Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.357
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 800 ετών στο Περού. Ολόκληρο το σώμα της ήταν δεμένο με σχοινιά και τα χέρια της κάλυπταν το πρόσωπο.

Η μούμια βρέθηκε μέσα σε υπόγειο ταφικό θάλαμο, στα περίχωρα της Λίμα, πρωτεύουσας του Περού. Στον τάφο υπήρχαν επίσης προσφορές, συμπεριλαμβανομένων κεραμικών, φυτικών υπολειμμάτων και λίθινων εργαλείων.


Συνέχεια: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 800 ετών στο Περού | LiFO
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.357
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε απολιθωμένο αυγό… 66 εκατομμυρίων ετών!

Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν στη νότια Κίνα ένα άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό. Το έμβρυο, που ήταν έτοιμο να βγει από το αυγό του και έχει ηλικία περίπου 66 εκατομμυρίων ετών, βαφτίστηκε «Μωρό Γινγκλιάνγκ» και ανήκει σε ένα είδος φτερωτού θηρόποδου δεινόσαυρου χωρίς δόντια, του οβιραπτορόσαυρου.

Τα έμβρυα των δεινοσαύρων αποτελούν σπανιότατα απολιθώματα και συνήθως βρίσκονται σε ατελή μορφή. Το συγκεκριμένο είναι το πιο πλήρες έμβρυο δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη και αποδεικνύει ότι οι εν λόγω δεινόσαυροι έπαιρναν στάση πουλιού κατά την επώασή τους, παρόμοια με αυτή που παίρνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών.

Το πλήρες άρθρο:

Άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε απολιθωμένο αυγό… 66 εκατομμυρίων ετών! (video)
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.357
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.357
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Ομάν: Αρχαιολόγοι βρήκαν πέτρινο επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών.

Οι ανασκαφές έγιναν σε προϊστορικό οικισμό της κοιλάδας Qumayrah, στο βόρειο Ομάν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν τα ερείπια πέτρινων πύργων, αποδείξεις για την επεξεργασία χαλκού, αλλά το πιο απρόσμενο εύρημα ήταν το επιτραπέζιο παιχνίδι, σύμφωνα με το Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, που έκανε τις ανασκαφές μαζί με αρχαιολόγους από το Ομάν.

«Σε ένα από τα δωμάτια βρήκαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής εκ μέρους του Πολωνικού Κέντρου, Πιοτρ Μπιελίνσκι. Το παιχνίδι ήταν από πέτρα και είχε χαραγμένους τομείς και τρύπες.

«Παιχνίδια βασισμένα σε παρόμοιες αρχές παίζονταν κατά την Εποχή του Χαλκού σε πολλά οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της περιόδου. Τέτοια ευρήματα είναι σπάνια, αλλά είναι γνωστά αρκετά παραδείγματα από την Ινδία, τη Μεσοποταμία, ακόμη και την ανατολική Μεσόγειο. Το πιο διάσημο παράδειγμα επιτραπέζιου παιχνιδιού βασισμένο σε παρόμοιες αρχές είναι εκείνο από τους τάφους του Ουρ», εξήγησε ο αρχαιολόγος.

Αναφερόταν σε ένα από τα παλιότερα γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια που βρέθηκε το 1922 στην αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας Ουρ, σε βασιλικό νεκροταφείο και χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Γνωστό ως το «βασιλικό παιχνίδι της Ουρ», ήταν ένα επιτραπέζιο στρατηγικής για δύο παίκτες, παρόμοιο με το τάβλι.

Συνέχεια: Ομάν: Αρχαιολόγοι βρήκαν πέτρινο επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών | LiFO
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.569
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom