Ανάβαση στον Ολυμπο

8avos

Member
Μηνύματα
651
Likes
6.359
Θα πρότεινα να ριχνες μια ματιά στη σελίδα αυτών που διοργανώνουν τον Olympus Marathon που γίνεται Ιούνιο νομίζω, ώστε να "πατήσεις " σε φρέσκες πληροφορίες τους
 

whoknows

Member
Μηνύματα
742
Likes
2.228
Επόμενο Ταξίδι
Στο φεγγαρι
Ταξίδι-Όνειρο
Στο κεντρο της Γης
Θα πρότεινα να ριχνες μια ματιά στη σελίδα αυτών που διοργανώνουν τον Olympus Marathon που γίνεται Ιούνιο νομίζω, ώστε να "πατήσεις " σε φρέσκες πληροφορίες τους
Διπλα εισαι δεν ερχεσαι και εσυ? Η εστω για ενα λουκουλιο γευμα σε κανα καλο ταβερνακι οταν κατεβω με το καλο? :p
 

8avos

Member
Μηνύματα
651
Likes
6.359
Εννοείται πως το σκέφτηκα, αλλά δεν ξέρω που θα βρίσκομαι την άλλη βδομάδα ,όχι τρεις μήνες μετά !Εκ πρώτης όμως αποδέχομαι την πρόταση ,μιας που έφτασα στην κορυφή "σχολειό " απ την διαδρομή της Ελασσόνας και το καταφύγιο Χρηστάκη όπου και διανυκτερευσαμε Σεπτέμβρη χωρίς χιόνια στα σκοινακια μας ,έχοντας διακαή πόθο την ανάβαση από Λιτόχωρο .
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.187
Likes
4.046
Μονος δεν θα τκ προτεινα σε καμμια περιπτωση
Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Το βουνό και πολύ περισσότερο σε τέτοιο υψόμετρο είναι απρόβλεπτο. Γίνονται σίγουρα διάφορες εκδρομές είτε από ορειβατικούς συλλόγους είτε από ξεναγούς. Θέλεις παρέα τόσο ψηλά. Ένα στραβό πάτημα, ένα στραμπούλιγμα.
Δεν αντιλέγει κανείς ότι στο 99% των περιπτώσεων δεν θα γίνει κάτι πολύ άσχημο. Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι πιθανότητες. Προσοχή. Φέτος έχουν σκοτωθεί κοντά στα 10 άτομα στη χώρα μας. Και δεν ήταν πρωτάρηδες στο βουνό.
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Μαιος ειναι λιγο νωρις, μην εισαι και σιγουρος οτι θα ειναι ανοιχτα απο χιονια και βατα για πεζοπορια.Μια φορα ειχα παει αρχες ιουλιου και τα ζωναρια ειχαν καθαρισει/ανοιξει απο τα χιονια μια εβδομαδα πριν.

Λουκι μυτηκα και στεφανιου δε θα πηγαινα μονη μου, ιδιαιτερα αν δεν εχεις ξανακανει τη διαδρομη και δεν εισαι εξοικιωμενος. Ειναι επικινδυνα για ατυχηματα με πετρουλες βραχια κ.τ.λ

Καλυτερα να εχεις αλλη μια μερα κενη γιατι το προγραμμα ειναι πολυ οριακο και εξαρταται εκτος της διαθεσης σου και απο το καιρο . Τι εννοω... Πιθανα να μη τη παλεψεις να κανεις καποια διαδρομη που θες, ειδικα αν περπατας τοσες ωρες, και να θες να τη σπασεις ή αν σε πιασει καποιο ασχημο καιρικο φαινόμενο και να μη μπορεις να τη κανεις. Γενικα ο καιρος ειναι απροοβλεπτος, δυο φορες πηγα, μια ιουλιο, μια σεπτεβρη και λογω καιρου δεν ανεβηκα μυτηκα.

Σκεψου το να πας με παρεα που γνωριζει το βουνο/οδηγο/οργανωμενα. Μου ετυχε τη πρωτη φορα που ανεβηκα να ξεκινησω με ελαφρια συννεφια απο το αγαπητος και να φτασω ζωναρια με ομιχλη και χαλαζοπτωση. Δεν εβλεπα οχι το μονοπατι,οχι σημαδια, ουτε τον μπροστινο μου. Αν δεν ημουν με παρεα που να ξερει ακομα θα ψαχναμε, το καταφυγιο ηταν στα 10 μετρα και δε το εβλεπα. Και γενικα υπαρχουν διασταυρωσεις , μονοπατια διαφορα που μπορεις να μπλεχτεις, αν σε πιασει και ομιχλη ακομα χειροτερα.

Επισης θα σκεφτομουν στη θεση σου το ενδεχομενο να επιστρεψεις απο την αλλη διαδρομη,μεσω πετροστρουγκας, και διανυκτερευση εκει.
 
Last edited:

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.553
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Γεια σας παιδια,

ειπα μετα απο αρκετα χρονια που το σκεφτομαι αλλα το αναβαλλω :innocent: να το οργανωσω και φετος να ανεβω Ολυμπο.

Σκεφτομουν το εξης προγραμμα οποτε θα ηθελα καποιος που εχει εμπειρια να προτεινει τροποιησεις ή να κανει και αλλες προτασεις για σημεια που αξιζει να βαλω στο προγραμμα.

Παρασκευη 25 Μαιου
  • Ξεκιναω απογευμα απο Αθηνα και φτανω αργα το βραδυ Λιτοχωρο.
  • Διαμονη Λιτοχωρο.

Σαββατο 26 Μαιου
  • 9:30 Αναχωρηση το πρωι με προορισμο το parking στα Πριόνια.
  • 10:00 Αφιξη Πριόνια
  • 10:30 Ξεκιναει η αναβαση προς το Καταφυγιο "Σπήλιος Αγαπητός" η οποια διαβασα διαρκει καπου 3-3μιση ωρες (χωρις στασεις).
  • 14:00Α φιξη στο Καταφυγιο γυρω στις
  • Σταση μεχρι τις 15:30 για φαγητο και ξεκουραση
  • 15:30 Πεζοπορια προς το Οροπέδιο των Μουσών, διαρκειας 3.00’ με 3.30’ ώρων
  • 20:00 Αφιξη, ξεκούραση και βραδινό φαγητό, σε ένα από τα δύο καταφύγια του οροπεδίου

Κυριακη 27 Μαιου
  • 5:00 Πολύ πρωινό ξύπνημα & αναβαση στον Μύτικα , από την διαδρομή "Λούκι"
  • 7:00 αφιξη στον Μυτικα και απολαυση θεας και ανατολης
  • 8:30 Αρχιζω την καθοδο από την διαδρομή της Κακόσκαλας για να συνεχίσω την ανάβαση στην κορυφή Σκολιό (την δεύτερη ψηλότερη του βουνού), όπου φτάνω μετά από 1,30' ώρα περιπου
  • 10:30 Αφιξη στην Κορυφη Σκολιος
  • 11:30 Ξεκιναω την καθοδο προς το Οροπεδιο των Μουσων
  • 13:30 Αφιξη στο Οροπεδιο, φαγητο και ξεκουραση σε καποιο καταφυγιο
  • 15:00 Καθοδος προς το Καταφυγιο "Σπήλιος Αγαπητός"
  • 19:30 Αφιξη στο Καταφυγιο "Σπήλιος Αγαπητός" & Διανυκτερευση

Δευτερα 28 Μαιου

  • Πρωινη πεζοπορια απο το Καταφυγιο "Σπήλιος Αγαπητός" προς την θεση Πριόνια.
  • Επιστροφη Αθηνα


Πανω κατω αυτο εχω σκεφτει. τωρα εχω καποιες ερωτησεις και οποιος εχει εμπειρια απο τον Ολυμπο παρακαλω να με βοηθησει.

1. Μηπως ειναι καλυτερο το αυτοκινητο να το αφησω στο Λιτοχωρο, και να ανεβω με αλλο μεσω μεχρι την θεση Πριονια ωστε στην επιστροφη, απο την Θεση Προνια να κατεβω με πεζοπορια μεχρι το Λιτοχωρο, ωστε να δω Άγιο Σπήλαιο αλλα και την γραφικη διαδρομη του Ενιπέα ποταμου?

2. Στο παραπανω προγραμμα θα προσθετατε και την κορυφη "“Στεφάνι” ή “Θρόνος του Δία”"?

3. Βλέπω παντου αποσταση σε χρονο για τις διαδρομες αλλα πουθενα αποσταση σε χιλιομετρα και κλιση εδαφους. Οποτε αν μπορει καποιος να μου πει απο σταση
Προνια - Καταφυγιο Σπηλιος Αγαπητος
Καταφυγιο Σπηλιος Αγαπητος - Οροπεδιο Μουσων

4. Μπορει καποιος να το κανει μονος του η αναγκαστηκα πρεπει να παει με τουρ? Καπου πηρε το ματι μου οτι η διαδρομη ειναι σημαδεμενη

5. Πιστευει καποιος που εχει κανει την διαδρομη, οτι παλευεται οδηγηση προς Αθηνα μετα την καθοδο ή καλυτερα λεωφορειο?

Ευχαριστω
Καλησπέρα.
Εγώ πήγα από άλλη διαδρομή, μια φορά όλη κι όλη, οπότε αν θες ρίξε μια ματιά στην ιστορία μου εδώ: https://www.travelstories.gr/community/threads/Πάμε-στο-βουνό-των-θεών.55173/
Όμως αφού έχεις πολλές μέρες για το ταξιδάκι αυτό, πιστεύω θα περάσεις πολύ όμορφα.
Για το ανέβασμα από το λούκι ίσως ήταν πιο καλό να έχεις παρέα ένα ειδικό και να φοράς τουλάχιστο ένα κράνος.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.128
Likes
20.364
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
σε ευχαριστω πολυ,
μου κανει κατι εντυπωση ωστοσο..

4,5 χιλιομετρα - μετρια δυσκολια περιπου 3 ωρες
3,8 χιλιομετρα - δυσκολη διαδρομη περιπου 1μιση ωρα.
Μηπως το 2ο ειναι παραπανω?
Πολλά παίζουν ρόλο στην πεζοπορία σε μονοπάτια βουνών. Μπορεί μία διαδρομή να είναι 500μ, αλλά να έχει απότομα σημεία ή στενά σημεία που να σε καθυστερούν! Μπορεί να είναι πολύ ανηφορική και να θέλεις περισσότερο χρόνο για ανέβεις.
Το καλό με τον Όλυμπο είναι οτι είναι οργανωμένο βουνό και ανεβοκατεβαίνει αρκετός κόσμος. Έχει τύχει σε διαδρομή που έκανα, να μείνω με άλλο άτομο που δεν γνώριζα μέχρι να έρθει η παρέα του να τον πάρει, γιατί είχε χτυπήσει στο πόδι του!

Καλά είναι για πρώτη φορά να πάς με παρέα. Ειδικά αν δεν έχεις ξανακάνει πεζοπορία σε βουνό. Αν συμβεί οτιδήποτε να έχεις κάποιον να μπορεί να φύγει για να φέρει βοήθεια!
Τα βουνά είναι όμορφα, αλλά και επικίνδυνα!
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Δεν το εγραψα γιατι το θεωρησα αυτονοητο αλλα για παν ενδεχομενο... Και για μελλοντικους αναγνωστες επίσης! Εννοειται οτι χρειάζεσαι καλο εξοπλισμο,μπατον, παπουτσι, ρουχα, αδιαβροχο, αντιανεμικο,σακιδιο κ.τ.λ

επισης εδω (θα την εχεις βρει μαλλον) ειναι μια χρησιμη σελιδα
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.128
Likes
20.364
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Υπ' όψιν οτι υπάρχουν κάποια μονοπάτια που δεν διαθέτουν καμία φυσική πηγή για πόσιμο νερό οπότε όποιος ξεκινάει πρέπει να έχει απαραίτητα νερό μαζί του!
 

apos

Member
Μηνύματα
198
Likes
526
Καλημερα, είναι λιγάκι δύσκολο να ανέβεις τέλη Μαίου στον Μύτικα όχι οτι δε γινεται αλλά το πιο πιθανό είναι να έχει λίγα χιόνια. Καλύτερη περίοδος ειναι απο Ιούλιο Αύγουστο. Ο Αγαπητός απο τα πριόνια δεν είναι πανω απο 3 ώρες αλλα αυτό εξαρτάται απο τη φυσική κατάσταση. Η διαδρομή Πριόνια Ενιπέας είναι πολύ όμορφη 12 χλμ περίπου στις 4μιση ώρες χαλαρό περπατημα. Επίσης το ταξί Λιτόχωρο - Πριόνια κοστίζει περίπου 25 ευρώ.
 

whoknows

Member
Μηνύματα
742
Likes
2.228
Επόμενο Ταξίδι
Στο φεγγαρι
Ταξίδι-Όνειρο
Στο κεντρο της Γης
Καταρχας σας ευχαριστω ολους/ες για τις πολυτιμες απαντησεις.
αν καταλαβα κατι ειναι οτι πρεπει να βρω αλλον προορισμο για του Αγ. Πνευματος και να ανεβω Ολυμπο τελος Αυγ ή αρχες Σεπτ.
Θα το ψαξω λιγο παραπανω, να αρχισω και λιγο την απαραιτητη προπονηση και θα ξαναγραψω αν τυχον εχω αλλες αποριες.
Σας ευχαριστω
 
Μηνύματα
138
Likes
937
Ταξίδι-Όνειρο
EBC Nepal
Είχα πάει το καλοκαίρι που μας πέρασε μέσα Ιουλίου είχε πάρα πολύ κόσμο με φοβερό καιρό αλλά δε καταφέραμε να πάμε κορυφή γιατί απο το λούκι που πηγαίναμε κατέβαινε κόσμος και έφυγε μια μεγάλη πέτρα και χτύπησε ευτυχώς στο στήθος το κολλητό μου και στα 100 μέτρα πρίν τη κορυφη αποφάσισαμε να γυρίσουμε(δεν είχαμε και κράνη)Τώρα λέω να παω με τη κοπέλα μου του αγίου πνεύματος ,αναλόγως το καιρό βέβαια και το αυτοκίνητο στα πριόνια θα σου πρότεινα να το αφήσεις!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.168
Μηνύματα
882.718
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom