Γοργοπόταμος: του νερού, του πράσινου, της ιστορίας.

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο «Τέρης» (χαϊδευτικό του Terios) βγήκε στην Εθνική για Λαμία. Ήταν Σάββατο πρωί γύρω στις 9.30 και η κίνηση ήταν λιγοστή για να αυξηθεί αργότερα λόγω του ότι σε κάθε ρεύμα ο μισός δρόμος ήταν αποκομμένος για ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση. Όμως η κίνηση κυλούσε. Αργά σχετικά αλλά κυλούσε. Προορισμός μας ο Γοργοπόταμος με την ιστορική του γέφυρα και την καλή μας φίλη Varsa. Στο αυτοκίνητο εγώ, ο Christos Gkir. Και οι γυναίκες μας Σοφία και Μίνα.
Στάση στην παραλία της Αταλάντης για να ξεμουδιάσουμε. Μόλις είχαν προσθαλασσωθεί δύο μικρά υδροπλάνα και οι πιλότοι τους τα έσερναν στα ρηχά. Κόσμος άρχισε να μαζεύεται για να τα χαζέψει, μαζί τους κι εμείς.
Συνεχίσαμε και αφού περάσαμε τη διακλάδωση για Μπράλο (εκεί έπρεπε να πάμε αριστερά αλλά καμιά σήμανση) μπήκαμε στη Λαμία και ακολουθώντας τις οδηγίες που μας έδωσε από το τηλέφωνο η φίλη μας φτάσαμε στο Γοργοπόταμο, εκεί που είναι τα πολλά πλατάνια και οι ταβέρνες. Η Ιστορική Γέφυρα είναι σε καμιά διακοσαριά μέτρα αλλά είναι τόσο πυκνό το πράσινο που δε φαίνεται τίποτα. Μόλις κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο έφτασε και η φίλη μας. Αγκαλιές, φιλιά, καλωσορίσματα και κάτσαμε για ένα ακόμα καφέ. Ενώ τα λέγαμε ήρθε και ο άντρας της με το νεογέννητο κοριτσάκι τους. Μια σκέτη κουκλάρα! Τα είπαμε λίγο ακόμα και ξεκινήσαμε. Με το αυτοκίνητο ανεβήκαμε στο επίπεδο της γέφυρας. Είναι τρομερά εντυπωσιακό το θέαμα της γέφυρας αυτής που η ανατίναξή της από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης στις 25 Νοεμβρίου του 1942 (http://gym-pelasg.fth.sch.gr/gorgopotamos_42.htm) υπήρξε καθοριστική για την πορεία των επιχειρήσεων των γερμανικών στρατευμάτων στην Αφρική και γενικότερα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δίκαια λοιπόν η Γέφυρα του Γοργοπόταμου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της νεώτερης ιστορίας μας. Σήμερα λειτουργεί κανονικά και κάθε τόσο γρήγορα ή πιο αργά τρένα κάνουν τη γιγάντια αυτή σιδερένια κατασκευή να τρέμει συθέμελα. Πολύ όμορφη εικόνα το τρένο την ώρα που μπαίνει στη γέφυρα.

Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, τσακωθήκαμε με ένα υπάλληλο του ΟΣΕ που ήρθε να μας πει με αρκετά επιθετικό ύφος ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στη γέφυρα (πουθενά η παραμικρή πινακίδα ή μπάρα) και ξεκινήσαμε για ένα από τα κρυφά διαμάντια της περιοχής. Τον καταρράκτη που σχηματίζει το νερό βγαίνοντας από ένα μικρό φαράγγι. Πήγαμε λίγο με το αυτοκίνητο σε ένα χωματόδρομο, περπατήσαμε πάνω από το ποτάμι και σκαρφαλώνοντας ένα βράχο τον είδαμε. Μικρός αλλά πολύ εντυπωσιακός. Και κυρίως να χαρίζει παντού γύρω μια μοναδική δροσιά.

Πάλι αρκετές φωτογραφίες και επιστροφή στο αυτοκίνητο. Αυτή τη φορά ανηφορίσαμε αρκετά και βρεθήκαμε στο χώρο που γίνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Η θέα προς τον κάμπο, την πόλη της Λαμίας, το ποτάμι, τη γέφυρα αλλά και την Οίτη, το πανέμορφο αυτό και καταπράσινο βουνό ήταν μοναδική και άκρως ενδιαφέρουσα προς όποιο σημείο του ορίζοντα και αν κοίταγες.
Επόμενη στάση σε ένα χώρο πυκνού πράσινου, στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που κάποτε ήταν μοναστήρι. Ήταν πλούσιο το μοναστήρι κάποτε και ένα στοιχείο που το δείχνει είναι ο πήλινος σωλήνας που βρήκαν και που κατέβαζε το γάλα από το βουνό!!! Σήμερα είναι απλά ένα περιποιημένο ξωκλήσι που μαζεύει κόσμο σε διάφορες ημερομηνίες μέσα στο χρόνο. Κόσμο που έρχεται ανάβει φωτιές, ψήνει και γλεντάει την κάθε περίσταση.
Εκεί τελείωσε το περιηγητικό μέρος της βόλτας μας. Αλλά η Varsa δεν τόχε σκοπό να μας αφήσει μόνο με αυτά. Επόμενη στάση στο χωράφι με τις κερασιές. Παρότι τα κεράσια δεν είχαν ακόμα ωριμάσει τελείως, μαζέψαμε αρκετά που ήταν ώριμα και απολαύσαμε για ακόμα μια φορά (η πρώτη ήταν ένα χρόνο πριν όταν συναντηθήκαμε πηγαίνοντας στα Γρεβενά) τα ωραιότερα κεράσια που φάγαμε ποτέ μας. Τελειώσαμε στο σπίτι της για γλυκό νεράτζι και κρύο νερό.
Η φίλη μας έπρεπε να φύγει για να ταΐσει το μωρό. Και πάλι αγκαλιές, φιλιά και πολλές πολλές ευχαριστίες. Και φυσικά υποσχέσεις για νέα συνάντηση. Εμείς κάτσαμε για φαΐ στη δροσιά των πλατανιών που περιλάμβανε και σολομό, ντόπιας παραγωγής. Απόγευμα πια φύγαμε για την Αθήνα. Στάση για καφέ στα Καμένα Βούρλα και αργά το βράδυ φτάσαμε στα σπίτια μας. Κουρασμένοι αλλά και ανανεωμένοι από τόση ομορφιά και τόση δροσιά.

Σημ.: Σε πολλά σημεία (π.χ. καταρράκτης) πλαστικά μπουκάλια πεταμένα αλλά και δίπλα σε άδεια καλάθια αχρήστων πεταμένα άδεια κουτιά μπύρας.
Σημ. 2: Κακή σήμανση για πρόσβαση από την Εθνική χωρίς να μπει κανείς στη Λαμία. (Είσοδος από στροφή για Μπράλο)

Μια 3η σημείωση, αυτή θέτική: Το χωριό Γοργοπόταμος αλλά και όσα από τα γύρω χωριά περάσαμε είναι πολύ περιποιημένα. Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση η εικόνα των ολάνθιστων κήπων. Χρώματα και πάστρα παντού. Μπράβο!
 

Attachments

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πολύ όμορφα περάσατε και μας το μεταφέρεις...:)

Μας έλειψαν οι ιστορίες σου Δήμο...

Γράφε συχνότερα...:)
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Τα πιο ωραια ταξιδια ειτε κοντινα ειτα μακρυνα ειναι καλυτερα οταν εχεις ντοπιο ξεναγο και ποσο μαλλον μελος του φορουμ!!!

Παντα τετοια!!!

Επι την ευκαιρια να σου ζησει η κουκλαρα Varsa..
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ταξίδι-Όνειρο
far away
αχ, εγω δεν αξιοθηκα να γραψω για τον τοπο μου τοσο καιρο... ας ειναι καλα ο Δήμος που εχει και χαρη την πενα... θα προσθέσω ομως το σαιτ του χωριου μας
http://www.gorgopotamosvillage.gr/ που εχει πολλες πληροφοριες και ιστορια.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους!
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ταξίδι-Όνειρο
far away
Σημ. 2: Κακή σήμανση για πρόσβαση από την Εθνική χωρίς να μπει κανείς στη Λαμία. (Είσοδος από στροφή για Μπράλο)
...για οποιον επιθυμει να ερθει ειτε απο Αθηνα, ειτε απο Θεσ/κη, λογω των νεων εργων, οι σημανσεις ειναι ανυπαρκτες και θα πρεπει να κατέβει στον κόμβο του Μπράλου, και να ακολουθησει την ταμπέλα για Δαμάστα. απο εκει πια ειναι ευκολα: Δαμαστα-Ηράκλεια-Κρίκελλο- Γοργοποταμος. Μεσω Λαμίας ειναι επισης δυσκολο, λογω συμανσης, αλλα οχι ακατορθωτο...;)
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.502
Likes
8.023
Φύση, επίσκεψη σε ένα ιστορικό σημείο και πάνω απ' ολα καλή παρέα....Η τέλεια εκδρομή!
Μπράβο σας!!!
Υ.Γ. Varsa, δεν ήξερα ότι είσαι μωρο-μανούλα....Να σου ζήσει!!!:D:D
 

efi.hania

Member
Μηνύματα
624
Likes
938
Ταξίδι-Όνειρο
papua
δεν ηξερα varsa οτι εισαι απο το γοργοποταμο.τελεια φυση!!εχω απειρες φωτογραφιες
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ωραιο μερος για συναντηση ο Γοργοποταμος..εκει που η πλουσια φυσικη ομορφια συναντα την ιστορια!
Αψογη ξεναγηση , με τη Varsa να κρατα την υποσχεση με τα κερασια:lol:
Ευχαριστουμε για τις φωτο Δημο , δροσιστικες!
 

Menia21

Member
Μηνύματα
781
Likes
2.020
Επόμενο Ταξίδι
Το σχεδιάζω...
Ταξίδι-Όνειρο
Photography trip
Αγαπητή Βάρσα το χωριό σου είναι όντως πολύ όμορφο και περιποιημένο! Η ταβέρνα "ο Τεμπέλης" ήταν η τελική μας στάση για μάσα μετά από πορεία περίπου 5 ωρών την Κυριακή με τον ΕΟΣ Αθηνών! Νομίζω ότι η άνοιξη πάει στην Οίτη, τέτοια παλέτα χρωμάτων δεν έχω ξαναδεί!!
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ταξίδι-Όνειρο
far away
menia21, η Οιτη ειναι πανεμορφο βουνο, αρκει να την αγαπαμε και να της σεβομαστε για να συνεχισει να μας δινει την ομορφιά της. Δεν εχουμε παράπονο παντως, καθε Σ/Κ ειναι γεματο το χωριο μας απο επισκέπτες. Ποια ηταν η διαδρομή σας?

efi.hania, εισαι συχνος επισκέπτης και εχεις τοσες πολλές φωτο??? για πες μας, τι σε συνδεει με τα μερη μας...
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Να σαι καλά Δήμο, με τις ωραίες βόλτες σου.
(Και) η Οίτη είναι πανέμορφη.
Βάρσα , τις ευχές μας για το μωρό σου.
Οι οδηγίες σου για πρόσβαση απ την εθνική κατατοπιστικές. Ομως η υπόσχεσή σου για το οδοιπορικό στην περιοχή εκκρεμεί...
(Αντε να παινέψουμε το σπίτι μας)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.901
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom