Διακοπές στην Κρήτη

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Καλά δεν θα δεις και τα πάντα σε 12 μέρες.
Τελευταία φορά που πήγαμε Κρήτη πέρυσι, σε μία βδομάδα Λασίθι, ήμασταν πάνω-κάτω με το ΙΧ συνεχώς και πάλι δεν είδαμε τα πάντα.
Για μένα επικεντρώνεσαι κάθε φορά σε 1 (άντε το πολύ 2) νομούς.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
καλως να ελθεις .. δυο εβδομαδες εχεις χρονο...
εγω θα αρχιζα απο Χανια .. 5 μερες να απολαυσεις τις παραλιες του νοτου.. σουγια, κριος, φαλασαρνα, σφακια-γλυκα νερα και ιλιγγας.. φραγκοκαστελλο..ειναι και μια ωραια παραλια τα Μαρμαρα αλλα θελει βαρκα απο Σφακια η να διασχισεις το φαραγγι απο την Ανωπολη...
Στα Σφακιά φημίζονται για ζεστές οι θάλασσες; Ποιες είναι οι πιο ζεστές της Κρήτης;
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Στα Σφακιά φημίζονται για ζεστές οι θάλασσες; Ποιες είναι οι πιο ζεστές της Κρήτης;
Πιο ζεστες θαλλασες στα βορεια παραλια.. αλλα γενικα δεν μου αρεσει καμμια........
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Η πιο συνετή επιλογή, όπως λέει και η @LULLU είναι να επικεντρωθείτε σε 1 ή 2 νομούς. ;)

Παρόλαυτά, επειδή το νησί είναι πανέμορφο και με τεράστια ποικιλία αξιοθεάτων (αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες, μουσεία, βουνά) καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό για να δείτε όσα περισσότερα από την πρώτη επίσκεψη.

Ένα παρόμοιο εγχείρημα κάναμε το 2013, όπου πηγαίνοντας για πρώτη φορά με αυτοκίνητο ο αδερφός μου και εγώ (είχαμε πάει ήδη 2 φορές με τους γονείς και άλλες 2 φορές χωρίς μεταφορικό), είπαμε να δούμε τα κυριότερα μέρη του νησιού σαν να πηγαίναμε για πρώτη φορά. :cool:

Όπως και εσείς, μείναμε γύρω στις 2 βδομάδες, και με βάση τη Σταλίδα (κοντά στα Μάλια) οδηγήσαμε σχεδόν 2.500 km σε όλο το νησί. Τα επόμενα χρόνια, ανακαλύψαμε και άλλα μέρη, και υπάρχουν και πάμπολλα ακόμα που δεν τα έχουμε επισκεφθεί.

Αυτά που μου άρεσαν περισσότερο, όχι μόνο από αυτό το ταξίδι του '13, αλλά και από επόμενα που κάναμε στο νησί, θα έλεγα ότι είναι:

Χανιά
  • Φαλάσαρνα
Πρόκειται για τεράστια παραλία, με άμμο. Το μόνο πρόβλημα είναι ο αέρας που συνήθως φυσάει και τα κύματα που δημιουργούνται λόγω και του περίεργου βυθού.
  • Ελαφονήσι (*)
Τα λόγια είναι περιττά, πηγαίνετε απογευματάκι για να γλιτώσετε την κοσμοσυρροή.
  • Φαράγγι Σαμαριάς (*)
Πεζοπορία μιας ημέρας. Παίρνετε το λεωφορείο από τα ΚΤΕΛ Χανίων για Ομαλό. Μετά από τα αρχικά σκαλοπάτια, η διαδρομή είναι κυρίως επίπεδη. Το φαράγγι καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη, όπου μπορείτε είτε να διανυκτερεύσετε (δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή) είτε να πάτε με πλοίο στα Σφακιά. Από εκεί με λεωφορείο επιστρέφετε στα Χανιά, εκεί όπου ξεκινήσατε.
  • Παλιά πόλη Χανίων (*)
Όμορφη η παλιά πόλη γύρω από το λιμάνι, αλλά κυρίως το βράδυ γίνεται χαμός στον κόσμο.


Ρέθυμνο
  • Μονή Αρκαδίου (*)
Ένα από τα πιο συγκινητικά μέρη που έχω επισκεφθεί στην Κρήτη. Ο ναός είναι αφιερωμένος στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης, το 1866, και ενώ η μονή πολιορκούταν από τους Τούρκους, οι πολιορκημένοι αγωνιστές ανατίναξαν την μπαρουταποθήκη. Θυσιάστηκαν πάνω από 800 άνθρωποι για την ελευθερία του νησιού.
  • Τριόπετρα
Μεγάλη παραλία με άμμο, που με τον αέρα θυμίζει τα Φαλάσαρνα. Τρεις φορές που έχω πάει, την έχω πετύχει με ελάχιστο κόσμο.
  • Άγιος Παύλος (*)
Άλλη μια εκπληκτική παραλία, με τους τεράστιους αμμόλοφους να προσφέρουν απομόνωση. Τα νερά δεν είναι ρηχά και βγάζει και λίγο κύμα, αλλά έχει πολύ όμορφο ηλιοβασίλεμα.
  • Αγία Γαλήνη
Συνδυάζεται εύκολα με τον Άγιο Παύλο, όπου μπορείτε να κάτσετε εδώ για φαγητό.


Ηράκλειο
  • Αρχαιολογικό Μουσείο (*)
Και εδώ τα λόγια περιττά, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.
  • Ενυδρείο Κρήτης
Το μεγαλύτερη ενυδρείο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Κνωσός (*)
Ο γνωστότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, πατρίδα του Μίνωα, δίπλα από το Ηράκλειο.
  • Μάταλα (*)
Η παραλία των χίπιδων, κοντά στη Φαιστό. Εμπορευματικοποιημένη πλέον, αλλά μαζεύει νεολαία και έχει ωραίο ηλιοβασίλεμα.
  • Φαιστός (*)
Ο δεύτερος γνωστότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, ο οποίος ακολούθησε την παρακμή της Κνωσού το 15ο αιώνα π.Χ.


Λασίθι
  • Άγιος Νικόλαος
Όμορφα μαγαζάκια γύρω από τη λίμνη Βουλισμένη.
  • Βάι
Αν δεν έχεις δει το φοινικόδασος, μπορείτε να πάτε. Αν το έχετε δει, θα ξέρετε ότι το φαγητό εκεί είναι πανάκριβο και στη θάλασσα υπάρχουν ρεύματα. Προσοχή λοιπόν στο κολύμπι, για να μην αρχίστε να κατεβαίνετε προς Ζάκρο και Ξερόκαμπο.
  • Ζάκρος (*)
Ο Κάτω Ζάκρος έχει ωραία ταβερνάκια. Όπως λέει και η LULLU, υπάρχει το Φαράγγι των Νεκρών (το μονοπάτι δεν είναι τόσο καθαρό από θάμνους) και το Σπήλαιο Πελεκιτών, στο οποίο όμως δεν μπορείς να κατέβεις με ασφάλεια κάτω, καθώς δεν υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα ή σκοινιά.
  • Ξερόκαμπος (*)
Άλλη μια εκπληκτική παραλία, που συνδυάζεται με το Ζάκρο. Είναι με άμμο και υπάρχουν μικροί αμμόλοφοι, αλλά μαζεύει και λίγο κόσμο όσο προχωράτε προς τα νότια.


Με (*) έχω σημαδέψει τα αγαπημένα μου. :heart:

Όλα τα παραπάνω χωράνε σε ένα διβδόμαδο, με πρότερο προγραμματισμό, αν και με αρκετό τρέξιμο.

Τελευταία μέρα συνήθως πάμε νεροτσουλίθρες για να πνίξουμε τον πόνο της επιστροφής. Πηγαίνουμε στο Water City στην Ανώπολη γιατί μας βολεύει στην επιστροφή, αλλά υπάρχουν και άλλα στο νησί. :xalara:
 
Last edited:

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Η πιο συνετή επιλογή, όπως λέει και η @LULLU είναι να επικεντρωθείτε σε 1 ή 2 νομούς. ;)
Αυτό το πρότεινα εγώ για 1-2 νομούς.(Όχι πως έχει μεγάλη σημασία,απλώς το αναφέρω
:))

Παρεμπιπτόντως ξέρεις αν βολεύει να κλείσει κανείς για Γαύδο εκ των προτέρων;Πάει κανένα μεγάλο πλοίο της γραμμής;
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.966
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Παρεμπιπτόντως ξέρεις αν βολεύει να κλείσει κανείς για Γαύδο εκ των προτέρων;Πάει κανένα μεγάλο πλοίο της γραμμής;
Πέρυσι που το 'χα ψάξει αρκετά το σενάριο, υπήρχε πέρα από το πλοίο της γραμμής (τα ζώα μου αργά) κι ένα ταχύπλοο που έκανε καθημερινά δρομολόγια από Σφακιά. Δε μπορούσες όμως να προκρατήσεις εισιτήρια, μόνο από το εκδοτήριο μισή ώρα πριν. Τσέκαρε εδώ.
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Παρεμπιπτόντως ξέρεις αν βολεύει να κλείσει κανείς για Γαύδο εκ των προτέρων;Πάει κανένα μεγάλο πλοίο της γραμμής;
Κάποτε κι εγώ σκεφτόμουν μια επίσκεψη στη Γαύδο. Κουβεντιάζοντάς το όμως με μια φίλη από τα Χανιά, μου είπε ότι το νησί είναι πολύ μπλα-μπλα για το τίποτα, απλά πας για να λες ότι πήγες στο νοτιότερο σημείο της ΕΕ.

Μου φάνηκε τουριστο-παγίδα, οπότε έκτοτε την άφησα και δεν πήγα, ούτε και σε μετέπειτα επισκέψεις. :rolleyes-80:
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.185
Likes
4.034
Έχω πάει 2 φορές στη Γαύδο. Είναι από τα ωραιότερα μέρη του νησιού. Βέβαια αν πας Αύγουστο στο Σαρακηνικο και δεν περπατήσεις ή δεν νοικιασεις καραβάκι, απάτη θα σου φανεί.
 

Elena2508

Member
Μηνύματα
1.083
Likes
3.598
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
N. Υόρκη
12 (το πολυ 14 ) μερες στην Κρητη, για ζευγαρι οδικως απο Β.Ελλαδα ,πως θα με συνιστουσατε να το κανω? Απο που να ξεκινησω, σε ποια μερη αξιζει να μεινω, ποσο να μεινω, να παραμεινω εντος μπατζετ (οχι ακριβα μερη), κτλ

Θα ηθελα να μενουμε στο καθε μερος 2/3 μερες ωστε να μπορουμε να βλεπουμε τα αξιοθεατα, αρχαια, να απολαυσουμε τις παραλιες γνωστες και μη. Ξερω ειναι λιγο ρισκο :) με την γκρινια που θα ακουω και την κουραση που θα εχει η κοπελα μου , μιας και ειναι η πρωτη φορα για αυτην κατι τετοιο .

Προσωπικα ειχα κανει τον γυρο της Πελοποννήσου και με πηρε περιπου 12 μερες αλλα μου φαινεται καπως δυσκολη η Κρητη.
Σε 2 εβδομάδες στην Κρήτη με αυτοκίνητο μπορείς να δεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα και να κάνεις και μπάνιο σε πολλές υπέροχες παραλίες!
Δεν θα δεις όλες τις παραλίες του νησιού αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτοσκοπός του κάθε ταξιδιώτη να επισκεφτεί όλες τις όμορφες παραλίες του νησιού...
Εχω επισκεφτεί 4 φορές την Κρήτη και κάθε φορά ανακαλύπτω νέες ομορφιές και φυσικά υπάρχουν άπειρες που δεν τις έχω εξερευνήσει ακόμη....

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες επιλογές για την 1η επίσκεψη στο νησί:
Ν. Χανίων: - 5 βράδια με ημερήσιες εκδρομές σε κοντινές ή μακρινές παραλίες
Ακτή Φαλάσαρνας, Ελαφονήσι, Παραδοσιακό χωριό Μηλιά -Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας.
Μεσημεριανό φαγητό στη Θέρισσο, καφέ στη Λίμνη Αγιάς.
Ν. Ρεθυμνου: - 3 βράδια - 1 μέρα περιήγηση στην πόλη / Ενετικό Φρούριο Φορτέτζα - Μονή Αρκαδίου- Πρέβελη - Πηγές Αργυρούπολης & Λίμνη Κουρνά.
Ν. Ηρακλείου: 2 τουλάχιστον διανυκτερεύσεις στην πόλη για να δεις από εκεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ενετικό Φρούριο στο λιμάνι και τα Νεώρια, το ενυδρείο, τον Τάφο του Καζαντζάκη.
Ημερήσια εκδρομή στις Αρχάρνες, το πιο όμορφο χωριό της Κρήτης! Μάταλα.
Ν. Λασιθίου: 2-3 βράδια - Αγιος Νικόλαος, περιήγηση στην πόλη για 2-3 ώρες και καφέ με θέα τη Λίμνη, όπωσδήποτε επίσκεψη στον νησί της Σπιναλόγκας. Επίσκεψη Ιεράπετρα και Σητεία. Μπάνιο στο Φοινικόδασος του Βάι.

Εχω δει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη, αλλά δεν στους προτείνω σε αυτήν τη φάση, γιατί στην 1η επίσκεψη κάνεις επιλογές για να περάσεις καλά.
Εάν έχεις ειδικό ενδιαφερον για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μπορούμε να επανέλθουμε και να σου κάνουμε προτάσεις.
 

thrykika

Member
Μηνύματα
102
Likes
304
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Με την Κρήτη δεν θα μπορέσω να είμαι ποτέ αντικειμενική... καθώς έχω καταγωγή από Χανιά. όπως αναφέρουν όλοι το νησί έχει άπειρες ομορφιές και πάντα προσφέρει κάτι νέο να δεις. για εμένα μείνετε μεταξύ δύο νομών προτείνω Χανιά- Ρέθυμνο και στα μέρη που ήδη έχουν αναφέρει θα προσθέσω Τάφους Βενιζέλων στο ακρωτήρι για την υπέροχη θέα που προσφέρουν κι την κουκουβάγια που είναι δίπλα με τα τέλεια γλυκά!! Επίσης πολύ ωραία παραλία είναι το Κεδρόδασος κοντά στην Ελαφόνησο. extra tip: 1.κάντε στάση σε κάποιο μικρό χωριουδάκι που θα δείτε στο δρόμο τυχαία και κατεβείτε στο καφενείο του για μια ρακή (αξία ανεκτίμητη). 2. εάν ακούσετε για κάποιο πανηγύρι τρέξτε να πάτε είναι πολύ ιδιαίτερη εμπειρία επίσης!!!!

Τώρα όσο έχει να κάνει με το κομμάτι Γαύδος... ο απόλυτος παράδεισος για όποιον θέλει απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία δίπλα στη θάλασσα. με διαμονή στο Σαρακήνικο για καλό φαγητό.
Το καραβάκι πριν από 6-7 χρόνια ήταν από αυτά που κάνεις ενα σταυρό πριν μπεις μπας και γλιτώσεις κάνει γύρω στις 3 ώρες( χωρίς λόγο η απόσταση είναι μικρή), εμείς πήγαμε στην Παλαιόχωρα και βγάλαμε εισιτήρια το ίδιο πρωί, όταν φτάσαμε Γαύδο με τοπικό λεοφωρείο πήγαμε στο Σαρακήνικο και στήσαμε σκηνές (πρώτη φορά καμπινγκ και χωρίς πολλή οργάνωση). θα το έκανα ξανά εάν είχα αρκετές μέρες στη διάθεσή μου.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.315
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πέρυσι που το 'χα ψάξει αρκετά το σενάριο, υπήρχε πέρα από το πλοίο της γραμμής (τα ζώα μου αργά) κι ένα ταχύπλοο που έκανε καθημερινά δρομολόγια από Σφακιά. Δε μπορούσες όμως να προκρατήσεις εισιτήρια, μόνο από το εκδοτήριο μισή ώρα πριν. Τσέκαρε εδώ.
Πρόπερσι που ήμασταν εμείς είχε δύο ταχύπλοα από τα Σφακιά, με τουλάχιστον 3 αναχωρήσεις το καθένα. Τη Γαύδο τη βρήκαμε απλά φανταστική: πολύ ωραία θάλασσα, καλό φαγητό, ησυχία, άλλος πλανήτης πραγματικά. Μακάρι να τη θεωρούν τουριστοπαγίδα οι πολλοί να μην πηγαίνουν΄.

Τι κάναμε εμείς 2 εβδομάδες στην Κρήτη, με αμάξι:
1:

Χανιά: Παλιά πόλη, αρχαιολογικό μουσείο, Σπίτι Ελ. Βενιζέλου, μοντέλο μινωικού πλοίου
2:

Πόλη Χανίων το πρωί, Άπτερα (διαδρομή και σούπερ αρχαιολογικός χώρος ) Αρμένοι (αρχαίο νεκροταφείο για αρχαιοσπασίκλες), πόλη Ρεθύμνου

3.

Μονή Αρκαδίου (ιστορικό μοναστήρι), Επισκοπη (όμορφο χωριό), Μελιδόνι (μυστηριώδες σπήλαιο) , Ανώγεια (εχέμ), Οροπέδιο Νίδας (μιτάτα και φοβερή διαδρομή με τη δύση του ηλίου), Ηράκλειο

4.

Αρχαιολογικό Μουσείο, Κνωσσός, Μυρτιά (σπίτι Καζαντζάκη), Μάλια (μινωικό παλάτι), Κρασί (πλάτανος 2000 ετών και φράγμα), Πλάκα (παραδοσιακό λιμανάκι)
Να πω ότι στην Πλάκα... πάθαμε πλάκα. Από τις καλύτερες θάλασσες με βουτιές από τα βράχια.

5.

Σπιναλόγκα (νησί λεπρών), Λατώ (φοβερό τοπίο και σπάνια αρχαία), Γουρνιά (μινωική πόλη), Μοναστήρι Τοπλού (ιστορικό μοναστήρι αντίστασης), Βάι (παραλιάρα με φοινικόδασος), Κάτω Ζάκρος (παράδεισος)
Βάι το απόγευμα με τη δύση όνειρο, ψυχή δεν υπήρχε.

6.

Αρχαία Ζάκρος, Μύρτος (παραλία), Οροπέδιο Λασιθίου με χωριουδάκια, Δικταίο Άνδρο (σημείο γέννησης Δία)
Νομίζω από τις καλύτερες διαδρομές που έχω κάνει στην Ελλάδα, πάνω στα όρη με τσοπάνους, μας κέρασαν αντικρυστό μέσα σε κάτι αγρούς, ψωμοτύρι (πόσα χρόνια είχα να φάω), μουστακάρες, κιθαράρες.

7.

Γόρτυνα (ρωμαϊκή πόλη), Φαιστός (χωρίς σχόλια), Μάταλα (σπηλιές χίπηδων), Κομμός (παραλιάρα), Πιτσίδια (παραδοσιακός οικισμός)
Γόρτυνα αποκάλυψη. Μάταλα πολύς κόσμος, πιτσίδια φαγητάρες και πολύ ωραία το βράδυ, η Ελλάδα όπως έπρεπε να είναι.

8.

Μονή Οδηγήτριας (θέα), Καμηλάρι (θολωτός τάφος), Σπήλι (όμορφο ορεινό χωριό για στάση), Μονή Πρεβέλης και Παραλία Πρεβέλης (μοναστηράρα και παραλιάρα), φαραγγι Κοτσίφου (φύση),Φραγκοκάστελο, Χώρα Σφακίων
9.

Σφακιά-γαύδος 9.30​
10. όλη μέρα Γαύδος, τρεκ, μπάνια

11.

Γαύδος-σφακια 14.00 προς παλαιοχωρα​

12.

Κεδρόδασος-Ελαφονήσι (παραλιάρες), Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, Κεφάλι​
Κι εγώ που δεν είμαι της παραλίας, εντυπωσιάστηκα.

13.

Διαδρομάρα προς Σφηνάρι, Μπάλος, Φαλάσαρνα (παραλιάρες)Πολυρρηνια (αρχαία απομονωμένα με θέα ), Χανιά
Φαλάσαρνα παραλία 5 αστέρων πραγματικά. Μπάλος εξωπραγματικό τοπίο. Νωρίς το πρωί είχε 10 άτομα.

14.

Φαράγγι Σαμαριάς, διανυκτέρευση Λουτρό​
Απόλαυση το μπάνιο στην Αγία Ρουμελη μετά το φαράγγι, καραβάκι για Λουτρό, δείπνο μόνοι μας κάτω από πανσέληνο, ποτάκι στο ακρωτήρι, μείναμε μέχρι τις 2 να βλέπουμε τα άστρα, την άλλη μέρα νωρίς βγήκαμε με τράτα για ψάρεμα, ΟΝΕΙΡΟ.

15. Χανιά
16. καράβι για Αθήνα

Αυτό ήταν το πρόγραμμα, πορλάβαμε να δούμε και μερικά πραγματάκια παραπάνω. Πχ μας κάλεσαν στον Άγιο Νικόλαο για φαγητό, χτυπήσαμε μερικά χωριουδάκια για φαγητό, κάποια αρχαία που βρήκαμε στο δρόμο κλπ. Αν ξαναπήγαινα κι είχα 2-3 μέρες παραπάνω θα έκανα οπωσδήποτε Γραμβούσα και θα το προσπαθούσα για Χρυσή. Κατά την κοπέλα μου ήταν το κορυφαίο μας ταξίδι ever και όπου πάμε "δε συγκρίνεται με την Κρήτη όμως".
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.801
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom