Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εντυπωσιακά ταφικά ευρήματα στην Αχλάδα Φλώρινας.

Περισσότεροι από 200 τάφοι αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή που πραγματοποιείται για έκτη χρονιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αχλάδας Φλώρινας, έναν από τους πλέον σημαντικούς χώρους στη Μακεδονία.

Κατά την τρίμηνη ανασκαφή εντοπίστηκαν και αποκαλύφθηκαν 209 ταφές, εκ των οποίων οι 131 χρονολογούνται στους βυζαντινούς χρόνους και οι 75 στους αρχαϊκούς κατά κύριο λόγο χρόνους. Στην περιοχή στην οποία επικεντρώθηκε η φετινή ανασκαφή, ξεχώριζαν έξι ταφές, οριοθετημένες με ταφικό περίβολο από σχιστόπλακες και αργούς λίθους. Οι νεκροί στις συγκεκριμένες ταφές είχαν εναποτεθεί σε λάκκους, βάθους περίπου δύο μέτρων από το επίπεδο του περιβόλου ή σε ορθογώνιους κτιστούς με αργολιθοδομή τάφους, με λιθόστρωτο δάπεδο.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται δυστυχώς για συλημένες ταφές, οι οποίες εξαιτίας του μνημειακού τους μεγέθους προκάλεσαν το ενδιαφέρον των τυμβωρύχων. Ωστόσο, τα ευρήματα από τη συγκεκριμένη περιοχή που διέλαθαν της σύλησης, μαρτυρούν τον πλούτο, την αριστοκρατική καταγωγή, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο κάποιων οικογενειών της μακεδονικής αριστοκρατίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της αρχαίας Λύγκου κατά το 2ο μισό του 6ου π.Χ. αι.

Για πρώτη φορά ήρθαν στο φως χάλκινα κράνη του λεγόμενου "ιλλυρικού τύπου", τέσσερα συνολικά, που διαφοροποιούν τους νεκρούς ως προς την οπλιτική τους εξάρτυση από τους υπόλοιπους πολεμιστές της Αχλάδας. Ξεχωρίζει ο τάφος ενός πολεμιστή, εν μέρει συλημένος, στον οποίο διατηρήθηκαν μεταξύ άλλων, χάλκινο κράνος "ιλλυρικού τύπου", χάλκινη περικνημίδα, σιδερένια δόρατα, σιδερένιο ομοίωμα δίκυκλης αγροτικής άμαξας, χρυσά ελάσματα και αργυρά καττύματα.

Σε πέντε ταφές εφαρμόστηκε η πρακτική της δευτερογενούς καύσης. Η μία εντοπίστηκε σε μεγάλο κρατηρόσχημο χάλκινο αγγείο, εξαιρετικό δείγμα της αρχαίας μεταλλοτεχνίας. Το αγγείο σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, έχει διάμετρο 0,55μ. και φέρει πλαστική λαβή, που απολήγει σε δύο προσφύσεις με τη μορφή ανθρώπινων χεριών. Πρόκειται για δευτερογενή καύση ανδρός, και μάλιστα πολεμιστή, όπως υποδηλώνουν τα κτερίσματα: δύο σιδερένια ξίφη, δύο σιδερένια δόρατα και ένα χάλκινο κράνος "ιλλυρικού τύπου" πλαισίωναν το αγγείο, το οποίο καλυπτόταν με οριζόντια τοποθετημένη σχιστολιθική πλάκα.

Συνέχεια:https://m.lifo.gr/now/culture/25228...yposiaka-tafika-eyrimata-stin-axlada-florinas

 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Αρχαιολόγοι βρήκαν τυχαία σε ανασκαφή σπαθί 3.200 ετών.

Ένα σπαθί 3.200 ετών βρήκαν τυχαία, αρχαιολόγοι στη Μαγιόρκα. Το σπαθί είναι ένα από τα λίγα όπλα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και έχουν βρεθεί στο νησί της Ισπανίας.

Το σπαθί βρέθηκε κοντά σε πέτρινους μεγαλίθους, που χτίστηκαν από τα φύλα που ζούσαν στα νησιά της Μαγιόρκα και της Μενόρκα από το 1000 έως το 6000 π.Χ.
Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε το σπαθί όταν σήκωσε έναν βράχο και είδε κάτι να προεξέχει. «Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη, δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο γιατί αυτή η περιοχή έχει ανασκαφεί αρκετές φορές» δήλωσε ένας από τους επικεφαλής αρχαιολόγους στο CEN.

Παρά την... ηλικία του, το σπαθί είναι σε καλή κατάσταση με εξαίρεση ένα σπάσιμο που φέρει στη μύτη του και οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν περίπου στο 1.200 π.Χ.

Συνέχεια:https://www.reader.gr/news/diethni/...skafi-spathi-3200-eton-me-poion-politismo?amp

Και εδώ:
https://www.dailymail.co.uk/science...GpAGzZnzPXS4E8QYwPxQaVdb1-WeWAFym0r0Ppg_0GeI4

 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Ισραήλ: Εντυπωσιακή πόλη 5.000 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, οι οποίοι έφεραν στο φως τα ερείπια μίας πόλης 5.000 ετών, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη που έχει εντοπισθεί στην περιοχή όπου πραγματοποιούν ανασκαφές για πάνω από δυόμισι χρόνια, με τη συμμετοχή 5.000 εφήβων και εθελοντών.

Η περιοχή ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου. Στην πόλη υπολογίζεται ότι έμεναν 6.000 άτομα και είχε ρυμοτομημένους δρόμους, γειτονιές, ναό, και οχυρώσεις. Ένας ακόμη παλαιότερος οικισμός, ηλικίας 7.000 ετών, εντοπίστηκε κάτω από την πόλη. Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη στην περιοχή από εκείνη την εποχή.

Συνέχεια:https://m.naftemporiki.gr/story/152...000-eton-efere-sto-fos-i-arxaiologiki-skapani
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Στο φως εντυπωσιακή τοιχογραφία δύο μονομάχων στην Πομπηία.

Μία νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία με δύο μονομάχους, αποκαλύφθηκε στην Πομπηία.

Στην τοιχογραφία απεικονίζονται δύο μονομάχοι που πολεμούν μεταξύ τους. Ο μονομάχος στα αριστερά κρατάει ένα μικρό ξίφος, ο άλλος φαίνεται να μαζεύεται πληγωμένος και να έχει πετάξει την ασπίδα του. Και οι δύο τους φοράνε από ένα κράνος με προσωπίδα και με μεγάλο λοφίο. Η ανακάλυψη έγινε στην «Περιοχή Νο 5» της Πομπηίας. Η τοιχογραφία, πλάτους 1,5 μέτρων, βρίσκεται σε ένα υπόγειο, πιθανότατα ενός χώρου που ήταν κατάστημα, ενώ στο ισόγειο ίσως υπήρχε ταβέρνα και πορνείο. Το θέμα της τοιχογραφίας υποδηλώνει ότι είναι πιθανό, στο μέρος αυτό, να σύχναζαν μονομάχοι.

Συνέχεια:https://m.lifo.gr/now/culture/255138/sto-fos-entyposiaki-toixografia-dyo-monomaxon-stin-pompiia
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Καρδιακές… μούμιες - Βρέθηκαν με χοληστερόλη στις αρτηρίες.

Η καρδιακή νόσος στην αρχαιότητα ήταν συχνότερο φαινόμενο απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Μούμιες 4.000 ετών παρουσιάζουν συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες τους, γεγονός που προμηνύει ότι η καρδιακή νόσος στην αρχαιότητα ήταν συχνότερο φαινόμενο απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στη μηνιαία έκδοση Οκτωβρίου της επιστημονικής επιθεώρησης "American Heart Journal", ανέλυσε αρτηρίες από πέντε αρχαίες μούμιες της νότιας Αμερικής και της αρχαίας Αιγύπτου και εντόπισε μια πρώιμη μορφή αθηροσκλήρωσης - κατάσταση στην οποία πλάκες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών εμποδίζοντας έτσι τη ροή του αίματος.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Μοχαμάντ Ματζίντ, αναπληρωτής καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής «McGoven» που ανήκει στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, τόνισε ότι για πάνω από 20 χρόνια διερευνούσε υποδείγματα εμφάνισης της καρδιακής νόσου σε διάφορους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα ο ίδιος αναρωτιόταν κατά πόσο η καρδιακή νόσος είναι μια ασθένεια του σύγχρονου τρόπου ζωής ή αν πρόκειται για μια κατάσταση σύμφυτη με τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις σύγχρονες συνήθειες.

Προκειμένου να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ο Ματζίντ συνέλεξε δείγματα αρτηριών από πέντε μούμιες που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. έως το 1000 μ.Χ.. Τα απομεινάρια φαίνεται να προέρχονται από τρεις άντρες και δύο γυναίκες ηλικίας από 18 έως 60 ετών. Οι επιστήμονες εξέτασαν μικροσκοπικά τμήματα αρτηριών που είχαν μόνο μερικά εκατοστά μήκος. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε βλάβες από τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες οι οποίες προαναγγέλουν τη δημιουργία πλακών που "φράττουν" τις αρτηρίες και οδηγούν σε καρδιακή προσβολή. Οι ενδείξεις αυτές είναι οι πρώτες που παρατηρούν βλάβες πρώιμου σταδίου σε μούμιες.

Συνέχεια:https://www.athensvoice.gr/world/587903_kardiakes-moymies-vrethikan-me-holisteroli-stis-artiries
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.363
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Αχανές παλάτι των Μάγια αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στο Μεξικό Πηγή: www.lifo.gr

Οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό αποκάλυψαν ένα αχανές παλάτι των Μάγια, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, σε μία αρχαία πόλη, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από την Κανκούν.

https://www.lifo.gr/now/culture/264...-magia-apokalyfthike-se-anaskafes-sto-meksiko
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.603
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom