Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Klair

Member
Μηνύματα
1.406
Likes
12.649
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Εντοπίστηκαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε σπηλιά της Ιταλίας - «Πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου από ύαινες»

Τα εντυπωσιακά ευρήματα σε σπηλιά της Ιταλίας αναμένεται να δώσουν στους επιστήμονες νέα γνώση για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ.

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε προϊστορική σπηλιά νοτιοανατολικά της Ρώμης, που πιθανότατα έπεσαν θύματα υαινών.

Τα οστά, που περιλαμβάνουν τμήματα κρανίων και σπασμένων γνάθων, εντοπίστηκαν στη σπηλιά Γκουατάρι, στην παραλιακή πόλη Σαν Φελίτσε Τσιρτσέο, περίπου 100 χιλιόμετρα από την ιταλική πρωτεύουσα.

Οι Νεάντερταλ, κοντινός αρχαίος «ξάδερφος» του Χόμο σάπιενς, πιστεύεται πως αφανίστηκαν περίπου 40.000 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά, ίχνη από το DNA τους εξακολουθεί να υπάρχει στον σύγχρονο άνθρωπο.

Επιστήμονες από την αρχαιολογική εφορεία της Λατίνας και το πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης σημείωσαν πως τα απολιθώματα ανήκαν σε επτά ενήλικους άνδρες, μια γυναίκα και ένα νεαρό αγόρι.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα άτομα αυτά έζησαν σε διαφορετικές περιόδους, καθώς κάποια από τα οστά είναι ηλικίας μεταξύ 50,000 έως 68,000 ετών ενώ άλλα φτάνουν τις 100.000 χρόνια.

Όπως διευκρίνισε ο Μάριο Ρόλφο, καθηγητής αρχαιολογίας στο Τορ Βεργκάτα, οι περισσότεροι από τους Νεάντερταλ έπεσαν θύματα υαινών, που τους επιτέθηκαν και τους έσυραν στις σπηλιές τους ως λεία.

«Οι Νεάντερταλ ήταν θηράματα για αυτά τα ζώα. Οι ύαινες τους κυνηγούσαν, ιδίως τους πιο ευάλωτους, όπως τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους» εξηγεί ο ίδιος.

Για «εκπληκτικό εύρημα για το οποίο θα μιλά όλη η οικουμένη» έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φρανσεσκίνι.

«Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στο να ενισχύσουμε τη μελέτη πάνω στους Νεάντερταλ» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο Ρόλφο ανακοίνωσε πως η ομάδα του σχεδιάζει να αναλύσει το DNA των οστών, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τον τρόπο ζωής και την ιστορία των αρχαίων αυτών προγόνων του ανθρώπου.

Μια αρχική ανάλυση της οδοντιατρικής πέτρας αποκάλυψε πως η διατροφή τους ποικίλε. Κατανάλωναν κυρίως δημητριακά, κάτι που συνέβαλε στην ανάπτυξη των εγκεφάλων τους.

Το πλήρες άρθρο:Εντοπίστηκαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε σπηλιά της Ιταλίας - «Πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου από ύαινες» | LiFO
 

EviTan

Member
Μηνύματα
51
Likes
195
Επόμενο Ταξίδι
Τζουμέρκα, κάτω Ζαγόρι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα
13 σαρκοφάγοι 2500 ετων βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αίγυπτο. Το σπουδαίο ειναι πως δεν έχουν συληθεί, είναι σφραγισμένες κάτι που είναι πολύ σπάνιο δυστυχώς με την πλούσια δράση των αρχαιοκάπηλων.
είναι η επόμενη μεγάλη τέτοιου είδους ανακάλυψη μετά την περσινή βέβαια, που βρήκαν 30 σαρκοφάγους πολύ καλά διατηρημένες αν θυμάστε!
Ο υπεύθυνος της ανασκαφής δηλώνει ότι φαίνεται να είναι μόνο η αρχή από κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις!
Πηγή: 13 Ancient Egyptian Coffins Discovered Sealed And Unseen By Human Eyes For 2,500 Years
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.599
Μηνύματα
772.117
Μέλη
36.109
Νεότερο μέλος
Sarigr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom