"Βόμβα" σε κατοικημένη περιοχή...

sapienza

Member
Μηνύματα
1.245
Likes
426
Επόμενο Ταξίδι
Roma
Ταξίδι-Όνειρο
Costiera Amalfitana
Αγκαλιά με δύο βόμβες μεγατόνων ζουν οι κάτοικοι της Κέρκυρας, καθώς δίπλα στα σπίτια τους βρίσκονται δύο δεξαμενές γεμάτες με 400.000 λίτρα υγραέριο και απειλούν, ότι αν δεν απομακρυνθούν θα βγουν στους δρόμους της πόλης. Κάνοντας λόγο για σκάνδαλο, οι κάτοικοι των Γουβίων και των Κοντοκαλίων, καταγγέλλουν ότι η μία δεξαμενή, μάλιστα, έχει κατασκευαστεί χωρίς τη νόμιμη άδεια.

Αν και η νομοθεσία προβλέπει την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από κατοικημένες περιοχές, το εργοστάσιο αερίου της «Πετρογκάζ» βρίσκεται όχι μόνο δίπλα στα σπίτια και ξενοδοχεία, αλλά και σε απόσταση 200 μέτρων από το νέο Νοσοκομείο Κέρκυρας και 150 μέτρων την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, η οποία στεγάζει εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές. Τα δε πλησιέστερα σπίτια, βρίσκονται σε απόσταση 20-30 μέτρων από το εργοστάσιο.



«Αυτή η παράνομη δραστηριότητα δίπλα από τα σπίτια μας με την ανοχή και τις παρανομίες της Δημόσιας Διοίκησης, εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο για την ασφάλειά μας, την ασφάλεια των παιδιών μας και των μαθητών της γειτονικής σχολής, την ασφάλεια των ασθενών, των ιατρών και των επισκεπτών του νέου μας Νοσοκομείου, την ασφάλεια των τουριστών που μένουν στα γειτονικά ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, αφού το υγραέριο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ», καταγγέλλουν γραπτώς δύο πολιτιστικοί σύλλογοι της Κέρκυρας, των Γουβίων και του Κοντοκαλίου, στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, τον δήμαρχο Κερκύρας Ιωάννη Τρεπεκλή, και στον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Σκούρτη. Η επιστολή κοινοποιείται και στους βουλευτές Κερκύρας Αγγελική Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), Νικόλαο Δένδια (ΝΔ) και Χαράλαμπο Χαραλάμπους (ΚΚΕ).



Οι κάτοικοι των δύο περιοχών είναι τρομοκρατημένοι, ειδικά μετά την πολύνεκρη έκρηξη στην Κύπρο, που στοίχισε την ζωή σε 13 ανθρώπους, κάνουν λόγο για μεγάλο σκάνδαλο προς όφελος της εταιρείας και απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν απομακρυνθούν οι δεξαμενές-βόμβες από τις κατοικημένες περιοχές.




Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με κάτοικο της περιοχής, το σπίτι του οποίου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τη δεξαμενή, μας εξηγεί ότι από αυτήν αναδύεται συνεχώς μία έντονη οσμή, ακούγονται ενοχλητικοί θόρυβοι, ενώ εκφράζει την αγωνία του για ενδεχόμενο ατύχημα.



Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουβίων κ. Αλέξανδρος Πάλλης επικαλείται ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι σε περίπτωση έκρηξης των δεξαμενών «δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε ακτίνα 1000 μέτρων».




Ένα διαχρονικό σκάνδαλο

Οι δύο πολιτιστικοί Σύλλογοι ζητούν να ανακληθεί άμεσα η παράταση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που δόθηκε στις 6 Μάιου 2011, (αρχική έγκριση 34069/8-81997) καθώς, όπως λένε, στερείται νομιμότητας γιατί η μία δεξαμενή δεν διαθέτει οικοδομική άδεια εδώ και 20 χρόνια.

Η δε υφιστάμενη άδεια, που δόθηκε με την αιτιολογία ότι η δεξαμενή προϋπήρχε του 1981 «στερείται ουσιαστικής νομιμότητας, διότι η αδειοδοτηθείσα – χωροθετηθείσα δεξαμενή σε καμία περίπτωση δεν προϋφίσταται του 1981». Για του λόγου το αληθές, προσκομίζουν αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού από το 1984 όπου διακρίνεται καθαρά μία μόνο δεξαμενή, ενώ στην ίδια τοποθεσία σήμερα (Ioύλιος 2011), όπως φαίνεται από τον δορυφόρο της Google υπάρχουν... δύο.





Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι θα αντικαταστήσει την μία δεξαμενή που προϋπήρχε στο εργοστάσιο, όμως αντί αυτού, κατασκεύασε παράνομα και μία δεύτερη.



Απευθυνόμενοι στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδα, στην Γενική Διεύθηνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά πλέον και στα ΜΜΕ οι δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι, που εκπροσωπούν χιλιάδες κατοίκους ζητούν την ανάκληση όσων αδειών εκδόθηκαν παράνομα και την άμεση απομάκρυνση των δεξαμενών υγραερίου.



Εκπρόσωπος της εταιρείας ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, μιλώντας στη zougla.gr παραδέχεται ότι πρόκειται για «εταιρεία υψηλής όχλησης» όπως λέει χαρακτηριστικά, όμως επισημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στην Κέρκυρα χωρίς κανείς να παραπονεθεί. Τονίζει δε ότι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι καθ΄ όλα νομότυπες.

Πηγή:Zougla online - "Bόμβα" σε κατοικημένη περιοχή
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.439
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom