Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Μούμιες αρχαίων ιερέων της Αιγύπτου βρέθηκαν θαμμένες με χιλιάδες «υπηρέτες».

Το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως βρέθηκαν οι τάφοι των αρχαίων αρχιερέων και μια σαρκοφάγος αφιερωμένη στον θεό του ουρανού Horus.

Βρέθηκαν στη θέση Al-Ghoreifa, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Συνέχεια:http://www.gazzetta.gr/plus/diethni...-vrethikan-thammenes-me-hiliades-ypiretes?amp
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Θάσο: Στο φως κρανίο πρωτοβυζαντινής περιόδου με ίχνη πολύπλοκης χειρουργικής επέμβασης.

Σοβαρά τραύματα που έφεραν άνδρες και γυναίκες είχαν αντιμετωπιστεί από κάποιον πολύ έμπειρο γιατρό/χειρουργό.

https://www.newsbeast.gr/greece/art...y-me-ichni-polyplokis-cheiroyrgikis-epemvasis
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Βρέθηκαν αρχαία ρωμαϊκά ναυάγια σε ανθρακωρυχείο στην ανατολική Σερβία. Εκτιμάται ότι παρέμειναν θαμμένα τουλάχιστον 13 αιώνες.

Toν γύρο του κόσμου κάνει η εντυπωσιακή ανακάλυψη τριών ρωμαϊκών ναυαγίων στην ανατολική Σερβία. Εκείνο που προξενεί τη μεγαλύτερη εντύπωση ωστόσο είναι ότι τα τρία ρωμαϊκά σκάφη – που παρέμεναν θαμμένα, όπως εκτιμάται επί τουλάχιστον 13 αιώνες -, δε βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά σε ένα ανθρακωρυχείο.

Το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, μήκους σχεδόν 13 μέτρων, φαίνεται ότι ήταν ένα πολεμικό μεταγωγικό ποταμόπλοιο με επίπεδη καρίνα και πρέπει να μετέφερε πλήρωμα 30 με 35 ατόμων. Τα δύο μικρότερα, που κατασκευάστηκαν από έναν ενιαίο κορμό δέντρου, ταιριάζουν στις περιγραφές σκαφών που χρησιμοποιούσαν σλαβικά φύλα για να περνούν τον Δούναβη και να επιτίθενται στις ρωμαϊκές φρουρές.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/vreth...emeinan-thammena-toylachiston-13-aiones-foto/
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Μεξικό: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μνημείο των Μάγια.

Ανακαλύφθηκε στο Μεξικό η αρχαιότερη και μεγαλύτερη μνημειακή κατασκευή του πολιτισμού των Μάγια, που κτίσθηκε μεταξύ 800-1.000 πΧ

Την πιο πρώιμη και πιο μεγάλη μνημειακή τελετουργική κατασκευή του πολιτισμού των Μάγια, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ανακάλυψαν επιστήμονες και αρχαιολόγοι στην περιοχή Ταμπάσκο στο Μεξικό.

H κατασκευή, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, χρονολογείται από το 800 έως 1000 πΧ και πιθανότατα πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίσμα των Μάγια προτού φθάσουν στην Κεντρική Αμερική οι Ισπανοί εισβολείς.

Συνέχεια: https://m.lifo.gr/now/tech_science/...Social&utm_source=Facebook#Echobox=1591199072
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.210
Likes
5.677
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Αρχαία Πίστυρος
Μια καλά οχυρωμένη πόλη με εντυπωσιακό ιερό και πλήθος κινητών ευρημάτων, αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την Καβάλα. Ιδρύθηκε από Θάσιους στο τέλος του 7ου π.Χ. αιώνμα και αποτελούσε σημαντικό κέντρο μεταλλευτικής δραστηριότητας
Μια πόλη που στηριζόταν στο μέταλλο, που προμήθευε με σίδηρο, χαλκό, άργυρο, πιθανόν και χρυσό, τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, 18 χιλιόμετρα από την Καβάλα.
https://www.ethnos.gr/politismos/112853_arhaia-pistyros-sto-fos-ena-arhaio-thisayrofylakio
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.210
Likes
5.677
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Ερευνητές ανακαλυψαν τον πρώτο επιβεβαιωμένο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο Αβορίγινων, ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας, και προβλέπουν πως το νερό κρύβει πολλούς ακόμα ιστορικούς θησαυρούς.
Ανακάλυψαν δύο χώρους ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Αυστραλίας. Ο πρώτος, σε βάθος περίπου 2,5 μέτρων στο Cape Bruguieres Channel, περιλάμβανε 269 λίθινα αντικείμενα ηλικίας τουλάχιστον 7.000 ετών - που φαίνονταν σχεδιασμένα για δραστηριότητες όπως aξύσιμο, κοπή και σφυρηλάτηση. Ενώ στο δεύτερο, στο Flying Foam Passage, σε βάθος περίπου 13 μέτρων, εντόπισαν μόλις ένα τέχνεργο άνω των 8.500 ετών.
https://m.lifo.gr/now/world/288454/...o-avoriginon-anoixta-ton-akton-tis-aystralias
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Αρχαιολογικοί «θησαυροί» στην επέκταση του Μετρό - Η μεγαλύτερη ανασκαφή που έγινε ποτέ στον Πειραιά.
Ο ελληνιστικός Πειραιάς «κρυμμένος» στα πηγάδια που καταστράφηκαν μετά την εισβολή των Ρωμαίων.


Η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, εκτός από σύγχρονο έργο υπήρξε και μια εξαιρετική ευκαιρία να διεξαχθεί μια εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή, σε ασυνήθιστα βάθη, φέρνοντας στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων.

Ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάδειξή τους είναι η συνύπαρξη στο κτίριο της Ξυλαποθήκης στον Πειραιά της περιοδικής έκθεσης «Στην Επιφάνεια», με τις εργασίες συντήρησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

Μέρος των συντηρημένων αντικειμένων θα πλαισιώσουν τη μόνιμη έκθεση με θέμα το νερό που θα στηθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό «Δημοτικό Θέατρο» και η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από αρχαία αντικείμενα, αναπαραστάσεις δεξαμενών και πηγαδιών, ένα τμήμα υδραγωγείου σε αντίγραφο, καθώς κι ένα αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο από δωμάτιο σπιτιού της κλασικής/ελληνιστικής εποχής που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές.

«Το κτίριο της Ξυλαποθήκης παρέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων το 2012. Το 2014, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, μετατρέψαμε τον χώρο αρχικά σε εργαστήριο, το ισόγειο και το υπόγειο, και στη συνέχεια, μέσω της συνεργασίας, προέκυψε η έκθεση 'Στην Επιφάνεια', η οποία είναι ανοικτή στο κοινό. Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα μιας έκθεσης που δουλεύει παράλληλα με ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης. Ο επισκέπτης μπορεί καθημερινά τις ώρες που εργαζόμαστε να παρακολουθήσει από τα πατάρια τις εργασίες. Η Ξυλαποθήκη είναι ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα και γενικά συνυπάρχει με το εργαστήριο», δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Πέππας, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας στο έργο της Επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων η οποία έχει την εποπτεία και τη διεύθυνση της ανασκαφής.

«Σημαντικό επίσης είναι το μεγάλο βάθος στο οποίο έφτασε η ανασκαφή. Σκεφτείτε ότι ο σταθμός ξεπερνά τα 40 μ. βάθος, έτσι για πρώτη φορά μπορέσαμε να ερευνήσουμε τον πυθμένα των πηγαδιών, που φτάνουν σε βάθος περίπου 17-18 μ. Εκεί βρέθηκε πολύ σπάνιο υλικό, ξύλινα και οργανικά κατάλοιπα, που παρέμειναν μέσα στο νερό κάτω από το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα για περίπου 20 αιώνες. Έχουμε πλέον τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα ξύλινων αντικειμένων που προέρχονται από σπίτια, δηλαδή αντικείμενα της οικοσυσκευής, έπιπλα, σκεύη, εργαλεία κλπ., δομικά στοιχεία ενός σπιτιού, αλλά και καρπούς, ξύλα, κλαδιά από δέντρα... Σημαντικό εύρημα θεωρούμε ένα ξύλινο άγαλμα Ερμή ελληνιστικής περιόδου, που βρέθηκε κι αυτό μέσα σε πηγάδι μετά την καταστροφή των Ρωμαίων. Είναι ακέφαλο, εξαιρετικά σπάνιο και λόγω των διαστάσεων του, το οποίο νομίζω ότι θα μας δώσει πολλά συμπεράσματα για τη γλυπτική σε ξύλο», υπογραμμίζει.

Θα συνεχίσουμε γιατί θεωρούμε ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι πολύ σημαντική», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Κολοβός, που θέλησε να μοιραστεί δυο στιγμές που τον συγκίνησαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Πειραιά: «Το ένα ήταν ένα δαχτυλίδι που μου έδωσαν και κράτησα στα χέρια μου τη στιγμή που το έβγαλαν. Το άλλο είναι το εύρημα των οστών από έναν κόκορα, τον οποίον κάποιος θυσίασε πριν από 2.000 χρόνια για τη θεμελίωση ενός σπιτιού, το 'εγκαίνιο' που λένε οι αρχαιολόγοι, συνήθεια που έχει μείνει στους αιώνες ως τα τελευταία χρόνια. Ήταν πραγματικά συγκινητικό και εντυπωσιακό», ανέφερε ο κ. Κολοβός.

Το πλήρες άρθρο εδώ:

https://m.lifo.gr/now/greece/289596...Social&utm_source=Facebook#Echobox=1594536555
και εδώ:

https://www.ethnos.gr/politismos/11...okalyptoyn-pos-zoysan-oi-arhaioi-katoikoi-tis
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.210
Likes
5.677
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Ξαναγράφεται η ιστορία της Αμερικής; Χιλιάδες αρχαία ευρήματα σε ένα σπήλαιο στο Μεξικό αποκαλύπτουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο τουλάχιστον δέκα χιλιάδες νωρίτερα χρόνια από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, γεγονός που αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Πραγματικό αρχαιολογικό και ανθρωπολογικό θησαυρό έκρυβε ένα μεγάλο σπήλαιο σε απομονωμένη ορεινή περιοχή του κεντρικού Μεξικού. Διεθνής ομάδα ερευνητών που πραγματοποιεί ανασκαφές στο σπήλαιο έχει ανασύρει περισσότερα από δύο χιλιάδες λίθινα αντικείμενα τα οποία δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους του σπηλαίου. Ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα (εργαλεία κ.α.) έχουν ηλικία 30 χιλιάδων ετών γεγονός που υποχρεώνει τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους να ξαναγράψουν την ιστορία της αποίκησης της αμερικανικής ηπείρου.
https://www.protagon.gr/themata/ksanagrafetai-i-istoria-tis-amerikis-44342090582
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Σιβηρία: Βρέθηκαν καλοδιατηρημένα οστά από μαμούθ τουλάχιστον 10.000 ετών.

Ντόπιοι εντόπισαν τα οστά του μαμούθ σε λίμνη της Σιβηρίας.

Οστά ενός ενήλικου μαλλιαρού μαμούθ- εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα μάλιστα- το οποίο περιπλανιόταν στη Γη πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια, εντοπίστηκαν σε λίμνη στη βόρεια Σιβηρία.

Κάτοικοι της χερσονήσου Γιαμάλ- πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο- εντόπισαν τμήμα του κρανίου του μαμούθ, αρκετά πλευρά και οστά των μπροστινών ποδιών, κάποια από τα οποία έφεραν ακόμη μαλακό ιστό πάνω τους. Τα ευρήματα ανασύρθηκαν στις 23 Ιουλίου, ενώ οι επιστήμονες κάνουν ακόμη έρευνες στο σημείο, για άλλα οστά.

Συνέχεια: https://m.lifo.gr/now/tech_science/...Social&utm_source=Facebook#Echobox=1595976317
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.725
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom