Ιορδανία Γενικές Πληροφορίες για Ιορδανία χωρίς αυτοκίνητο on budget

tupacgr13

Member
Μηνύματα
283
Likes
597
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο!
Ταξίδι-Όνειρο
Νεπάλ
Καλησπέρα σε όλα τα μέλη. Σε αυτό το τόπικ θα γράψω όλες τις πληροφορίες που έχω από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιορδανία που τελικά το έκανα χωρίς να νοικιάσω αυτοκίνητο(αν και κατέληξα στο ότι είναι καλύτερο να νοικιάσει κάποιος).

Περίοδος Ταξιδιού: Απρίλιος 2018 Ισοτιμία: 1 JD = 1.13 ευρώ

Κόστος βίζας χωρίς Jordan Pass : 40 JD (είναι visa on arrival)

Κόστος Jordan Pass: 70 - 75 - 80 JD (ανάλογα αν θα έχετε είσοδο 1 - 2 - 3 μέρες στην Πέτρα). Προς χάριν συντομίας το Jordan Pass θα αναφέρεται από εδώ και στο εξής ως JP. Το JP το βγάζεις απαραίτητα ΠΡΙΝ ταξιδέψεις για Ιορδανία από τον ιστότοπο https://www.jordanpass.jo/. Συμπεριλαμβάνει εισόδους σε πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που θα αναφερθούν και πιο κάτω. Συμπεριλαμβάνει και το κόστος της βίζας εφόσον μείνετε για παραπάνω από 3 βράδια στην Ιορδανία. Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο και η προτεινόμενη διάρκεια είναι 2 ημέρες 75 JD(θα γράψω πληροφορίες σχετικά με αυτό πιο κάτω).

Petra by night: 17 JD Διοργανώνεται κάθε Δευτέρα - Τετάρτη και Πέμπτη. Σε περίπτωση βροχής δεν γίνεται αλλά σας επιστρέφουν τα χρήματα από το σημείο που έχετε αγοράσει το εισιτήριο. Οπότε καλό είναι να το πάρετε κατ' ευθείαν από το visitor centre της Πέτρας. Εγώ ήμουν άτυχος καθώς έφαγα μπόρα και την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Αεροδρόμιο Queen Alia προς Αμμάν(North bus station): 3.30 JD Shuttle ανά μισή ώρα ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο. Χρήματα μπορείτε να αλλάξετε μέσα στο αεροδρόμιο όταν φτάσετε γύρω στα 10 ευρώ απλά για να πάρετε το shuttle.

North Bus Station προς κέντρο Αμμάν: 3 - 4 JD κόστος ταξί. Στο Αμμάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και uber σε πολύ καλές τιμές. Πριν μπείτε στο ταξί θα κανονίσετε την τιμή οπωσδήποτε. Αυτό ισχύει για όλες τις διαδρομές.

Εστιατόρια που υπάρχουν στις ταξιδιωτικές ιστορίες εδώ μέσα και θεωρώ ότι αξίζουν στο Αμμάν:

Hashem Restaurant 4 - 6 JD Στάνταρ μενού μπορείτε να το δείτε και στο ίντερνετ και θα δείτε και πολλούς ντόπιους

Jafra 15 - 25 JD Εδώ μπορείτε να κάνετε και shisha(ναργιλές). Μετά τις 9 το βράδυ έχει και ζωντανή μουσική.

La Calle Italian Restaurant (Rainbow Street). 5 - 15 JD Αυτό το μαγαζί το γράφω για τους ποδοσφαιρόφιλους και αυτούς που θέλουν να πιουν και κανένα ποτό με κόσμο μετά τις 11 - 12 το βράδυ. (καταλαβαίνω ότι είναι "ταξιδιωτική οβίδα" αυτό που πετάω αλλά θα φανεί χρήσιμο σε μερικούς)

Sydney Hotel (στο Hostel) 6 - 8 JD Για αυτούς που ταξιδεύουν σε hostel θα τους αρέσει πάρα πολύ. Ένα μικρό θέμα με το θόρυβο από τον δίπλα δρόμο υπάρχει αλλά σε γενικές γραμμές είναι άψογο. Υπάρχει και ικανοποιητικό πρωινό με 3 JD. Επίσης διοργανώνουν πολλές εκδρομές για να μπορέσετε να επιμερίσετε το κόστος με άλλους ταξιδιώτες.

Umm Qays - Ajloun Castle - Jerash: 20 JD Αυτή την εκδρομή μπορείτε να την κάνετε από το Sydney Hotel. Διαρκεί γύρω στις 9 ώρες. Το κόστος της εκδρομής είναι συνολικά 80 JD. Πρέπει να είστε συνολικά 4 για να βγει στα 20 JD. Εγώ αυτό που έκανα ήταν να αγοράσω από την προηγούμενη μέρα την εκδρομή και μετά να μαζέψω εγώ και ο ρεσεψιονίστ άλλα 3 άτομα από τους κοινόχρηστους χώρους. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο κανόνισμα αλλά λειτουργεί καθώς το συγκεκριμένο κατάλυμα νομίζω έχει πάντα πολύ κόσμο. Όλα τα πράγματα στην Ιορδανία λειτουργούν πολύ ευκολότερα αν βρίσκεις και άλλο κόσμο.

Umm Qays: Ελεύθερη είσοδος με JP ή 5 JD χωρίς. Αρχαία πόλη στα σύνορα με την Συρία. Αξίζει τον κόπο αν μείνετε για καμιά εβδομάδα στην Ιορδανία(προσωπική γνώμη).

Ajloun Castle: Ελεύθερη είσοδος με JP ή 3 JD χωρίς. Το συγκεκριμένο αξιοθέατο είναι ένα κάστρο που κατά τη γνώμη μου αξίζει τον κόπο μόνο για αυτούς που μένουν πάνω από εβδομάδα στην Ιορδανία(προσωπική γνώμη)

Jerash: Ελεύθερη είσοδος με JP ή 10 JD χωρίς. Πρόκειται για την αρχαία πόλη Γέρασα που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Εκπληκτικό αρχαιολογικό μνημείο. Αξίζει τον κόπο να το δείτε ακόμα και αν είστε για 3 -4 ημέρες στην Ιορδανία(προσωπική γνώμη)

Διαδρομή Αμμάν(North Bus Station) προς Wadi Musa: 3.50 JD Με minibus. Προσοχή εδώ. Αυτοί μπορεί να ζητάνε όσα θέλουν αλλά η κανονική τιμή είναι αυτή. Το κακό με αυτή την μεταφορά είναι ότι δεν είναι πολύ άνετη ενώ ξεκινάει την όποτε γεμίσει το minibus. Εναλλακτικά λύση είναι το λεωφορείο της JETT με κόστος 11 JD κάθε πρωί στις 06.30.

Πέτρα: Free με το JP ή 50 - 55 - 60 JD χωρίς(ανάλογα τις μέρες). Η Πέτρα είναι ένα καταπληκτικό παγκόσμιο μνημείο. Είναι κατά γενική ομολογία ο βασικός λόγος να επισκεφτείς την Ιορδανία. Περιλαμβάνει 8 μονοπάτια. Το βασικό μονοπάτι που έχει το treasury και άλλα 7. Το πράσινο (Al - Khubtha) οδηγεί σε ένα μέρος με πολύ όμορφη θέα πάνω από το treasury, το πορτοκαλί (High Place of Sacrifice Trail) που πηγαίνει σε μια διαδρομή παράλληλα με το βασικό μονοπάτι, το ροζ (Ad - Deir) που οδηγεί στο μοναστήρι, το καφέ (Umm al-Biyara), το σκούρο πράσινο (Jabal Haroun), το μωβ (Sabra Trail) και το γαλάζιο (Al Madras). Όπως καταλαβαίνετε το περπάτημα είναι πάρα πολύ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν όλα αυτά σε μία μέρα. Για να δεις όλη την Πέτρα χρειάζεσαι οπωσδήποτε τρεις ημέρες. Εγώ με 2 ημέρες στη διάθεση μου δεν έκανα το καφέ, το σκούρο πράσινο και το μωβ. Θεωρώ ότι ξεφεύγαν από τους σκοπούς της επίσκεψης. Για αυτούς που θέλουν να πάνε μία μέρα προτείνω να ξεκινήσουν με το βασικό μονοπάτι, μετά να ακολουθήσουν το ροζ μονοπάτι ως το μοναστήρι και μετά να πάνε στο πράσινο μονοπάτι. Αν έχουν και δεύτερη μέρα το πορτοκαλί πρωτίστως και μετά το γαλάζιο αξίζουν τον κόπο. Το βασικό μονοπάτι είναι πολύ εύκολο. Τα πράσινο, ροζ, πορτοκαλί είναι όλα σχετικά κουραστικά. Στην Πέτρα είναι καλό να μπείτε στις 6 το πρωί. Το ξέρω ότι είστε διακοπές αλλά εκείνη είναι η καλύτερη ώρα. Δεν έχει πολύ ζέστη και ο κόσμος είναι περιορισμένος οπότε μπορείτε να περπατήσετε και να δείτε το μέρος πολύ πιο εύκολα. Μετά τις 12 και οι δύο αυτοί παράγοντες γίνονται πολύ κουραστικοί. Την φυσική μου κατάσταση θα την χαρακτήριζα 6 .5-7/10. Για να μπορέσετε να κρίνετε τι μπορείτε να κάνετε.

Hostel Wadi Musa: 5-10 JD Αν τα κλείσετε εκείνη την ώρα μπορείτε να πετύχετε καλύτερη τιμή. Εγώ έμενα στο hostel του Sabaa Hotel. Το μέρος ήταν απαράδεκτο. Δεν άκουσα καλά λόγια για κανένα hostel εκεί. Το καλό είναι ότι θα είστε αρκετά κουρασμένοι οπότε θα έχει λίγη σημασία.

Εστιατόρια Wadi Musa - Petra: Αυτό που μου έμεινε είναι ότι δεν ήταν φθηνά αλλά ούτε και καλά στην ποιότητα για τα λεφτά που έδινες. Αν είστε πραγματικά on budget καλύτερα να επιλέξετε να φάτε από σούπερ μάρκετ. Ειδάλλως μπορείτε να δοκιμάσετε το τοπικό mansaf(κατσίκι με ρύζι κατά κάποιο τρόπο) στο red cave restaurant. Θα κοστίσει περίπου 20 - 30 JD.

Wadi Musa - Wadi Rum: 7 JD Έχει minibus που περνάει 6 - 6.30 το πρωί από κάθε κατάλυμα. Αν ενημερώσετε το κατάλυμά σας την προηγούμενη μέρα θα σας κανονίσει την μεταφορά.

Wadi Rum: Ελεύθερη είσοδος με JP ή 5 JD χωρίς. Η έρημος που γυρίστηκε και η ταινία ο Λώρενς της Αραβίας. Κατά τη γνώμη μου αξίζει η επίσκεψη ακόμα και αν μείνετε 3 - 4 ημέρες στην Ιορδανία ειδικά αν δεν έχετε ξαναδεί έρημο όπως ο γράφων. Θεωρώ ότι δεν αξίζει να μείνεις παραπάνω από μία ημέρα. Είναι επαναλαμβανόμενη εμπειρία σε μια χώρα που έχει αρκετά πράγματα να κάνεις.

Jeep Tour: 55 JD. Τόσα πλήρωσα εγώ στο κατάλυμά μου για jeep tour 5 ωρών + πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Εδώ πέρα για την τιμή δεν μπορώ να σας πω αν είναι καλή ή κακή. Δεν άντεχα και άλλο παζάρι. Σας το βάζω σαν ένα ενδεικτικό κόστος για να έχετε μέτρο σύγκρισης. Το tour το έκανα μαζί με μια οικογένεια Ιταλών για να γλιτώσω κάποια χρήματα.

Διαμονή Wadi Rum: 8 - 10 JD. Eγώ έμεινα στο Wadi Rum Beduine Camp with a tour. Τα περισσότερα καμπ μου φάνηκαν παρόμοια μέσα στην έρημο. Γενικώς το βράδυ η θερμοκρασία έπεσε στους 7 βαθμούς οπότε άντε εγώ που είμαι βουβάλι κοιμήθηκα αλλά υπήρξε πολύς κόσμος που δεν κοιμήθηκε καλά από το κρύο. Σου δίνουν κουβέρτες να ζεσταθείς αλλά πάλι ένα κρυάκι το είχε.

Wadi Rum - Aqaba: 10 - 12 JD. Με ταξί. Το συνολικό κόστος είναι 40 - 45 JD. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε στο visitor centre του Wadi Rum που φέρνουν τα καμπ τον κόσμο από το προηγούμενο βράδυ και να ρωτάτε τον καθένα που πηγαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε κάποιον καθώς τα περισσότερα καμπ φέρνουν τον κόσμο την ίδια ώρα περίπου.

Aqaba - Amman: 8.80 JD Με λεωφορείο της JETT έχει αναχωρήσεις ανά μία ώρα σχεδόν περίπου 10 - 15 λεωφορεία http://www.jett.com.jo/SubPage.aspx?PageId=230 . Εξυπηρετείστε από τα λεωφορεία που κάνουν τις διαδρομές προς Abdali, Tabarbour και 7th Circle.

Al Karak - Madaba - Dead Sea tour: 20 JD Πάλι από το sydney hotel με την ίδια διαδικασία και περίπου τις ίδιες ώρες. Αν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσω το χρόνο πίσω αποκλείεται να το ξαναέκανα το συγκεκριμένο τουρ.

Al Karak: Free με JP ή 3 JD χωρίς. Ένα ακόμα κάστρο. Προσωπικά θα έγραφα τα ίδια ακριβώς με το Ajloun. (προσωπική γνώμη)

Madaba: Είναι κανονική πόλη. Στους περισσότερους χρήστες του φόρουμ άρεσε πολύ σε αντίθεση με εμένα που δεν ένιωσα κάτι το διαφορετικό από αυτά που είχα δει. (προσωπική γνώμη)

Dead Sea. 20 - 25 JD. Τόσο μου ζήτησαν για να πάω να βουτήξω στη θάλασσα για να βγω την φωτογραφία με την εφημερίδα. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να το κάνω. Στα δικά μου τα μάτια η Νεκρά Θάλασσα είναι ένα από τα πιο άσχημα πράγματα που έχω δει. Μια ξεραϊλα με συνεχόμενη αίσθηση υγρασίας και αλατιού στον αέρα. Παρόλο που οι περισσότεροι έχουν να πουν κάτι για το συγκεκριμένο μέρος εγώ δεν πρόκειται να ξαναπάω εκεί. Δεν είναι των γούστων μου. (προσωπική γνώμη)

Jordan Museum: 5 JD Η κύρια έκθεση τους αυτή τη στιγμή είναι κλειστή οπότε όλο κι όλο είναι μια αίθουσα των 60 τ.μ. με όσα εκθέματα μπορεί αυτή να περιέχει. Ακόμα χασκογελάω μόνος μου όταν σκέφτομαι ότι πλήρωσα για αυτό το πράγμα. Όταν ανοίξει η κύρια έκθεση ξανά, μου είπαν ότι αξίζει τον κόπο. Τώρα ο καθένας ας κρίνει.

ΥΓ1. Σε όλα τα καταλύματα οι τιμές που αναφέρονται είναι με φόρους
ΥΓ2. Ευχαριστώ θερμά τους χρήστες @malysa , @Ivana , @angelospavl , @taver για τις χρήσιμες συμβουλές που μου έδωσαν και όλους τους υπόλοιπους που διάβασα αρκετά από τα γραφόμενά τους. Ελπίζω αυτό το κείμενο να μπορέσει να προσφέρει σε κάποιους ανάλογη βοήθεια.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.129
Likes
20.385
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ευχαριστώ!!!
Τώρα ξέρω που θα απευθυνθώ όταν θελήσω πληροφορίες για Ιορδανία :):):)
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.209
Likes
25.697
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες!
 

aspa

Member
Μηνύματα
580
Likes
1.562
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος του κοσμου
Ευχαριστούμε πολύ. Έγραψες ένα ολοκληρωμένο οδηγό για εμάς που πρόκειται να ταξιδέψουμε στην Ιορδανία.
 

tupacgr13

Member
Μηνύματα
283
Likes
597
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο!
Ταξίδι-Όνειρο
Νεπάλ
@Sassenach77
Παρόλο που δεν επισκέφθηκα εκκλησίες και νεκροταφεία θα ήταν μεγάλη μου χαρά. Θα αναμένω στο ακουστικό μου και περιμένουμε να διαβάσουμε επιτέλους Περού!

@Klair
Ευχαριστώ πολύ αγαπητή αν και δε φθάνουν ούτε στο ελάχιστο τις πληροφορίες που μας δίνεις εσύ μέσα από τις ιστορίες σου :icon_redface:.

@taver
Είπα να γράψω σε ένα θέμα μόνο τα χρήσιμα και να μπω στη διαδικασία του μελό μετά. Απλά είναι που γράφεις κάτι υπερπαραγωγές και μετά αποθαρρυνόμαστε οι υπόλοιποι. Θα κάνω μια προσπάθεια και ελπίζω να μην τα κάνω θάλασσα :confused:.

@aspa
Είμαι στη διάθεσή σου αν μπορέσω να βοηθήσω κάπως και εγώ από την μεριά μου καθώς ως τώρα μόνο έχω πάρει πράγματα από τα κείμενά σου. Καιρός να επιστρέψω κάτι πίσω.
 

mgm

New Member
Μηνύματα
2
Likes
2
Hello! Ευχαριστούμε για τα tips μια ερωτηση, ειχες κλείσει κάτι απ όλα αυτά ειτε για μεταφορά είτε καποια δραστηριότητα από πριν;
 

tupacgr13

Member
Μηνύματα
283
Likes
597
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο!
Ταξίδι-Όνειρο
Νεπάλ
@mgm Από εδώ εγώ είχα αγοράσει μόνο το Jordan Pass και είχα κλείσει όλες τις διανυκτερεύσεις. Αυτό που προτείνω κατόπιν εορτής είναι να κλείσεις το JP απευθείας και από εκεί και πέρα να κλείσεις τη διανυκτέρευση/διανυκτερεύσεις στο Αμμάν στο Sydney hotel και τη διανυκτέρευση/διανυκτερεύσεις στη Wadi Rum. Το Sydney hotel σαν hostel είναι καταπληκτικό. Πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ η εκεί διαμονή μου. Στη Wadi Rum το βράδυ που έμεινα είδα τουρίστες να μένουν έξω από την έρημο καθώς όλα τα καμπ ήταν γεμάτα(αν και μου φάνηκε λίγο περίεργο αυτό). Στην Πέτρα δεν ξέρω να σου απαντήσω. Με τα παιδιά που ήμουν μαζί αυτοί μείναν στο Valentine hotel για 5 JD το βράδυ(την τιμή την έκλεισαν εκεί μόλις φτάσαμε). Εγώ που πλήρωσα 10 JD έμεινα στο απαράδεκτο που αναφέρω παραπάνω. Από την άλλη όταν πας σε ένα μέρος σαν την Πέτρα και δεν έχεις κλείσει τίποτα μπορεί να κινδυνεύσεις να μείνεις στο δρόμο ή σε κάποιο πολύ ακριβό κατάλυμα.

Σχετικά με τις μεταφορές όλες τις κανονίσαμε εκείνη την ώρα. Γενικώς είναι μία χώρα που μπορείς να μετακινηθείς με πάρα πολλούς και ευφάνταστους τρόπους. Ακόμα και το οτοστόπ είναι μια λύση καθώς είναι συνηθισμένο και αρκεί να δόσεις κάποια χρήματα.

Τα γράφω όλα στον πρώτο πληθυντικό γιατί αν και πήγα μόνος μου, η Ιορδανία σαν χώρα φροντίζει να τα κάνεις όλα με επιμερισμό εξόδων. Οπότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ή είσαι συνέχεια με κόσμο ή απλά πληρώνεις τα τετραπλάσια.
 

Στάθης

Member
Μηνύματα
515
Likes
1.067
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! H βόλτα με το τζιπ στην Wadi Rum είναι 55jd σύνολο ή το άτομο? Και αν είναι σύνολο μέχρι πόσα άτομα μπορούν να έρθουν?
 

tupacgr13

Member
Μηνύματα
283
Likes
597
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο!
Ταξίδι-Όνειρο
Νεπάλ
Όχι η τιμή είναι για το άτομο(όλες οι τιμές στο ποστ είναι για ένα άτομο). Στο τζιπ ήμασταν 4 άτομα καθώς είχε 3 Ιταλούς που είχαν πληρώσει 25 JD το άτομο και εγώ είχα δώσει κάπου στα 30 θέλω να πιστεύω καθώς τα 55 είχαν και τρία γεύματα μέσα. Μου άφησε όμως την αίσθηση ότι θα μπορούσαμε να πληρώσουμε και λιγότερο. Απλά είχα κουραστεί να παζαρεύω τα πάντα :haha:. Αν μπορέσω το ΣΚ θα γράψω κάποιες αστείες ιστορίες από αυτό το ταξίδι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.810
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom