Γνωστοί και άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Παραδίδεται στο κοινό το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο της Νάξου




astatic.doldigital.net_webstatic_AB2C56737D639E5BA61835FB6C2FF849.jpg
Το ιερό των πηγών


Η συντήρηση και ανάδειξή του ολοκληρώθηκαν και το Σαββατοκύριακο το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο της Νάξου παραδίδεται στο κοινό. Πρόκειται για το αρχαίο υδραγωγείο Μελάνων-Νάξου, ένα αρχαίο ιερό συνδεόμενο με τις πηγές του και τα γύρω αρχαία λατομεία, τα δύο κολοσσικά ημίεργα αγάλματα κούρων στα λατομεία και τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη διαδρομή του υδραγωγείου.

Το έργο, που διήρκεσε έξι χρόνια (2003-2009), εκτελέσθηκε με χρηματοδότηση των ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα παραληφθεί επίσημα από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη.

Για το σύνολο δημιουργήθηκαν δύο κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών. Σε αίθουσα του παλαιού δημοτικού σχολείου Κουρουνοχωρίου, που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό στο ΥΠΠΟΤ, στεγάσθηκε μια συλλογή χαρακτηριστικών ευρημάτων από το ιερό των πηγών και το υδραγωγείο (εικ.10), όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει περαιτέρω πληροφόρηση.

Το αρχαίο υδραγωγείο

Το αρχαίο υδραγωγείο αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας. Κατασκευάσθηκε πριν από το τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα με γραμμή κουμπωτών πηλοσωλήνων, μήκους 11 χιλιομέτρων, τύπου ανάλογου με τα γνωστά αθηναϊκά υδραγωγεία της ίδιας εποχής. Στους χρόνους της Ρωμαιοκρατίας η γραμμή των σωλήνων αντικαταστάθηκε με κτιστή αύλακα, που έμεινε σε χρήση μέχρι τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Το υδραγωγείο διέθετε ήδη στην πρώτη του φάση σήραγγα μήκους 220 μ., η οποία στη φάση της Ρωμαιοκρατίας απέκτησε στην είσοδο και την έξοδο φρέατα καθαρισμού με εντυπωσιακούς θολωτούς διαδρόμους πρόσβασης στη λαξευτή σήραγγα. Δώδεκα χαρακτηριστικά τμήματα του υδραγωγείου συντηρήθηκαν, προστατεύθηκαν και διαμορφώθηκαν σε επισκέψιμους χώρους με κατάλληλη πρόσβαση και πλούσια πληροφόρηση.

Το ιερό των πηγών

Η λατρεία στο ιερό των πηγών ξεκίνησε τον 8ο π.Χ. αιώνα με ένα μικρό μονόχωρο ναό. Τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα προστέθηκαν δύο ακόμη ναϊκά οικοδομήματα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του είναι ότι δίπλα στη λατρεία μιας θεότητας του νερού και της ευφορίας σ’ αυτό λατρεύθηκαν δύο ήρωες, προστάτες των τεχνιτών που δούλευαν στα αρχαία λατομεία της ίδιας περιοχής. Η δουλειά και τα αφιερώματά τους στο ιερό αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του πρωτοπόρου έργου των Ναξίων μαρμαροτεχνιτών στην ανάπτυξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής (εικ.4-5). Το ιερό ανασκάφηκε, τα ερείπιά του στερεώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε επισκέψιμο χώρο με πλούσια πληροφόρηση.

Τα αγάλματα

Μάρτυρες αυτής της δουλειάς είναι και τα δύο ημίεργα αγάλματα κούρων στα λατομεία της περιοχής. Ο ήδη επισκέψιμος κούρος του Φλεριού εντάχθηκε με απαλλοτρίωση σε έκταση που σώζει χαρακτηριστικές λατομίες, ώστε να συνειδητοποιεί ο επισκέπτης τη θέση του μέσα στο λατομείο, ενώ ο υψηλότερα στο βουνό ευρισκόμενος δεύτερος κούρος έγινε με πλακόστρωτο διάδρομο προσβάσιμος. Δίπλα του τοποθετήθηκαν τα πόδια και η πλίνθος του αγάλματος, που ανασυντέθηκαν από τεμάχια που εντοπίσθηκαν στις γύρω ξερολιθιές.

Παλαιοχριστιανική βασιλική

Κοντά στο τελευταίο τμήμα του υδραγωγείου που αναδείχθηκε η έρευνα έδειξε ότι τα περιορισμένα ερείπια χριστιανικού ναού του Αγίου Στεφάνου ανήκαν σε μια μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική μήκους 23,5 μ., με περισσότερες φάσεις στην ιστορία της. Ο χώρος απαλλοτριώθηκε, το σύνολο του μνημείου προστατεύθηκε από την καταστροφική γεωργική δραστηριότητα, και με μερική αναστήλωση και κατάλληλη διαμόρφωση των ερειπίων η Νάξος απέκτησε ένα σπουδαίο μνημειακό χώρο της εποχής αυτής.

Newsroom ΔΟΛ
 
Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Aνασκαφές σε ναυάγιο ύστερων ελληνιστικών χρόνων

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 17:11
Τελευταία Ενημέρωση : 22/11/2010 17:39



adownloads.naftemporiki.gr.edgesuite.net_static_10_11_22_navagio.jpg


Φορτίο αμφορέων τύπου Brindisi

Κατάφορτο από εμπορικούς αμφορείς, που χρονολογούνται στα τέλη του 2ου ή τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.,είναι το ναυάγιο της ύστερης ελληνιστικής περιόδου στη νήσο Στύρα του Νοτίου Ευβοϊκού. Οι εργασίες της 1ης ανασκαφικής περιόδου ολοκληρώθηκαν κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2010.
Το ναυάγιο είχε αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω του φορτίου του όσο και λόγω της αυξημένης πιθανότητας εύρεσης των ξύλινων λειψάνων του σκαριού, εντοπίστηκε το 2007.


Περισσοτερα: Aνασκαφές σε ναυάγιο ύστερων ελληνιστικών χρόνων - 22/11/2010 5:11:00 μμ
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Σ' ευχαριστούμε, Έρση! Ο Ευβοϊκός λειτουργούσε ως δίαυλος από την αρχαιότητα για να ενώσει το βόρειο με το νότιο Αιγαίο, κι εδώ είναι που ανακαλύφθηκε ο πανέμορφος 'Έφηβος του Μαραθώνα' στις αρχές του περασμένου αιώνα, ένα υπέροχο άγαλμα που τώρα φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Είχα την τύχη να παρευρεθώ σε ομιλία του κ. Κουτσουφλάκη πέρσι το Νοέμβρη στο Μαραθώνα, με θέμα την έρευνα του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο Νότιο Ευβοϊκό, και οι πληροφορίες, όπως και ο αριθμός των αρχαίων ναυαγίων στην περιοχή είναι πράγματι εντυπωσιακός...όπως και η δουλειά αυτών των ανθρώπων...Πέρα από τα αρχαία ναυάγια, που είναι δεκάδες και βρίσκονται τα περισσότερα σε βάθος έως 35 μέτρα, (όπου η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη γι αυτό και είναι 'διαταραγμένα'..), ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια της πρόσφατης ιστορίας συνέβη στις βραχονησίδες 'Βερδούγια', ανάμεσα στα Νέα Στύρα και την Αγία Μαρίνα. Ήταν το ατμόπλοιο 'Χειμάρρα' που βυθίστηκε το 1947, με 383 νεκρούς...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Λιοντάρι στο Μεταξουργείο

Το Δημόσιο Σήμα, ένας μνημειακός χώρος της αρχαίας Αθήνας, έρχεται και πάλι στο φως. Τέσσερις ταφές, που ανήκαν σε αυτό το σημαντικό παρόδιο νεκροταφείο, αποκάλυψε σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης στο Μεταξουργείο η αρχαιολόγος Χάρις Στούπα. Η ίδια που είχε ανακαλύψει και το πολυάνδριο των νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, εντοπίζοντας έτσι τον χώρο που όλοι αναζητούσαν επί δύο αιώνες.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρόκειται να αναβαθμίσει όλη αυτήν την περιοχή, συνδέοντας τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι μια συνέχιση της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, η οποία θα συζητηθεί σύντομα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σύμφωνα με τη Νικολέττα Βαλάκου, διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

v4.ethnos.gr - Λιοντάρι στο Μεταξουργείο - τεχνες , πολιτισμος
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Επαυλη από την εποχή του Χαλκού στη Γαύδο

Του ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ
Μπορεί η Γαύδος σήμερα να μην έχει τακτική συγκοινωνία και να ανήκει στις υποβαθμισμένες αναπτυξιακά περιοχές, όμως η εκπαιδευτική ανασκαφή του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έφερε στο φως ένα σημαντικό εύρημα: μια «έπαυλη» ή «αγρέπαυλη», ανάλογη με τα γνωστά αρχιτεκτονικά συμπλέγματα της μινωικής Κρήτης, συνολικής έκτασης 450-500 τ.μ.
as.enet.gr_resources_2010_11_50_16_thumb_medium.jpg Κεραμικά της αρχαίας βίλας Το ανασκαφικό εύρημα προσδιορίζεται χρονολογικά στο πλαίσιο της Εποχής του Χαλκού. Ικανό τμήμα του διατηρήθηκε αδιατάρακτο στο κάτω ισόπεδο μιας διαβρωμένης πλαγιάς, ενώ το υπόλοιπο έχει καταπέσει στην υποκείμενη κλιτύ.
Η έπαυλη βρέθηκε σε μια καλά επιλεγμένη θέση, με δροσερό αέρα και θέα... στη θάλασσα! Είναι καλοκατασκευασμένη, με συμμετρική κάτοψη. Στην τελική της μορφή θεμελιώθηκε λίγο πριν από τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., πάνω σε έναν εκτεταμένο πρωιμότερο ορίζοντα. Εχει υποστεί μία τουλάχιστον καταστροφή από σεισμό και φέρει κατά τόπους έντονα σημάδια φωτιάς.
Διαθέτει χώρους αποθήκευσης, εργαστηρίων παρασκευής τροφών για κατανάλωση και βιοτεχνική παραγωγή, καθώς και εργαστήρια αρωματικών και άλλων υλικών!
Δομικά, διαθέτει λιθόκτιστες θήκες και πιθοστάτες. Η σκαπάνη έφερε στο φως πολλά ευρήματα, άλλα ανέγγιχτα στη θέση τους και άλλα σπασμένα και διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση.



Περισσοτερα:





Επαυλη από την εποχή του Χαλκού στη Γαύδο | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Βυζαντινός τάφος μέσα σε σπήλαιο

09/12/2010
Ένα άγνωστο σπήλαιο γεμάτο σταλακτίτες αλλά και απρόσμενα ευρήματα της Βυζαντινής Περιόδου έκρυβε στα σπλάχνα του ύψωμα το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία Τρυπαλίτης, λίγο έξω από τις Αλόιδες Ρεθύμνου. Μπροστά στην αποκάλυψη αυτή βρέθηκαν ο ιδιοκτήτης της έκτασης Γιάννης Μανιάς και ο γιος του Μανόλης, οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν στη διάρκεια εργασιών εκβραχισμού είδαν τους ογκόλιθους να καταρρέουν και πίσω τους να αποκαλύπτεται η είσοδος της σπηλιάς.
Το μέγεθος της αποκάλυψής του ξάφνιασε όταν ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες διαπίστωσαν την ύπαρξη ανθρώπινων σκελετών. Αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία και το σημείο απέκλεισαν άνδρες του ΤΑΕ Μυλοποτάμου μέχρι να φτάσει στο σημείο εκπρόσωπος της Εφορίας Αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για μια σπηλαίωση, η οποία, σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Πατεράκη, εκτείνεται σε δύο τουλάχιστον θαλάμους μέσα στους οποίους καταμετρήθηκαν περισσότερα από 10 ανθρώπινα κρανία και υπολείμματα οστών. Η ίδια ήταν φειδωλή στις αναφορές της για τα ευρήματα στο εσωτερικό του χώρου, ωστόσο μίλησε για «σπηλαιώδες ταφικό σύνολο της Βυζαντινής Περιόδου».
Η ύπαρξη της συγκεκριμένης σπηλιάς, που φαίνεται να είχε θαφτεί μετά από σεισμό ή κατολίσθηση, ήταν άγνωστη ακόμη και στους γηραιότερους κατοίκους της περιοχής. Οι κινήσεις όσων βρέθηκαν στο εσωτερικό της σπηλαίωσης ήταν προσεκτικές και περιορισμένες. Επειδή η τοποθεσία είναι ουσιαστικά θαμμένη κάτω από χώμα και ογκόλιθους που μετακινήθηκαν, υπήρχε κίνδυνος περαιτέρω κατολίσθησης. Από την πρώτη ματιά, σε κάποια μικρά θραύσματα αγγείων έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για απομεινάρια της Βυζαντινής Περιόδου και για το λόγο αυτό ειδοποιήθηκε η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου προκειμένου, σε συνεργασία με σπηλαιολόγους, να συνεχίσουν την ανασκαφή και να καθορίσουν τη σπουδαιότητα των ευρημάτων αλλά και να μπορέσουν να τα συνδέσουν με την ιστορία της περιοχής.


Νέα Κρήτη - Παγκρήτια Εφημερίδα
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Και επειδη συνεχιζω το σκαλισμα του ιστοτοπου του Εθνικου Ιδρυματος Ερευνων, να και κατι για τα βυζαντινα μνημεια της Αττικης: ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πράσινο αντί τσιμέντου στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Αλλον ένα περίπατο με αρχαιότητες αποκτά η Αθήνα. Θα ξεκινάει από τον Κεραμεικό, την οδό Πειραιώς, και θα καταλήγει στην οδό Κρατύλου στο περιστύλιο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου στην αρχαιότητα συναντιούνταν οι σοφοί και αντάλλασσαν τις σκέψεις τους.
as.enet.gr_resources_2010_12_23_14_thumb_medium.jpg Σε 130 στρέμματα θα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, δίνοντας πνοή στην υποβαθμισμένη περιοχή Πρόκειται για μια γενναία απόφαση, που λήφθηκε ομόφωνα χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αφορά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εντάσσονται επιπλέον 10 στρέμματα ιδιοκτησιών, που θα απαλλοτριωθούν, αλλά και 6 ακόμη στρέμματα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, για να μετατραπούν σε πράσινο. Παράλληλα, προωθείται ένα σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων, που έχουν τα τελευταία χρόνια αποκαλυφθεί, όπως αυτά του Δημοσίου Σήματος και άλλων παρόδιων νεκροταφείων.
Ανάμεσα στα απαλλοτριωτέα, το μεγαλύτερο οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας REDS (ΑΚΤΩΡ Α.Ε.), στο οποίο επρόκειτο να κτιστεί ένα πενταώροφο κτήριο γραφείων. Προηγήθηκε, όμως, ανασκαφή και βρέθηκαν τάφοι, που δεν κρίνονται ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας. Ωστόσο, το ακίνητο, συνολικής έκτασης 6.668 τ.μ., εισχωρεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα του στον αρχαιολογικό χώρο. «Απέχει λίγα μόνο μέτρα από την Ιερά Οικία, το σημαντικότερο μνημείο της Ακαδημίας Πλάτωνος», σύμφωνα με την έφορο Εφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη. Γι' αυτό κρίθηκε απαλλοτριωτέο ως προς τα 5.520 τ.μ. του, που μπαίνουν στο όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Απαλλοτριώνονται επίσης μερικές μικρές ιδιοκτησίες επί της οδού Φάωνος και εξαιρούνται της παλιάς απαλλοτρίωσης μόνο κάποια ακίνητα επί της οδού Πλάτωνος, γιατί δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί η οδός που διέρχεται από εκεί, ώστε να ενταχθούν και αυτά στον αρχαιολογικό χώρο. Ετσι, επεκτείνεται το αρχαιολογικό πάρκο, που σήμερα είναι ανοικτό και επισκέψιμο σε έκταση 130 στρεμμάτων. Στα 30 στρέμματα έχει χωροθετηθεί ήδη το Μουσείο της πόλης των Αθηνών, η ανέγερση του οποίου βρίσκεται στα χαρτιά εδώ και 40 χρόνια. Με μία χορηγία της Νομαρχίας Αθηνών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, δρομολογούνται οι μελέτες ανέγερσης του κτηρίου, σύμφωνα με τη γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη.
Ολο αυτό το σχέδιο έχει στόχο την ανάπλαση και αναβάθμιση της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής. Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με τις αντίστοιχες του υπουργείου Περιβάλλοντος και την εταιρεία Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας. Τα δύο υπουργεία έχουν αναλάβει εξ ημισείας και το κόστος των απαλλοτριώσεων, που έχει εκτιμηθεί στο ποσόν των 3.617.790 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων ανέλαβε να διαμορφώσει μια πορεία αρχαιολογικής διαδρομής από τον Κεραμεικό μέχρι την Κρατύλου, μέσω της οδού Πλαταιών. Δεν προβλέπονται επί του παρόντος πεζοδρομήσεις και άλλες πολυδάπανες παρεμβάσεις. Η πορεία θα σημανθεί επί της ασφάλτου με κάποιο χρώμα, θα γίνουν κάποιες φυτεύσεις, φωτισμοί μνημείων τις βραδινές ώρες και κυρίως θα αναρτηθούν ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να μαθαίνει ο περιπατητής την ιστορία του αρχαίου δρόμου και 20 από τα 100 μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή.
Μελλοντικά δεν αποκλείεται να πεζοδρομηθούν η Πλαταιών και η Κρατύλου. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει προτείνει την κατάργηση της οδού Δράκοντος-Κρατύλου, που τέμνει σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να υπάρξει έξοδος στην εθνική οδό. Ο ΟΑΣΑ, όμως, δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτό θετικά, γιατί χρησιμοποιεί το δρόμο αυτό για τα λεωφορεία του. Υπέρ της επέκτασης του αρχαιολογικού χώρου στο ακίνητο ιδιοκτησίας REDS τάχθηκε η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοικτή Πόλη» του Δήμου Αθηναίων, Ελένη Πορτάλιου, όπως και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.



Πράσινο αντί τσιμέντου στην Ακαδημία Πλάτωνος | Εco enet | Ελευθεροτυπία
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Οι γνωστές μπουρδολογίες της μίας και μοναδικής Μενδώνης. Τόσα χρόνια που τα χρήματα έρρεαν με τη σέσουλα δεν έκαναν τίποτα και τώρα πλέον που η χώρα διαλύεται θυμήθηκαν και την Ακαδημία και το Μουσείο της πόλης, για τα οποία η συζήτηση κρατάει από τη δεκαετία του '80.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Οι γνωστές μπουρδολογίες της μίας και μοναδικής Μενδώνης. Τόσα χρόνια που τα χρήματα έρρεαν με τη σέσουλα δεν έκαναν τίποτα και τώρα πλέον που η χώρα διαλύεται θυμήθηκαν και την Ακαδημία και το Μουσείο της πόλης, για τα οποία η συζήτηση κρατάει από τη δεκαετία του '80.
Να κρατάμε δηλαδή ένα τόσο δα μικρό καλάθι ή να το πετάξουμε κι αυτό ?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.902
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom