Πολωνία Bydgoszcz i Poznań, όπως λέμε Wódki i Piwa

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πρωτομαγιά στην Πολωνία

Νωρίς το μεσημέρι και μετά τις υποχρεώσεις της ημέρας θα βρισκόμουν στο αεροδρόμιο, αντικρύζοντας ανέλπιστα πολύ κόσμο που είχε γεμίσει ασφυκτικά το αεροπλάνο που θα έπαιρνα κι εγώ την ίδια ώρα.
Λίγο οι Πολωνοί που αποτελούν πλέον μεγάλο αγοραστικό κοινό, λίγο η νέα κανονικότητα, μάλλον πρέπει να το συνηθίσουμε.

(αεροπλανική φωτογραφία για το καλό της εκδρομής)
DSC_0223b.jpg

Η ξεκούραστη πτήση είχε διάρκεια κάτι λιγότερο των δυόμισι ωρών, με τη χώρα να με υποδέχεται με εξαιρετικό καιρό και θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς, κάτι που σίγουρα δε περίμενα:

DSC_0223f.jpg

Το λεωφορείο νο 159 με κόστος 6 zloty ήταν αυτό που με έφερε ως την πόλη και πιο συγκεκριμένα τον κεντρικό σταθμό «Poznań Główny» όπου ήθελα ούτως ή άλλως να φτάσω, σκοτώνοντας τη μιάμιση ώρα που είχα στη διάθεση μου με καφέ και φαγητό.

DSC_0223h.jpg

Στις 16:50 τοπική καθόμουν στη θέση μου την οποία βρήκα με πολύ κόπο και αρκετά πέρα-δώθε ως άμπαλος φυσικά με τα τρένα, με την διαδρομή του Intercity προς τη Βαλτική να ‘χει ήδη ξεκινήσει βλέποντας πλάι μου τ’ ανθισμένα χωράφια της Πολωνικής επαρχίας.
Είχα ξεχάσει πόσο ωραία είναι τα ταξίδια με τρένο (λογικό είναι στη χώρα που ζω) και παρόλο που η διαδρομή διήρκησε μόνο 1:20 λεπτά ομολογώ πως θα ήθελα να έχω και παρέα πέρα απ’ το βιβλίο μου:

DSC_0223i.jpg

Ο σιδηροδρομικός σταθμός «Bydgoszcz Główna» όπου αφίχθηκα βρισκόταν αρκετά εκτός κέντρου, οπότε εμπρός λοιπόν καλά μου πόδια, σε μια διαδρομή που ήταν πολύ ευχάριστη έχοντας να κουβαλήσω μόνο το σακιδιάκι μου:

DSC_0227.JPG

DSC_0234.JPG

Εξάλλου κάπως έτσι είναι κι ο ωραιότερος τρόπος να δεις τμήματα μιας πόλης που υπό άλλες συνθήκες δε θα κατάφερνες να δεις, πόλης που όπως κατάλαβα από την πρώτη κιόλας στιγμή, έβγαζε μια ποιότητα:

DSC_0237.JPG

Με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκα 25 λεπτά αργότερα και στη διάσημη γέφυρα «Jerzego» η οποία είχε πεζοδρομηθεί προκειμένου να διευκολύνει μόνιμους κάτοικους και επισκέπτες, που δεν ήταν και λίγοι εκείνη την ώρα:

DSC_0246d.jpg

Θα επανερχόμουν σε όλα αυτά φυσικά καθώς προείχε να βρω το δωμάτιο, όμως έχοντας τη φωτογραφική στα χέρια μου δε μπορούσα να μη κάνω μια πρώτη στάση στην όμορφη κεντρική πλατεία «Stary Rynek» λίγο πιο κάτω με το κτήριο του δημαρχείου στα δυτικά της σίγουρα να ξεχωρίζει, όπως και τα υπόλοιπα όμορφα κτίσματα:

DSC_0254.JPG
DSC_0255.JPG

Το μικρό διαμέρισμα ήταν τελικά ωραιότατο και άρτια εξοπλισμένο, άξιζε τα χρήματα του. Μετά από ανασύνταξη δυνάμεων κι ένα καφεδάκι ακόμα ξεχύθηκα στους δρόμους λίγο πριν νυχτώσει, με τον στόχο μου να είναι αποκλειστικά το κέντρο της όμορφης πόλης. Η οδός Dluga που περνούσε μπροστά απ’ το κατάλυμα έκρυβε κι αυτή πολύ ωραίες παραστάσεις, με το βαγόνι που βλέπετε να αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα εστιατορίου πρόχειρου φαγητού, που σέρβιρε το γνωστό zapiekanka κι άλλες λιχουδιές:

DSC_0261b (1).jpg

Κατηφόρισα κεντρικά καθώς ήθελα να βρω λίγη θαλπωρή για τη δίψα μου που ήταν κιόλας μεγάλη:

DSC_0261b (3).jpg

Το μυθιστόρημα που είχα ξεκινήσει την ίδια μέρα ανέφερε μια πολύ ωραία φράση – παροιμία την οποία συγκράτησα κι έθεσα αμέσως σε εφαρμογή: Όταν βρίσκεσαι στη Ρώμη, κάνε ό,τι κάνουν οι Ρωμαίοι, πολύ απλό και συνάμα σοφό, κι επειδή εγώ δε βρισκόμουν στη Ρώμη αλλά στο Bydgoszcz αποφάσισα να συμπεριφερθώ σαν Πολωνός. Βότκα και μπύρα, στο ομώνυμο μπαράκι γνωστής αλυσίδας «Pijalnia Wódki i Piwa» που έδωσε και την έμπνευση για τον τίτλο αυτής εδώ της ιστορίας:

DSC_0261b (5).jpg

• Αυτό το σφηνάκι που ζητάς είναι δυνατό, έχει και Tabasco, είσαι σίγουρος;
  • Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι και μη ρωτάς πολλά…

DSC_0261b (7).jpg

Όταν βγήκα είχε νυχτώσει για τα καλά και η σημαιοστολισμένη κεντρική πλατεία έμοιαζε ακόμη ομορφότερη, με το έμβλημα της Πολωνικής σημαίας να αποτυπώνεται με φώτα laser πάνω στο δημαρχείο, προφανώς εν’ όψει κάποιας εορτής. Τσίμπησα κάτι πρόχειρα καθώς ο συνδυασμός με τη βότκα με είχε θερίσει και συνέχισα την εξερεύνηση προχωρώντας προς τις γέφυρες που συνδέουν το κέντρο με το νησί:

DSC_0261b (9).jpg
DSC_0261b (12).jpg

Είχα πληροφορηθεί πως πρόκειται για φοιτητούπολη, με το πλήθος του κόσμου που κυκλοφορούσε να είναι ικανοποιητικό για Πέμπτη βράδυ, όμως δεν ίσχυε το ίδιο για όλα τα καταστήματα, κάτι που αποτυπώθηκε σε δύο παμπ που είχα στις σημειώσεις μου κι επισκέφτηκα ανώφελα, αφήνοντας αμέσως μετά τον κεντρικό δρόμο κινούμενος προς το πανέμορφο στενάκι της Zaulek που ήταν επίσης τσεκαρισμένο στον χάρτη μου:

DSC_0261b (13).jpg
DSC_0261b (14).jpg

Πολλές φορές στα νησιά έχουμε αναρωτηθεί ποιος αγοράζει τα χαζοτουριστικά μπλουζάκια τύπου «Rhodes» που συνήθως τα κοιτάμε γελώντας και να που ήρθε η στιγμή να δοθεί η απάντηση. Οι Πολωνοί bartenders όπως αυτός ο αγέλαστος που είχα μπροστά μου στο πανέμορφο υπόγειο bar με το όνομα «Rock Pub Merlin» με τα παγωμένα βαρέλια και τις μουσικάρες του. Στάση απαραίτητη:

DSC_0261b (15).jpg
DSC_0261b (16).jpg

Η νύχτα προχωρούσε όμορφα κι εγώ σίγουρα δεν είχα πει την τελευταία μου λέξη, συνεχίζοντας την αναζήτηση στα στέκια του κέντρου θέλοντας να δω ότι περισσότερο μπορούσα απ’ αυτά, πράγμα όχι πολύ εύκολο όπως φάνηκε, σε μια κατά τα άλλα γλυκιά βραδιά:

DSC_0261b (17).jpg
DSC_0261b (18).jpg

Ευτυχώς το «Eljazz Club» κρατούσε ακόμη, με καλή μουσική και τους θαμώνες του στο μπαρ, απαραίτητα και τα δύο για τις τελευταίες μπυρίτσες μου.

DSC_0261b (19).jpg

Ωραίο μαγαζί και φοβερή διακόσμηση,

DSC_0261b (21).jpg

όχι μόνο μέσα αλλά κι έξω… ;)

jimp

Member
Άσχετο αλλά στο Poznan έφαγα τόσο τρομερό μπέργκερ που το συζητάμε ακόμα και θα επιστρέψω για να το ξαναφαω

IrisAthens

Member
  • Αυτό το σφηνάκι που ζητάς είναι δυνατό, έχει και Tabasco, είσαι σίγουρος;
  • Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι και μη ρωτάς πολλά
Tabasco? Το έχεις πάει σε άλλο επίπεδο!
Υπέροχη Πολωνία!
Πολύ με ευχαριστεί που γράφεις για πόλεις που δεν θα φανταζόμουν ότι θέλω να πάω.
Εγώ κόλλησα με το Gdansk πάντως και ακόμα ονειρεύομαι να επιστρέψω.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Άσχετο αλλά στο Poznan έφαγα τόσο τρομερό μπέργκερ που το συζητάμε ακόμα και θα επιστρέψω για να το ξαναφαω
Είχα βρει κι εγώ ένα καλό μπεργκεράδικο αλλά δε το τίμησα, με κέρδισε η τοπική κουζίνα. :D

Tabasco? Το έχεις πάει σε άλλο επίπεδο!
Εγώ; Αυτοί. Παραήταν μεγάλη πρόκληση να το βλέπω στον κατάλογο, έπρεπε να τοδοκιμάσω. :cool:
Υπέροχη Πολωνία!
Η καλύτερη χώρα.
Πολύ με ευχαριστεί που γράφεις για πόλεις που δεν θα φανταζόμουν ότι θέλω να πάω.
Να σου πω την αλήθεια, ούτε εγώ περίμενα να πάω αν μου το έλεγες πριν μερικά χρόνια. Απλά βλέποντας την ομορφιά της χώρας, την οικονομική πρόσβαση από Ελλάδα με πολύ τακτικές πτήσεις αλλα και την ευκολία της υπόθεσης με τα μέσα μεταφοράς, άρχισα να ψάχνω λίγο περισσότερο, ανακαλύπτοντας διαμαντάκια όπως το Bydgoszcz ή το Rzeszów που είχα βρεθεί προ διετίας. Δε τις είχα ξανακούσει καν σαν πόλεις και χαίρομαι που έχω κι άλλες τέτοιες στα υπόψιν. ;)
Εγώ κόλλησα με το Gdansk πάντως και ακόμα ονειρεύομαι να επιστρέψω.
Το πιστεύω, για να το λέτε όλοι όσοι βεθήκατε σ' αυτό δε μπορεί να είναι τυχαίο.
Που θα μου πάει, δε θα μου τη γλιτώσει. :)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.086
Μέλη
39.831
Νεότερο μέλος
χρήστος21..

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα