1. Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Απρίλιο - Ιούνιο 2016! Κάντε κλικ εδώ!
Απόκρυψη ανακοίνωσης
Με την πλοήγησή σας στο Travelstories.gr αποδέχεστε τη χρήστη cookies που ενισχύουν την εμπειρία χρήσης. -- ΟΚ --

Βιβλιοθήκες του κόσμου

Συζήτηση στο φόρουμ 'Γενικά Περί Ταξιδιών' που ξεκίνησε από το μέλος dk, στις 22 Νοεμβρίου 2007.

 1. Grerena

  Grerena Member

  Μηνύματα:
  637
  Likes:
  5.441
  Επόμενο Ταξίδι:
  οδικό έως Ελσίνκι
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιορδανία
  Βιβλιοθήκη της Plantin Moretus
  Η βιβλιοθήκη της Plantin Moretus στην Αμβέρσα είναι μια βιβλιοθήκη που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε μέσα στους κόλπους μιας εκδοτικής εταιρείας.

  Η εκδοτική εταιρία Plantin & Moretus ιδρύθηκε το 1555 από τον Γάλλο βιβλιοδέτη Christophe Plantin και συνεχίστηκε από τον γαμπρό του Jan Moretus. Μέσα σε λίγα χρόνια ο εκδοτικός οίκος Plantin έγινε ο κορυφαίος στην Ευρώπη. Οι απόγονοι και κληρονόμοι των ιδρυτών συνέχισαν με συνέπεια την παράδοση για τα επόμενα 300 χρόνια, μέχρι τα μισά του 19ου αι. όπου και παραδόθηκε η επιχείρηση στην πόλη της Αμβέρσας προκειμένου να γίνει μουσείο.

  IMG_6949.JPG

  Η Plantin από την αρχή της ίδρυσής της αγόρασε βιβλία προκειμένου να τα διορθώσει και να τα ανατυπώσει, κυρίως λεξικά και Βίβλους. Με τα χρόνια ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα εκκλησιαστικά βιβλία, για βιβλία κλασσικών συγγραφέων, καθώς και βιβλία σχετικά με την αρχαιότητα αλλά και την τέχνη. Περί το 1800, τα μέλη της οικογένειας Moretus άρχισαν να αγοράζουν βιβλία σε δημοπρασίες και έτσι πρόσθεσαν σημαντικά σπάνια βιβλία και χειρόγραφα στη συλλογή τους.

  Όταν πλέον ο εκδοτικός οίκος έγινε μουσείο, οι διευθυντές του φρόντισαν να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερες παλιές εκδόσεις της Αμβέρσας, και ειδικότερα εκδόσεις που εκτυπώθηκαν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

  Σήμερα, το Μουσείο Plantin-Moretus στεγάζει περίπου 30.000 τόμους βιβλίων που εκτυπώθηκαν πριν από το 1800.
  Μεγάλο κομμάτι αυτής της συλλογής των παλαιών βιβλίων βρίσκονται στην όμορφη, κύρια βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνεται στην επίσκεψη του μουσείου.

  IMG_6973.JPG

  Η βιβλιοθήκη είναι ακόμα οργανωμένη σήμερα σαν μια ιδιωτική βιβλιοθήκη του 17ου αιώνα, με ψηλά ράφια γεμάτα με βιβλία διατεταγμένα ανάλογα με το μέγεθος, τα ανάγλυφα και τη δερματόδεση. Οι ξύλινες προτομές στις προθήκες εικονίζουν αγίους και παπάδες, ενώ οι γύψινες προτομές στα ράφια δείχνουν Έλληνες και Ρωμαίους μελετητές. Μεγάλο κομμάτι της βιβλιοθήκης έχει ψηφιοποιηθεί.

  Σημαντικό κομμάτι της συλλογής αποτελούν οι γεωγραφικοί άτλαντες της εποχής του 16ου αι.
  IMG_6976.JPG

  Το μουσείο είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
   
  #37
 2. Elena2508

  Elena2508 Member

  Μηνύματα:
  582
  Likes:
  1.120
  Επόμενο Ταξίδι:
  Ταϊλάνδη
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  N. Υόρκη
  @Grerena μας έδωσες απίστευτες πληροφορίες για την βιβλιοθήκη της Αμβέρσας! Ευχαριστούμε πολύ!! :clap::clap:
  Έκανες το θέμα ακόμη πιο ενδιαφέρον!!
   
  #38
  Grerena likes this.
 3. themischar

  themischar Member

  Μηνύματα:
  147
  Likes:
  927
  Επόμενο Ταξίδι:
  Ιβηρική Χερσόνησος-Οδικώς
  Στο GDANSK - Poland, Europejskie Centrum SolidarnoSci (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αλληλεγγύη) διαδραστικό Μουσείο με εξαιρετική βιβλιοθήκη.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

   
  #39
 4. paefstra

  paefstra Member

  Μηνύματα:
  5.551
  Likes:
  11.248
  Επόμενο Ταξίδι:
  Neverland
  #40
  Sassenach77, Grerena and interted like this.
 5. Grerena

  Grerena Member

  Μηνύματα:
  637
  Likes:
  5.441
  Επόμενο Ταξίδι:
  οδικό έως Ελσίνκι
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιορδανία
  IMG_0429.JPG

  Η όμορφη βιβλιοθήκη της φωτογραφίας βρίσκεται στο Pannonhalma Archabbey, στην Ουγγαρία.
  Πρόκειται για το πρώτο μοναστήρι Βενεδικτίνων στην Ουγγαρία, που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 1000 χρόνια. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο αβαείο στον κόσμο, το οποίο και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση του χριστιανισμού στην παλιά Ουγγρική αυτοκρατορία. Το όλο συγκρότημα αποτελείται από τη Βασιλική και την κρύπτη, τα εκπαιδευτικά κτίρια, το Παρεκκλήσι της Παναγίας, το Μνημείο της Χιλιετίας, τον βοτανικό κήπο και βέβαια το εντυπωσιακότερο όλων που είναι η Baroque βιβλιοθήκη.

  IMG_0428.JPG

  IMG_0431.JPG

  Αρχές του 19ου αι. τα διαθέσιμα δωμάτια της μονής για την αποθήκευση των βιβλίων δεν ήταν πολλά σε αριθμό. Οι συλλογές αυξάνονταν δραματικά και έτσι αποφασίστηκε η κατασκευή μιας νέας βιβλιοθήκης, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα στη δεκαετία του 1820.
  Σήμερα έχει φτάσει να έχει στη συλλογή της 360.000 τόμους! Ένας από αυτούς είναι και το παλαιότερο έγγραφο στην ουγγρική που υπάρχει ακόμα από το 1055.
  Η συλλογή αυτή είναι μεγαλύτερη και από αυτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βιέννης!

  Στις τέσσερις πλευρές της οροφής της οβάλ αίθουσας παρουσιάζονται οι αλληγορίες των τεσσάρων μεσαιωνικών πανεπιστημιακών σχολών: Νομική, Θεολογία, Ιατρική και Τέχνες.

  IMG_0425.JPG

  Η κεντρική ζωγραφική κατά μήκος της αίθουσας απεικονίζει την Αθηνά (ή Μινέρβα), στα δύο κοντύτερα τοιχώματα φαίνονται τα πορτρέτα των αρχαίων φιλοσόφων και επιστημόνων, ενώ στους διαμήκεις τοίχους βλέπουμε πορτρέτα μορφών της ουγγρικής πολιτιστικής ιστορίας.

  IMG_0432.JPG

  IMG_0426.JPG

  Σήμερα υπάρχουν περίπου 50 μοναχοί που ζουν στο μοναστήρι. Η μονή συμπληρώνεται από το Βενεδικτίνικο Γυμνάσιο, ένα οικοτροφείο για αγόρια.

  Το συγκρότημα Pannonhalma Archabbey καθώς και το γύρω φυσικό περιβάλλον του είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

  IMG_0415.JPG
   
  #41
  Last edited: 23 Σεπτεμβρίου 2019
  chris7, makisg, KostasLia and 4 others like this.