Σερβία Για το Βελιγράδι με αγάπη

lancias

Member
Μηνύματα
6
Likes
19
Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του 2015….Δεν ήταν άσχημη….24 του μήνα ξεκινήσαμε από τη Λευκάδα 3 παιδιά κ μια κοπέλα με προορισμό το άγνωστο Βελιγράδι. Το μόνο που ξέραμε μέχρι τότε ήταν ότι είναι ένα υποτιμημένο μέρος σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Βιέννη-Βουδαπέστη). Έμελλε να το επαληθευσουμε!


Ημέρα 1η

Αναχώρηση 5:00 το πρωί από Λευκάδα, 9:30 είμαστε στα σύνορα (Ευζώνους). Σε περίπου μιάμιση ώρα έχουμε διανύσει τη χώρα των Σκοπίων. Ο δρόμος καλύτερος από ότι τον περιμέναμε. Καμία 70αρα χιλιόμετρα σαν το δρόμο Ιωαννίνων-Αντίρριο (με πολλά σημεία για προσπέραση κ λίγη κίνηση) κ το υπόλοιπο αυτοκινητόδρομος. Η βενζίνη εδώ είχε περίπου 1,10 και 2 ή 3 διόδια με 1,50 ευρώ το καθένα (24/12/2015).

11:30 περνάμε τα σύνορα της Σερβίας , εύκολα κ εκεί… Ο δρόμος είναι απλά κάλος με λίγη κίνηση για καμιά εκατοστή χιλιόμετρα μέχρι λίγο πριν από το Νις όπου μπαίνουμε σε αυτοκινητόδρομο. Από το κομμάτι αυτό μέχρι το Βελιγράδι ο δρόμος είναι σαν την Εγνατία. Στα πρώτα διόδια πληρώνεις 1,5 ευρω κ στα δευτέρα παίρνεις κάρτα κ πληρώνεις 6 ευρώ στην είσοδο της πόλης .Τελικά περίπου στις 3:30 φτάνουμε στο Βελιγράδι. Η πρώτη εντύπωση, είναι μια κλασσική πόλη κεντρικής Ευρώπης με παλιά κτίρια Σοβιετικού τύπου. Όσο προχωρήσαμε προς το κέντρο της πόλης όπου ήταν το ξενοδοχείο τα αυτοκίνητα ήταν όλο κ πιο πολλά ενώ στις μεγάλες διασταυρώσεις δεν ήξερες από πού να φυλαχτείς από το τραμ. Περάσαμε κάνα δυο δύσκολα σημεία όπου προτεραιότητα έχει αυτός που θα χωθεί πρώτος κ τελικά φτάσαμε στο Ξενοδοχείο. Ήταν το Majestic, το οποίο απείχε μόλις 100 μέτρα από το πιο κεντρικό πεζόδρομο του Βελιγραδίου (KnezaMihaila).Αμέσως αφήνουμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο κ ψάχνουμε το πρώτο καλό εστιατόριο που είχαμε διαβάσει από πριν…. το όνομα αυτού Vapiano (Ιταλικό με normal τιμές). Τρώμε κ συνεχίζουμε τη βόλτα στην knezamihaila , στη Republiqesquare (πλατεία Δημοκρατίας -όπου υπάρχει το άγαλμα του πρίγκιπα Μιχαήλ κ είναι η πιο κεντρική πλατεία της πόλης) και στην οδό scadarska (είναι σαν την πλάκα με πολλά εστιατόρια κ μπαράκια). H βραδιά τελειώνει σε ένα πολύ ωραίο undergroundbar που βρήκαμε τυχάια το BLAZNAVAC ,πολύ περίεργος χώρος, όχι τουριστικό με ωραίες κοπέλες κ εργάτες μέσα να δουλεύουν 11 η ωρα το βράδυ,αποκορύφωμα η προσπάθεια τους να κρεμμάσουν ένα άλογο …..είχε κ αυτό το χαβαλέ του.
20151224_234449.jpg

Επιστροφή στο ξενοδοχείο κ ύπνο.

Ημέρα 2η


Ξυπνάμε στις 8:30, τρώμε μέχρι σκασμού στο πρωινό κ ξεκινάμε καρφί για το Κάστρο Kalemegdan το οποίο βρίσκεται στο τέρμα της knezamihaila .
20151226_160850.jpg

Επιβλητικό κάστρο με πολύ πράσινο, το πρώτο πράγμα που επισκεπτόμαστε εκεί είναι ένα στρατιωτικό μουσείο .Τιμή εισόδου του μουσείου 150 dins (1,25 ευρω). Τα λεφτά του τα έβγαλε με το παραπάνω, μας πέθανε στο περπάτημα κ δεν του φαινόταν…. Συνεχίζουμε μέσα στο Κάστρο όπου ακούς φωνές μόνο από Έλληνες …..πολλούς Έλληνες, λες κ ήσουν στο Σύνταγμα …..αφού βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες με φόντο το Δούναβη κ το Νέο Βελιγράδι, επισκεπτόμαστε το ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου που είναι δίπλα στο Κάστρο(400 dinείσοδο). Εκεί πρώτη φορά βλέπω Ζέβρα , καμηλοπάρδαλη ,καγκουρό ,Λιοντάρι κ άλλα πολλά …Σκέπτομαι να βγάλω μια φώτο με καγκουρό κ να τρολαρω φίλους ότι είμαι Australia…χαχα. Η ώρα είναι περίπου 3:00 ,μας έχει βγει ο πάτος στο περπάτημα και πάμε για φαγητό στο supermarket, πολυχώρος με πολύ καλό εστιατόριο, από τα ψαγμένα. Το απογευματάκι κατηφορίζουμε την πόλη κ επισκεπτόμαστε το μουσείο του διάσημου επιστήμονα NikolaTesla (εδώ κανονικά έχει είσοδο κ ξενάγηση, εμείς δεν πληρώσαμε κάτι) η πρωτη φωτο ειναι απο πειραμα του Νίκολα Τέσλα
20151225_174316.jpg

η δεύτερη είναι από το βιβλίο εντυπώσεων του μουσείου , μάλλον κάποιος φίλος μας είχε εντυπωσιαστεί απο τα κατορθώματα του Νίκολα Τέσλα.....
20151225_165034.jpg

Συνεχίσαμε με τον Άγιο Σάββα (μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στα Βαλκάνια)
20151225_181955.jpg

κ τα βομβαρδισμένα κτίρια(από τους πυραύλους του ΝΑΤΟ,1999) στην οδό KnezaMilosa. !
20151225_184956.jpg

Η μέρα θα τελειώσει με φαγητό σε ένα παραδοσιακό Σέρβικο μαγαζί (kafana) , από τα ψαγμένα κ αυτό! Znak Pitanja λέγεται κ πάνε κυρίως Σέρβοι. Δεν μπορώ να πω ότι μας άρεσε κ πολύ το φαγητό, πληρώσαμε 16 ευρώ το άτομο μείναμε νηστικοί .Γενικά τα κρέατα τους δεν τα ψήνουν πολύ κ παίζει αρκετά τηγάνι .Σας παραθέτω φώτο απο παραδοσιακό Σέρβικο φαγητό (karajorjeva?), στην ουσία ένα είδος σνίτσελ
20151225_230904.jpg

Γυρίζουμε ξενοδοχείο κ πέφτουμε ξεροί για ύπνο.Πλέον νιώθω πιο κουρασμένος από την πρώτη φορά που έτρεξα ημιμαραθωνιο.

Ημερα 3η


Ξυπνάμε στις 8:30, τρώμε μέχρι σκασμού στο πρωινό . Το πρωί είχε ελεύθερο πρόγραμμα στα μαγαζιά του κέντρου. Εδώ να αναφέρω ότι οι τιμές σε ρούχα ηλεκτρονικά είναι παρόμοιες με Ελλάδα κ σε κάποιες περιπτώσεις πιο ακριβές, έτσι φάγαμε την κοπανιά μας.
20151226_110037.jpg
Το φαγητό είναι λίγο πιο φτηνό ενώ καφές κ μπύρα είναι μισή τιμή περίπου. Το μεσημεράκι πήγαμε να περπατήσουμε την περιοχή που είναι δίπλα στους ποταμούς Σάββα κ Δούναβη ,στην παλιά πόλη(StariGrad). Εδώ επισκεφτήκαμε κ τον πύργο Nebojisa (εκεί φυλακίστηκε κ εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος.
DSCN0182.JPG
Η είσοδος στο πύργο είναι ένα μικρό ποσο(300 din?) αλλά ο φύλακας μας είπε ότι υπάρχουν μέρες που δεν πατεί ποδάρι εκεί. Να σημειώσω ότι ο πύργος ο οποίος έχει κ μουσείο έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό κράτος κ είναι το μοναδικό μέρος που έχει επιγραφές και στα Ελληνικά! Αξίζει μια γρήγορη βόλτα. Το βράδυ έπρεπε να τελειώσει με ένα καλό γεύμα ,έτσι κ έγινε .Εστιατόριο littlebayμε χώρο που μοιάζει σαν opera, ευγενικό προσωπικό κ gourmeπιάτα .Πληρώσαμε γύρω στα 15 ευρώ το άτομο αλλά φάγαμε καλά, κ όταν λέμε καλά ,εννοούμε καλά ! Ίσως το καλύτερο απ όσα πήγαμε. Άλλη μια βόλτα στο BLAZNAVACγιατί μας άρεσε πολύ κ ύπνο.



Ημερα 4η

Ξυπνάμε στις 8:30, τρώμε μέχρι σκασμού στο πρωινό . Σήμερα είναι Κυριακή, κ την Κυριακή ο κόσμος πάει στην εξοχή. Έτσι κ εμείς πήγαμε στο Zemun.Παίρνουμε ταξί(900 dins) γιατι είναι περίπου 10 klmαπό το κέντρο.
20151227_101740.jpg

Περπατήσαμε λίγο στη παλιά πόλη κ μετά συνεχίσαμε δίπλα στο Δούναβη, στο Νέο Βελιγράδι αυτή τη φορα. Εδώ ο κόσμος που περιπατάει είναι πολύς κ το πράσινο είναι ακόμα περισσότερο. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν πολλά πλωτά καράβια που είναι εστιατόρια, μπαρ ή ξενοδοχεία.
20151227_105103.jpg

Στα αξιοσημείωτα, πληρώσαμε 3 καφέδες κ ένα τσάι με λιγότερο από 2 ευρώ σε ένα από αυτά. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το πάρκο του USCEκαι το Εμπορικό του Κέντρο. Αρκετά μεγάλο ,δεν νομίζω όμως ποιο μεγάλο από το mall. Αφού γράψαμε καμιά 20αρια χιλιόμετρα κάναμε λίγο αποθεραπεία κ πήραμε ταξί για επιστροφή. εκεί φάγαμε καμπανιά καλή πληρώνοντας 3 φορές πάνω την τιμή του ταξί γιατί μάλλον έπρεπε να πληρώσουμε τη δόση του AUDIs6 του ταρίφα. Ένα τελευταίο δείπνο στο vapiano κ ύπνο.


Ημέρα 5η

Ξυπνάμε στις 6:30, τρώμε μέχρι σκασμού στο πρωινό. Στις 7 το πρωί παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής .Κατά τις 9:30 κάνουμε ένα δίωρο στάση στο ΝΙΣ κ μια γρήγορη βόλτα στο κάστρο του. Έμοιαζε αρκετά πολύ με το Βελιγράδι, είχε την κεντρική του πλατεία το κάστρο του κ το ποτάμι που το έκοβε στα δυο, βέβαια λιγότερο τουριστικό. Τελικά τις 4:30 είμαστε στα σύνορα. Μια τελευταία στάση στο Ανήλιο για παϊδάκια κ αργά το βράδυ είχαμε επιστρέψει στη Λευκάδα.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω:

· Το Βελιγράδι είναι μια πόλη με πολύ πράσινο κ πολύ ζωή στο δρόμο ακόμα κ στις 12 το βράδυ!

· Είναι ένας εύκολος ,γρήγορος κ οικονομικός προορισμός .

· Οι τιμές σε φαγητό κ ποτό είναι πολύ καλύτερες από τη χώρα μας

· Γενικά οι Σέρβες είναι πολύ ωραίες κοπέλες κ αρκετά ψηλές

· ‘Ηvala’ σημαίνει ευχαριστώ κ είναι το μοναδικό που μάθαμε εκεί

· Αν κ γιορτάζουν Χριστούγεννα 7 Γενάρη ήταν ήδη στολισμένα από τις 24 Δεκεμβρή που πήγαμε

· Όσοι Σέρβοι μιλάνε Αγγλικά είναι πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν

· Φαινότανε πολύ ασφαλής πόλη αν κ δεν έβλεπες συχνά αστυνομικούς

· Υπάρχουν miniMarket 24ώρα στο κέντρο με πολύ καλές τιμές

· Η ισοτιμία όταν πήγα είναι :1 ευρώ = 122 dins(24/12/2015)
 
Last edited:

chris7

Member
Μηνύματα
3.094
Likes
23.915
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πολύ ωραία ιστορία.
Σ΄ ευχαριστούμε.
 

Eleni_Alfa

Member
Μηνύματα
22
Likes
16
Επόμενο Ταξίδι
Το ψάχνουμε..
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Παιδιά μήπως έχετε καμία ιδέα πως είναι οι δρόμοι για Βελιγράδι ? ? Κλείσαμε για Χριστούγεννα και είμαστε λίγο επιφυλακτικοι. . Ξέρουμε σίγουρα ότι θα έχει κρύο . . . Αλλά λέτε να χρειαστούμε αλυσίδες και τα σχετικά . . ? ?
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Ακόμα και να χιονίζει οι κεντρικοί δρόμοι καθαρίζονται συνεχώς και δεν υπάρχει θέμα . Όμως, βάσει νόμου είστε υποχρεωμένοι να έχετε αλυσίδες στο αμάξι (σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου). Υπάρχει και πρόστιμο
 
Last edited by a moderator:

Eleni_Alfa

Member
Μηνύματα
22
Likes
16
Επόμενο Ταξίδι
Το ψάχνουμε..
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Ακόμα και να χιονίζει οι κεντρικοί δρόμοι καθαρίζονται συνεχώς και δεν υπάρχει θέμα . Όμως, βάσει νόμου είστε υποχρεωμένοι αν έχετε αλυσίδες στο αμάξι (σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου). Υπάρχει και πρόστιμο
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!!!Μακάρι να έχεις δίκιο!
 

argiroupoli

Member
Μηνύματα
69
Likes
243
Ταξίδι-Όνειρο
Οδικώς NYC - L.A (USA)
Καλησπερα παιδια !!! Πολλες ιστοριες για σερβια!! Κανονιζουμε roadtrip για κεντρικη ευρωπη ξεκινωντας απο αθηνα. Αρχικα θα ηθελα να μαθω για το Νις. Που θα μπορουσα να παρκαρω για ολιγοωρη σταση. Βρηκα τρια παρκιν, αλλα θα ηθελα για το συστημα με τις ζωνες που εχουν. Βρισκω απο τις τουριστικες πληροφοριες του Νις επιλογη για περαιτερω πληροφοριες για παρκιν. Αλλα οταν το επιλεξεις η επομενη σελιδα ειναι στα σερβικα ????!!!!!!!! Και να εχει καπου επιλογη για αλλαγη γλωσσας ... δεν το καταλαβαινω. Εχει την κοκκινη ζωνη νομιζω ως ενα διωρο. Απο το google earth το ειδα. Κοστος και πως το πληρωνεις, δε βρηκα
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.446
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom