Ουγγαρία Βουδαπέστη 2016 (πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός)

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

lefkal

Member
Μηνύματα
19
Likes
24
Καλησπέρα και από εμένα. Επιστρέψαμε από τη Βουδαπέστη και ενώ ήθελα να γράψω εντυπώσεις νωρίτερα δυστυχώς δε προλάβαινα.
Πρώτα απ'όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της σελίδας που βοήθησαν και κυρίως τον vagar78 ο οποίος είναι τουριστικός οδηγός της Βουδαπέστης από μόνος του.

Η ιστορία βρίσκεται εδώ https://www.travelstories.gr/community/threads/Βουδαπέστη-σε-4-μέρες.61331/
 
Last edited by a moderator:

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Καλησπέρα και από εμένα. Επιστρέψαμε από τη Βουδαπέστη και ενώ ήθελα να γράψω εντυπώσεις νωρίτερα δυστυχώς δε προλάβαινα.
Πρώτα απ'όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της σελίδας που βοήθησαν και κυρίως τον vagar78 ο οποίος είναι τουριστικός οδηγός της Βουδαπέστης από μόνος του.

Πήγαμε 2 με 6 Μαΐου και δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν όλες τις μέρες σύμμαχος μας για αυτό βλέποντας τη πρόγνωση αναγκάστηκα και τροποποίησα το πρόγραμμα αναλόγως.
Φτάσαμε
2 Μαΐου με ωραίο καιρό, πήραμε το Ε100 το οποίο σταματούσε σχεδόν έξω από το δωμάτιο μας στην Astoria και πήγαμε στο δωμάτιο. (αυτή ήταν η θέα μας)

Τακτοποιηθήκαμε και ξεκινήσαμε για τις πρώτες βόλτες μας.
Παραδουνάβιο περπάτημα

και μετά βόλτα και φαΐ στη Vaci utca.

3 Μαΐου και ο καιρός αρχίζει να χαλάει. Δεν έβρεχε ακόμα αλλά φαινόταν ότι σιγά σιγά φόρτωνε οπότε σήμερα θα ήταν η μέρα που θα γυρίζαμε τα περισσότερα αναγκαστικά ώστε τις επόμενες μέρες να έχουμε ποιο χαλαρό πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε με ξενάγηση στο κοινοβούλιο , μετά πήγαμε για καφέ και πρωινό όπου ήταν και η τελευταία στιγμή που κάτσαμε. Συνεχίσαμε με το νησί της Μαργαρίτας στο οποίο νοικιάσαμε ποδήλατα για να το γυρίσαμε. (αν είχαμε χρόνο σίγουρα θα πηγαίναμε πάλι). Μετά συνεχίσαμε με το κάστρο της Βούδας όπου το ανεβήκαμε περπατώντας γιατί ήταν ποιο σύντομο από το να περιμένουμε την ουρά για το τελεφερίκ και από εκεί συνεχίσαμε περπατώντας στον ναό του Ματθαίου και στον προμαχώνα των ψαράδων.

(Κοινοβούλιο)


(Νησί της Μαργαρίτας)


(Θέα από κάστρο της Βούδας)


(Ναός του Ματθαίου)


(Προμαχώνας των ψαράδων)


απέναντι από την εκκλησία είχε και μια "καντίνα" η οποία είχε τραπεζάκια και ζωντανή μουσική. Τραγουδούσε μια κοπέλα αρκετά καλά! Μπορώ να πω πως εκεί ήταν το φαγητό που ευχαριστήθηκα περισσότερο απ'όλα. Γενικά η κουζίνα τους δεν ήταν κοντά στα γούστα μου.



Μετά επιστροφή στο δωμάτιο λίγη ξεκούραση και βόλτα το βράδυ στις γέφυρες , μάτι της βουδαπέστης και ποτάκι στο μαγαζί που ήταν στην πλατεία κοντά στο μάτι.



Το κινητό έγραψε 25χιλιόμετρα περπατήματος και 1 ώρα ποδήλατο άξιζε όμως και αν είχα την ευκαιρία σίγουρα θα το ξαναέκανα.

4 Μαΐου και ξεκινάει ο καιρός να χαλάει, ξυπνήσαμε και ψιχάλιζε. Δε σταμάτησε να ψιχαλίζει σχεδόν όλη τη μέρα αλλά δε μας πτόησε πήραμε την ομπρέλα μας και ξεκινήσαμε για την πλατεία ελευθερίας, μετά πήγαμε δίπλα στο πάρκο με το κάστρο Βαϊνταχουνιάντ και καταλήξαμε στα λουτρά Σεντζέν.

(πλατεία ελευθερίας)


(κάστρο Βαϊνταχουνιάντ)



(Λουτρά Σετζένι)

Μετά το περπάτημα της προηγούμενης μέρας, ήταν μια όαση τα λουτρά. Πήραν από πάνω μας όλη τη κούραση, αλλά είχαν πάρα πολύ κόσμο δε θέλω να φανταστώ σε μια καλή μέρα πόσο χειρότερα θα είναι. Ελλιπής σήμανση στα αγγλικά και οι κανόνες υγιεινής δε τηρούνταν από όλους, είδα ξυπόλητο κόσμο να μπαινοβγαίνει στις τουαλέτες για παράδειγμα και μετά φαντάζομαι ότι θα έμπαιναν στις πισίνες. Πήγαμε κάτσαμε 2 ώρες το χαρήκαμε αλλά μέχρι εκεί δε το μετάνιωσα που πήγα αλλά αν τύχει πάλι να βρεθώ εκεί θα φροντίσω να πάω στο άνοιγμα που φαντάζομαι ο κόσμος θα είναι λιγότερο είτε αντίστοιχα προς το κλείσιμο. Συμβουλή που προτείνω να ακολουθήσουν και οι επόμενοι ταξιδιώτες.

Σήμερα ήταν και η μέρα που επισκεφτήκαμε το Szimpla ruin bar πήγαμε κατά τις 11 το βράδυ

η ουρά για να μπεί κάποιος μέσα φαινόταν τεράστια ξεκινούσε από τη πόρτα του μαγαζιού και έφτανε έως και μετά την είσοδο του μέρους με το street food. Προχωρούσε όμως αρκετά γρήγορα γιατί στην πόρτα τους αυτό που έκαναν ήταν να ψάχνουν μόνο αν κάποιος έχει ποτό μαζί του. Μέσα το μαγαζί ήταν κάτι ανάμεσα σε κλαμπ και κατάληψη πολύ ωραίο θα το έλεγα κάθε δωμάτιο έχει διαφορετική διακόσμηση η μουσική ήταν καλή και υπήρχε ευχάριστη διάθεση. Πολλοί τουρίστες αλλά και ντόπιοι οι περισσότεροι από τους οποίους πρώτα τραβούσαν φωτογραφίες και μετά έπιναν το ποτό τους.

5 Μαΐου προτελευταία μέρα μας στη Βουδαπέστη και ευτύχως λόγω της γεμάτης Παρασκευής αυτά που είχαν μείνει στο πρόγραμμα ήταν η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου και ο λόφος Γκελερτ με τον ναό. Ο καιρός ήταν ακόμα χειρότερος η ψιχάλα είχε γίνει βροχή και αναγκαστήκαμε να πάρουμε και αδιάβροχα.

(Βασιλική Αγίου Στεφάνου)

Η επίσκεψη στον τρούλο του Ναού επιβάλλεται. Επειδή πήγαμε Κυριακή είχε και λειτουργία οπότε ακούσαμε και το εκκλησιαστικό τους όργανο να παίζει. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η περιοχή γύρω από την εκκλησία πλακόστρωτη με αρκετά μαγαζάκια. Αποφασίσαμε ότι το τελευταίο ποτό μας το βράδυ θα είναι εκεί ώστε να δούμε τον ναό φωτισμένο τη νύχτα.


Μετά ανεβήκαμε στον λόφο Gellert η βροχή είχε γίνει ποιο δυνατή και η θέα ήταν περιορισμένη όπως επίσης ο Ναός που είναι μέσα στο βράχο ήταν κλειστός. Μακάρι να είχαμε χρόνο και δυνάμεις να τα έβαζα αυτά τα δύο στο πρόγραμμα την Παρασκευή που ο καιρός ήταν καλός. Αλλά αν και η θέα ήταν περιορισμένη άξιζε. (Δε πειράζει έτσι πρέπει να γίνεται να μένει κάτι ώστε να υπάρχει το έναυσμα να πας και δεύτερη φορά)




Πήγαμε να πιούμε και έναν καφέ στο διάσημο New York Cafe

εντυπωσιακό μέρος, αλλά τελικά δεν ήπιαμε τον καφέ που θέλαμε υπήρχαν αρκετά άτομα που περίμεναν τραπέζι αλλά στα 10 λεπτά που κάτσαμε η ουρά δε μειώθηκε καθόλου οπότε βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και φύγαμε.

6 Μαΐου αφήσαμε το δωμάτιο και αφήσαμε τη βαλίτσα σχεδόν δίπλα στην αφετηρία του Ε100 ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη βόλτα μας χωρίς να τη κουβαλάμε μαζί μας. Η βροχή δεν είχε σταματήσει αλλά ήταν ψιχάλες όπως και το Σάββατο. Κάναμε τη τελευταία μας βόλτα στη vaci μπήκαμε στα μαγαζιά και αγοράσαμε τα σουβενίρ μας από την κλειστή τους αγορά. Οι τιμές στα σουβενίρ έφτανα και στο 1/3 σε σχέση με τα έξω μαγαζιά. Οπότε τα αναμνηστικά σας προτείνω και εγώ να τα πάρετε από εκεί.


Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας όλες τις μέρες το ταξίδι το απόλαυσα. Η πόλη είναι πανέμορφη και έχει πολλά να σου προσφέρει. Χρήματα τελικά κατέληξα στο να κάνω ανάληψη από ATM επίσημης τράπεζας.

Ελπίζω οι εντυπώσεις μου να μη σας κούρασαν και να βοηθήσουν τους μελλοντικούς ταξιδιώτες.
Λίγες φωτογραφίες ακόμα έχω στο instagram μου.
Πολύ χάρηκα που σου άρεσε εύχομαι να είσαι καλά να πας ξανά....
 

Sam-chal

Member
Μηνύματα
852
Likes
1.894
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού, Χιλή, Βολιβία
8-5-2019. Πτήση βραδυνή για Βουδαπέστη, όλα καλά! Φτάνουμε στο Τ2Β γύρω στις 11.30, τα γκισέ εισιτηρίων κλειστά, αφού δεν βρήκαμε άκρη με τα εισιτήρια του 100Ε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε βανάκι, 21 € για 4 άτομα δηλ. 9 € παραπάνω απ’ ότι θα πληρώναμε στο λεωφορείο κάτι που εξαργυρώθηκε με την μετάβασή μας ακριβώς στο διαμέρισμα.
Το διαμέρισμα (City Centre Cosy Apartments) που είχαμε κλείσει από το Βooking (σαλόνι με 2 μονά κρεβάτια, υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, κουζίνα, τουαλέτα με ντουζιέρα και μπιντέ!) ήταν ολοκάθαρο. Η τοποθεσία ιδανική! Πολύ κοντά στο Μετρό (που όμως η γραμμή 3 ήταν κλειστή για Σαββατοκύριακο, άρα και η στάση, όμως η Astoria ήταν κοντά). Η οικοδέσποινα μας περίμενε και αφού μας έδειξε τα κατατόπια μας παρέδωσε το κλειδί πήρε τα χρήματα 285 € για 5 μέρες και δεν μας ξαναενόχλησε ούτε και μεις αυτή.
Στο δωμάτιο υπήρχε μια ταμπέλα που έλεγε (σε ελεύθερη μετάφραση): «Στις ώρες κοινής ησυχίας οι γείτονες αν ενοχληθούν και καλέσουν την αστυνομία θα περάσετε τη βραδιά σας στο κρατητήριο»!!!
Η πρώτη μέρα (Πέμπτη) ήταν βροχερή και αφού ταλαιπωρηθήκαμε μέχρι να βγάλουμε εισιτήρια εβδομαδιαία (ας είχα διαβάσει προσεχτικά τον οδηγό του Vagar78… ας όψεται η πίεση της δουλειάς…) προτιμήσαμε να κάνουμε την κρουαζιέρα στο Δούναβη με τα public καραβάκια δωρεάν. Ζέστη μέσα στο καραβάκι, καφές 0,70 €. Μετά περιπλανηθήκαμε στο κέντρο κάτω από τις ομπρέλες μας και αφού κάναμε το λάθος να πάρουμε ένα λεωφορείο (το 105) για να κάνουμε μια διαδρομή γνωρίζοντας την πόλη ταλαιπωρηθήκαμε από τα μποτιλιαρίσματα και τέλος καταλήξαμε σε κοντινό από το κατάλυμά μας μπιστρό για μπύρες.
Η Παρασκευή πέρασε τριγυρίζοντας στα αξιοθέατα του κέντρου της Πέστης και στο κάστρο της Βούδα που δεν έχει νόημα να τα περιγράψω αφού ήδη υπάρχουν περιγραφές.
Ως ενδιαφέρουσα διαδρομή προτείνω το τραμ Νο 2 που ξεκινά από την γέφυρα της Μαργαρίτας ακολουθεί την όχθη του Δούναβη για αρκετή απόσταση. Επίσης τα 4 & 6 τα οποία κάνουν τοξοτή διαδρομή στο κέντρο της Πέστης έχοντας ως αφετηρία και τέρμα διαφορετικά σημεία στην Βούδα.
Το Σάββατο ήταν αφιερωμένα στα Λουτρά Σετσένι. Φτάσαμε γύρω στις 11. Αρκετός κόσμος αλλά καθαρά, το χλώριο ήταν αισθητό. Αφού τσαλαβουτήσαμε στις εξωτερικές πισίνες μπήκαμε στις μικρές εσωτερικές στις οποίες η μυρωδιά θύμιζε πράγματι ιαματικά λουτρά. Σάουνα, χαμάμ και βουτιά στο κρύο νερό ξανά στις πισίνες κλπ.
Θεωρώ ότι μετά τις 3 ώρες αισθάνεσαι αλοιφή! Το στομάχι γουργούριζε. Προτιμήσαμε να φάμε έξω. Λίγο πιο πέρα υπήρχε ένα μαγαζί που έψηνε τα λάνγκος οπότε δεν το πολυσκεφτήκαμε. Για μένα το απλό λάνγκος με το τυρί και την σως είναι το πιο νόστιμο και ελαφρύ.
Αφού ξεκουραστήκαμε στο δωμάτιο βόλτα το βράδυ στην Baci με φαγητό και μπύρα. Το σπαστικό σε αυτή την πόλη είναι ότι τα φαγάδικα κλείνουν νωρίς (Ελλάδα και πάλι Ελλάδα!).
Κυριακή: Ξεκινήσαμε για τον λόφο Γκέλλερτ. Μια στάση στην εντυπωσιακή υπόσκαφη εκκλησία και ανάβαση για την κορυφή. Με αργό ρυθμό και με στάσεις για φωτογραφίες δεν καταλάβαμε πως ανεβήκαμε χωρίς να κουραστούμε. Θέα καταπληκτική! Πιάτο η Βουδαπέστη!
Ο παπατζής παρών και αυτός, την κουμπάρα μου την έτρωγε να ποντάρει αλλά την μάζεψα και γλίτωσε το πενηντάρικο…
Κατεβήκαμε (το κατέβασμα είναι πάντα πιο κουραστικό). Και αφού πήραμε το μετρό μέχρι τον σταθμό των τρένων επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο που οδηγεί στο Memento Park το οποίο είναι κατά κάποιο τρόπο μουσείο του προηγούμενου καθεστώτος. Επιστροφή και ξεκούραση.
Το στομάχι γουργουρίζοντας μας οδήγησε στο TROFEA GRILL (έχει γράψει σχετικά ο Vagar78) όπου με κάτι λιγότερο από 25 € το άτομο φάγαμε και ήπιαμε μέχρι σκασμού (γατάκι Λούκουλε…). Σημειωτέον ότι η κοπελιά που ετοίμαζε τα ποτά στο μπαρ μιλούσε πολύ καλά ελληνικά.
Δευτέρα: Ετοιμάσαμε βαλίτσες, και αφού φάγαμε πρωινό και καφέ για να περάσει η ώρα πήραμε το 100Ε φτάσαμε στο αεροδρόμιο για να πάρουμε το αεροπλάνο της αγαπημένης μας πια Ryanair…
Μέσα τα κεφάλια και σχεδιασμός για νέο προορισμό…
vagar78 ευχαριστούμε πολύ για τον οδηγό, ήταν πολύτιμος!
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
@Sam-chal πολύ χάρηκα που διάβασα την εμπειρία σου. Δεν εχω φτάσει ποτέ τόσο αργά για να είναι κλειστο το γκισε αλλά μπορείς να βγάλεις εισιτήριο από αυτόματο μηχάνημα ή ακόμα και να πληρώσεις στον οδηγό...Από όσο θυμάμαι πρέπει να το γράφω αλλά με τόσες πληροφορίες και τόσες διαφορετικές περιπτώσεις λογικό να μπερδευτεί κάποιος...
 

Iliaxtida

Member
Μηνύματα
29
Likes
18
Επόμενο Ταξίδι
άγνωστο (?)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βαρκελώνη και Σκωτία
@vagar78 συγχαρητήρια για τη φανταστική δουλειά που έχεις κάνει! Δε θα πρωτοτυπήσω και θα πω και εγώ ειλικρινά ευχαριστούμε πολύ!
Ήθελα όμως (μιας και το ανέφερε και ο @Sam-chal πιο πάνω) να ρωτήσω σε σχέση με την κάρτα για τα ΜΜΜ, επειδή και η δική μας πτήση φτάνει αρκετά αργά (23:30) σε περίπτωση που είναι κλειστό το ταμείο για να βγάλουμε κάρτα, γνωρίζεις (ή κάποιος άλλος αν ξέρει) αν μπορώ να πληρώσω με πιστωτικη/ χρεωστική στο μηχάνημα; Η θα πρέπει να κάνουμε αναγκαστικά ανταλλαγή με HUF;
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Άποψη μου είναι να κάνεις λίγα huf από Ελλάδα και να πληρώσεις στον οδηγό αλλά από όσο θυμάμαι έχει μηχάνημα που μπορείς να πληρώσεις, με κάρτα έξω από τα λεωφορεία....
 

Iliaxtida

Member
Μηνύματα
29
Likes
18
Επόμενο Ταξίδι
άγνωστο (?)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βαρκελώνη και Σκωτία
Ναι καλύτερα ίσως έτσι για να είμαστε καλυμμένοι , σε ευχαριστώ!
 

Sam-chal

Member
Μηνύματα
852
Likes
1.894
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού, Χιλή, Βολιβία
@vagar78 συγχαρητήρια για τη φανταστική δουλειά που έχεις κάνει! Δε θα πρωτοτυπήσω και θα πω και εγώ ειλικρινά ευχαριστούμε πολύ!
Ήθελα όμως (μιας και το ανέφερε και ο @Sam-chal πιο πάνω) να ρωτήσω σε σχέση με την κάρτα για τα ΜΜΜ, επειδή και η δική μας πτήση φτάνει αρκετά αργά (23:30) σε περίπτωση που είναι κλειστό το ταμείο για να βγάλουμε κάρτα, γνωρίζεις (ή κάποιος άλλος αν ξέρει) αν μπορώ να πληρώσω με πιστωτικη/ χρεωστική στο μηχάνημα; Η θα πρέπει να κάνουμε αναγκαστικά ανταλλαγή με HUF;
Η πρόταση η δική μου λόγω της περασμένης ώρας και της αποφυγής της ταλαιπωρίας (40 λεπτά διαδρομή στριμωξίδι ανάμεσα σε βαλίτσες και όρθιους) να πάρετε βανάκι το οποίο πληρώνετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και σας κατεβάζει ακριβώς στο προορισμό σας με άνεση. Κόστος 21 €. Θεωρώ πως η διαφορά, για 2 άτομα 15 €, δεν είναι μεγάλη εφόσον θα αποφύγετε την νυχτερινή ταλαιπωρία και τον ποδαρόδρομο από την στάση μέχρι το κατάλυμα.
Κάρτα για τα ΜΜΜ θα βγάλετε την επόμενη μέρα το πρωί σε οποιοδήποτε σταθμό μετρό. Η εβδομαδιαία κοστίζει 15 € είναι ονομαστική και δεν χρειάζεται επικυρώσεις.
Καλά να περάσετε!
 

Sam-chal

Member
Μηνύματα
852
Likes
1.894
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού, Χιλή, Βολιβία
Ενα tip: Όταν κυκλοφορεί κανείς στη Βουδαπέστη με μετρό, τραμ, λεωφορεία και πλοιάρια είναι απαραίτητη η εφαρμογή : Budapesti Menetrend. Παρέχει πληροφορίες για όλα τα μέσα με χάρτες, την ακριβή ώρα σε κάθε στάση και το σημείο που βρίσκεται πάνω στο χάρτη το κάθε μέσο σε πραγματικό χρόνο.
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Η επιλογή του βαν συμφέρει σίγουρα αν μιλάμε για 4+ άτομα και το ποσό σε σχέση με αυτά που θα πληρωνε κάποιος Ελλάδα για να πάει από το αεροδρόμιο στο κέντρο ειναι σίγουρα χαμηλο. Αν ήταν η άφιξη 22.00-22.20 θα τα έδινα για να προλαβαίνα κανένα μαγαζί ανοιχτό για φαγητό, τώρα τι να πάω στο ξενοδοχειό 23.50 τι 00.10 δεν μου κάνει διαφορά προσωπικα... Πάντως δεν είναι τρομακτικό το ποσό συμφωνώ με τον @Sam-chal.Σου δίνει και την ευελιξια να μην χρειάζεται να έχεις huf μαζί σου και να κάνεις συνάλλαγμα την επόμενη με ηρεμία..
 

Iliaxtida

Member
Μηνύματα
29
Likes
18
Επόμενο Ταξίδι
άγνωστο (?)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βαρκελώνη και Σκωτία
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Τελικά, κλείσαμε οδηγό σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος για να μην έχουμε τίποτα απρόβλεπτα νυχτιάτικα :rolleyes: Οπότε την επόμενη μέρα, θα πάρουμε και τις κάρτες μας για τα ΜΜΜ και θα κάνουμε και τα συναλλάγματα χωρίς βιασύνη. Και στο γύρνα ,εκτός απροόπτου θα πάμε με τα μέσα στο αεροδρόμιο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom