1. Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Απρίλιο - Ιούνιο 2016! Κάντε κλικ εδώ!
Απόκρυψη ανακοίνωσης
Με την πλοήγησή σας στο Travelstories.gr αποδέχεστε τη χρήστη cookies που ενισχύουν την εμπειρία χρήσης. -- ΟΚ --

Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ταξιδιωτικά Επίκαιρα' που ξεκίνησε από το μέλος Pandora, στις 18 Σεπτεμβρίου 2009.

 1. Pandora

  Pandora Member

  Μηνύματα:
  2.803
  Likes:
  942
  Επόμενο Ταξίδι:
  θα δείξει...
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιαπωνία
  :oops:...:hug:

  Ανεξάντλητη και η χώρα μας, σε ευρήματα και... μου προκύπτει ένας ενθουσιασμός, όταν έρχονται στην επιφάνεια !

  'Εχω το ίδιο μικρόβιο με το Γιώργο, Βαγγέλη μου...πέτρα και ξερό ψωμί !;):D
   
  #13
 2. vagantos

  vagantos Member

  Μηνύματα:
  2.029
  Likes:
  1.594
  Επόμενο Ταξίδι:
  Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  στου Ν.Καββαδία τα μέρη

  Μήπως είχες ακούσει κάτι για ευρήματα κάτω απ τη Βουλή , στις εκσκαφές για υπόγειο πάρκινγκ, πριν μερικά χρόνια;
   
  #14
 3. Pandora

  Pandora Member

  Μηνύματα:
  2.803
  Likes:
  942
  Επόμενο Ταξίδι:
  θα δείξει...
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιαπωνία
  Kάποιες φήμες είχαν κυκλοφορήσει τότε...Κάτι συγκεκριμένο δεν ξέρω...:roll:
   
  #15
 4. Rosa

  Rosa Member

  Μηνύματα:
  1.635
  Likes:
  1.903
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Trobriand Islands...
  Εντυπωσιακός ο αρχαιολογικός χάρτης της Αττικής
  aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1076044_b.jpg
  Αγροικία, του 4ου αι. π.Χ., που ανακαλύφθηκε στο Μαρκόπουλο

  Αθήνα
  Έναν ευρύτατο αρχαιολογικό χάρτη για την Αττική συνθέτουν τα ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες της Β' ΕΠΚΑ, την τελευταία τριετία, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες, Τρίτη, στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η πιο πρόσφατη -και ιδιαίτερα σημαντική- ανακάλυψη έγινε στο Μαραθώνα, όπου βρέθηκε ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο.
  «Η ανάπτυξη των δήμων απετέλεσε τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του άστεως, για τη δημιουργία του μεγαλείου της αρχαίας Αθήνας. Χωρίς τη Μεσογαία και τη Λαυρεωτική, θα έφθανε άραγε η Αθήνα στο μεγαλείο της κλασικής περιόδου;» σημείωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Γιάννα Δρακωτού.
  Σύμφωνα με το Βήμα, οικισμοί, νεκροταφεία, οχυρωματικά έργα, δημόσια κτίρια, οδοί που συνέδεαν την περιφέρεια με το άστυ, εργαστήρια κάθε είδους που χρονολογούνται από την Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή ώς τους Βυζαντινούς έχουν έρθει στο φως αποκαλύπτοντας μια αρχαία Αττική διαφορετική απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί κανείς.
  Και αυτό, γιατί όπως αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι, η Αττική ήταν κατοικημένη απ' άκρου εις άκρον, χωρίς ούτε σπιθαμή γόνιμου εδάφους με εκμεταλλεύσιμους πόρους, χώρων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή στρατηγικών θέσεων, που να μη χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους. Και φυσικά ιδιαίτερα ακμάζουσα, αφού χάρη στην περιφέρεια ήταν δυνατή και η Αθήνα.

  Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη έγινε στον Μαραθώνα και αφορά ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο, στη θέση Αρνός, που χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ.
  Το κτίριο αυτό ίσως οδηγήσει στον εντοπισμό του οικισμού του Μαραθώνα, της εποχής της μεγάλης μάχης.
  Newsroom ΔΟΛ
   
  #16
  Last edited by a moderator: 5 Οκτωβρίου 2013
  Yorgos and Pandora like this.
 5. Pandora

  Pandora Member

  Μηνύματα:
  2.803
  Likes:
  942
  Επόμενο Ταξίδι:
  θα δείξει...
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιαπωνία
  Ναός στο πουθενά "δείχνει" Κάτω Ιταλία

  Στις Ρύπες, απ' όπου ξεκίνησε ο Μύσκελος για να ιδρύσει τον Κρότωνα, ανήκε πιθανότατα ο εντυπωσιακός ναός που αποκαλύπτεται σιγά σιγά στην Τράπεζα του Αιγίου. Βρέθηκαν εξαιρετικής τέχνης αετωματικά γλυπτά της αρχαϊκής εποχής

  Ο εκατόμπεδος ναός με τον αρχαϊκό γλυπτό διάκοσμο στα αετώματα, που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, στην Τράπεζα (8 χλμ. από το Αίγιο), ανήκει πιθανότατα στην πόλη Ρύπες, τη μητρόπολη του Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας.


  as.enet.gr_resources_2009_11_22_43f3_2_thumb_small.jpg Οπλίτης από αέτωμα του εκατόμπεδου ναού που βρέθηκε στην Τράπεζα Αχαΐας

  η συνέχεια του άρθρου Ναός στο πουθενά «δείχνει» Κάτω Ιταλία | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
   
  #17
  Yorgos and Rosa like this.
 6. Rosa

  Rosa Member

  Μηνύματα:
  1.635
  Likes:
  1.903
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Trobriand Islands...
  Στραμμένοι στην ανατολή ήταν οι αρχαιοελληνικοί ναοί στη Σικελία
  aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1078822_b.jpg
  Ο ναός της Ήρας διατηρείται σε καλή κατάσταση στη Σεληνούντα της Σικελίας

  Λονδίνο
  Για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, σχεδόν όλοι οι αρχαίοι ναοί στις ελληνικές αποικίες της Ιταλίας ήταν στραμμένοι προς την ανατολή, διαπιστώνει ένας Βρετανός αστρονόμος που ερεύνησε την περιοχή -οι αρχαιολόγοι διαφωνούν εδώ και χρόνια για το θέμα.
  Ο Δρ Αλουν Σαλτ, τεχνικός αστρονομίας στο Κέντρο Διατομεακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Λέστερ, εξέτασε 41 ναούς στη Σικελία και ανακάλυψε ότι σχεδόν όλοι είχαν τον ίδιο προσανατολισμό. Μόνο ένας ήταν στραμμένος προς τη δύση και μόνο δύο προς άλλες κατευθύνσεις.΄
  Αυτό το «αστρονομικό αποτύπωμα» των Ελλήνων εποίκων ίσως βοηθήσει τους αρχαιολόγους να ξεχωρίζουν τις ελληνικές αποικίες από τις κοινότητες ιθαγενών που υιοθέτησαν τον ελληνικό τρόπο ζωής αλλά όχι τη θρησκεία τους, εκτιμά ο Σαλτ.
  Η έρευνά του δημοσιεύεται στην έγκριτη ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.
  Θεωρητικά ακούγεται απλό να διαπιστώσει κανείς αν ένα κτίσμα είναι προσανατολισμένο ή όχι προς μια κατεύθυνση, ωστόσο οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να διαφωνούν για την περίπτωση των αρχαιοελληνικών ναών, σχολιάζει ο ερευνητής.
  «Υπάρχουν αρκετοί ναοί στην Ελλάδα που δεν είναι στραμμένοι στην ανατολή. Έτσι, ορισμένοι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι δεν υπάρχεί τίποτα σημαντικό με όσους αντικρίζουν την ανατολή. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μας έχει πει ποιος θα ήταν ένας 'σημαντικός αριθμός'» ναών προσανατολισμένων προς την ανατολή.
  Χρησιμοποιώντας στατιστικά μαθηματικά εργαλεία, ο Σαλτ έδειξε ότι ο αριθμός των ναών που κτίστηκαν στραμμένοι προς την ανατολή δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί από την τύχη -ήταν επομένως μια εσκεμμένη τακτική.
  Το μυστήριο πάντως παραμένει με το ναό της Εκάτης που ήταν στραμμένος προς τη δύση, καταλήγει ο Δρ Σαλτ.

  -in.gr
   
  #18
  Last edited by a moderator: 5 Οκτωβρίου 2013
  Yorgos likes this.
 7. Pandora

  Pandora Member

  Μηνύματα:
  2.803
  Likes:
  942
  Επόμενο Ταξίδι:
  θα δείξει...
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιαπωνία
  Τείχος με πύργους και καταπέλτες είχε η Βεργίνα

  Αμυντικούς πύργους που έφταναν σε ύψος ώς τα 11 μέτρα, με καταπέλτες εγκατεστημένους σε κάθε όροφο ,διέθετε το τείχος της Βεργίνας.
  Το ίδιο το τείχος έφτανε σε ύψος τα 6-7 μέτρα. Οι πύργοι είχαν διάμετρο 6 μ. και κάλυπταν επιφάνεια 50 τ.μ.
  Η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου και, συγκεκριμένα, μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Το συγκεκριμένο τμήμα του τείχους ανήκει στο ΒΑ τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου, σε ιδιόκτητο αγρό.
  «Πρόκειται για τη λίθινη βάση του τείχους της Βεργίνας, που υπολογίζεται ότι έχει συνολικό ύψος ώς 1,90 μ. Το ανώτερο σημείο του εντοπίζεται σε βάθος από 1,5 μ. ώς 4,5 μ. και η διατήρησή του οφείλεται στα φερτά υλικά χειμάρρου, που κατέστρεψε στην αρχαιότητα το ανώτερο τμήμα του τείχους, το οποίο ήταν φτιαγμένο από χωμάτινους πλίνθους», τονίζει ο Π. Φάκλαρης. Το συγκεκριμένο τμήμα, μήκους 100 μ., ανήκει σε ένα μεγαλύτερο τμήμα μήκους 350 μ., το οποίο είναι το καλύτερα σωζόμενο τμήμα του τείχους. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης υπολογίζεται σε 3,5 χλμ. και προστάτευε τη Βεργίνα.
  Εκτός από τό τείχος, βρέθηκε ένα πλήθος ποικίλων κινητών ευρημάτων που συμπληρώνουν την εικόνα της ζωής του οικισμού, κυρίως κατά τους 2ο και 1ο αι. π.Χ. Ιδιαίτερα αξιόλογο εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου αποτελεί ένα μεγάλο σύνολο απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια, δημητριακά και κουκούτσια ελιάς, από τροφικά κατάλοιπα της εποχής αυτής

  ολόκληρο το άρθρο Τείχος με πύργους και καταπέλτες είχε η Βεργίνα | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
   
  #19
  Yorgos likes this.
 8. Pandora

  Pandora Member

  Μηνύματα:
  2.803
  Likes:
  942
  Επόμενο Ταξίδι:
  θα δείξει...
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιαπωνία
  Από δω περνούσε ο αρχαίος δρόμος προς τους τάφους

  Οι Ηρίες Πύλες (ή πύλες των τάφων) εντοπίστηκαν σε ανασκαφική έρευνα σε οικόπεδο στην περιοχή του Ψυρρή. Το σημαντικό αυτό εύρημα ήταν αναμενόμενο, γιατί οι Πύλες αυτές χώριζαν ουσιαστικά τη γειτονιά του Ψυρρή από τον Κεραμεικό. Το οικόπεδο στο οποίο εντοπίστηκαν βρίσκεται επί της οδού Λεωκορίου, στα βορειοδυτικά του περιβόλου του Κεραμεικού, του εκτεταμένου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης των Αθηνών.

  as.enet.gr_resources_2010_01_19_8_thumb_medium.jpg

  η συνέχεια του άρθρου Από δω περνούσε ο αρχαίος δρόμος προς τους τάφους | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
   
  #20
  Yorgos likes this.
 9. dmdoc

  dmdoc Member

  Μηνύματα:
  1.413
  Likes:
  883
  Δείτε και αυτό.Απομακρυσμένο και αδιαφήμηστο.
  Λεπτομέρειες από την επίσκεψή μου αναφέρω σε ταξιδιωτική μου ιστορία.

  Mikri Doxipara-Zoni Excavation
  Γιατί ευρήματα βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ
  amikridoxipara_zoni.gr_findings_WagonsAndHorses_images_img001.jpeg.medium.jpeg
   
  #21
  Yorgos likes this.
 10. Rosa

  Rosa Member

  Μηνύματα:
  1.635
  Likes:
  1.903
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Trobriand Islands...
  Εντυπωσιακό κτήριο της ελληνιστικής εποχής βρέθηκε στην αρχαία Μεσσήνη

  aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1098429_b.jpg

  Αθήνα
  Ένα εντυπωσιακού μεγέθους κτήριο, με επίσης εντυπωσιακά ψηφιδωτά, έφερε στο φως, πριν από λίγους μήνες, η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Μεσσήνη.
  Σύμφωνα με τα Νέα, οι επιστήμονες αναζητούν την «ταυτότητα» του κτηρίου και πιθανολογούν ότι συνδέεται με τη θεά του έρωτα, την Αφροδίτη.

  «Πρόκειται για έναν μονόπτερο (σ.σ.: ναός που αποτελείται μόνο από κίονες, χωρίς σηκό) τεραστίων διαστάσεων, καθώς έχει διάμετρο 10 μ.» εξηγεί στα Νέα ο ανασκαφέας, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.
  Το ελληνιστικής εποχής κτήριο εντοπίστηκε λίγα μέτρα μακριά από το ιερό της πρωτοβυζαντινής βασιλικής στην πόλη που χτίστηκε από τον Επαμεινώνδα, το 369 π.Χ. Γύρω από το θολωτό κτήριο με τους δωρικούς κίονες, στα ρωμαϊκά χρόνια προστέθηκε και ένας δεύτερος ομόκεντρος κύκλος, χωρίς κίονες. Το διπλό αυτό κυκλικό κτήριο πλαισιωνόταν από μεγάλη αίθουσα με ψηφιδωτά, διαμορφώνοντας έτσι ένα ορθογώνιο οικοδόμημα διαστάσεων 50Χ60 μέτρων.
  Το οικοδόμημα που καταστράφηκε από τον σεισμό του 375 μ.Χ., όπως δείχνουν και οι πεσμένοι κίονες, εικάζεται πως είχε μια ελαφρά σκεπή, πιθανόν ξύλινη με κεραμίδια, καθώς δεν έχουν βρεθεί επιστύλια και αρχιτεκτονικά μέλη που να μαρτυρούν βαριά κατασκευή.

  Εκτός από την ταυτότητα του κτηρίου, οι επιστήμονες αναζητούν και την ταυτότητα του άνδρα, τον οποίο απεικονίζει το εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο δάπεδο της αίθουσας, έξω από το κυκλικό οικοδόμημα. Ο άνδρας, σε φυσικό μέγεθος, φορά εξωμίδα (κοντό ρούχο), κρατά ραβδί και κινείται με δύναμη προς τα αριστερά, ενώ δίπλα του αναφέρεται το όνομα Αττικός

  Newsroom ΔΟΛ
   
  #22
  Last edited by a moderator: 5 Οκτωβρίου 2013
  maιra1 and Yorgos like this.
 11. dmdoc

  dmdoc Member

  Μηνύματα:
  1.413
  Likes:
  883
  Απορω για το ενδιαφέρον στο post #22 και οχι #21
   
  #23
 12. dmdoc

  dmdoc Member

  Μηνύματα:
  1.413
  Likes:
  883
  Αν κάποιος ξέρει για το νο21 ας απαντησει
   
  #24