεις όταν δουλευα στον τουρισμό με άσχημη κατάληξη.
Αμα παει μόνη της αυτόνομα και βρεθουν τότε αλλαζει το πράγμα.
Πάντως αισιοδοξώ και κοιταω μοντελακια κατάλληλα για καλεσμενη σε γάμο στην Αντις!
Κυριος!!!
Παντως εγω που εχω παει σε αιθιοπικο γαμο στην Αθηνα, εχω να πω οτι ακομα κι εδω ειναι ακρως εντυπωσιακος!
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
να ειναι καλά ο άποικος πατριωτης με την ιδέα του.Μετά απο κάποια ποτηράκια αισθανόμαστε και ιπτάμενοι
received_248995738161882.jpeg
και αητοί!
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Φυλές που επισκεφθήκαμε

Πήγαμε σε εξι φυλές πολυ σωστά επιλεγμένες οπως κατάλαβα στο τέλος του ταξιδιού.
Οι τρεις πρώτες ηταν στη σαβάνα και οι αλλες τρεις σε υψόμετρο στα βουνά.
Λογω μορφολογικων συνθηκων καμία σχέση οι μεν με τους δε. Αλλος κοσμος σε κουλτούρα ,τρόπο ζωης ,διατροφη, ένδυση,στέγαση ,υγεια και εκπαιδευση.
Απλοικά τους εβαλα στο μυαλό μου σαν καμπίσιους και βουνίσιους ,στα δικά μας μέτρα.
Βέβαια λόγω διαφορετικού κλίματος ο καμπος δεν ειναι εύφορος σαν τους γνωστους δικους μας .
Ξεραίλα , σχίνα,άμμος δεν φυτρωνει τιποτα φαγωσιμο και κάνει συνεχεια ζέστη.
Ολοι σε λήθαργο απο την διαρκη εκθεση τον ηλιο και τις υψηλες θερμοκρασιες .Πνεύμα μηδέν ,μόνο επιβίωση σε πολυ δυσκολες συνθήκες . Σε όλα αυτά προσθέτουμε και την ελλιπή διατροφή.
Σε αρχέγονη κατάσταση οι πρωτοι σε εξελιγμενη οι δεύτεροι.

Με σειρά επισκεψης στον καμπο
Hamar
Nyangatom
Mursi

Βουνό
Ari
Konso
Dorze
θα γραψω λίγα πράγματα για κάθε φυλή ,στις υπαρχουσες ιστορίες στο φόρουμ εχουν γραφτει λεπτομερως σχεδόν ολα .
Φωτογραφιες δεν εχω δικες μου να βάλω γιατι δεν πλήρωσα το αντιστοιχο τιμημα στις τεσσερις πρωτες φυλές που ηθελαν 400 μπιρ (6.5 ευρώ) .Εχω όμως του Θ.,να ειναι καλά!
Στις δυο τελευταιες εχω κάποιες ,εκει ηταν ελεύθερα.
Τσιγγούνα θα σκεφτειτε! Χαχα δεν εχει σχέση με χρήματα η αποφαση μου.
Τωρα βέβαια που το σκεφτομαι μια χαρά έκατσαν τα 26 ευρω που γλύτωσα ;):lol:

Οι είσοδοι στις φυλες ειναι 300 μπιρ (5 ευρώ).
Ειναι πλεον οργανωμενες οι επισκεψεις και στο λεωφορειο δηλώναμε ποιοί θα πάμε και ποιοι θα βγάλουν φωτογραφίες.Η Ε. μάζευε τα χρήματα και τα εδινε στην εισοδο στον υπεύθυνο του οικισμου.Με τις φωτογραφιες ηταν πολυ αυστηροί .Με εδειχνε στον υπευθυνο και αλλοιμονο αν εκανα οτι εβγαζα το κινητό απο το τσαντακι μου.Ουτε στα χερια επρεπε να το κραταω.
Μια χαρά οργανωση εχουν πλέον στο θέμα των φωτογραφιών που ειναι και φλέγον για τα οικονομικα τους,πράγμα που φαινεται και στη διαφορά της τιμης σε σχέση με την είσοδο.
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.159
Likes
20.486
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Απλοικά τους εβαλα στο μυαλό μου σαν καμπίσιους και βουνίσιους ,στα δικά μας μέτρα.
Σε αρχέγονη κατάσταση οι πρωτοι σε εξελιγμενη οι δεύτεροι.
Το αντίθετο είδα στην Τανζανία. Και οι βουνίσιοι (πχ οι Τσάνγκα) δεν γουστάρουν καθόλου τους καμπίσιους (πχ Μασάι)
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.159
Likes
20.486
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Μαι και μενα μου εκανε εντυπωση… περιμενα το αντιστροφο
Γραψε λάθος. Τελικά είδα το ίδιο με τη Κική, γιατί τώρα που το ξανά διαβάζω αυτό που έγραψε, βλέπω ότι μπέρδεψα τους βουνισιους με τους καμπισιους :lol:
Σε αρχέγονη κατάσταση είναι οι καμπισιοι και στη Τανζανία.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
DSC03791.jpg DSC03802.jpg DSC03835.jpg DSC03844.jpg Φυλή Hamar.
H πρωτη μας επίσκεψη σε φυλή ,έπεσα στα βαθιά!
Φθάσαμε σουρουπο μας περίμεναν στο χωριο γυναίκες και παιδιά κυρίως.
Οι αντρες πηγαινουν για κυνηγι και αν ειναι μακριά τα θηράματα κοιμουνται εκεί ή γιά να βοσκήσουν τα ζώα τους.Χωρις ηλεκτρικο και το βασικότερο χωρις νερό.Πανε χλμ μακρυα για να φερουν νερό με μπιτόνια.Ζουν σε αχυροκαλυβες με ενα δωματιο οπου βρισκονται το ζευγαρι , τα παιδια κατσικες και κοτες και εχουν φως ειτε με φωτια που καιει μεσα στη καλυβα οπου μαγειρεύουν ή αν βρουν κηροζινη που θεωρειται πολυτελεια.
Αγενεις οι μητέρες και τα παιδια ανάγωγα. Τραβανε και κυκλωνουν απο παντου ζητωντας οτι φορας επανω σου.Φαγανε κολλημα κατι κοριτσακια με ενα σκουλαρικι που φορουσα και με ζαλισανε να τους το δωσω.
Το θέμα ειναι αντε και το εδωσες .Αν το παρει μικρο τα μεγαλυτερα το σπανε στο ξυλο για να του το παρουν!Αγριάδα σε ολες τις κινησεις τους.Οι μαναδες αδιάφορες κοιτανε να πουλησουν κατι βραχιολακια που φτειάχνουν.Ταλαιπωρημένες υποσιτισμένες νεαρες κοπέλες με καμποσα παιδιά ήδη και οι πιο πολλες έγκυες.
Πολύ όμορφες με ωραία σωματα , έτσι ειναι και οι ανδρες της φυλής και έπονται τα παιδιά λογικό με τέτοια γονίδια.Επιτρέπονται οι γάμοι με άλλες φυλές και αυτο φαινεται στην εμφανιση τους.
Οταν το παρακανουν τα πιτσιρικια ερχεται ενας ηλικιωμενος με μια βεργα και τα μαλώνει μπας και ησυχασουν.Μου θυμισε ιστοριες απο το Γυθειο δεκαετιες 50 και 60 που οι γονεις εδιναν χρηματα στον Βαγγελη εναν τρομακτικο σε οψη μεγαλοσωμο ηλικιωμένο και επιτηρουσε τα ζορικα παιδια με μια βέργα και τραβηγμα αυτιου!Επάγγελμα δήλωνε παιδονόμος!
Ειχαμε παραγγείλει και ενα κατσικακι να το ψησουν στη φωτιά ,ίδια μεθοδος με το αντικρυστό στη Κρήτη. Την δουλειά την ανέλαβαν χαμογελαστοί και ευγενικοί νεαροί του χωριου που ξεφυτρώνανε σαν φαντασματάκια μεσα στο σκοταδι. Πως ψηθηκε σε 45 λεπτά δεν κατάλαβα ,τελικα όσοι δοκιμασαν μεζε ηταν σαν μαστιχα δεν καταπινόταν.Το πληρώσαμε 60 ευρώ,χαλάλι γιατι απο εμας πεντε εξι γενναιοι μασήσανε μια μπουκιά και το άλλο το φάγανε οι ίδιοι .
Ευκαιρια να φάνε λίγο κρέας .Ελλαδα πριν 50 χρόνια που οι αγρότες ειχαν μια δυό κατσίκες για γάλα και τυρί και τα κατσικακια τα πουλούσαν ,ενα μόνο έσφαζαν το Πάσχα.
Με τούτα και με τα άλλα επιτέλους φυγαμε .Πολυ βρώμα λογικο με κοτες ,κατσίκια και αγελάδες τριγυρω ,οι ανθρωποι ομως σχετικά καθαροί.Πάνε χλμ μακρυα οπου υπάρχει νερο και πλένονται τακτικά.
Ολοι σε όλες τις φυλές ζητάνε σαπούνια απο τους τουρίστες.
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Καραμέλ και μάνι - καραμέλες και χρήματα

Ευαίσθητο θέμα και μεγαλο κεφάλαιο σε αυτό το ταξίδι.
Προτου φυγω ζήτησα τη γνώμη του φίλου Γ. Πολυταξιδεμένος,ευφυής,ευαίσθητος και εχει πάει
αρκετές φορές στην περιοχή. Αντιγραφω την απάντηση του.

<Τα παιγνίδια ειναι το λιγότερο που ενδιαφέρει τα παιδιά εκει.
Κάποιο μολύβι,τετράδιο ,σαπούνι και ρούχα. Αλλά αν τα δίνετε εκει που ειναι πολλά παιδιά θα κάνετε κακό.Θα βλέπετε παιδιά να μαλωνουν άγρια και να τα χτυπάνε οι μεγαλύτεροι.
Για αυτό επιμένω οτι σαν επισκέπτης μπορεί να σε κάνει να νοιώθεις καλύτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζεις την καθημερινότητα αυτού του παιδιού.
Συνάμα το οδηγείς με μαθηματική ακρίβεια στην επαιτεία αντι στο σχολείο (όσα πηγαίνουν) ή στις καθημερινές δουλειές τους. Συνδέουν την άφιξη των λευκών με δώρα και χρήματα,αλλάζει λοιπόν όλη τη συμπεριφορά τους. Μια φορά είδα τουρίστες να μοιράζουν γόμες και τα παιδιά αρχισαν να τις τρωνε.>

Σοφά μίλησες φίλε. Τώρα που τα είδα ταυτίζομαι με την άποψη σου.
Καποιοι απο την παρέα με την καλή τους καρδιά ειχαν φερει βαλιτσες με γλυκάκια και μπιχλιμπίδια. Οπου τα εδιναν γινόταν ο κακός χαμός.
Ειδικά τη πρωτη μέρα μεχρι να καταλάβουν τι γίνεται ήταν σοκαριστικό και λυπηρό να βλέπεις ξύλο για μία καραμέλα.Μετά ευτυχως αναλογα την περίσταση τα εδιναν στον υπεύθυνο των οικισμων ή αν ηταν σε σταμάτημα στη διαδρομή στον ξεναγό και αυτος τα μοιραζε δίκαια. Ειχε και μία βεργα καλου κακού γιατι με το παραμικρό γινόταν μάχη ,είδα πληγή σε κεφάλι πιτσιρικιού απο μεγαλύτερο παιδι για ένα κρακεράκι.

Αυτό που έζησα και άξιζε τον κόπο ηταν οτι( δυο θαυμάσια σε όλα τους νεαρά παλληκαρια) ο Φ.και ο Χ. είχαν σκεφτεί να φέρουν μαζι τους 100 στυλό και 50 τετράδια.
Μίλησαν με το ξεναγό και στην πέμπτη φυλή που πήγαμε και βρήκαμε επιτελους ωραίο και μεγάλο σχολειο τα εδωσαν στους δασκάλους και αυτοί τα μοίρασαν δίκαια.
Πολυ συγκίνηση με το θέμα σχολειο και επιπλεον με την προσφορά των παιδιών.Πλαντάξαμε όλοι στο κλάμα. Εύχομαι τα καλυτερα στους συνταξιδιώτες για την σκέψη που είχαν και στα μαθητούδια γιά πρόοδο.
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
DSC03646.jpg DSC03882.jpg DSC03953.jpg DSC04009.jpg DSC03985.jpg Φυλή Nyangatom
Ξεκιναμε πρωι για να πάμε στην επόμενη φυλή. Στην διαδρομή συναντάμε και τους γνωστους ξυλοπόδαρους όπου κανουμε σταση.Ο Ρομπέλ κάνει συμφωνία τι ποσό θέλουν για να βγάλει φωτογραφίες όποιος επιθυμεί.Πολιτισμένα πράγματα γιατι αλλοιώς γινεται μάχη με τους τουρίστες για το ποσό.
Οι Nyangatom και οι Dassennesh που ζουν παραδίπλα ειναι φυλές με δυνατους πολεμιστές που ακόμα και στις ημέρες μας διαπράττουν φόνους για την προστασία των εδαφών που βόσκουν τα ζώα τους.
Ζουν στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν και ειναι τόσο δυνατοί που ακομα και οι Mursi τους φοβούνται.
Είχαν εχθρικές σχέσεις με όλες τις φυλές και πολλές διαμάχες αλλά τωρα είναι πιο ήρεμη η κατάσταση.Κατάγονται απο την Ουγκάντα και είναι διασκορπισμένοι σε νότιο Σουδάν,Αιθιοπία και Κένυα.
Σε ολες τις επισκέψεις ειχαμε μαζι ντόπιους ξεναγους που ανήκαν στην αντίστοιχη φυλή.Ο σημερινος ηταν πολύ καλός και τον ακολουθούσα κατά πόδας ,έτσι πηρα πληροφορίες. Απαντουσε και στις ερωτησεις -απορίες που ειχα ,ωραιος ο νέος!
Μας υποδέχθηκαν με ευγένεια καθαροι ,περιποιημενοι καλοντυμένοι. Τα παιδιά πολυ ήσυχα καποια στιγμή που μιλουσαν μεταξύ τους λιγο δυνατά τους έκανε παρατήρηση ο ξεναγός και σταμάτησαν αμέσως.Τον ρώτησα τι γίνεται με το θέμα εκπαίδευση και αν υπάρχει σχολειο.
Μου ειπε υπάρχει σε 5 χιλιομετρα για όλους τους οικισμούς αλλά μόνο λίγα παιδιά πάνε. Από κάποια χωριά πρέπει να περπατάνε μεχρι και δύο ώρες για να φθάσουν στο σχολείο.
Η πλειοψηφία μένει στα χωριά και απο οκτω χρόνων περίπου βοηθαει στις δουλειές συνήθως στη βοσκή των ζώων.
Η ηλικία οπως και στους Χαμερ δεν υπάρχει.Κανένας δεν ξερει πόσο ετων ειναι ,ούτε τι χρονιά ή μηνας είναι. Ζουν και στην Αιθιοπία που ειναι επτά χρόνια πισω και εχει 13 μήνες,άντε να βρεις άκρη.
Εκανε πολυ ζέστη ,40 βαθμους. Καποιες καλύβες τους στο κέντρο του χωριού ήταν υπερυψωμένες και απο κάτω κάθονταν ηλικιωμένοι και παιδάκια να αποφύγουν τον ήλιο.
Γενικά ηταν μια ωραία επίσκεψη και έμαθα και κάποια πράγματα.
 
Last edited:

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.767
Likes
14.585
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Μας υποδέχθηκαν με ευγένεια καθαροι ,περιποιημενοι καλοντυμένοι. Τα παιδιά πολυ ήσυχα καποια στιγμή που καποια μιλουσαν μεταξύ τους λιγο δυνατά τους έκανε παρατήρηση ο ξεναγός και σταμάτησαν αμέσως.
Αλλαγές βλέπω σε σχέση με τη δική μας επίσκεψη πριν 7 χρόνια.
Πάντως αυτοί με τα Ξυλοπόδαρα ίσως είναι και ακριβώς οι ίδιοι με τότε.
Ωραία η ιστορία με όμορφες φωτογραφίες.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.253
Μέλη
38.916
Νεότερο μέλος
NioviG

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom