Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.364
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Εντοπίστηκαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε σπηλιά της Ιταλίας - «Πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου από ύαινες»

Τα εντυπωσιακά ευρήματα σε σπηλιά της Ιταλίας αναμένεται να δώσουν στους επιστήμονες νέα γνώση για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ.

Αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε προϊστορική σπηλιά νοτιοανατολικά της Ρώμης, που πιθανότατα έπεσαν θύματα υαινών.

Τα οστά, που περιλαμβάνουν τμήματα κρανίων και σπασμένων γνάθων, εντοπίστηκαν στη σπηλιά Γκουατάρι, στην παραλιακή πόλη Σαν Φελίτσε Τσιρτσέο, περίπου 100 χιλιόμετρα από την ιταλική πρωτεύουσα.

Οι Νεάντερταλ, κοντινός αρχαίος «ξάδερφος» του Χόμο σάπιενς, πιστεύεται πως αφανίστηκαν περίπου 40.000 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά, ίχνη από το DNA τους εξακολουθεί να υπάρχει στον σύγχρονο άνθρωπο.

Επιστήμονες από την αρχαιολογική εφορεία της Λατίνας και το πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης σημείωσαν πως τα απολιθώματα ανήκαν σε επτά ενήλικους άνδρες, μια γυναίκα και ένα νεαρό αγόρι.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα άτομα αυτά έζησαν σε διαφορετικές περιόδους, καθώς κάποια από τα οστά είναι ηλικίας μεταξύ 50,000 έως 68,000 ετών ενώ άλλα φτάνουν τις 100.000 χρόνια.

Όπως διευκρίνισε ο Μάριο Ρόλφο, καθηγητής αρχαιολογίας στο Τορ Βεργκάτα, οι περισσότεροι από τους Νεάντερταλ έπεσαν θύματα υαινών, που τους επιτέθηκαν και τους έσυραν στις σπηλιές τους ως λεία.

«Οι Νεάντερταλ ήταν θηράματα για αυτά τα ζώα. Οι ύαινες τους κυνηγούσαν, ιδίως τους πιο ευάλωτους, όπως τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους» εξηγεί ο ίδιος.

Για «εκπληκτικό εύρημα για το οποίο θα μιλά όλη η οικουμένη» έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φρανσεσκίνι.

«Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στο να ενισχύσουμε τη μελέτη πάνω στους Νεάντερταλ» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο Ρόλφο ανακοίνωσε πως η ομάδα του σχεδιάζει να αναλύσει το DNA των οστών, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τον τρόπο ζωής και την ιστορία των αρχαίων αυτών προγόνων του ανθρώπου.

Μια αρχική ανάλυση της οδοντιατρικής πέτρας αποκάλυψε πως η διατροφή τους ποικίλε. Κατανάλωναν κυρίως δημητριακά, κάτι που συνέβαλε στην ανάπτυξη των εγκεφάλων τους.

Το πλήρες άρθρο:Εντοπίστηκαν οστά εννέα Νεάντερταλ σε σπηλιά της Ιταλίας - «Πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου από ύαινες» | LiFO
 

EviTan

Member
Μηνύματα
424
Likes
2.885
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα
13 σαρκοφάγοι 2500 ετων βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αίγυπτο. Το σπουδαίο ειναι πως δεν έχουν συληθεί, είναι σφραγισμένες κάτι που είναι πολύ σπάνιο δυστυχώς με την πλούσια δράση των αρχαιοκάπηλων.
είναι η επόμενη μεγάλη τέτοιου είδους ανακάλυψη μετά την περσινή βέβαια, που βρήκαν 30 σαρκοφάγους πολύ καλά διατηρημένες αν θυμάστε!
Ο υπεύθυνος της ανασκαφής δηλώνει ότι φαίνεται να είναι μόνο η αρχή από κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις!
Πηγή: 13 Ancient Egyptian Coffins Discovered Sealed And Unseen By Human Eyes For 2,500 Years
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.364
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στον κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία.

Στο νησί Hvar της Κροατίας η αρχαιολογική σκαπάνη στον κήπο ενός κροατικού παλατιού του 17ου αιώνα έφερε στο φως μια αρχαία νεκρόπολη. Το νεκροταφείο του 4ου ή του 5ου αιώνα μ.Χ. περιείχε τα λείψανα πολλών ατόμων που ήταν θαμμένα σε αγγεία και αμφορείς.

Όπως αναφέρει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Croatia Week, η ομάδα βρήκε το νεκροταφείο στον μπροστινό κήπο του παλατιού Radošević, ένα μπαρόκ κτίριο του 17ου αιώνα στο δυτικό άκρο του νησιού. Η αρχαιολογική εταιρεία συμβούλων Kantharos ηγήθηκε της ανασκαφής και πέρασε τους τελευταίους δύο μήνες εξετάζοντας την περιοχή πριν από την κατασκευή μιας νέας βιβλιοθήκης και αίθουσας ανάγνωσης.

Σύμφωνα με δήλωσή τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν 20 τάφους που περιέχουν τα σκελετικά υπολείμματα 32 ανθρώπων σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 700 τετραγωνικά πόδια. Βρήκαν επίσης ένα κατάλοιπο από ένα πέτρινο τείχος που χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. και μια πύλη της πόλης που χρονολογείται στα τέλη του πέμπτου αιώνα.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν αμφορείς, κεραμικές κανάτες και γυάλινες φιάλες, δοχεία και νομίσματα. Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει το φως, η περιοχή αποκαλείται από τους αρχαιολόγους «το πιο σημαντικό και πλουσιότερο μέρος» στο Χβάρ.

Η νεκρόπολη που ανασκάφηκε περιέχει τόσο απλούς τάφους όσο και πιο περίτεχνες κατασκευές, τάφους σκεπασμένους με κεραμίδια. Τα λείψανα ήταν εξαιρετικά καλά διατηρημένα, με μερικούς από τους σκελετούς να βρίσκονται σε μεγάλα βάζα δίπλα σε ταφικά αγαθά. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει τον σκοπό αυτής της ταφικής πρακτικής, αναφέροντας ότι μια παρόμοια βρέθηκε σε νησί της Κορσικής επισημαίνοντας ότι τέτοιες ταφές προορίζονταν γενικά για βρέφη ή παιδιά.

Το πλήρες άρθρο: Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στο κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία | LiFO
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.663
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom