Γαλλία Ιταλία Γαλλία-Ιταλία στους δρόμους του κρασιού και όχι μόνο…

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Φλωρεντία με μια πρώτη ματιά

Φτάνοντας στην πόλη έχουμε δύο άμεσες προτεραιότητες… Να πάμε στο ξενοδοχείο και να αφήσουμε το αυτοκίνητο σε parking. Η επιλογή του ξενοδοχείου είχε γίνει με βασικά κριτήρια το location και το value for money. Είχαμε καταλήξει σε ένα ωραίο μοντέρνο ξενοδοχείο σε παλιό κτήριο, το Hotel Rosso 23 (Piazza Santa Maria Novella 23) για το οποίο είχαμε διαβάσει στις κριτικές ότι έχει μικρά δωμάτια (σύντομα θα διαπιστώναμε ότι ήθελαν να γράψουν ότι έχει εντυπωσιακά μικρά δωμάτια…). Το θέμα του parking το είχαμε ψάξει επίσης από Αθήνα. Τα περισσότερα parking στο κέντρο της Φλωρεντίας (τουλάχιστον στην περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο μας) έχουν χρεώσεις με την ώρα οπότε για ημερήσια στάθμευση είναι απλά ασύμφορα. Ένα τέτοιο ήταν το κοντινό μας Parcheggio Stazione S. M. Novella. Η επιλογή μας, λοιπόν, ήταν ένα πιο απομακρυσμένο parking στο τέλος του σταθμού των τρένων, το Parcheggio Stazione Binario 16 (περπατώντας διαπιστώσαμε πως η διαδρομή μέσα από το σταθμό ήταν σαφώς πιο σύντομη). Το parking είναι υπαίθριο με μπάρες και κάμερες και δεν υπήρξε κανένα απρόοπτο (βέβαια φροντίζαμε να παρκάρουμε πάντα μπροστά από μια κάμερα καλού κακού).

Μετά την τακτοποίησή μας στο ξενοδοχείο αναζητήσαμε την υπόλοιπη παρέα που είχε αρχίσει να χάνεται στα στενά της πόλης. Μια απολαυστική απογευματινο-νυχτερινή βόλτα ήταν η πρώτη επαφή μας με τη Φλωρεντία.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Piazza Santa Maria Novella όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την ομώνυμη εκκλησία. Κινηθήκαμε προς το ποτάμι (Arno) αναζητώντας μια από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες που έχουμε δει, την «παλιά γέφυρα» Ponte Vecchio. Μια γέφυρα που μοιάζει να θέλει να ενώσει τα κτήρια στις δυο πλευρές της όχθης του ποταμού, όχι τους δρόμους… Στεκόμαστε στη διπλανή γέφυρα (Ponte Santa Trinita) απολαμβάνοντας η θέα. Νιώθω το βλέμμα μου να μαγνητίζεται στη θέα της «παλιάς γέφυρα». Δεν ξέρω τι απ’ όλα όσα βλέπω με εντυπωσιάζει πιο πολύ… η γέφυρα, τα κτήρια, ίσως όλα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θέλω να ξεκολλήσω τα μάτια μου… Πλησιάζουμε την Ponte Vecchio με σκοπό να περπατήσουμε ως την απέναντι όχθη. Πάνω στη γέφυρα υπάρχουν πολλά καταστήματα, κυρίως κοσμηματοπωλεία. Και πολύς κόσμος (σαν κι εμάς…). Στρέφω το βλέμμα μου λίγο πιο ψηλά, στην εσωτερική πρόσοψη των κτηρίων της γέφυρας. Αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία, το ταξίδι στο χρόνο είναι αναπόφευκτο…







Αφήνοντας πίσω μας τη γέφυρα χανόμαστε στα στενά με κατεύθυνση την Piazza della Signoria. Όσο πλησιάζουμε ανάμεσα από τα κτήρια αρχίζει να ξεπροβάλει επιβλητικό το Palazzo Vecchio (έδρα της κυβέρνησης της Φλωρεντίας επί αιώνες). Στη διαδρομή πολλά συμπαθητικά εστιατόρια και πιτσαρίες «παίζουν» με τις αντοχές μας!



Στεκόμαστε πια στο κέντρο της Piazza della Signoria. Έχει αρχίσει να σκοτεινιάζει και τα αγάλματα στην πλατεία, τυλιγμένα με το φως που τα έχει «ντύσει», μοιάζουν να θέλουν να μας γοητεύσουν. Τα αγάλματα, η Loggia dei Lanzi (ή αλλιώς Loggia della Signoria) με την τριπλή καμάρα της και το Palazzo Vecchio συνθέτουν ένα αποτέλεσμα μαγικό με τα φώτα να προσπαθούν να τονίσουν την έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακή παρουσία τους. Παραδίπλα βρίσκεται η πινακοθήκη Uffizi. Από εδώ θα ξεκινούσαμε την επόμενη μέρα μας.



Συνεχίζουμε τη βόλτα μας προς τον καθεδρικό, Basilica di Santa Maria del Fiore ή απλά Duomo. Στη Piazza del Duomo δεσπόζουν τρία βασικά κτήρια. Ο μεγαλόπρεπος Duomo, το επιβλητικό Campanile και το πανέμορφο Βαπτιστήριο (Battistero di San Giovanni). Τα φωτισμένα κτήρια στέκουν επιβλητικά κι εμείς προσπαθούμε τραβώντας φωτογραφίες να τα φυλακίσουμε στη μνήμη μας.









Η ώρα έχει περάσει και η παρέα (3 ζευγάρια) αρχίζει να αισθάνεται πως είναι ώρα να ικανοποιήσει την πείνα της. Περπατάμε πάλι στα στενά ψάχνοντας για τα εστιατόρια που μας είχαν κινήσει νωρίτερα το ενδιαφέρον. Σε όλα υπάρχει αρκετή αναμονή για ένα τραπέζι στα μέτρα μας. Τελικά αποφασίζουμε να πάμε σε ένα εστιατόριο κοντά στην Piazza Santa Maria Novella. Η μικρή αναμονή περνά ευχάριστα συνομιλώντας με μια παρέα επίσης 3 ζευγαριών από την Ιρλανδία που είχε την ίδια ακριβώς επιθυμία με εμάς. Να δοκιμάσει τοπικά εδέσματα. Στο τέλος του δείπνου δε φαντάζομαι να μην έμειναν ικανοποιημένοι… Εμείς πάντως είχαμε και βοήθεια. Προτάσεις και περιγραφή των πιάτων από το ζευγάρι των Ρωμαίων της παρέας. Κάτι μου λέει πως στην Ιταλία η επιλογή φαγητού δεν θα με δυσκολέψει ιδιαίτερα… Όσο για το κρασί, απολαυστικός λευκός οίνος της Τοσκάνης. Η απόλαυση παραμένει, το χρώμα αλλάζει φορώντας ένα πέπλο αθωότητας... :rolleyes:
 
Last edited by a moderator:

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Η περιγραφή σου είναι ταξιδιάρικη, οι φωτογραφίες καταπληκτικές και η Ιταλία πλανεύτρα! Περιμένω ανυπόμονα την επόμενή σας μέρα!
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Μια χρηστική πληροφορία για όσους δε το γνωρίζουν.
Στη Φλωρεντία (όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ιταλίας) υπάρχει δακτύλιος με τσουχτερό πρόστιμο, το γνωστό ZTL (Zona Traffico Limitato).
Άρα όπου βλέπετε ταμπέλα σαν αυτή στη συνημμένη εικόνα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε… :roll:
 

Attachments

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Άλλη μια φωτογραφία από Piazza del Duomo λίγο πριν τη συνέχιση της ιστορίας.

Piazza del Duomo, Firenze | Flickr - Photo Sharing!

(dim kyr αντιμετώπισα, όπως καταλαβαίνεις, τεχνικές δυσκολίες… :(
Αν δεν το βρω θα στείλω pm)
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Φλωρεντία με μια δεύτερη ματιά...

Παρασκευή 2/4 (Μ. Παρασκευή για την ακρίβεια…) και ξεκινάει μια ελαφρώς βροχερή μέρα. Σήμερα άρχισε μια μέρα με προγραμματισμένο ξύπνημα… Λίγους μήνες πριν είχαμε κάνει κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου για την πινακοθήκη Uffizi. Φτάσαμε στο Uffizi γύρω στις 9:00 αντικρίζοντας αρκετούς επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά. Η ηλεκτρονική κράτηση σίγουρα επιταχύνει τα πράγματα…

Μετά από λίγο βρισκόμασταν στο εσωτερικό της πινακοθήκης. Το Uffizi είναι μια από τις σημαντικότερες πινακοθήκες παγκόσμια με πλούσια συλλογή αναγεννησιακών (και όχι μόνο) πινάκων, στην οποία βρίσκονται εκθέματα γνωστών εκπροσώπων της ιταλικής και της ευρωπαϊκής τέχνης. Το Uffizi αξίζει σίγουρα το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Φλωρεντίας. Αξιοσημείωτη είναι και η αρχιτεκτονική της ίδιας της πινακοθήκης που στο παρελθόν ήταν παλάτι. Από τους διαδρόμους του Uffizi μπορεί να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα στις όχθες του ποταμού Arno και στην Ponte Vecchio ενώ από την ταράτσα της πινακοθήκης μπορεί να δει προς την Piazza della Signoria, να απολαύσει το Palazzo Vecchio και λίγο πιο πέρα να δει να ξεπροβάλουν μέσα από τα κτήρια ο Duomo και το Campanile.

Η ώρα περνά κι εμείς περιπλανιόμαστε στις αίθουσες της πινακοθήκης. Έχει φτάσει πλέον το μεσημέρι. Ο καιρός είναι κατά διαστήματα βροχερός αλλά κατά την έξοδό μας από την πινακοθήκη αρχίζει να βρέχει αρκετά έντονα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι «μπόρα είναι θα περάσει» (…επιστημονικό συμπέρασμα μετά από «σύσκεψη» των μελών της παρέας… οι 4 στους 6 είναι Φυσικοί!) οπότε η παρέα αποφασίζει να βρει ένα ωραίο καφέ στη γύρω περιοχή για να ικανοποιήσει την εξάρτησή της…


Η μπόρα πέρασε και η περιπλάνηση στην πόλη αρχίζει. Η Piazza della Signoria και η Piazza del Duomo είναι και πάλι μπροστά μας… Στη διαδρομή χανόμαστε διαρκώς στα στενά δρομάκια της Φλωρεντίας. Κάποια στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια ορθόδοξη εκκλησία, το ιερό ναό του Αγίου Ιακώβου. Αύριο είναι η Ανάσταση (πάλι καλά που το θυμηθήκαμε μέσα σε αυτό το «κατανυκτικό» πνεύμα της εκδρομής…) και ο Ιταλός της παρέας μας διαβεβαιώνει πως για τους συμπατριώτες του το γεγονός δεν παίρνει τις διαστάσεις που παίρνει στην Ελλάδα (Ανάσταση χωρίς βεγγαλικά... τι «απώλεια», σκέφτηκα… :D). Άρα σε περίπτωση που θέλουμε να παρευρεθούμε στη λειτουργία της Ανάστασης, ο ορθόδοξος ναό του Αγίου Ιακώβου είναι μια καλή λύση. Η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη μέρα, μετά την επιστροφή μας από τα χωριά της Τοσκάνης.

Στη περιπλάνησή μας στην παλιά πόλη, κάνουμε μια στάση στην Osteria I’ Brincello. Μια κράτηση για το βραδινό γεύμα δεν είναι άσχημη ιδέα.

Επόμενος σταθμός στη βόλτα μας η Piazza di Santa Croce με την ομώνυμη Βασιλική εκκλησία (Βασιλική του Τιμίου Σταυρού) που κτίστηκε από φραγκισκανούς, μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς εκκλησίες της Φλωρεντίας (βλέπε συνημμένη εικόνα). Η σπουδαιότητά της οφείλεται στα έργα τέχνης στο εσωτερικό της αλλά και στο ότι είναι τόπος ταφής διακεκριμένων πολιτών της πόλης, όπως του Galileo Galilei (κατατρεγμένος «συνάδελφος» του 17ου αιώνα…), του Michelangelo και του Machiavelli. Υπάρχουν επίσης μνημεία προς τιμήν των Dante, Rossini, Guglielmo Marconi, Enrico Fermi και άλλων καθώς και λαξευτοί τάφοι στο πάτωμα του κύριου ναού. Σαν συνέχεια της κεντρικής εκκλησίας υπάρχουν αρκετά παρεκκλήσια με τοιχογραφίες του Giotto και μαθητών του. Σε ένα από αυτά εκτίθεται ο «Εσταυρωμένος», έργο του 13ου αιώνα που υπέστη ζημιά κατά τη μεγάλη πλημμύρα του ποταμού Arno το 1966. Το νερό κάλυψε μέρος του ναού και οι εργασίες αποκατάστασής του διήρκεσαν αρκετές δεκαετίες. Στο παρεκκλήσι υπάρχει και μια φωτογραφία από την προσπάθεια των κατοίκων να σώσουν τον «Εσταυρωμένο» από τα νερά.

Η βόλτα κλείνει με ένα πέρασμα από την Ponte Vecchio. Γυρίζουμε στο ξενοδοχείο, απολαμβάνοντας λίγες στιγμές ξεκούρασης, και ετοιμαζόμαστε για το δείπνο μας. Η κράτηση στην Osteria I’ Brincello έχει γίνει από νωρίς και το αποτέλεσμα -γευστικά και όχι μόνο- μας αποζημιώνει. Ο χώρος πανέμορφος, με χρώματα και διακοσμητικές πινελιές που φανερώνουν ξεκάθαρα Τοσκάνη. Το κρασί ήταν και πάλι ένας απολαυστικός λευκός οίνος τοπικής ετικέτας. Όσο για την κουζίνα, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει διάφοροι στο tripadvisor.
Καλή όρεξη!


(Στη συνημμένη εικόνα φαίνεται η Βασιλική Santa Croce)
 

Attachments

Last edited by a moderator:

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...

To Palazzo Vecchio όπως φαίνεται από την ταράτσα της πινακοθήκης Uffizi.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Εικόνα από το εσωτερικό της Βασιλικής Santa Croce.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Εικόνα από το εσωτερικό της Βασιλικής Santa Croce. Στο πλαϊνό μέρος του ναού διακρίνονται οι τάφοι και τα μνημεία προς τιμήν των διακεκριμένων πολιτών της πόλης.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...

Ο τάφος του Γαλιλαίου στη Βασιλική Santa Croce.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ όμορφη η περιγραφή σου maska! H Φλωρεντία είναι ένας προορισμός όνειρο για μένα!
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Πολύ όμορφη η περιγραφή σου maska! H Φλωρεντία είναι ένας προορισμός όνειρο για μένα!
Ευτυχώς υπάρχουν όνειρα που δεν είναι και τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσεις... :rolleyes:
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
makisg, pattyyy ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας… :oops:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.259
Μηνύματα
885.387
Μέλη
38.936
Νεότερο μέλος
alexispi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom