Απομυθοποιώντας τους ταξιδιωτικούς μύθους!!!

katerina

Member
Μηνύματα
53
Likes
3
Εάν χρησιμοποιήσεις κινητό τηλέφωνο εν ώρα πτήσης, το αεροπλάνο θα πέσει

Σε κάθε πτήση, οι αεροσυνοδοί κάνουν πάντα την ίδια ανακοίνωση, ζητώντας από τους επιβάτες να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τις λοιπές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές επειδή «δημιουργούν παρεμβολές στο σύστημα διακυβέρνησης του αεροσκάφους.» Σε περίπτωση που ρωτήσετε τις αεροσυνοδούς εάν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να λέει κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα πάρετε την απάντηση ότι είναι κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Αλήθεια ή ψέματα;

Και τα δύο είναι ψέματα. Κατ' αρχήν, η ΥΠΑ έχει πραγματοποιήσει ελέγχους στο σύστημα διακυβέρνησης με ηλεκτρονικές συσκευές όπως iPods, Gameboy και φορητούς υπολογιστές. Οι υπεύθυνοι για αυτά τα θέματα, για περισσότερο από 25 χρόνια τώρα, αυξάνουν τις παρεμβολές των ραδιοσυχνοτήτων των ηλεκτρονικών αυτών συσκευών κατά 100 φορές περισσότερο από τα κανονικά επίπεδα και σε αποστάσεις μικρότερες του ενός μέτρου από τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα του πιλοτηρίου. Και μαντέψτε, δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Ποτέ δεν συνέβηκε κάτι. Είναι σίγουρο, λοιπόν, πως η ΥΠΑ έχει φτιάξει κάποιον κανονισμό που να απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εν ώρα πτήσης; Μάλλον απίθανο ...


Στους τρέχοντες κανονισμούς αεροπλοΐας, η ΥΠΑ αναφέρει απλά ότι δεν έχει βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν πως υπάρχει οποιαδήποτε συσχέτιση ή σύνδεση μεταξύ της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών και των παρεμβολών στο σύστημα διακυβέρνησης του αεροσκάφους. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί κανονισμό. Είναι στην κρίση της κάθε αεροπορικής εταιρείας το πως θα διαμορφώσει την πολιτική της. Εάν, λοιπόν, επιμένετε να αγνοείτε τις αεροσυνοδούς, χρησιμοποιώντας το Blackberry σας, ενδεχομένως να παραβαίνετε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας (και να συλληφθείτε για παρεμπόδιση του έργου του πληρώματος). Το αεροπλάνο, όμως, δεν πρόκειται να πέσει επειδή στέλνετε μηνύματα στους φίλους σας.


Στα ναύλα για μία κρουαζιέρα, συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα

Οι επιβάτες που πάνε πρώτη φορά κρουαζιέρα, νομίζουν πως η φράση «κρουαζιέρα συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων (all-inclusive)» σημαίνει πως θα ξεχάσουν το πορτοφόλι τους για μία εβδομάδα. Αλήθεια ή ψέματα;

Έχετε πάντα επάνω σας το πορτοφόλι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτά που πληρώνατε για να αγοράσετε το εισιτήριο της κρουαζιέρας (μη συμπεριλαμβανομένων των ποτών) ήταν το συνολικό άθροισμα των εξόδων της κρουαζιέρας. Όχι πλέον όμως. Τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια σήμερα θεωρούνται ως πλωτά κέντρα πολλαπλού κέρδους. Κάποιες εταιρείες χρεώνουν ένα στάνταρντ επιπλέον ποσό για απεριόριστη κατανάλωση αναψυκτικών ή παρέχουν πακέτα δείπνου με κρασί (περιλαμβάνει κρασί ή σαμπάνια μαζί με το δείπνο σας). Το κλειδί, όμως, στο κέρδος των κρουαζιερόπλοιων βρίσκεται σε 4 λέξεις: κέρδος κατά τον πλου. Ένας πρακτικός τρόπος για να υπολογίσετε το πόσο θα σας κοστίσει η επόμενη κρουαζιέρα σας είναι να πάρετε τον βασικό ναύλο της κρουαζιέρας και να τον πολλαπλασιάσετε με 1.75 ανά άτομο.


Εάν νοικιάσεις αυτοκίνητο με πιστωτική κάρτα, δεν χρειάζεται να κάνεις επιπλέον ασφάλεια

Ουπς! Μόλις χτυπήσατε το αυτοκίνητο πάνω σε ένα κολονάκι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η προσωπική ασφάλεια του αυτοκινήτου σας καλύπτει τη ζημία που προκαλέσατε στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Αλήθεια ή ψέματα;

Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «αλήθεια» αλλά με μία τεράστια προειδοποίηση. Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών υπόσχονται πως καλύπτουν την ασφάλεια σε περίπτωση που νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας τη δική τους κάρτα. Ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός ανυποψίαστων ενοικιαστών, που δεν έχει δικό του αμάξι – και επομένως ούτε προσωπική ασφάλεια αυτοκινήτου – πιστεύει πως η πιστωτική του κάρτα θα καλύψει τη ζημιά. Σχεδόν όλες οι εταιρείες πιστωτικών καρτών προσφέρουν κάτι που ονομάζεται «δευτερεύουσα ασφάλεια», που ισχύει μόνο όταν έχετε εξαντλήσει όλα τα όρια του αρχικού σας ασφαλιστικού συμβολαίου. Εάν δεν έχετε πρωτεύων ασφαλιστικό συμβόλαιο, τότε η πιστωτική σας κάρτα δεν σας καλύπτει. Ακόμα, όμως, και αν σας καλύπτει, θα πρέπει να ελέγξετε τα όρια του συμβολαίου σας.


Το ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη είναι πιο φθηνό από το ταξίδι με το αεροπλάνο

Το τρένο αποτελεί το πιο φθηνό μεταφορικό μέσο για να ταξιδέψετε εντός Ευρώπης. Αλήθεια ή ψέματα;

Σε κάθε περίπτωση ψέματα. Σήμερα, τα τρένα δεν αποτελούν και τόσο οικονομική εναλλακτική λύση για τα ταξίδια σας. Υπάρχουν Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν πολύ πιο φθηνά εισιτήρια από αυτά του τρένου. Για παράδειγμα, υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν εισιτήριο μετ' επιστροφής από Ρώμη για Φρανκφούρτη με μόλις 58 Ευρώ, ενώ το εισιτήριο με το τρένο για απλή μετάβαση στον ίδιο προορισμό κοστίζει από 210 Ευρώ και το ταξίδι διαρκεί 12 ώρες.


Ο ανακυκλώσιμος αέρας στην καμπίνα των αεροπλάνων, μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις

Πολλοί επιβάτες ισχυρίζονται πως ο τρόπος με τον οποίον ανακυκλώνεται ο αέρας μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου ευνοεί την ανάπτυξη ιών γρίπης και κρυολογήματος. Αλήθεια ή ψέματα;

Ο ισχυρισμός αυτός θα μπορούσε να έχει κάποια δόση αλήθειας, αλλά δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Κατ' αρχήν, σε ότι αφορά στον αέρα μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους: τα σύγχρονα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντλούν αέρα απ' έξω όταν πετούν σε μεγάλο ύψος. Στη θεωρία, ο εξαιρετικά κρύος αέρας (σχεδόν -40 με -60 βαθμούς Κελσίου) της εξωτερικής ατμόσφαιρας ζεσταίνεται από τις μηχανές του αεροσκάφους και ανακυκλώνεται μέσα στην καμπίνα, καθαρίζοντας τον παλιό αέρα. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγάλη ποσότητα καυσίμων και τα καύσιμα κοστίζουν. Γι' αυτό, πολλές αεροπορικές εταιρείες απλά ανακυκλώνουν τον αέρα που υπάρχει ήδη μέσα στην καμπίνα, αντλώντας απ' έξω ένα πολύ μικρό ποσοστό φρέσκου αέρα.

Πολύ σωστά, λοιπόν, ισχυρίζονται ορισμένοι πως αν ένας από τους επιβάτες έχει γρίπη τότε και οι υπόλοιποι αναπνέουν τον αέρα του και κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό. Και πάλι, όμως, σημειώνουμε πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη γι' αυτό το θέμα. Εάν θέλετε να αποφύγετε, παρ' ολ' αυτά το ενδεχόμενο να κολλήσετε κάποιον ιό, φροντίστε να ενυδατώνετε συνέχεια τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της πτήσης, να πλένετε τα χέρια σας συχνά και να κρατάτε κλειστό τον ατομικό αεραγωγό που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σας.


Yahoo News
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου Μαρια(α).Σ'ευχαριστουμε:D
 

Fanh

Member
Μηνύματα
60
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Σκανδιναβία
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ-Λάος-Καμπότζη
Ευχαριστούμε Μαρία!
Ειδικά για το πρώτο σίγουρα τελικά δεν ισχύει, και ηρέμησα, γιατί παλιότερα ήθελα να αρπαχτώ με όποιον είχε ακόμη και ψηφιακή εν πτηση από το φόβο μου!:lol:
 

Doug

Member
Μηνύματα
518
Likes
2
Οσον αφορα τη χρηση κινητου δεν υπαρχει προβλημα, εξακριβωμενο!
Πετουσα για Κων/πολη και νομιζα πως το κινητο το εχω σε flight mode μεχρι που ενιωσα κατι νε με δονει... ενα απλο sms ητανε... Με επιασε πανικος μεχρι να συνηδητοποιησω πως δεν τρεχει τιποτα!!
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Μαρία πολύ χρήσιμα όσα έγραψες.
Διέλυσες πολλές από τις στερεότυπες απαγορεύσεις.
Δεν το ήξερα ότι ο αεραγωγός στο αεροπλάνο βοηθάει. Πίστευα το αντίθετο :(
Σε ευχαριστώ για την πληροφορία
 

domenica

Member
Μηνύματα
63
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
??????
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ
Ντρέπομαι που το λεω αλλα οταν ημουν πιο μικρη το ειχα αφησει επιτηδες ανοιχτό γιατί ποτέ δεν το πιστεψα αυτό το μύθο..Για καλή τύχη και των υπολοίπων είχα δίκιο!!;)
 

MAKIS2

Member
Μηνύματα
11
Likes
0
καλησπερα σε ολους . Εγω απο θεσα/κη αθηνα που ειχε το τηλ ανοιχτο καποιος εβγαλαν 10 φορες ανακoινωση μεχρι να το κλεισουν κ να φυγουμε.ακουω πολλα δεν ξερω τι να πω τελικα..
 

domenica

Member
Μηνύματα
63
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
??????
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ
Ναι μου εχει τυχει να ακουσω και γω ανακοινωση.Η δικια μου εξηγηση ειναι οτι οταν το ειχα αφησει εγω ηταν πριν 9 χρονια τωρα σαν να εχω καταλαβει οτι υπαρχει κατι σαν συστημα εντοπισμου στο αεροπλανο που πιανει τα ανοιχτα κινητα...
 

MAKIS2

Member
Μηνύματα
11
Likes
0
τα ηλεκτρονικα μεσα μας κανουν τι ζωη δυσκολη μερικες φορες . οχι παντα τεχνολογια :mad:
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
175
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος των ΗΠΑ
και εγω ειχα ξεχασει το κινητο ανοιχτο στην πτηση αμστερνταμ-νιουκαστλ αλλα προφανως δεν εγινε τιποτα
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.800
Likes
18.704
Εγκρίθηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από Ευρωπαικό έδαφος, από τον Βρεττανικό ρυθμιστή Ofcom.
Με την απόφαση αυτή θα είναι δυνατή η προσφορά της υπηρεσίας από τις αεροπορικές εταιρίες σε όσα αεροσκάφη είναι Βρεττανικού νηολογίου, μόλις το ύψος πτήσης φτάσει τα 3000 μέτρα ύψος.
Άλλα όσες αερογραμμές θελήσουν να προσφέρουν την υπηρεσία θα πρέπει πρώτα να πάρουν την άδεια άλλων ρυθμιστών σχετικά με τον τρόπο χρήσης του hardware.
Η Ευρωπαική Υπηρεσία Αεροπορικής ασφάλειας χρειάζεται να εγκρίνει το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί πως δεν θα προκαλεί παρεμβολές στα συστήματα πτήσης του αεροπλάνου.

Η υπηρεσία θα χρησιμοποιεί έναν μικρό σταθμό βάσης, ονομαζόμενο pico cell, που θα δημιουργεί μια φυσαλίδα κάλυψης γύρω από το αεροπλάνο και θα αναμεταδίδει το σήμα στα επίγεια δίκτυα με την χρήση δορυφορικού φάσματος το οποίο είναι ήδη σε αναμονή.

(από BBC)
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Κοινώς το τι έχουμε να τραβήξουμε μέσα στην πτήση από όλα αυτά τα κινητά που θα χτυπάνε, με τις φωνάρες των επιβατών: έλα Μήτσοοο, πετάμε πάνω από τις Άλπεις τώρα, ή αγάπουλίνι μου βλέπω την Κέρκυρα, θα σε ξαναπάρω σε λίγο που θα πετάμε πάνω από Βενετία. Μαγαπάααας ?... Άσε τα μπιπ μπιπ των sms. Και όταν περνάς πάνω από διαφορετικές χώρες, η συνεχής εναλλαγή των δικτύων, εγγυάται άφθονα sms. Σε μία περίοδο που τα κινητά όλο και απαγορεύονται μέσα σε εστιατόρια και κοινόχρηστους χώρους, όχι γιατί είναι επικίνδυνα, αλλά γιατί ΕΝΟΧΛΟΥΝ τους άλλους, οι αεροπορικές εταιρίες θα επιτρέψουν τη χρήση τους. Ειδικά σε νυχτερινές πτήσεις, που μόνο ο βόμβος των κινητήρων ακούγεται και σε νανουρίζει μέσα στο σκοτάδι, όταν είσαι κουκουλωμένος με την κουβέρτα, δεν υπάρχει κάτι πιο ξενέρωτο από ένα κινητό που θα χτυπάει. Και μη μου πείτε ότι θα το έχετε στο αθόρυβο. Το ζούμε κάθε φορά που πάμε σινεμά, που όλο και κάποιος ανεγκέφαλος το αφήνει ανοιχτό και μάλιστα μιλάει με άνεση χωρίς να δίνει δεκάρα γύρω του.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.224
Μηνύματα
884.285
Μέλη
38.917
Νεότερο μέλος
drsofika

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom