Αρνί ή κατσίκι?

Αρνί ή Κατσίκι?


  • Total voters
    42

tsampi90

Member
Μηνύματα
331
Likes
1.749
Εμείς στα Δωδεκάνησα το Πάσχα φτιάχνουμε τον παραδοσιακό μας "καππαμά" ή αλλιώς "λαμπριάτη". Είναι κατσίκι γεμιστό με ρύζι ,συκωτακια,μυρωδικά και διάφορα άλλα μυστικά των γιαγιάδων μας. Ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλοφουρνο όλη νύχτα.

Δυστυχώς,ο covid δεν μας άφησε να γιορτάσουμε παραδοσιακά φέτος ( ο παππούς και η γιαγιά νοσησαν και νοσηλεύτηκαν για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο) και η αλήθεια είναι πως όσο καλά και αν μαγειρεύει η μαμα "σαν της μάμμης εν ήτον.." ( σαν της γιαγιάς δεν ήταν )

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους! Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς ,να ταξιδεύουμε και να γεμίζουμε με εικόνες και όνειρα !
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.021
Likes
40.999
Εμείς στα Δωδεκάνησα το Πάσχα φτιάχνουμε τον παραδοσιακό μας "καππαμά" ή αλλιώς "λαμπριάτη". Είναι κατσίκι γεμιστό με ρύζι ,συκωτακια,μυρωδικά και διάφορα άλλα μυστικά των γιαγιάδων μας. Ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλοφουρνο όλη νύχτα.

Δυστυχώς,ο covid δεν μας άφησε να γιορτάσουμε παραδοσιακά φέτος ( ο παππούς και η γιαγιά νοσησαν και νοσηλεύτηκαν για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο) και η αλήθεια είναι πως όσο καλά και αν μαγειρεύει η μαμα "σαν της μάμμης εν ήτον.." ( σαν της γιαγιάς δεν ήταν )

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους! Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς ,να ταξιδεύουμε και να γεμίζουμε με εικόνες και όνειρα !
Ωραιο ακουγεται
Γιατι εφαγα στην Ηπειρο λευκο Γιαννιωτικο Καπαμα αρνι και κατεληξα σε σουβλακια στο καφενειο. Δεν...
 

tsampi90

Member
Μηνύματα
331
Likes
1.749
Ωραιο ακουγεται
Γιατι εφαγα στην Ηπειρο λευκο Γιαννιωτικο Καπαμα αρνι και κατεληξα σε σουβλακια στο καφενειο. Δεν...
Είναι πεντανόστιμο! Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο το ότι ψήνεται όλη νύχτα στον ξυλοφουρνο.
Λευκός καππαμας; Δεν το έχω ξανακουσει. Στην επόμενη εξόρμηση στην Ήπειρο θα δοκιμάσω,για να τον συγκρίνω με τον δικό μας!
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.728
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Χρόνια πολλά.

Δε τίθεται δίλημμα. Εννοείται κατσίκι, το αρνί είναι επιεικώς υποδυέστερο.
Κάτι παραπάνω ξέρουν στο βορρά, στη Κρήτη & τα νησιά. ;)
Εεε όχι να είναι κριτήριο και οι άσχετοι με το κρέας. Να έρθουν για μεταπτυχιακά στη Ρούμελη για να μάθουν.
Κατσίκι ζεστό και αρνί κρύο λοιπόν και φυσικά πάντα στη σούφλα.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.021
Likes
40.999
Είναι πεντανόστιμο! Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο το ότι ψήνεται όλη νύχτα στον ξυλοφουρνο.
Λευκός καππαμας; Δεν το έχω ξανακουσει. Στην επόμενη εξόρμηση στην Ήπειρο θα δοκιμάσω,για να τον συγκρίνω με τον δικό μας!
Εγω σε προειδοποιησα παντως :p
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.252
Likes
6.728
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Σαν τα αντικριστά/οφτά τση Κρήτης δεν έχει πάντως!!
Δεν θέλω να σας πικράνω μέρα που είναι αλλά στο κρέας η Κρήτη δεν...
Εξαιρετική κουζίνα σε όλα τα άλλα βέβαια αλλά έως εκεί και μη παρέκει.
 

vikara

Member
Μηνύματα
475
Likes
4.029
Ταξίδι-Όνειρο
Νησί του Πάσχα
Κατσίκι δαγκωτο και βορειοελλαδιτικο!!!
Το χειροποίητο όμως τσουρέκι μας με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς σας το αφιερώνω μιας και φέτος είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία από όλα τα εδέσματα μας!Και του χρόνου λευτεροι!!!

IMG_20210429_121554_1.jpg
 

mourohavlos

Member
Μηνύματα
2.431
Likes
4.415
Κατσίκι δαγκωτο και βορειοελλαδιτικο!!!
Το χειροποίητο όμως τσουρέκι μας με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς σας το αφιερώνω μιας και φέτος είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία από όλα τα εδέσματα μας!Και του χρόνου λευτεροι!!!

View attachment 350408
Θέλουμε συνταγή (για το τσουρέκι, όχι το κατσίκι)
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.021
Likes
40.999
Επειδη οι νοτιοελλαδιτες ειστε πολλοι και φανατικοι της σουβλας και της φωτιας και ολων αυτων των βαρβαροτητων, αφηνω εδω τη θρακιωτικη τεχνικη για αρνι/κατσικι στην κατσαρολα : περιχυμενο το κρεας με μισοβρασμενο ρυζι και μοναδικη προσθηκη αλατοπιπερο και γενναιο φρεσκο βουτυρο. Το καπακι της κατσαρολας σφραγιζεται ερμητικα με ζυμη και μενει στη φωτια για 3 ωρες στη χαμηλοτερη δυνατη θερμοκρασια και επιπλον μια ωρα ακομη σε λιγο πιο αυξημενη θερμοκρασια. Στο τελος σπαμε τη ζυμη για να ανοιξει η κατσαρολα και το ρυζι εχει ολοκληρωσει το μαγειρεμα του στους ατμους του κρεατος, ενω το αρνι εχει καραμελωθει στον πυθμενα με το βουτυρο. Πιθανη τουρκικη προελευση της συνταγης, αυτα στη Θρακη ετσι κι αλλιως μπερδευονται γλυκα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.369
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom