Γαλλία Ασπρόμαυρη Χριστουγεννιάτικη ιστορία (Γαλλική κουλτούρα στο Παρίσι)

evaT

Member
Μηνύματα
1.572
Likes
12.779
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Έχει γυριστεί η ταινία Amelie σε αυτό το καφέ.
Πήγα κ γω σ αυτό το καφέ!
Ωραία μίνιμαλ διακόσμηση, μποέμικη ατμόσφαιρα κ έπεσα κ σε μέρα με ελάχιστο κόσμο.
Έναν καφέ ήπιαμε κ μια κρεμ μπρουλέ 9 ευρώ με 3 κουτάλια :p
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
991
Likes
2.088
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
΄Ολο λέω να μη γράφω αναμνήσεις, αλλά λόγω έλλειψης καινούργιων ταξιδιών, με τρώει το χέρι μου ;) .Νομίζω πάντως ότι αυτό που θα διηγηθώ, έχει κάποιο ενδιαφέρον.
΄Οταν το 1992 επισκέφθηκα τη Sacre Coeur ήταν σούρουπο, η εκκλησία μέσα μισοσκότεινη, κόσμος ελάχιστος και ξαφνικά μπαίνει ένα γκρουπ γέρων Γερμανών με βαυαρικά καπελάκια, οι περισσότεροι στηριζόμενοι στα μπαστούνια τους και πιάνουν τρεις σειρές στασίδια. Κι αρχίζουν να τραγουδάνε στη γλώσσα τους κάτι σαν εμβατήριο, δεν μπόρεσα να καταλάβω καλά κι αμέσως πετάγεται ο Γάλλος καντηλανάφτης (?) κι αρχίζει έξαλλος να τους διώχνει με φωνές και με σκουντιές. Αυτοί πήγαν να διαμαρτυρηθούν στην αρχή, αλλά μετά έφυγαν μουρμουρίζοντας. Απ΄ό,τι κατάλαβα απ΄αυτά που έλεγε ο καντηλανάφτης σε κάποιους άλλους, πρέπει να ήταν παλιοί στρατιώτες επί γερμανικής κατοχής στο Παρίσι, και είχαν έρθει να θυμηθούν τα παλιά τους μεγαλεία. Αμετανόητοι... Ανατριχίλα...
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχες τόσο λίγο χρόνο.
Έτσι ακριβώς, λίγο γι' αυτή τη πόλη. Αυτομάτως καταλαβαίνεις γιατί πέρασα έτσι ίσως επιπόλαια από τη περιοχή αυτή, όπως και από τις περισσότερες άλλωστε. Είναι η πρώρη φορά που με ζέστανε για τη δεύτερη.
Θησαυρός η παρέμβαση σου κατά τα άλλα για ακόμα μια φορά! ;)
Όπως και να το κάνουμε το Παρίσι είναι MUST !!!
Ακριβώς όπως τα λες είναι και σ' ευχαριστώ, άντε να ξαναπάμε με το καλό.
Έναν καφέ ήπιαμε κ μια κρεμ μπρουλέ 9 ευρώ με 3 κουτάλια :p
Ευτυχώς που το πέρασα ξόφαλτσα να λέω :haha:
΄Ολο λέω να μη γράφω αναμνήσεις, αλλά...
Ευχαριστώ πολύ Σμαράγδα που πάντα μοιράζεσαι τόσο ωραία πράγματα στις ιστορίες μου!
Να είσαι καλά. :)
 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.839
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
@psilos3 Με το καλό να ξαναπάς και να το ευχαριστηθείς , εγώ έχω βάλει πλώρη για αλλού !!!
 

turms

Member
Μηνύματα
2.071
Likes
2.833
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
ειμαι ο μονος που αν καταφερω να παω ποτε παρισι δεν θα πατησω το ποδι μου σε κανενα μουσειο, και θα κανω ολη μερα βολτeς τσιμπολογωντας, πινοντας καφεδες και ρεμβαζοντας?

η υπαρχει κανενας ακομα εδω μεσα

με εβαλες σε πειρασμο ψηλε....
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
ειμαι ο μονος που αν καταφερω να παω ποτε παρισι δεν θα πατησω το ποδι μου σε κανενα μουσειο, και θα κανω ολη μερα βολτeς τσιμπολογωντας, πινοντας καφεδες και ρεμβαζοντας?
η υπαρχει κανενας ακομα εδω μεσα
Εγώ, απλά δεν έπινα καφέδες! :cool:
Όχι γιατί δεν ήθελα, ίσως γιατί δε προλάβαινα, ωστόσο μόνο έτσι μπορούσε να βγει αυτή η εκδρομή. Θα τα γράψω αναλυτικά αλλά και συνοπτικότερα στον επίλογο μου.
με εβαλες σε πειρασμο ψηλε....
Αυτά καλό είναι να γίνονται!
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.724
Likes
14.839
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
ειμαι ο μονος που αν καταφερω να παω ποτε παρισι δεν θα πατησω το ποδι μου σε κανενα μουσειο, και θα κανω ολη μερα βολτeς τσιμπολογωντας, πινοντας καφεδες και ρεμβαζοντας?

η υπαρχει κανενας ακομα εδω μεσα

με εβαλες σε πειρασμο ψηλε....
Παρόν :xalara:
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Η νύχτα της παραμονής


Κοιτάω το ρολόι ξανά όντας πλέον απόγευμα, με μία το πολύ μιάμιση ώρα φωτός ακόμα διαθέσιμη, έτσι αν και έχω τσεκάρει τα δρομολόγια του λεωφορείου προτιμώ να συνεχίσω ποδαράτος κάθετα προς το 9ο διαμέρισμα. Δεν ήταν καθόλου λίγα όσα είχα δει έως τώρα, ωστόσο αυτή η πόλη σε τραβάει να τη περπατήσεις και να την ανακαλύψεις.

Κινούμαι ανάμεσα σε υπέροχα κτήρια και όμορφες μεγάλες γειτονιές, στις οποίες η παρουσία του κόσμου είναι ελάχιστη, σε σημείο να αναρωτιέμαι αν πρόκειται για περιοχή γραφείων ή κατοικιών. Κάθε τόσο ξεπροβάλει κανένα καφέ ή κάποιο ξέμπαρκο εστιατόριο που ετοιμάζει το μενού της βραδιάς και προετοιμάζεται να υποδεχτεί τον κόσμο.

Όσο πλησιάζω προς τη πλατεία d'Estienne d'Orves βέβαια η κίνηση σε πεζούς και αυτοκίνητα αυξάνεται γεωμετρικά. Βλέπω την εκκλησία Sainte Trinité σκεπασμένη μ’ ένα καλαίσθητο ύφασμα για λόγους συντήρησης και συνεχίζω, μιας και τα καφέ τριγύρω παραείναι τουριστικά για τα γούστα μου, παρόλο που είναι αρκετά γεμάτα στον εξωτερικό τους χώρο.

Εξακολουθώ περπατώντας τη Rue de la Chau που σφύζει από ζωή, μιας και τα πολλά εμπορικά της καταστήματα λειτουργούν κανονικά, με τον κόσμο να πραγματοποιεί τα γιορτινά του ψώνια. Σε κάποια φάση μου έρχονται αστραπιαία θύμησες από το Βιετνάμ και τη πόλη του Χο τσι Μινχ, κάτι που διαπίστωσα ότι οφείλεται στα αρώματα που έρχονταν από ένα κάθετο στενάκι γεμάτο Ασιατικά εστιατόρια. Χαμογελάω.

Αυτό δεν είναι άλλωστε τα ταξίδια; Αναμνήσεις ανακατεμένες με εικόνες και μυρωδιές…

Ο δρόμος με βγάζει στο κτήριο της όπερας Palais Garnier, που είχα έτσι κι αλλιώς περασμένο στους χάρτες μου, έτσι κάνω το γύρο φωτογραφίζοντας την ώρα που τα φώτα ανάβουν. Αρκετοί κάθονται στα σκαλιά του κτηρίου πίνοντας μπυρίτσες και τραγουδώντας μαζί με τον πλανόδιο καλλιτέχνη που έχει στήσει τη κιθάρα του με μικρόφωνο κι ενισχυτή ακριβώς μπροστά στη μικρή πλατεία. Το γεγονός δε ότι ακούω τραγούδι των Beatles μου προκαλεί ευχαρίστηση & το χαίρομαι ιδιαίτερα.

Τα φώτα της πόλης έχουν ανάψει για τα καλά, μαζί με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στις διπλανές λεωφόρους κάτι που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα αυξημένη πλέον κίνηση στους δρόμους και τα μαγαζιά δημιουργεί μια αίσθηση ευφορίας, τέτοια που έχουμε να δούμε πριν απ’ όλη αυτή την υγειονομική κρίση.

Είναι ώρα να χαθώ κι εγώ από προσώπου γης, κατεβαίνοντας στο σταθμό ‘’Opéra’’ χρησιμοποιώντας τη ροζ γραμμή Μ7 του Παριζιάνικου μετρό, εμφανώς πιο απαρχαιωμένου από αυτό που πήρα νωρίτερα το μεσημέρι. Τσεκάρω το όνομα Censier-Daubenton ως τη στάση που κατεβαίνω και περιμένω να φτάσω εν μέσω βαβούρας από την απέναντι αγγλόφωνη οικογένεια.

Προφανώς και δε πάω στο ξενοδοχείο αλλά ξεχύνομαι με φόρα και πάλι στη Mouffetard για τη βόλτα, αλλά και προς αναζήτηση κάποιου μπαρ μιας και διψούσα ασύστολα. Εντυπωσιάζομαι που βλέπω κόσμο να ψωνίζει ακόμα κατά συρροή και σκαλώνω σε μια βιτρίνα με γαλλικά τυριά, νιώθοντας ξαφνικά νοσταλγία για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που θα καθυστερούσε ευτυχώς μόνο δυο μέρες.

Το happy hour είναι πάντα λόγος να πιείς στο Παρίσι, όχι ότι έχω τέτοια προβλήματα άλλα όπως να το κάνεις αποτελεί το έξτρα κίνητρο. Αρκετός κόσμος στα καφέ περιμετρικά της πλατείας έπαιρνε ένα απεριτίφ πριν το γιορτινό τραπέζι. Εγώ πάλι πήρα το δρόμο λίγη ώρα μετά για το ξενοδοχείο, αφού ξεδίψασα ως όφειλα.

Κατεβαίνω βεβαίως τον ίδιο πεζόδρομο και κάνω στάση για Panini με μοτσαρέλα μιας και ξαφνικά είχε κόψει η πείνα, όταν περιμένοντας καρτερικά τη σειρά μου ακούω ένα «καλησπέρα, να ρωτήσω κάτι;» απαντώντας «παρακαλώ» διερωτώμενος παράλληλα αν έχω αρχίσει να καταλαβαίνω ξαφνικά τα Γαλλικά…

«Εσύ δεν είσαι ο Psilos από το travelstories;» ακούω με την έκπληξη μου να μεγαλώνει περισσότερο με αυτές τις απίστευτες συμπτώσεις, κάτι που λογικά θα αποτυπώθηκε και στη φάτσα μου. Η ατάκα « @Señor_Nada από το forum » μου λύνει επιτέλους την απορία και με χαροποιεί ιδιαίτερα, γνωρίζοντας από κοντά ένα πολύ ωραίο τύπο τα γραφόμενα του οποίου παρακολουθώ πιστά. Τι να πω, στο χωριό μου και δε θα με πετύχαινε τόσο εύκολα όσο με πέτυχε σε ολόκληρο Παρίσι! Το κρίμα ήταν που δεν ήπιαμε εν τέλει μια μπύρα αλλά δε πειράζει, ευελπιστώ να δοθεί η ευκαιρία σε άλλο ταξίδι. Λίγα μέτρα πιο κάτω επιβεβαιώνω ότι όντως βρίσκομαι σε οικείο περιβάλλον, ακούγοντας πατροπαράδοτα ελληνικότατα μπινελίκια από ένα τύπο που μιλούσε στο τηλέφωνο σχετικά με τις ετοιμασίες της βραδιάς. Πλησιάζω, βλέπω το ρεστοραντ το όνομα «La Crète» και αντιλαμβάνομαι απόλυτα.

Όχι πολλή ώρα μετά βρίσκομαι στη στάση του λεωφορείου με τον αριθμό 47 που θα με οδηγήσει στο κέντρο της πόλης, έχοντας μεσολαβήσει ένα φρεσκάρισμα στο ξενοδοχείο, μιας και στη γειτονιά μου δεν είχε και πολλά να κάνεις τα βράδια των εορτών απ’ ότι είχα ήδη καταλάβει.
Μια φασαριόζικη παρέα Γάλλων μου παίρνει τ’ αυτιά μέχρι να φτάσω στη στάση μου, την οποία δεν έχω αντιληφθεί ακριβώς στο χάρτη και αγχώνομαι (χωρίς λόγο) όταν διαπιστώνω ότι το τέρμα είναι από την άλλη πλευρά του ποταμού, έτσι κατεβαίνω αρκετά μέτρα μακρύτερα μετά και το νησί de la Cité του Σηκουάνα. Από τα πρώτα όμως βήματα καταλαβαίνω ότι αυτή η μικρή «αναποδιά» ήταν τελικά για καλό.

Το ταρακούνημα που τρώω διαβαίνοντας τη γέφυρα Pont au Change είναι τεράστιο, καθώς για πρώτη φορά καταλαβαίνω τι εστί νυχτερινή ομορφιά του Παρισίου η οποία εκείνη τη στιγμή ξεδιπλώνεται στα πόδια μου, τα υπέροχα κτήρια που αγκαλιάζουν το ποτάμι, τα φωτορυθμικά απέναντι στο πύργο του Άιφελ, η επόμενη γέφυρα Saint-Michel, ο καθεδρικός ναός του Notre-Dame στη πλάτη μου, όλα απόλυτα εναρμονισμένα και άψογα φωτισμένα με το τοπίο. Οι αισθήσεις μου σε όξυνση προσπαθούν να ρουφήξουν το απόλυτο αυτό σκηνικό καταμεσής της όμορφης νύχτας.

Προχωράω αργά προς το προορισμό μου κάνοντας συχνά πυκνά στάση για φωτογραφία, ειδικότερα πάνω στις γέφυρες αν και δεν είμαι ο μόνος. Τι θα μπορούσε να ανατρέψει το δεδομένο της Ιρλανδικής μπυραρίας όταν όλες είναι κλειστές λόγω Χριστουγέννων; Μα μια Σκωτσέζικη μπυραρία βεβαίως, στην οποία αν δε πήγαινα συστημένος από τον @Señor_Nada δε θα έβρισκα.

Η δοκιμή των βαρελιών παράλληλα με τη παρατήρηση των Γάλλων αποδεικνύεται πολύ ενδιαφέρον χόμπι κατά τη διάρκεια της βραδιάς, μέχρι ν’ αποφασίσω να επιστρέψω με το ίδιο λεωφορείο στη βάση μου, κάτι που αναβάλλω διαρκώς και αποφασίζω τελικά όταν αρχίζει η βροχή.

Αν σας πω ότι δε μ’ ένοιαζε καθόλου;
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Φωτογραφίες 5ου κεφαλαίου (το φίλτρο sepia που χρησιμοποιήθηκε για τις νυχτερινές λήψεις μου το πρότεινε η @evaT και «γράφει» όντως πολύ ωραία στην οθόνη):

Περπάτημα στους άδειους δρόμους του 9ου
DSC_2699.JPG


Ναι μαι και στην όπερα
DSC_2721.JPG

DSC_2727.JPG


Χριστούγεννα σχεδόν απ' τα παλιά
DSC_2728.JPG

DSC_2732.JPG


Θέλω να τα δοκιμάσω ΟΛΑ
DSC_2734.JPG


Κοίτα να δεις που είναι κι αυτοί της τελευταίας στιγμής
DSC_2735.JPG


Ας πάω μέχρι τη πλατεία, το στανταράκι μου
DSC_2740.JPG

DSC_2743.JPG


Στεγνός; Για κανένα λόγο
DSC_2744b.jpg


Και τα θαλασσινά είχαν τη τιμητική τους
DSC_2745.JPG


Στάση για φαγητό και ...γνωριμίες
DSC_2738.JPG


Αργεί ακόμα αυτό το λεωφορείο;
DSC_2745b.jpg


Μα τι είναι αυτό που φέγγει από μακριά; Ουάου
DSC_2745c.jpg


Ευτυχώς που με άφησε εδώ κάτω το λεωφορείο
DSC_2745d.jpg


Δηλαδή συγγνώμη, έτσι είναι το κέντρο τη νύχτα;
DSC_2745g.jpg


Όταν οι Ιρλανδοί ρεπάρουν - δουλεύουν οι Σκωτσέζοι, κανένα πρόβλημα
DSC_2745ib.jpg


Όσο και να βρέξεις τώρα δε με νοιάζει, γυρνάω με λεωφορείο και πέρασα καλά!
DSC_2745j.jpg
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.207
Μηνύματα
883.785
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom