Γαλλία Βουργουνδία: Λίγο κρασί, λίγο μουστάρδα και το αββαείο μου

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.021
Κι ενα τιπ απο μια shopaholic: τις καλυτερες τιμες σε βαζακια μουσταρδας Dijon τις βρηκα στη Γκαλερι Λαφαγιετ της Ντιζον στον τελευταιο οροφο και οχι στα εξειδικευμενα μουσταρδαδικα και σε καλη ποικιλια. Ειχα παρει μινι βαζακι με τρουφα. Τρελο ε?
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
Απολογισμός

Ένα απολαυστικό οδοιπορικό, που μας γέμισε εικόνες και μας άνοιξε την όρεξη να ξαναεπισκεφτούμε στο μέλλον τη Βουργουνδία και να ανακαλύψουμε περισσότερα μυστικά της, επιστρέφοντας σε μέρη που ήδη αγαπήσαμε ή εξερευνώντας καινούριους προορισμούς.

Από οικονομική άποψη, το ταξίδι δεν ήταν και ιδιαίτερα φθηνό. Γενικά βρήκα ακριβό το φαγητό, αν και σίγουρα ποιοτικό, η διαμονή σχετικά φθηνή για δεδομένα Γαλλίας και με αρκετές επιλογές πλην Beaune που ήταν πιο δύσκολο να βρούμε κάτι πολύ οικονομικό. Η περιοχή βέβαια είναι τουριστική, όχι όσο η Νότια Γαλλία ή το Παρίσι, αλλά σίγουρα περισσότερο από άλλες επαρχίες της γαλλικής ενδοχώρας. Με τη συνεννόηση δεν θα έχετε θέμα με αγγλικά, ιδίως σε εστιατόρια.

Οι αποστάσεις που διανύσαμε ήταν μεγάλες, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Βουργουνδίας είναι μεγάλη. Η φύση όμως σε αποζημιώνει. Αν κάποιος δεν θέλει να τον φάνε τα χιλιόμετρα και το ταξίδι δρόμου είναι μέσο κι όχι αυτοσκοπός, μπορεί να διαλέξει ένα εκ των 2 διαμερισμάτων στα οποία επικεντρώθηκα και να πάρει μια καλή γεύση, άλλωστε και οι δυο νομοί γεμίζουν άνετα κάμποσες μέρες. Για τον νομό Nièvre δεν έχω να πω πολλά, καθώς ούτε που τον άγγιξα, απλώς θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη επιλογή για καλοκαίρι και για πιο φυσιολατρικές εξορμήσεις. Για το Saône-et-Loire θεωρώ ότι είναι μια αντίστοιχη επιλογή με ωραίους οικισμούς (π.χ. Cluny, Semur-en-Brionnais ή ακόμη και Macon), αλλά μάλλον ένα σκαλί πιο κάτω από τη Yonne και την Côte-d'Or.

Συνοψίζοντας, για κάποιον που θέλει να επισκεφτεί τη Βουργουνδία, η Μπον είναι απαραίτητος ενδεικτικός σταθμός, ενώ η Ντιζόν ως η πρωτεύουσα της επαρχίας είναι επίσης καλή στάση. Το Semur, το Flavigny και το Châteauneuf-en-Auxois (που βγήκε τελευταία στιγμή από το πρόγραμμα για να απολαύσουμε πιο ξέγνοιαστα την Μπον) είναι καλές επιλογές για μονοήμερη. Αν θέλει κάποια γεύση από αββαείο το Fontenay είναι ονομαστό. Για τους πιο δραστήριους (ή και μη), αν ο καιρός το επιτρέπει, η ποδηλατάδα στο κανάλι της Βουργουνδίας μοιάζει μια καλή ιδέα. Ή αν δεν σας αρέσει το ποδήλατο, μπορείτε να νοικιάσετε κανό ή θαλάσσιο ποδήλατο ή και βάρκα για να εξερευνήσετε την περιοχή από το νερό.
end_water.jpg

Για κάποιον που θέλει να το πάει πιο εναλλακτικά (ή θέλει να πάρει μια μικρή τζούρα χωρίς να απομακρυνθεί πολύ από το Παρίσι), η Οσέρ είναι η πρότασή μου, ενδεικτική αν και off the beaten track, με καλές επιλογές για κοντινή μονοήμερη το Noyers και το Chablis για οινοτουρισμό. Αν θέλει και μια γεύση από μοναστήρι, το Vézelay δεν είναι πολύ μακριά, ενώ το Avallon φαίνεται ως μια άλλη καλή επιλογή εκεί κοντά.
end_auxerre.jpg

Μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Γαλλίας (χαρακτηρισμός που θα απέδιδα βέβαια σε κάθε περιοχή στη χώρα που έχω δει), όπου θα απολαύσετε νόστιμο φαγητό, χαρακτηριστικά γαλλικό, καλά διεθνούς φήμης κρασιά, όμορφα χωριά χαμένα στον χρόνο, μη αλλοιωμένα ακόμη από τον μαζικό τουρισμό, όμορφες διαδρομές για αμάξι, όμορφη φύση, χωρίς όμως να είναι το highlight της περιοχής, όμορφες πόλεις που μπορούν να σας ικανοποιήσουν ακόμη και για ένα σύντομο city/town break, αρχαία αββαεία, ιδαίτερα μουσεία (π.χ. για τη γαλατική ιστορία της περιοχής βλ. MuséoParc Alésia, ό,τι πρέπει για παιδιά), μέχρι και κάστρο που κατασκευάζεται με παραδοσιακές μεσαιωνικές τεχνικές έχει η περιοχή, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα φυσικά πάρκα.

Είναι μια περιοχή που δεν έχει τόσο νόημα να την εξερευνήσει κανείς εξονυχιστικά, να δει όλα τα χωριά και τα μουσεία και τα αξιοθέατα, αλλά κυρίως να χαθεί στην ατμόσφαιρά της, που μυρίζει κρασί και μουστάρδα και λιβάνι και βρεγμένο χώμα, όπως το σκεπάζουν τα ωχρά πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Φαγητό-ποτό

Το highlight της περιοχής είναι αναμφίβολα το φαγητό της. Εδώ θα δοκιμάσετε ορισμένα από τα πιο κλασικά γαλλικά πιάτα (άλλωστε βρίσκεται τόσο κοντά στην γαστρονομική καρδιά της χώρας, την Λυόν). Γενικά μένω σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, οπότε το φαγητό το περίμενα φθηνότερο αλλά στις πόλεις στα πιο «καλά» εστιατόρια το βρήκα αντίστοιχα ακριβό ή και περισσότερο. Γενικά το φαγητό στη Γαλλία είναι συνήθως φθηνότερο στα χωριά (πλην των πλέον τουριστικών) απ’ ό,τι στις πόλεις (δεν το λες και παγκόσμια πρωτοτυπία, θα μου πείτε), οπότε η δική μου πρόταση είναι να φροντίσετε να υπολογίζετε τις στάσεις σας για φαγητό (βλ. 12-2 το μεσημέρι και 7-9/10 το βράδυ) σε χωριά, που συνήθως είναι value for money.

Οι κρεατοφάγοι επιβάλλεται να δοκιμάσετε boeuf bourguignon, που συνήθως σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή με παπαρδέλες (η πρώτη μάλλον πιο ασφαλής σαν επιλογή, καθώς τα μακαρόνια μου βγήκαν 1 στις 2 δοκιμές παραβρασμένα για το ιταλοθρεμμένο στομαχάκι μου). Επίσης σερβίρεται συνήθως με λαρδόν (κυβικά κομμάτια μπέηκον), αλλά προσωπικά το προτιμώ χωρίς.
View attachment 446016
Μια άλλη φημισμένη επιλογή είναι το coq au vin, κόκορας κρασάτος θα λέγαμε· δοκίμασα μόνο μία φορά, νόστιμο αλλά πιστεύω πως η ελληνική βερσιόν μου αρέσει περισσότερο (ήταν στο μαγαζί που βρήκα τα μακαρόνια παραβρασμένα).
View attachment 446017
Στο ίδιο μοτίβο (φαγητά μαγειρεμένα σε κρασί Βουργουνδίας) θα πετύχετε και τα αυγά ποσέ (œufs en meurette), που είναι κλασικό ορεκτικό. View attachment 446121
Επίσης σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι τα σαλιγκάρια, είτε με κέλυφος είτε χωρίς, με μια σος από χορταρικά, λάδι και σκόρδο, που ήταν αποκάλυψη.
View attachment 446022
Δοκίμασα πρώτη φορά βατραχοπόδαρα, που θυμίζουν κοτόπουλο και συχνά σερβίρονται με σος σκόρδου. Γνώριμη γεύση.
View attachment 446018
Στις μπουλανζερί, αξίζει να δοκιμάσετε gougère, σαν αφράτες μπουκιές με τυρί, κοντά στο δικό μας τυροκούλουρο.
View attachment 446020
Γαλλία και να μην δοκιμάσετε τυριά, σε περίπτωση που είστε τυροφάγοι, δεν νοείται.

Προσωπικά αγαπημένο μου της περιοχής το πρόσφατα ψηφισμένο (σε κάποιον διαγωνισμό) ως καλύτερο τυρί του κόσμου, το epoisses, έντονη γεύση (π.χ. όπως το δημοφιλέστερο καμαμπέρ), αλλά αν το τυρί δεν μυρίζει ποδαρίλα δεν είναι τυρί. Επίσης αξίζουν το κατσικίσιο τυρί της περιοχής (όπως όλα τα κατσικίσια τυριά στη Γαλλία που έχω δοκιμάσει) και το Cîteaux (Abbaye de Cîteaux), που είναι νόστιμο και με πιο συμβατική γεύση (πιο κοντά στο γειτονικό Compté). Μπορείτε να τα δοκιμάσετε είτε σε κάποια αγορά είτε να τα παραγγείλετε ως ποικιλία τοπικών τυριών, που θα περιλαμβάνει κάποια από τα παραπάνω ή άλλες τοπικές λιχουδιές. Για κάποιον περίεργο λόγο στη Γαλλία τα τυριά συνήθως συμπεριλαμβάνονται στα επιδόρπια, για όποιον ψάχνει στον κατάλογο και δεν τα βρίσκει στα ορεκτικά.
View attachment 446019
Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε τη μουστάρδα της Ντιζόν, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και σε μαγειρεμένα φαγητά, όπως το κοτόπουλο με σως μουστάρδας(Gaston Gérard), νομίζω ότι θα πρότεινα και ως αναμνηστικό δώρο, μιας και πλέον προτιμώ τα δώρα που κάπου χρησιμεύουν και δεν πιάνουν απλώς επιφάνεια στο ψυγείο. Υπάρχουν τουριστικά μαγαζιά στην Ντιζόν (ιδίως) που την πουλούν σε όχι ιδιαίτερα οικονομικές τιμές, αλλά αξίζουν μια βόλτα καθώς μπορείτε να δοκιμάσετε από διάφορες γεύσεις και στο τέλος να διαλέξετε αυτή που σας άρεσε περισσότερο (η κορυφαία που δοκίμασα ήταν με τρούφα και παρμεζάνα, αλλά η τιμή ήταν για άλλα πορτοφόλια). Αντίστοιχες επιλογές λογικά υπάρχουν και στην Beaune.
View attachment 446021
Προφανώς δοκίμασα και πεντανόστιμα πιάτα που δεν είναι ονομαστά της περιοχής, όπως στήθος πάπιας (magret de canard), αλλά αυτά θεωρητικά μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού στη Γαλλία, αλλά κατ’ εμέ αξίζει, γιατί γαστρονομικά την περιοχή τη βρήκα πολύ δυνατή.

Από γλυκά, το πιο ιδιαίτερο που δοκίμασα ήταν το ποσέ σε κρασί αχλάδι (poire belle dijonnaise), που όπως φαίνεται κι από το όνομα είναι παραδοσιακό της περιοχής. Ενδιαφέρουσα γεύση και υφή.
View attachment 446123
Πάντως, περισσότερο απ’ όλα ίσως, όπως μπορεί κανείς να καταλάβει κι από το μοτίβο των περισσότερων πιάτων (ακόμη και των γλυκών), η περιοχή είναι φημισμένη για τα κρασιά της. Από τα πιο γνωστά λευκά κρασιά το Chablis (δεν επισκέφτηκα την παλιά πόλη, αλλά πιθανόν αξίζει μια βόλτα, πάντως αξίζει για τους οινολάγνους μια στάση σε κάποιο κελάρι ή κάποια έκθεση, όπου μπορείς να δοκιμάσεις κρασιά από διαφορετικά οικόπεδα και διαφορετικής προεργασίας, βλ. Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru και Chablis Grand Cru), ενώ κι η Côte de Beaune έχει επίσης καλά κρασιά (Chardonnay κι εδώ). Στα κόκκινα κρασιά, αν κι όχι τόσο ξακουστά όσο τα λευκά, βασιλεύει το Pinot Noir, με την Côte de nuits να είναι η πιο φημισμένη παραγωγός περιοχή.

Για τους γευσιγνώστες, υπάρχουν πολλές επιλογές για δοκιμή κρασιού, αναλόγως του τι ποικιλίες επιθυμείτε να γευτείτε, η πιο εύκολη είναι η Beaune, που είναι γεμάτη με κελάρια και με κάποιο αντίτιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά και να αγοράσετε πιθανόν και κάποιο αν επιθυμείτε. Στην περίπτωση αυτή δεν θα χρειαστείτε καν όχημα.
View attachment 446023
Τέλος, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γαλλικό κοκτέιλ προέρχεται από εδώ, το Kir, που στην κλασική του βερσιόν είναι με λικέρ από φραγκοστάφυλο (crème de cassis) και λευκό κρασί (Aligoté στη βασική του εκδοχή, αλλά κάθε περιοχή βάζει και δικά της κρασιά). Επίσης μπορεί κανείς να το δοκιμάσει και με άλλα λικέρ (π.χ. ροδάκινο). Για πιο ειδικές περιστάσεις υπάρχει και το Kir Royal, που είναι η αντίστοιχη εκδοχή με αφρώδη οίνο, π.χ. με σαμπάνια ή με ό,τι πλησιέστερο σ’ αυτή μπορεί να βγάλει η Βουργουνδία, το δικό της crémant. Για τους φαν των απεριτίφ, αξίζει να το δοκιμάσετε.
View attachment 446025
Με λίγωσες!
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
Πάρα πολύ ωραία η περιγραφή σου @Παρίσακτος και οι φωτογραφίες από αυτή την ομολογουμένως όμορφη περιοχή της Γαλλίας.
Με έβαλες σε σκέψεις, διαβάζοντας την ιστορία σου και ψάχνοντας πληροφορίες για τις πόλεις και τα χωριά που περιγράφεις να προσπαθήσω να προγραμματίσω ένα παρόμοιο οδικό ταξίδι 7-8 ημερών στην περιοχή ή για τέλη Μάϊου- αρχές Ιουνίου ή για μέσα Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα είναι ότι εάν το ταξίδι πραγματοποιηθεί τον Μάιο (λόγω του ότι μένουμε Θεσσαλονίκη) θα πρέπει να γίνει μέσω Αθηνών ή με άφιξη/αναχώρηση στην Γενεύη ή με άφιξη Γενεύη και αναχώρηση από Λυών. Εάν γίνει τον Σεπτέμβριο υπάρχει η δυνατότητα απ' ευθείας πτήσεων για Γενεύη από Θεσσαλονίκη με Swiss.
Εάν υποθέσουμε ότι θα γίνουν 2 διανυκτερεύσεις κοντά στην Γενεύη για να δούμε την γύρω περιοχή, ποιες κωμοπόλεις θα πρότεινες για 2ήμερες διαμονές ώστε να γίνουν βάση για μικρές ημερήσιες στα γύρω όμορφα χωριά??
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
Εμ, έτσι είναι συχνά η γαλλική γαστρονομία, λιγωτική. :D
Με έβαλες σε σκέψεις, διαβάζοντας την ιστορία σου και ψάχνοντας πληροφορίες για τις πόλεις και τα χωριά που περιγράφεις να προσπαθήσω να προγραμματίσω ένα παρόμοιο οδικό ταξίδι 7-8 ημερών στην περιοχή ή για τέλη Μάϊου- αρχές Ιουνίου ή για μέσα Σεπτεμβρίου.
Ωραίο ακούγεται. Νομίζω ότι κι οι δύο περίοδοι είναι γενικά καλές. Ο Μάης είναι λίγο πιο άστατος στη Γαλλία (π.χ. φέτος στον νότο κάθε ΣΚ έβρεχε –κι όμως μόνο τα ΣΚ, επίτηδες το έκανε ο καιρός– οπότε μεσοβδόμαδα μπορεί να είστε οκ:bleh:), αλλά αν δεν βρέχει είναι ιδανικός από άποψη θερμοκρασιών και διάρκειας μέρας και κόσμου (π.χ. λιγότερο τουριστικός από τον μάλλον ιδανικότερο Ιούνη). Ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ καλός και λογικά θα πετύχετε και τα αμπέλια πριν ή κατά τον τρύγο (νομίζω μέσα Σεπτέμβρη στη Βουργουνδία). Αν κιόλας τα δρομολόγια και οι τιμές συμφέρουν, τότε ο Σεπτέμβρης μοιάζει καλύτερη επιλογή, παρόλο που κατά κανόνα ο Ιούνης είναι για τη χώρα ο καλύτερος μήνας.
Εάν υποθέσουμε ότι θα γίνουν 2 διανυκτερεύσεις κοντά στην Γενεύη για να δούμε την γύρω περιοχή, ποιες κωμοπόλεις θα πρότεινες για 2ήμερες διαμονές ώστε να γίνουν βάση για μικρές ημερήσιες στα γύρω όμορφα χωριά??
Αν ρωτάς για διανυκτέρευση κοντά στη Γενεύη, δεν ξέρω να σε συμβουλεύσω, προσωπικά θα πήγαινα προς Annecy (αν και προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη Βουργουνδία), που πρέπει να είναι πανέμορφη και η πόλη και η φύση πέριξ. Για Βουργουνδία, εμείς κάναμε 2 διανυκτερεύσεις στη Ντιζόν, μία στην Ωσέρ κι άλλες δύο στην Μπον, οπότε θα μπορούσατε από 2 διανυκετρεύσεις στις παραπάνω πόλεις. Αν έπρεπε να διαλέξω δύο από τις παραπάνω, θα προτιμούσα Beaune και Auxerre κι ίσως σε κάποιο χωριό για πιο βουκολικές εικόνες.

Αλλά εξαρτάται κι από τα γούστα σας, πού σας αρέσει να μένετε, σε χωριά ή σε πόλεις; Μήπως σε αγροικίες στη μέση του πουθενά; Μήπως το μπάτζετ σας σας επιτρέπει να μείνετε ακόμη και σε κάποιο κάστρο; Ή θέλετε πιο city vibe π.χ. θα σας έψηνε κι η Λυών; Γενικά από το οδοιπορικό τι σου τράβηξε πιο πολύ το ενδιαφέρον;
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
@Παρίσακτος σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου και για τις προτάσεις σου.
Τα γούστα μας είναι οι όμορφες εικόνες της υπαίθρου τα χωριά και οι κωμοπόλεις άντε και οι μικρές πόλεις. Απλά θέλουμε εκεί που θα κάνουμε τις διανυκτερεύσεις μας να υπάρχει και κάποια κίνηση το απόγευμα/βράδυ.
Όταν θα οριστικοποιηθεί το ταξίδι και η διάρκεια του θα επανέλθω για περισσότερες πληροφορίες.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.021
Εχω περιεργεια πως ηταν η Beaune το βραδυ @Παρίσακτος . Εμεις πηγαμε ημερησια.
@makisg Για τη Ντιζον συστηνω διανυκτερευσεις γιατι εχει κινηση, επιλογες πολλες για φαι/ποτο, ενδιαφερουσες βολτες. Ομως ειναι πολη και η Beaune ειναι πιο κοντα στα γουστα των κωμοπολεων που αναφερει ο @makisg.
Ειμαι απο αυτους που βρηκαν τη Γενευη αξια για μια μερα μονο , ειλικρινα τη βρηκα παρα πολυ ψυχρη και ανουσια. Χωρις να εχω παει, κι εγω θα προτεινα χιλιες φορες οποιαδηποτε γαλλικη πολη η χωριο πχ Annecy παρα τη Γενευη.
 
Μηνύματα
239
Likes
2.651
Εχω περιεργεια πως ηταν η Beaune το βραδυ @Παρίσακτος . Εμεις πηγαμε ημερησια.
@makisg Για τη Ντιζον συστηνω διανυκτερευσεις γιατι εχει κινηση, επιλογες πολλες για φαι/ποτο, ενδιαφερουσες βολτες. Ομως ειναι πολη και η Beaune ειναι πιο κοντα στα γουστα των κωμοπολεων που αναφερει ο @makisg.
Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι περισσότερες πόλεις πλην των πολύ μεγάλων δεν είναι πολύ ζωντανές το βράδυ, το καλοκαίρι σχεδόν σίγουρα αυτό αλλάζει.
Προσωπικά τη νυχτερινή ζωή τη βρήκα σχετικά αντίστοιχη σε Μπον και Ντιζόν, με τη διαφορά ότι στην πρώτη το ποσοστό των τουριστών ήταν μεγαλύτερο (βέβαια και πάλι οι Γάλλοι ήταν η πλειοψηφία). Στη Ντιζόν βρήκα κάνα δυο πιο ωραία μπαράκια. Από την άλλη στην Ντιζόν ήμουν Παρασκευή και Σάββατο ενώ στην Μπον καθημερινές (η μία πριν από αργία). Η Ωσέρ ήταν η λιγότερο ζωντανή, που όμως την πέτυχα σε μέρα βροχερή και Κυριακή (που συνήθως είναι πιο ήρεμα ακόμη κι από αρκετές καθημερινές). Για πιο χαλαρή νυχτερινή ζωή (φάση εστιατόριο και μετά ένα ποτό σε ένα μπαράκι), νομίζω η Μπον θα σας καλύψει.

Για να επανέλθω και στην ερώτηση του @makisg, τα χωριά θεωρώ ότι δεν θα είναι πολύ ζωντανά το βράδυ, εκτός αν έχουν κάποιο δρώμενο. Αν επέλεγα να πάρω το ρίσκο και να μείνω σε κάποια από τις μικρότερες πόλεις/χωριά, θα προτιμούσα το Semur-en-auxois, αλλά προσωπική εμπειρία δεν έχω, οπότε κρατήστε ότι θα είναι ένα κάποιο ρίσκο. Από την άλλη, με αμάξι πάντα υπάρχει η δυνατότητα το πού θα βρεις καλό κατάλυμα να καθορίσει και την περιοχή.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
@paefstra και @Παρίσακτος σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τις προτάσεις σας.
Βλέποντας ότι η Swiss έχει απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Γενεύη οι οποίες όμως ξεκινούν από Ιούλιο ο οποίος δεν μας βολεύει, υπάρχει η πιθανότητα το ταξίδι να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου ( δεν ξέρω αν είναι καλύτερα σαν εποχή από τα τέλη Μάϊου-αρχές Ιουνίου) για απευθείας πτήση.
Τώρα ανεξάρτητα από το πότε θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, από αυτά που διάβασα εδώ λέω να κάνω το πρόγραμμα στο περίπου έτσι.
Άφιξη στην Γενεύη και 2 διανυκτερεύσεις πιθανόν στην Ανμάς για πιο φθηνή διαμονή αλλά περισσότερο για ενοικίαση αυτοκινήτου από πόλη της Γαλλίας γιατί η συνέχεια θα είναι στην Γαλλία. Παρόλο που όλοι λέτε ότι η Γενεύη και η γύρω περιοχή είναι αδιάφορη, επειδή νομίζω ότι δεν θα ξαναβρεθώ στην περιοχή ξανά, δεν αξίζει να αφιερωθεί 1μιση μέρα με τρένα να δούμε πχ. Γενεύη -- Λοζάνη--Μοντρέ ή αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση??
Φεύγοντας από Ανμάς με το αυτοκίνητο λέω να κατευθυνθώ νότια προς Annecy και να φτάσω μέχρι Chambery ( δεν ξέρω αν αξίζει κάπου διανυκτέρευση και που.)
Μετά λέω να αρχίσω να ανεβαίνω προς Vieene και Lyon.
Κατόπιν να περάσω από Perouges που ενθουσίασε την @coco_ να περάσω από Dole και να καταλήξω σε Beaune και Dijon.
Δεν ξέρω που να κάνουμε διανυκτερεύσεις ( ανά 2 τουλάχιστον) ώστε να έχουμε μια βάση και να κάνουμε ημερήσιες στα μέρη που αναφέρω.
Θα ήθελα την βοήθειά σας καθώς και από όποιον γνωρίζει την περιοχή. (@taver).
 

taver

Member
Μηνύματα
12.488
Likes
28.956
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
@paefstra και @Παρίσακτος σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τις προτάσεις σας.
Βλέποντας ότι η Swiss έχει απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Γενεύη οι οποίες όμως ξεκινούν από Ιούλιο ο οποίος δεν μας βολεύει, υπάρχει η πιθανότητα το ταξίδι να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου ( δεν ξέρω αν είναι καλύτερα σαν εποχή από τα τέλη Μάϊου-αρχές Ιουνίου) για απευθείας πτήση.
Τώρα ανεξάρτητα από το πότε θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, από αυτά που διάβασα εδώ λέω να κάνω το πρόγραμμα στο περίπου έτσι.
Άφιξη στην Γενεύη και 2 διανυκτερεύσεις πιθανόν στην Ανμάς για πιο φθηνή διαμονή αλλά περισσότερο για ενοικίαση αυτοκινήτου από πόλη της Γαλλίας γιατί η συνέχεια θα είναι στην Γαλλία. Παρόλο που όλοι λέτε ότι η Γενεύη και η γύρω περιοχή είναι αδιάφορη, επειδή νομίζω ότι δεν θα ξαναβρεθώ στην περιοχή ξανά, δεν αξίζει να αφιερωθεί 1μιση μέρα με τρένα να δούμε πχ. Γενεύη -- Λοζάνη--Μοντρέ ή αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση??
Φεύγοντας από Ανμάς με το αυτοκίνητο λέω να κατευθυνθώ νότια προς Annecy και να φτάσω μέχρι Chambery ( δεν ξέρω αν αξίζει κάπου διανυκτέρευση και που.)
Μετά λέω να αρχίσω να ανεβαίνω προς Vieene και Lyon.
Κατόπιν να περάσω από Perouges που ενθουσίασε την @coco_ να περάσω από Dole και να καταλήξω σε Beaune και Dijon.
Δεν ξέρω που να κάνουμε διανυκτερεύσεις ( ανά 2 τουλάχιστον) ώστε να έχουμε μια βάση και να κάνουμε ημερήσιες στα μέρη που αναφέρω.
Θα ήθελα την βοήθειά σας καθώς και από όποιον γνωρίζει την περιοχή. (@taver).
Πάμε από την αρχή, αν και το θέμα (ταξιδιωτική ιστορία) είναι ακατάλληλο, παρακαλώ τους mods για μεταφορά όπου πρέπει.

1. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι η Γενεύη και η γύρω περιοχή είναι αδιάφορη. Τουναντίον, η Γενεύη είναι πανάκριβη και βαρετή μεν, όμορφη και αξίζουσα μια καλή βόλτα δε. Επίσης, αξίζει τα μάλλα το Yvoire, στην Γαλλική πλευρά, και η περιοχή του Montreaux στην Ελβετική. Και μια βόλτα στο Evian-les-bains η στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, αξίζουν επίσης. Ανμάς δεν έχει απολύτως τίποτα να δεις, κατά τη γνώμη μου.

2. Annecy μείνε.

3. Chambery και πέριξ δεν αξίζουν την περίοδο που ζητάς, τα πάντα θα υπολειτουργούν, μόνο για hikers και ορεινούς ποδηλάτες έχει ενδιαφέρον.

4. Αξίζει τον κόπο να ψάξεις τα χωριά και τις ορεινές διαδρομές στην περιοχή των Vercors, αν έχεις χρόνο. Χαρακτηριστικά και από μνήμης, θα περνούσα το δρόμο Combe laval και θα έκανα μια στάση στο χωριο Pont-en-Royans (έχει πολλά ακόμα εκεί, αν έχεις χρόνο πάρε ένα πράσινο οδηγό της Michelin (Αγγλικά ή Γαλλικά μόνο) και θα το απολάυσεις.

5. Και πάμε στη Βουργουνδία τώρα, που είναι βέβαια εντελώς άλλη κατεύθυνση με όλα τα παραπάνω. Κι εγώ πάνω κάτω τα ίδια με τον Παρίσακτο έχω πάει, και συμφωνώ με αυτά που έχει γράψει. Θα πρόσθετα την πηγή του Σηκουάνα (όχι, δεν είναι highlight) και τα γύρω χωριά (είναι περισσότερο), το Châtillon-sur-Seine (μόνο με το Fontenay συνδιάζεται καλά), και το (World Herigate) αββαείο του Vézelay. Ακούω επίσης ότι το καλύτερο φαγητό είναι στο Macon (αλλά δεν έχω ιδία άποψη ακόμα).

6. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, εεεε στην Περιοχή, λέγεται Λυόν. Εκεί δίπλα είναι. Κι εκεί δίπλα έχει επίσης πολλά. Πίσω στο 2012 είχα γράψει αυτό: Γαλλία - Γαλλία- Λυόν
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
Παρακαλώ και εγώ τους mods να μεταφέρουν την παραπάνω συζήτηση αλλού ( @katkats ακούς).
Σε ευχαριστώ πολύ @taver για την βοήθεια.
Για να δω αυτά που προτείνεις στο 1, πού θα πρότεινες διαμονή??
 

taver

Member
Μηνύματα
12.488
Likes
28.956
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Παρακαλώ και εγώ τους mods να μεταφέρουν την παραπάνω συζήτηση αλλού ( @katkats ακούς).
Σε ευχαριστώ πολύ @taver για την βοήθεια.
Για να δω αυτά που προτείνεις στο 1, πού θα πρότεινες διαμονή??
Όπου βρεις φτηνά. Λίγα χιλιόμετρα διαφορά είναι, και οι τιμές τσούζουν εκεί.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.194
Μηνύματα
883.506
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom