Αυστρία Γερμανία Κροατία Π.Γ.Δ.Μ. Σερβία Σλοβενία ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός!

theo2905

Member
Μηνύματα
21
Likes
79
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή
Γεια χαρά σε όλα τα παιδιά!


Λοιπον, μετά απο αρκετό καιρό έχω σκοπό να κάνω μια επικαιροποίηση της όλης διαδρομής ετσι ώστε να αντικατοπτρίζει και τις πιο πρόσφατες καταστάσεις και συνθήκες.
Ο οδηγός είναι πλέον λιγάκι παλιός.

Όχι πως έχει αλλάξει δραματικά κάτι αλλά πλέον συνιστώ σε όλους κάτι το οποίο πριν απο λιγα χρόνια δεν θα το έκανα.
Αναφέρομαι στην διαδρομή μέσω Βουλγαρίας.
Η Βουλγαρία λοιπον έχει πλέον ένα πάρα πολύ καλό οδικό δίκτυο και ο οδικός άξονας Σόφια-Κουλάτα (Προμαχώνας) έχει αντικατασταθεί απο έναν τετράιχνο αυτοκινητόδρομο ο οποίος διακόπτεται για την ώρα μονο στα περίφημα στενά της Κρέσνας για περίπου 40 χιλιόμετρα μεχρι το Σαντάνσκι.
Από εκεί κι έπειτα και μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά τα σύνορα ο δρόμος γίνεται και πάλι αυτοκινητόδρομος.
Το καλύτερο όλων;
Η Βουλγαρίας ΔΕΝ έχει διόδια αλλά μια απλή βινιέτα που κοστίζει μώλις 5€ για μια βδομάδα.

Την διαδρομή αυτή βέβαια την συνιστώ μονάχα σε όσους ταξιδεύουν για την περιοχή της Μακεδονίας γύρω απο τις περιοχές των Σερρών, της Δράμας και της Καβάλας.
Για όσους ταξιδεύουν όμως προς Θεσσαλονίκη συνεχίζω συνιστώ την διαδρομή μέσω ΠΓΔΜ καθώς έτσι γλιτόνετε χιλιόμτερα.

Περισσότερα όμως σε λίγες μέρες.
 

Nitrous

Member
Μηνύματα
145
Likes
113
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΟΥΒΑ
καλήμερα

Σκέφτομαι να κάνω και εγώ το εν λόγω ταξίδι από Γαλλία (Στρασβούργο) σύνορα με γερμάνια και θα ήθελα τιπς, άλλα τελικός προορισμός θα είναι αθηνα. Λέτε αξίζει η ταλαιπωρία ή καλύτερα να παω με το καραβι απο ανκονα?. Το θέμα είναι ότι θα φύγω από εδώ 13/7 πέμπτη αργά το απόγευμα και θέλω να είμαι οπωσδήποτε Σαββάτο μεσημέρι αθηνα. Τι προτείνετε?
 

theo2905

Member
Μηνύματα
21
Likes
79
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή
Καλησπέρα φίλε μου.


Λοιπον.
Είσαι δεν είσαι μιαμιση ώρα απο εδώ που μένω εγώ...
Οπότε θεωρητικά μπορείς να το κάνεις και με το αμάξι απο εκεί.

Εξαρτάται βέβαια από μια-δυο παραμέτρους:
Προτιμάς το γρήγορη μετάβαση;
Τότε η διαδρομή Στρασβούργο - Καρλσρούη - Στουτγκάρδη κι από εκεί όπως τον έχω περιγράψει
είναι λουκούμι για εσένα.
Χωρίς παύσεις στην οδήγηση θα είσαι περίπου 24-25 ώρες στο δρόμο.
Εγώ σου βάζω χοντρά-χοντρά 32-34 ώρες με τα μια καλή στάση για ύπνο, βενζίνη, διόδια και φαγητό (στο δρόμο).

Κόστος με το δικό μου όχημα από εκεί που είσαι εσύ περίπου στα 350€ μια απλή διαδρομή.
Με το αεροπλάνο είσαι στα ίδια περίπου βέβαια αλλά δεν θα έχεις αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Διαλέγεις και παίρνεις.

Με το καράβι πάντως απο Ανκόνα θα έχεις σίγουρες 25 ώρες στο καράβι.
Είναι μεν πιο ξεκούραστα καθώς μπορείς να κοιμηθείς όσο χρειάζεται για να είσαι άνετος ωστόσο το ταξίδι θα γίνει συνολικά κάπως πιο χρονοβόρο ενώ άνετα θα πληρώσεις τα διπλάσια σε σχέση με την διαδρομή Γαλλία-Γερμανία-Αυστρία-Σλοβενία-Κορατία-Σερβία-πΓΔΜ-Ελλάδα.

Προσωπικά θα σου συνιστούσα βέβαια κάτι το οποίο δοκίμασα πέρσυ και πραγματικά αξίζει και με το πάραπάνω.

Αντί να κατέβεις μέσω Σλοβενίας και Κροατίας προς τον όδικο άξονα Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη-Αθήνα κάνεις περίπου 100 χλμ παραπάνω και πας μέσω Ουγγαρίας.
Κατά αυτόν τον τρόπο κάνεις θεωρητικά 1 ώρα παραπάν στο δρόμο αλλά γλιτώνεις τα διόδια στα τούνελ του Τάουερν και του Κάτσμπεργκ στην Αυστρία (είναι 11,50€), αυτά στο τουνελ Καραβάνκεν (πέρασμα Αυστρία-Σλοβενία 7,20€), την βινιέτα των Σλοβένων (15€) τα συνολικά διόδια της Κροατίας (περίπου 18€) και τα μισά περίπου της Σερβίας.

Για να γίνει αυτό θα ακολουθήσεις την διαδρομή όπως την περιγράφω στην αρχή μέχρι το Σαλτσμπουργκ (προσθέτεις εσύ βέβαια στην αρχή το δρομολόγιο απο Στρασβούργο ως την Στουτγκάρδη)
Εκεί ΔΕΝ θα στρίψεις όμως προς Βίλλαχ αλλά θα ακολουθήσεις τον δρόμο για Βιέννη.
Εάν το κάνεις αυτό τότε στην Αυστρία θα πληρώσεις μονάχα την εβδομαδιαία βινιέτα που κοστίζει 8,90€ για ένα απλό ΙΧ. Γλιτώνεις λοιπον τα διόδια που σου περιέγραψα πιο πάνω εντός Αυστρίας.
Από Βιέννη θα κατευθυνθείς προς Βουδαπέστη (το γράφει πινακίδα πολλά χιλιόμετρα πριν φτάσεις εκεί).
Πριν φτάσεις στην Ουγγαρία παίρνεις την ουγγρική βινιέτα που κοστίζει κοντά στα 11€ απο το τελευταίο βενζινάδικο στην Αυστρία ή απο το πρώτο στην Ουγγαρία.
Αυτό ήταν όλο!
Τα έξοδα όπως βλέπεις μειώνονται σχεδόν στο 1/4 σε ό,τι αφορά τα διόδια.
Απο Βουδαπέστη ήδη αναγράφει πινακίδα την πόλη Ζέγκεντ που οδηγεί στα σύνορα με την Σερβία και ήδη στα μισά της διαδρομής θα δεις πινακίδα με ένδειξη Beograd.
Φτάνοντας στα σερβικά τα σύνορα να ξέρεις οτι ίσως χρειαστείς κάποια ώρα μέχρι να περάσεις τα σύνορα των δύο αυτών χωρών (απο Σένγκεν βγαίνεις και μπαίνεις σε χώρα εκτός Σένγκεν).
Μώλις περάσεις συνεχίζεις με κατεύθυνση προς την πόλη Νόβι Σαντ κι απο εκεί για Βελιγράδι.
Το υπόλοιπο της διαδρομής το κάνεις όπως το περιγράφω στον οδηγό!

Δηλαδή: Βελιγράδι - Νις - Σκοπια - Θεσσαλονίκη κι απο εκεί για Αθήνα.
(Το 35άρι των ελληνικών διοδίων το πληρώνεις θες δε θες :-D )

Εύχομαι να μην σε κούρασα.

Όπως είπα σύντομα θα κάνω μια επικαιροποίση του οδηγού και θα προστεθούν όλες οι εναλλακτικές (όπως αυτή που σου είπα) και θα βάλω κάτω και τα κόστη που δημιουργούνται ανάλογα με την διαδρομή.

Φιλικά!
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Αγαπητέ @theo2905 παίρνω τι θάρρος να σε ρωτήσω και εγώ μερικά πράγματα, αφού βλέπω ότι έχεις πολύ διάθεση να βοηθήσεις τους συμφορουμίτες-ταξιδευτές.
Στα πλαίσια της οργάνωσης ενός ταξιδιού που σκέφτομαι να κάνω με την οικογένεια μου το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη του ¨17, έχω καταφύγει στον οδηγό σου, αλλά δυστυχώς δεν έχω λύσει ακόμα όλες μου τις απορίες.
Εχω ήδη κλείσει 10 διανυκτερεύσεις σε 8 ξενοδοχεία, τα οποία όμως ακόμα έχω περιθώριο για δωρεάν ακυρωση.
Η διαδρομή μου είναι: Αθήνα, Nis, Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ, Plitvice, Postojna, Bled, Rennweg Αυστρίας (κοντά τον παγετώνα), Salzburg, Landseg am Lech (Γερμανία), Neuswanstein, Bolzano, Venice, Bologna, San Marino, San Giovanni Rotondo, Matera, Alberobello, Brindisi.
Τα υπογραμμισμένα είναι οι διανυκτερεύσεις μου. Κάποιες φαίνονται κοντά η μία στην άλλη, αλλά έχουν επιλεγεί έτσι ανάλογα με το χρόνο που θέλουμε να διαθέσουμε στα διάφορα αξιοθέατα ενδιάμεσα. Οι απορίες που έχω είναι σχετικές με τα διόδια.
Γνωρίζω ότι Αυστρία και Σλοβενία έχουν βινιέτα και περίπου πόσα διόδια θα πληρώσω διασχίζοντας Σκόπια και Βελιγράδι.
Οι ερωτήσεις μου:
1. Δεν έχω βγάλει άκρη με τα διόδια της Κροατίας
2. Με τρόμαξες που είπες για τα τούνελ της Αυστρίας. Εκτός δηλ. από τη βινιέτα θα έχω και έξτρα κόστος σε τούνελ; Υπάρχει τρόπος να τα παρακάμψω; Στο χάρτη βλέπω ότι υπάρχει ένας δρόμος μέσα στα βουνά που πάει από το Rennweg που θα μείνω το βράδυ στο Werfen που είναι ο παγετώνας και θέλω να επισκεφτώ. Μήπως ΄χεις κάποια άποψη για αυτό;
3. Το Karawankentunnel μπορώ να το αποφύγω;
4. Από ότι είδα τα διόδια της Ιταλίας είναι πολλά και ακριβά. Εχεις άποψη του κατά πόσον θα μπορούσα να γλυτώσω κάποια πηγαίνοντας από δρόμους χωρίς διόδια; Υπάρχουν δηλαδή κάποια κομμάτια που να στοιχίζουν σχεδόν το ίδιο χρονικά ή και λίγο παραπάνω είτε πάμε από την autostrada είτε πάμε από τον "παλιό" δρόμο;
5. Ειδικά η διαδρομή Bolzano - Venice δεν θα με πείραζε καθόλου να πάω μέσα από τους Δολομίτες και να γλυτώσω και διόδια.
6. Εχω σκοπό να πάρουμε το καράβι από Πρίντεζι για Ελλάδα στο γυρισμό μας. Δεν ξέρω αν έχεις κάποια άποψη σχετικά, αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω. Σε περίπτωση που βγάλουμε οικονομική θέση και το καράβι δεν έχει πολύ κόσμο, υπάρχει δυνατότητα να μετακομίσουμε σε αεροπορικές ή ακόμα να αράξουμε με sleeping bag σε καμιά γωνία όπως στα πλοία των Κυκλάδων ή είναι πιο αυστηρά τα πράγματα εδώ που είναι διεθνείς γραμμές;
7. Εχω ακούσει διάφορα για την κυκλοφοριακή κίνηση του Μονάχου. Σύμφωνα με το πρόγραμμά μου εμείς θα μείνουμε έξω από το Μόναχο και θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας (ημέρα Τρίτη) με επίσκεψη στο BMW Welt. Αν έχει κίνηση, σκέφτηκα να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιο parking περιφερειακά της πόλης και να συνεχίζαμε για Μόναχο με το τρένο και στο τέλος της ημέρας να επιστρέφαμε πάλι για να πάρουμε το αυτοκίνητο. Νομίζεις ότι είναι εφικτό κάπως έτσι; Τα δρομολόγια του τρένου θα είναι μέχρι αργά φαντάζομαι.

Συγνώμη αν δεν είναι σωστό που κάνω αυτές τις ερωτήσεις μέσα στην ιστορία αυτή, αλλά νομίζω ότι οι τυχόν απαντήσεις από εσένα ή από κάποιον άλλο συμφορουμίτη ......... θα συμπλήρωναν ίσως τον οδηγό...
Οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την παραπάνω διαδρομή (κόστος, διόδια, κίνηση, παρακάμψεις) θα είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ.
 

theo2905

Member
Μηνύματα
21
Likes
79
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή
Αγαπητή @Grerena δεν χρειάζεται θάρρος - ρώτα με ό,τι θες :-D

Ευχαρίστως θα σου απαντήσω σε όσα με ρώτησες.

Λοιπον. Ξεκινάμε με την πρώτη σου ερώτηση - τα διόδια της Κροατίας.

Οι Κροάτες λοιπον έχουν αναλογικό σύστημα διοδίων.
Μπαίνοντας σε αυτοκινητόδρομο σου δίνουν ένα εισητήριο (toll ticket) σε διόδια εισόδου.
Αυτό το εισητήριο το κρατάς στο αυτοκινητό σου όση ώρα οδηγείς πάνω στον αυτοκινητόδρομο.
Με το που τελειώσεις την διαδρομή, φτάνεις πάντα σε ένα διόδιο εξόδου.
Σερ αυτό δίνεις το εισητήριο το οποίο πήρες όταν μπήκες στον δρόμο αυτό.
Ο υπάλληλος το βάζει στον υπολογιστή και σου υπολογίζει το ποσό πληρωμής.
Όσο περισσότερα χιλιομετρα έκανες, τόσο περισσότερα πληρώνεις.
Όλα ΟΚ ως εδώ;

Λοιπον, αντιστοίχως με τον οδηγό που δημοσίευσα πριν 6 χρόνια σκέψου οτι όπως έρχεσαι από Ελλάδα μέσω Σερβίας και περάσεις τα σερβοκροάτικα σύνορα το πρώτο διόδιο εισόδου στους Κροάτες είναι κοντά στην πόλη Lipovac.
Εκεί λοιπον παίρνεις το πρώτο εισητήριο.
Ο αυτοκινητόδρομος τελειώνει αρχικά λίγο έξω απο το Ζάγκρεμπ.
Εκεί θα πληρώσεις περίπου 17,50€ στον τερματικό σταθμό διοδίων.
Επειδή εσύ θες να συνεχίσεις την διαδρομή σου προς Σλοβενία, φτάνοντας στο τέλος του περιφεριακού του Ζάγκρεμπ συναντάς τον μετωπικό σταθμό διοδίων του αυτοκινητοδρόμου προς τα σύνορα Kροατίας-Σλοβενίας (η πόλη εκεί λέγεται Μπρέγκανα).
Από το Ζάγκρεμπ η απόσταση για τη Σλοβενία ζήτημα να είναι 30 χιλιομετρα αν δεν με απατά η μνήμη μου και το διόδιο θα το πληρώσεις λίγο πριν φτάσεις στα σύνορα των Σλοβένων.
Εκεί το κόστος είναι 1€.


Αναλυτικά μπορείς να δεις τις τιμές στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων στην πάρακάτω ιστορσελίδα (στα αγγλικά) της κρατικής εταιρίας που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο των Κροατών:

http://hac.hr/en/toll-rates/pricelist

Ελπίζω να κατάλαβες τώρα πως λειτουργεί το σύστημα διοδίων στην Κροατία.
Κι αν το κατάλαβες να ξέρεις ένα πράγμα: ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα διόδια της Σερβίας ;-)


Λοιπον... Πάμε πάρακάτω.

Διόδια Αυστρίας.
Εδώ υπάρχει πάντα μια παρεξήγηση αν και το αναφέρω νομίζω και στον οδηγό.
Οι Αυστροί έχουν μεν βινιέτα αλλά ζητούν συμπληρωματικά διόδια σε συγκεκριμένα τούνελ.

Στην διαδρομή σου αυτά είναι αυτό του Καραβάνκεν (ενώνει την Αυστρία και την Σλοβενία) το οποίο κοστίζει 7,20€.

Στην συνέχεια κι οδηγόντας πάνω στον αυτοκινητόδρομο Α10 (Βίλλαχ προς Σαλτσμπουργκ) κάπου στα μισά έρχονται και τα δύο τούνελ του Τάουερν και του Κάτσμπεργκ. Εκεί πληρώνεις άλλα επιπλέον 11,50€.

Όπως καταλαβαίνεις εάν βάλεις κάτω τα συμπληρωματικά διόδια και προσθέσεις και την βινιέτα φτάνεις συνολικά στα 27,10€.

Στην συνέχεια ρωτάς εάν μπορείς να αποφύεις το Καραβάνκεν.
Η απάντηση είναι ναι - δεν στο συνιστώ όμως.
Είναι δρόμος που πηγαίνει μέσα από τα βουνά και τα λαγκάδια σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων με πάρα πολλές στροφές και ανηφόρες με άνοδο πάνω απο 20%.
Θα φάς πάρα πολύ ώρα.

Η διαδρομή είναι αυτή:
https://www.google.de/maps/dir/Podbrezje,+Kranj,+Slowenien/St.+Jakob+im+Rosental,+Österreich/@46.4316769,14.0078823,11z/data=!4m15!4m14!1m5!1m1!1s0x477abeb6d5f5079f:0x3db0b0ac15bcf379!2m2!1d14.2751453!2d46.3050238!1m5!1m1!1s0x477a825be60260dd:0x6eaf61754753ea11!2m2!1d14.0383363!2d46.5580175!3e0!5i1?hl=de

και ο δρόμος και το υψόμετρο είναι κάπως έτσι:
https://www.google.de/maps/@46.4271...HYdAieF2VmqIZPZYOXWw!2e0!7i13312!8i6656?hl=de

Εσύ διαλέγεις :-D


Σε ο,τι αφορά τώρα τον περιφερειακό του Μονάχου το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως τις καθημερινές και ειδικά τις πρώτες ημέρες είναι φισκα στο αυτοκίνητο.
Τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση χειροτερεύει και μαζεύει πολύ μποτιλιάρισμα.
Είναι αυτοκινητόδρομος τριών λωρίδων αλλά εδώ και λίγα χρόνια όταν αυτό κριθεί αναγκαίο η ΛΕΑ γίνεται τεταρτη συμπληρωματική λωρίδα.
Αυτό θα το καταλάβεις από τις ηλεκτρονικές πινακίδες που το υποδεικνύουν.
Έτσι η κατάσταση κάπως ηρεμεί αλλά μην περιμένεις θαύματα.
Για να αποφύγεις την κίνηση καλό είναι να περάσεις από τον περιφερειακό του Μονάχου από τις 20:00 όταν και ηρεμεί κάπως η κατάσταση ή ακόμη καλύτερα τη νύχτα όπου η κίνηση είναι συνήθως πιο φυσιολογική.

Tέλος σε ο,τι αφορά την Ιταλία.
Έχω κάνει ταξίδια στην Ιταλία αλλά δεν έχω φύγει ποτέ από τις ιταλικές autostrada οπότε δεν μπορώ να πάρω όρκο και δεν μπορώ να σου δώσω περισσότερες συμβουλές.
Ασφαλώς και θα μπορούσες να κατέβεις απο τις ιταλικές autostrada και να κάνεις διαδρομές πάνω στο απλό εθνικό δίκτυο.
Ασφαλώς όμως κι εκεί θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο καθώς άλλο να οηγείς με 130χλμ/ώρα στον αυτοκινητόδρομο κι άλλο με 60-80 κι ενδεχομένως με στροφές.

Ελπίζω να σε βοήθησα!

Ό,τι θες - με ρωτάς!
 
Last edited:

chris7

Member
Μηνύματα
3.085
Likes
23.670
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Εχω ακούσει διάφορα για την κυκλοφοριακή κίνηση του Μονάχου. Σύμφωνα με το πρόγραμμά μου εμείς θα μείνουμε έξω από το Μόναχο και θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας (ημέρα Τρίτη) με επίσκεψη στο BMW Welt. Αν έχει κίνηση, σκέφτηκα να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιο parking περιφερειακά της πόλης και να συνεχίζαμε για Μόναχο με το τρένο και στο τέλος της ημέρας να επιστρέφαμε πάλι για να πάρουμε το αυτοκίνητο.
Πολύ καλή σκέψη να αφήσετε το αυτοκίνητο σε πάρκιν και να πάρετε τρένο ή μετρό. Υπάρχουν περιφερειακά του Μονάχου αρκετοί σταθμοί με την ένδειξη P+R όπου παρκάρεις το αυτοκίνητο δωρεάν ή με πολύ μικρό αντίτιμο και συνεχίζεις με τρένο ή μετρό. Πολύ βολικό και οικονομικό είναι το ομαδικό ημερήσιο εισιτήριο αν είστε μέχρι 5 άτομα.
 

Nitrous

Member
Μηνύματα
145
Likes
113
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΟΥΒΑ
@theo2905 σε ευχαριστώ πολύ για της λεπτομερείς εσύ κάνεις διανυκτερευση κάπου? ξέρεις πουθενά να σταματήσω για υπνο? στα πάρκινγκ ειναι επικίνδυνα? σκέφτομαι να το κάνω γιατί το καράβι έχει 200 χωρίς καμπίνα και τα διόδια ιταλια ειναι και 30αρι και με το diesel δεν καίει πάρα πολύ το αμάξι πιστεύω 3 ντεπόζιτα θα το κάνω άνετα..

για βινιετες και διοδια παιρνουν καρτες η μονο μετρητα

https://goo.gl/maps/QkKs1TnAmhk

Αυτη ειναι η διαδρομη που προτεινεις? δλδ μια βινιετα στη αυστρια μια στη ουγγαρια μισα διοδια στη σερβια και ελλαδα?
 
Last edited:

theo2905

Member
Μηνύματα
21
Likes
79
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή
@Nitrous Χαρά μου φίλε μου που μπορώ και σας βοηθάω.

Λοιπον, στις ερωτήσεις σου.

Διανυκτέρευση:
Σε όλα τα μεγάλα κεντρικά βενζινάδικα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας μπορείς άνετα να σταματήσεις και για ύπνο - ΑΦΟΒΑ.
Υπάρχουν μεγάλοι διαμορφωμένοι χώροι με μεγάλα πάρκινγκ κι εστιατόρια για να φας.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Σερβία βέβαια αλλά εκεί δεν θα σου το συνιστούσα μιας και σε αρκετά πάρκινγκ βολτάρουν συχνά λιγάκι περίεργοι άνθρωποι τη νύχτα (κυρίως ομάδες Ρομά).
Την ημέρα όμως δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Τα ίδια ισχύουν και για την πΓΔΜ αλλά αμφιβάλλω εάν θελει κάποιος να κοιμηθεί εκεί μώλις 2μιση ώρες πριν απο τα ελληνικά τα σύνορα ;-)

Προτεινόμενη διαδρομή:
Αυτήν ακριβώς που έχεις στο χάρτη σου, προτείνω με κλειστά μάτια.

Πλεονεκτήματα:

- Είναι συνολικά πιο φτηνή
- πιο ξεκούραστη
- πολύ λιγότερα τούνελ
- Δίοδια μονάχα** (αναλογικά) στην Σερβία (συνολικό κόστος είναι 9,50€)*
και κάτι λίγα στα Σκόπια (δεν ξεπερνάνε συνολικά τα 5€)
- Mονάχα δύο βινιέτες (Αυστρία - Ουγγαρία - το συνολικό κόστος ΔΕΝ ξεπερνά τα 20€ και για τις δύο χώρες)
- Περνάς συνολικά απο 4 χώρες μέλη της ζώνης του Σένγκεν συνεχώμενα (δεν σταματάς στα σύνορα - Αυτές είναι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Σλοβενία)

*Πηγή: http://www.putevi-srbije.rs/index.php/en/kategorizacija-vozila-cenovnik-putarine-2
(επιλέγεις την διαδρομή απο το Νόβι Σάντ μέχρι το Λέσκοβατς)

**Δεν συνυπολογίζω αυτά του ΠΑΘΕ στην Ελλάδα μιας κι αυτά τα διόδια είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτα

Επιπλέον πληροφορίες:
Η Αυστρία έχει μια κλασική βινιέτα που την κολλάς στο παρπρίζ του αμαξιού.
Η Ουγγαρία έχει όμως ηλεκτρονική βινιέτα.
Δεν κολλάς τίποτα.
Απλά δίνεις τα στοιχεία του αμαξιού σου, τον αριθμό πινακίδας και την διάρκεια που την χρειάζεσαι
και στο τέλος παίρνεις μονάχα το απόκομμα.
Οι πινακίδες σου έχουν αποθυκευθεί στο σύστημα διοδίων και ελέγχονται καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέσω βίντεο-κοντρόλ (εξ ου και μην διανοηθείς να ανέβεις σε ουγγρικό αυτοκινητόδρομο δίχως να έχεις αγοράσει ηλεκτρονική βινιέτα)
Παρακάτω δίνω και μια χρηστική πληροφορία για το πως μπορείς να προμηθευτείς τις δύο αυτές βινιέτες με λίγα κλικ απο το σπίτι σου.


Μειονοκετήματα:
- Διαδρομή κατά περίπου 130χλμ πιο μακρινή (επειδή όμως έχεις συνολικά δύο συνοριακά περάσματα λιγότερα και η κίνηση λιγότερη μιας και στον βασικό άξονα που πάει απο Σάλτσμπουργκ για Βελιγράδι μέσω Λουμπολιάνας και Ζάγκρεμπ γίνεται της κακομοίρας - ειδικά τα Σαββατοκύριακα - η διαφορά στο τέλος είναι σχεδόν μηδαμινή)


Πληρωμές διοδίων:
Πέρσυ πλήρωσα ΠΑΝΤΟΥ με πιστωτική ΌΛΑ τα διόδια και τις βενζίνες.
Ειδικά στην Ουγγαρία και την Σερβία που έχουν τα δικά τους τα νομίσματα οι κύριοι και οι κυρίες στα ταμεία στο παρελθόν προσπαθούσαν να σε "κλέψουν" εάν ήθελες να πληρώσεις με Ευρώ.
Με την πιστωτική δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.
Λογικά γίνεται παντού και με απλή κάρτα τραπέζης.


Ένα ΣΟΥΠΕΡ-ΤΙΠ που έχω σ' εσένα και για όλους:
Πέρσυ αγόρασα τις βινιέτες της Αυστρίας και της Ουγγαρίας μέσω της πάρακάτω ιστοσελίδας:

https://www.tolltickets.com/default.aspx?lang=en-GB

Σε αυτήν μπορείς να επιλέξεις τις αντίστοιχες βινιέτες.
Ακολουθώντας τις διαδικασίες πώλησης μπορείς να πληρώσεις με πιστωτική.
Οι βινιέτες έρχονται στο σπίτι σου την επόμενη μέρα συνήθως.
Το δοκίμασα και δούλεψε ΑΨΟΓΑ!

Βινιέτα Αυστρίας εδώ:
https://www.tolltickets.com/country/austria/vignette.aspx?lang=en-GB&mnu=c

Βινιέτα Ουγγαρίας εδώ:
https://www.tolltickets.com/country/hungary/vignette.aspx?lang=en-GB&mnu=c

Υπολογισμός διοδίων Σερβίας εδώ:
http://www.putevi-srbije.rs/index.php/en/kategorizacija-vozila-cenovnik-putarine-2


Ελπίζω να σε κάλυψα!

Ο,τιδήποτε χρειαστείς - ΡΩΤΑΣ!

Έχω στείλει κόσμο και κοσμάκη στην Ελλάδα με τις οδηγίες μου.
Μέχρι σήμερα δεν χάθηκε κανείς :-D
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Αγαπητή @Grerena δεν χρειάζεται θάρρος - ρώτα με ό,τι θες :-D

Ευχαρίστως θα σου απαντήσω σε όσα με ρώτησες.

Λοιπον. Ξεκινάμε με την πρώτη σου ερώτηση - τα διόδια της Κροατίας.

Οι Κροάτες λοιπον έχουν αναλογικό σύστημα διοδίων.
Μπαίνοντας σε αυτοκινητόδρομο σου δίνουν ένα εισητήριο (toll ticket) σε διόδια εισόδου.
Αυτό το εισητήριο το κρατάς στο αυτοκινητό σου όση ώρα οδηγείς πάνω στον αυτοκινητόδρομο.
Με το που τελειώσεις την διαδρομή, φτάνεις πάντα σε ένα διόδιο εξόδου.
Σερ αυτό δίνεις το εισητήριο το οποίο πήρες όταν μπήκες στον δρόμο αυτό.
Ο υπάλληλος το βάζει στον υπολογιστή και σου υπολογίζει το ποσό πληρωμής.
Όσο περισσότερα χιλιομετρα έκανες, τόσο περισσότερα πληρώνεις.
Όλα ΟΚ ως εδώ;

Λοιπον, αντιστοίχως με τον οδηγό που δημοσίευσα πριν 6 χρόνια σκέψου οτι όπως έρχεσαι από Ελλάδα μέσω Σερβίας και περάσεις τα σερβοκροάτικα σύνορα το πρώτο διόδιο εισόδου στους Κροάτες είναι κοντά στην πόλη Lipovac.
Εκεί λοιπον παίρνεις το πρώτο εισητήριο.
Ο αυτοκινητόδρομος τελειώνει αρχικά λίγο έξω απο το Ζάγκρεμπ.
Εκεί θα πληρώσεις περίπου 17,50€ στον τερματικό σταθμό διοδίων.
Επειδή εσύ θες να συνεχίσεις την διαδρομή σου προς Σλοβενία, φτάνοντας στο τέλος του περιφεριακού του Ζάγκρεμπ συναντάς τον μετωπικό σταθμό διοδίων του αυτοκινητοδρόμου προς τα σύνορα Kροατίας-Σλοβενίας (η πόλη εκεί λέγεται Μπρέγκανα).
Από το Ζάγκρεμπ η απόσταση για τη Σλοβενία ζήτημα να είναι 30 χιλιομετρα αν δεν με απατά η μνήμη μου και το διόδιο θα το πληρώσεις λίγο πριν φτάσεις στα σύνορα των Σλοβένων.
Εκεί το κόστος είναι 1€.


Αναλυτικά μπορείς να δεις τις τιμές στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων στην πάρακάτω ιστορσελίδα (στα αγγλικά) της κρατικής εταιρίας που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο των Κροατών:

http://hac.hr/en/toll-rates/pricelist

Ελπίζω να κατάλαβες τώρα πως λειτουργεί το σύστημα διοδίων στην Κροατία.
Κι αν το κατάλαβες να ξέρεις ένα πράγμα: ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα διόδια της Σερβίας ;-)


Λοιπον... Πάμε πάρακάτω.

Διόδια Αυστρίας.
Εδώ υπάρχει πάντα μια παρεξήγηση αν και το αναφέρω νομίζω και στον οδηγό.
Οι Αυστροί έχουν μεν βινιέτα αλλά ζητούν συμπληρωματικά διόδια σε συγκεκριμένα τούνελ.

Στην διαδρομή σου αυτά είναι αυτό του Καραβάνκεν (ενώνει την Αυστρία και την Σλοβενία) το οποίο κοστίζει 7,20€.

Στην συνέχεια κι οδηγόντας πάνω στον αυτοκινητόδρομο Α10 (Βίλλαχ προς Σαλτσμπουργκ) κάπου στα μισά έρχονται και τα δύο τούνελ του Τάουερν και του Κάτσμπεργκ. Εκεί πληρώνεις άλλα επιπλέον 11,50€.

Όπως καταλαβαίνεις εάν βάλεις κάτω τα συμπληρωματικά διόδια και προσθέσεις και την βινιέτα φτάνεις συνολικά στα 27,10€.

Στην συνέχεια ρωτάς εάν μπορείς να αποφύεις το Καραβάνκεν.
Η απάντηση είναι ναι - δεν στο συνιστώ όμως.
Είναι δρόμος που πηγαίνει μέσα από τα βουνά και τα λαγκάδια σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων με πάρα πολλές στροφές και ανηφόρες με άνοδο πάνω απο 20%.
Θα φάς πάρα πολύ ώρα.

Η διαδρομή είναι αυτή:
https://www.google.de/maps/dir/Podbrezje,+Kranj,+Slowenien/St.+Jakob+im+Rosental,+Österreich/@46.4316769,14.0078823,11z/data=!4m15!4m14!1m5!1m1!1s0x477abeb6d5f5079f:0x3db0b0ac15bcf379!2m2!1d14.2751453!2d46.3050238!1m5!1m1!1s0x477a825be60260dd:0x6eaf61754753ea11!2m2!1d14.0383363!2d46.5580175!3e0!5i1?hl=de

και ο δρόμος και το υψόμετρο είναι κάπως έτσι:
https://www.google.de/maps/@46.4271...HYdAieF2VmqIZPZYOXWw!2e0!7i13312!8i6656?hl=de

Εσύ διαλέγεις :-D


Σε ο,τι αφορά τώρα τον περιφερειακό του Μονάχου το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως τις καθημερινές και ειδικά τις πρώτες ημέρες είναι φισκα στο αυτοκίνητο.
Τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση χειροτερεύει και μαζεύει πολύ μποτιλιάρισμα.
Είναι αυτοκινητόδρομος τριών λωρίδων αλλά εδώ και λίγα χρόνια όταν αυτό κριθεί αναγκαίο η ΛΕΑ γίνεται τεταρτη συμπληρωματική λωρίδα.
Αυτό θα το καταλάβεις από τις ηλεκτρονικές πινακίδες που το υποδεικνύουν.
Έτσι η κατάσταση κάπως ηρεμεί αλλά μην περιμένεις θαύματα.
Για να αποφύγεις την κίνηση καλό είναι να περάσεις από τον περιφερειακό του Μονάχου από τις 20:00 όταν και ηρεμεί κάπως η κατάσταση ή ακόμη καλύτερα τη νύχτα όπου η κίνηση είναι συνήθως πιο φυσιολογική.

Tέλος σε ο,τι αφορά την Ιταλία.
Έχω κάνει ταξίδια στην Ιταλία αλλά δεν έχω φύγει ποτέ από τις ιταλικές autostrada οπότε δεν μπορώ να πάρω όρκο και δεν μπορώ να σου δώσω περισσότερες συμβουλές.
Ασφαλώς και θα μπορούσες να κατέβεις απο τις ιταλικές autostrada και να κάνεις διαδρομές πάνω στο απλό εθνικό δίκτυο.
Ασφαλώς όμως κι εκεί θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο καθώς άλλο να οηγείς με 130χλμ/ώρα στον αυτοκινητόδρομο κι άλλο με 60-80 κι ενδεχομένως με στροφές.

Ελπίζω να σε βοήθησα!

Ό,τι θες - με ρωτάς!
@theo2905 σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες που μου έδωσες. Ειλικρινά με βοήθησες πολύ να διαλευκάνω πράγματα που τα έψαχνα καιρό και δεν έβρισκα άκρη. Ειδικά για τα τούνελ της Αυστρίας δεν είχα ιδέα. Και ο υπολογισμός των διοδίων είναι πολύ σημαντικός.
Τώρα αν θα παρακάμψω ή όχι το τούνελ δεν ξέρω ακόμα, γιατί μπορεί ο δρόμος που μου υπέδειξες να μας αρέσει κιόλας να τον διασχίσουμε. Υψόμετρο, πράσινο και Αυστριακό τοπίο (και το google λέει ότι είναι μόνο 25' παραπάνω). Θα δούμε. Εξαρτάται τι ώρα θα φύγουμε από Bled.
Επίσης πολύ χρήσιμα βρήκα και πολλά από αυτά που συμβούλεψες τον Nitrous.

Θα μελετήσω πάλι τη διαδρομή μου και πιθανώς να σε ξαναενοχλήσω....

Μέχρι τότε θα σε ρωτήσω και κάτι άλλο:
Από Βελιγράδι θα κάνουμε μια στάση μόνο σε Ζάγκρεμπ και θα συνεχίσουμε για να διανυκτερεύσουμε Plitvice. Την άλλη μέρα αφού δούμε τις λίμνες θα φύγουμε για Σλοβενία με κατάληξη στην Postojna όπου θα διανυκτερεύσουμε. Ανάφερες ότι ο άξονας Ζάγκρεμπ Λιουμπλιάνα έχει κίνηση και θέλω να τον αποφύγω. Εχεις να μου προτείνεις άλλο συνοριακό πέρασμα από Κροατία σε Σλοβενία;

Αυτά προς το παρόν και σε ευχαριστώ και πάλι πολύ πολύ!

Πολύ καλή σκέψη να αφήσετε το αυτοκίνητο σε πάρκιν και να πάρετε τρένο ή μετρό. Υπάρχουν περιφερειακά του Μονάχου αρκετοί σταθμοί με την ένδειξη P+R όπου παρκάρεις το αυτοκίνητο δωρεάν ή με πολύ μικρό αντίτιμο και συνεχίζεις με τρένο ή μετρό. Πολύ βολικό και οικονομικό είναι το ομαδικό ημερήσιο εισιτήριο αν είστε μέχρι 5 άτομα.
@chris7 ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία σχετικά με το parking στο Μόναχο.
Όταν λες περιφερειακά του Μονάχου υπάρχουν σταθμοί P+R, που ακριβώς εννοείς ότι είναι αυτοί; Θα έχω ήδη ΅φάει΅ την κίνηση του περιφερειακού που μου λέει ο theo2905; Επίσης, γνωρίζεις αν είναι φυλασσόμενοι σταθμοί; Είναι ασφαλείς;
Ευχαριστώ και πάλι.
 
Last edited by a moderator:

theo2905

Member
Μηνύματα
21
Likes
79
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χιλή
@Grerena

Την άλλη μέρα αφού δούμε τις λίμνες θα φύγουμε για Σλοβενία με κατάληξη στην Postojna όπου θα διανυκτερεύσουμε. Ανάφερες ότι ο άξονας Ζάγκρεμπ Λιουμπλιάνα έχει κίνηση και θέλω να τον αποφύγω. Εχεις να μου προτείνεις άλλο συνοριακό πέρασμα από Κροατία σε Σλοβενία;

Αυτά προς το παρόν και σε ευχαριστώ και πάλι πολύ πολύ!
Φίλη @Grerena η απάντηση είναι ναι.
Λοιπον, αυτό που ρωτάς το έχω κάνει πριν μερικά χρόνια με την χρήση απλού χάρτη.
Εννοείται πως σήμερα και με την χρήση των GPS είναι παιχνιδάκι.

Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα που θα πρέπει να προσέξεις καλά.
Για να πας στην Postojna προσπαθώντας να αποφύγεις το Ζάγκρεμπ και την Λουμπλιάνα πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο γύρω-γύρω-όλοι από το Ζάγκρεμπ.
Δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει άλλος τρόπος για να το αποφύγεις.
Όλες οι άλλες εναλλακτικές οδηγούν αυτομάτως μέσα απο το Ζάγκρεμπ κι αυτό ουσιαστικά θα σας δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ'όσο θα θέλατε.
Για να παρακαμφθεί το Ζάγκρεμπ πρέπει να κάνετε μια βόλτα μέσα απο τους κροατικους κάμπους ως την μικρή πόλη Zlatar Bistrica.

Η διαδρομή είναι η εξής:
https://www.google.de/maps/dir/Ivanić-Grad,+Kroatien/Zlatar+Bistrica,+Kroatien/Postojna+Cave,+Jamska+cesta+30,+6230+Postojna,+Slowenien/@45.8067902,15.1646742,9.5z/data=!4m23!4m22!1m5!1m1!1s0x47665fbddc1d410b:0x400ad50862bb640!2m2!1d16.3959765!2d45.7071022!1m5!1m1!1s0x4765e13865075889:0x73d06f2b5247d138!2m2!1d16.0847048!2d46.0478586!1m5!1m1!1s0x477b31e1cd708b2b:0x8d4720fffb2d02be!2m2!1d14.2038417!2d45.7830298!2m2!1b1!2b1!3e0?hl=de

Όπως είσαι λοιπον πάνω στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί προς το Ζάγκρεμπ, λίγα χιλιόμτερα έξω απο την πόλη υπάρχει σήμανση με έξοδο σε ένα μέρος που λέγεται Ivanic Grad.
Εκεί λοιπον θα πάρετε την έξοδο.
Το σημείο είναι αυτό:
https://www.google.de/maps/@45.6856...rvrXTmmN0ausQT_dERJw!2e0!7i13312!8i6656?hl=de

Από εκεί λοιπον, ντουγρού για Zlatar Bistrica. Θα περάσετε απο δεκάδες χωριουδάκια.
Ο δρόμος βέβαια είναι λιγάκι παλιός.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι οτι θα κάνετε 263 χιλιόμετρα πάνω σε απλή εθνική οδό των δύο χωρών.
Το συνοριακό πέρασμα είναι το χωριό Gorni Cemehovec στην Κροατία εδώ:
https://www.google.de/maps/@45.9753...hBovvIA!2e0!7i13312!8i6656!9m2!1b1!2i38?hl=de

και από τη άλλη πλευρά στην Σλοβενία είναι αυτό εδώ στο Stara Vas-Bizelsko στην Σλοβενία
https://www.google.de/maps/@45.9751...iL8tMBQ!2e0!7i13312!8i6656!9m2!1b1!2i38?hl=de

Από ρεκεί λοιπον και πάλι σιγά σιγά για την Postojna.

Αυτή λοιπον η εναλλακτική αξίαζει ΜΟΝΟ εάν βλέπεις οτι ο αυτοκινητόδρομος Ζάγκρεμπ προς Λουμπλιάνα είναι τίγκα και σ' έχει πιάσει μποτιλιάρισμα.
Η διαδρομή εν συγκρίση με τον αυτοκινητόδρομο είναι μεν μονάχα 40 χιλιόμετρα μακρύτερη αλλά χρειάζεσαι μίνιμουμ τον διπλάσιο χρόνο για να την διασχίσεις μέσω απλού εθνικού δικτύου σε εθνικές οδούς κι επαρχιακούς δρόμους των Σλοβένων και των Κροατών.

Η διαδρομή μέσω αυτοκινητοδρόμου έχει ως εξής:
https://www.google.de/maps/dir/Ivan...d02be!2m2!1d14.2038417!2d45.7830298!3e0?hl=de


Εγώ το είχα κάνει κάποτε (πριν περίπου 15 χρόνια) όταν και ο αυτοκινητόδρομος Ζάγκρεμπ προς Λουμπλιάνα επισκευαζόταν (δεν ήταν ακόμα κλειστό δίκτυο) και μάζευε πάρα πολύ αυτοκίνητο κατά την περίοδο του 15-Αύγουστου.

Διαλέγεις λοιπον και παίρνεις :)

ΥΓ: Όπως βλέπεις έχετε να κάνετε με γνώστη των δρόμων της πρώην Γιουγκοσλαβίας χαχαχα
 

Nitrous

Member
Μηνύματα
145
Likes
113
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΟΥΒΑ
να ρωτησω καυσιμα που βαζεις? σκοπια αξιζει που ειναι φτηνα η ειναι χαλια η πιοτητα της βενζινης?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.675
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom