Ηνωμένο Βασίλειο Εδιμβούργο και Λονδίνο

Ελ'ενη Ν.

New Member
Μηνύματα
2
Likes
5
Γεια σας! Μόλις γυρίσαμε με τον σύντροφό μου από ένα εφταήμερο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μας και να δώσω μερικές συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε αυτούς που σκέφτονται να επιχειρήσουν ένα μελλοντικό ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε χρόνο επιχειρούμε ένα με δύο ταξίδια στο εξωτερικό (αναλόγως τα οικονομικά μας) και φέτος ήρθε η σειρά της Αγγλίας. Λέμε λοιπόν, αφού θα φτάσουμε μέχρι Λονδίνο δεν πεταγόμαστε μία και μέχρι Σκωτία να κλείσουμε και το κεφάλαιο αυτό.
Τα βάζουμε κάτω λοιπόν και με αιματηρή οικονομία 3 μηνών τα καταφέρνουμε. Αφού φάγαμε ώρες ολόκληρες να προγραμματίζουμε το ταξίδι, πως θα πάμε. που θα μείνουμε, πια αξιοθέατα θα διαλέξουμε να επισκεφτούμε (no time and money για να τα δούμε όλα), τελικά φτάνουμε και στο ζήτημα που μας απασχόλησε περισσότερο: να νοικιάσουμε αμάξι για να πάμε Λονδίνο-Εδιμβούργο ή να προτιμήσουμε το αεροπλάνο. Μετά από πλάνα, χάρτες, διαδρομές, κομπιουτεράκι, υπολογισμούς και ξανά υπολογισμούς αποφανθήκαμε ότι θα προτιμήσουμε το αεροπλάνο γατί δεν μπορούσαμε να δώσουμε τα έξτρα χρήματα που χρειάζονται σαν εγγύηση για την ενοικίαση αυτοκινήτου. Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες έχει κάποια εκπληκτικά αξιοθέατα και κάστρα που θα θέλαμε αλλά δεν μπορέσαμε να δούμε.
Σε αυτό το σημείο θέλω να πω μερικά tips για αυτούς που δεν έχουν πάει ποτέ Αγγλία. Αν έχετε ακούσει, όπως και εγώ είχα ακούσει πριν πάω, ότι είναι ακριβή και σκέφτεστε"εντάξει μωρέ όλες οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες είναι λιγάκι τσιμπημένες" πραγματικά δεν φαντάζεστε πόσο μα πόσο έξω πέφτετε. Αν στο μυαλό σας σε μία κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα, το δέκα είναι το πιο ακριβό, στην Αγγλία το ακριβό φτάνει το είκοσι!!! Για να καταλάβετε με ισοτιμία στο 1.66 περίπου, τα 200 ευρω αντιστοιχούν σε 120 Gbp, ένα πακέτο τσιγάρα κάνει 10 λίρες δηλ. γύρω στα 16ευρω και το εισιτήριο μιας διαδρομής του μετρο είναι κάπου στις 5 λίρες δηλ πάνω από 7 ευρω (και θα αναγκαστείτε ειδικά στο Λονδίνο να το χρησιμοποιήτε συνέχεια)
 

Ελ'ενη Ν.

New Member
Μηνύματα
2
Likes
5
Συνεχίζω...Συγνώμη αλλά είναι το πρώτο μου post και πάτησα καταλάθως υποβολή και δεν ξέρω πως να συνεχίσω στο πάνω κείμενο...Τεσπα...

Το καλύτερο είναι να μετατρέψετε τα χρήματα σας σε λίρες από την Ελλάδα και όχι εκεί, γιατί εδώ θα βρείτε πολύ καλύτερη ισοτιμία. Εμείς σε κάθε ταξίδι πάμε για ισοτιμία σε ένα μαγαζί στην ομόνοια που είναι πολύ αξιόπιστο, δίνει στις καλύτερες τιμές και δεν κρατάει σχεδόν καθόλου προμήθεια.
Οπότε υπολογίστε καλά τα λεφτά σας, πάρτε τσιγάρα από εδώ, μετατροπέα ρεύματος γιατί έχουν άλλες πρίζες εκεί και προσπαθήστε για τα περισσότερα αξιοθέατα που θέλετε να δείτε να κλείσετε το εισιτήριο online καθώς θα σας έρθει πολύ πιο φτήνο. Το london eye, το Madame Tussauds, το London dungeon είναι κάποια αξιοθέατα που ναι μεν είναι tourist traps και λες "καλά δεν είναι ανάγκη να πάω", με το που θα τα δεις όμως θα σου τρέξουν τόσο μα ΤΟΣΟ πολύ τα σάλια για να μπεις μέσα που θα εύχεσαι να είχες βάλει και για αυτά μερικά λεφτά στην άκρη. Εγω προσωπικά δεν πήγα καθώς τα έξτρα χρήματα που είχα μου έφυγαν σε μιούζικαλ (ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ), αλλά για όποιον θέλει να πάει το εισιτήριο είναι περίπου 30 λίρες το άτομο, ενώ online είναι 22.
Ένα άλλο must είναι να βγάλετε από εδώ ή με το που φτάσετε Λονδίνο και πριν μπείτε στο μετρό μια Oyster travel card. Για μένα ήταν καλύτερη από την απλή day travel card. Για 3 μέρες είναι περίπου 28 λίρες το άτομο και μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά θα μπαινοβγαίνετε συνέχεια στο μετρό και θα σας γλυτώσει πολλά χρήματα από το να χτυπούσατε απλά ένα εισιτήριο. Προσοχη
Την Oyster την χτυπάς μια φορα όταν μπαίνεις στο μετρό, αλλάζεις όσες γραμμές θέλεις μέσα στο μετρό και την ξαναχτυπάς όταν βγαίνεις τελείως πια από το μετρό για να φυγεις.Όλο αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 90 λεπτα τη φορά αλλιώς υπερχρεώνεσαι.Για τα λεωφορεία χτυπάς μόνο μια φορά όταν μπαίνεις.
Για ένα τουρίστα που θέλει να δει τα βασικά αξιοθέατα μια Oyster για τις ζώνες 1-2-3 είναι μια χαρά καθώς καλύπτει σχεδόν όλο το κεντρικό Λονδίνο και λίγο παραέξω. Η Oyster κάθε μέρα κάθε φορά που θα τη χτυπάς θα σου βγάζει και ένα χρηματικό υπόλοιπο, μην ψαρώσετε είναι απεριορίστων διαδρομών αλλά αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο σας το υπόλοιπο μπορείτε τη μέρα που θα φύγετε να την πάτε πίσω και να σας επιστρέψουν 5 λίρες.
Προσοχη
επίσης, το μετρό τους είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ με πάρα πάρα πολλές γραμμές και από την ίδια πλατφόρμα περνάνε τρένα διαφορετικών γραμμών (χρωμάτων). Να τσεκάρετε πάντα πως λέγετε η τερματική στάση της γραμμής που θέλετε να πάρετε και όταν βγαίνετε στην πλατφόρμα αναμονής να τσεκάρετε τον πίνακα που λέει σε πόση ώρα θα περάσει το επόμενο τρένο και που τερματίζει. Αν ο τερματικός σταθμός του είναι αυτός που θέλετε τότε παίρνετε το τρένο και κατεβαίνετε στη στάση που θέλετε.
Για αυτούς που είναι περιορισμένου budget καλύτερος τρόπος να γλυτώσετε χρήματα είναι να μην τρώτε απ'εξω. Τα Tesco και τα lIDL είναι παντού και έχουν από φρέσκοψημένες τυρόπιτες και κρουασάν μέχρι σαλάτες ζυμαρικών και ψητά κοτόπουλα σε κομμάτια έτοιμα και ζεστά να τα φας...πάμφθηνα (για Αγγλία). Εμείς είχαμε μία polo πλάτης πηγαίναμε πουρνό πουρνό στα Lidl, (γιατί αν δεν πας νωρίς οι αλλοδαποί και οι τουρίστες πέφτουν σαν ακρίδες και δεν μένει τίποτε να φας!) και παίρναμε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό συν coco cola και νερά συν καμιά σοκολατίτσα, στοιβάζαμε στην τσάντα, αρχίζαμε την εξόρμηση μας και κάθε φορά που πεινούσαμε αράζαμε σε κάποιο πάρκο και τρώγαμε....μην ντρέπεστε όλοι το κάνουν.
Και τέλος χρησιμοποιήστε άνετα τις δημόσιες τουαλέτες...είναι εξωφρενικά πεντακάθαρες!
Και άλλα θέλω να πω, αλλά θα τα πω κατά την αφήγηση.

Αρχίζουμε λοιπόν...κλείσαμε τα εισιτήρια μας με την Ryan Air για Λονδίνο με 30 ευρω το άτομο περίπου και άλλα τόσα για επιστροφή και με 20 ευρω από εκεί για Εδιμβούργο. Έτσι στις 15 Μαρτίου φτάσαμε στο Ελ. Βενιζέλος, εγώ, ο σύντροφός μου και η αγαπημένη μου μικρή αδερφή, έτοιμοι για το ταξιδάκι μας σε Αγγλία και Σκωτία.
Εγώ με την Δανάη ντυμένες σαν κρεμμύδια, γιατί η Ryan Air ζητάει συγκεκριμένες διαστάσεις χειραποσκευής για να μην σου χρεώσει την αποσκευή και εμάς οι δικές βαλίτσες μας έκλειναν ήδη με δυσκολία, είχαμε λοιπόν την φαεινή ιδέα να φορέσουμε πάνω μας όσα περισσότερα ρούχα γίνεται για να πάρουμε και άλλα μαζί μας και βάλαμε και τον καλό μου να φορέσει πόσα από τα δικά του για να γεμίσουμε και την δική του βαλίτσα με όσο πιο πολλά από τα δικά μας γίνεται...,πραγματικά μα πραγματικά μην το κάνετε ποτε αυτό! Μέσα στο αεροδρόμιο είχε τρελή ζέστη, δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε και να σκύψουμε, είχαμε ιδροκοπήσει, ξεφυσούσαμε, σε όλες τις φωτογραφίες είμαστε φουσκωμένοι και κατακόκκινοι, προσπαθούσαμε να βγάλουμε από τις τσέπες τις ταυτότητες και έπεφταν από μέσα κάλτσες, καλσόν και κολάν που είχαμε παραχώσει, ο δικός μου σε κάθε βήμα μας καντήλιαζε και τέλος πάντων για να μην τα πολυλογώ αυτό το περάσαμε συνολικά 4 φορές! Την τελευταία μέρα που φτιάχναμε βαλίτσες για να επιστρέψουμε μας έβαλε να κάνουμε δήλωση στην κάμερα για να έχει ντοκουμέντα ότι στο επόμενο ταξίδι θα πάρουμε μόνο μία αλλαξιά ρούχα μαζί!

Για την Ryan Αir είχα διαβάσει διφορούμενα σχόλια, ότι είναι πολύ στριμωχτά και πρόχειρα και μπλα μπλα μπλα...Παιδιά είναι μια χαρά! Για τις τιμές τις είναι μη σου πω και κυριλέ... ο φίλος μου 1.87 δεν είχε κανένα πρόβλημα και είναι ευγενικοί, τυπικοί και πολύ καθαροί (σε αντίθεση με την easyjet). Επίσης σε σχέση με την Agean που είναι πολύ αυστηροί στις διαστάσεις των χειραποσκευών, στην Ryan Air είναι ααααρκετααα ελαστικοί (εκτός και αν πέσεις πάνω σε κανέναν κολλημένο υπάλληλο).

Να μην πολυλογώ...φτάνουμε Εδιμβούργο όπου θα μέναμε για 3 μέρες. Είχαμε κλείσει στο charming city apartmnets...μια λέξη θα πω... ΧΛΙΔΗ. Με βαθμολογία 8.6 στο booking και τρίκλινο για 3 βράδια στα 235 ευρω το δωμάτιο ή σπίτι να πω καλύτερα ήταν απλά άπαιχτο...Σαλόνι με καναπέ και τραπεζαρία, led τηλεόραση και τζαμαρία να βλέπει στην πόλη, stand με ότι φυλλάδιο μπορείς να φανταστείς και χάρτη (δωρεάν φυσικά), μέχρι και ομπρέλες σε περίπτωση που δεν πάρεις δικιά σου!!! Αυτά για το σαλόνι, πάμε στην κρεβατοκάμαρα που απλά έπαιζες μπάλα μεσα...διπλό άνετο κρεβάτι, ντουλάπα τριπλή καθρέπτης, τραπεζάκια, συρταριέρες και πάλι τζαμαρία στην πόλη και μία ντουλάπα που μέσα είχε τα πάντα, σίδερο, πιστολάκι μαλλιών κτλ. Κουζίνα καινούρια και καθαρή πλήρως εξοπλισμένη, φρυγανιέρα , φούρνο κανονικό και μικροκυμάτων, ταψιά, βραστήρα, ....τα πάντα και ένα μικρο αλλά πολύ εξυπηρετικό μπάνιο με ντουζιέρα που έκανες κάτι ρυθμίσεις, τις απομνημόνευε και κάθε φορά που τη χρησιμοποιουσες το νερό έβγαινε στη θερμοκρασία που το ήθελες!!! Kαι Wi-fi.
Μας πέφτει λοιπόν λίγο το σαγόνι, αφήνουμε τα πράγματα, πλενόμαστε, αλλάζουμε και βουρ για εξερεύνηση.
Βγήκαμε έξω κατά τις 9 το βράδυ (δική τους ώρα, καθώς έχουμε και 2 ώρες διαφορά). Και από το 2015 απλά μεταφερθήκαμε κάπου στον 15 αιώνα. Υγρασία, πέτρινα κτήρια χτισμένα με μαύρη πέτρα, αυτό το είδος πράσινης μούχλας που βλέπεις σε παλιές ταινίες τρόμου να αναρριχάται παντού, πλακόστρωτοι σοκάκια και ψυχή στους δρόμους. Έχω πάει σε αρκετές πόλεις που φημίζονται για την μεσαιωνική ομορφιά τους αλλά πραγματικά το Εδιμβούργο τις ξεπέρασε όλες. Η λέξη ζοφερός δημιουργήθηκε για αυτήν την πόλη. Όσοι έχουν διαβάσει το Βίος και Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ να ξέρετε ότι οι ζωγραφιές που δείχνει το βιβλίο στην αρχή της ζωής του στη Σκωτία, αντικατοπτρίζουν πέρα για πέρα την πραγματικότητα.
Φτάνουμε με τα πολλά μέχρι την πλατεία στην Grassmarket, όπου υπάρχουν πολλές pub...9 η ώρα και ΑΔΕΙΕΣ ή κλειστές. Με τα πολλά και αφου δεν θέλαμε να γυρίσουμε ακόμα στο διαμέρισμα, καταφέρνουμε και βρίσκουμε μια pub με live μουσικη, που απλά μέσα γινόταν ΧΑΜΟΣ. Μεθυσμένοι Σκωτσέζοι να χορεύουν αγκαλιά, μεθυσμένες Αγγλίδες να λιποθυμάνε, τουρίστες να κοιτάνε σαν χαζοί τριγύρω...(και μεις μαζί τους) και μουσικοί με κιθάρες να εναλλάσσονται στην σκηνή. Καθίσαμε να πιουμε μια μπύρα, πουθενα σερβιτόρος και το τραπέζι μεσ'τη βρόμα και τα χυμένα ποτά. Με τα πολλά καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τα πάρουμε μόνοι μας από το μπαρ (γενικά σερβιτόροι υπήρχαν μόνο στα εστιατόρια, οπουδήποτε αλλού ήταν self service). Πήραμε 3 μαύρες Guinness,( πολύ καλές) και πληρώσαμε 12 λιρες. Με τα πολλά λίγο η κούραση, λίγο ότι μπύρα χωρις τσιγάρο δεν κατεβαίνει και έπρεπε να βγουμε έξω για να καπνίσουμε, τα μαζέψαμε και γυρίσαμε στο διαμέρισμα όπου πέσαμε νεκροί μέχρι το επόμενο πρωί! Ένα έξτρα σχόλιο είναι ότι το Εδιμβούργο περπατιέται πολύ άνετα και δεν θα χρειαστείτε σχεδόν πουθενά συγκοινωνία, οπότε αν θέλετε να κλείσετε δωμάτιο και σας φαίνεται μακριά να ξέρετε ότι η απόσταση καλύπτεται εύκολα και γρήγορα. Είναι περισσότερο πόλη παρά πρωτεύουσα.
Αυτα για την πρώτη μερα...η συνεχεια αύριο!
 

Natasa Tsouf

Member
Μηνύματα
8
Likes
13
Επόμενο Ταξίδι
Τόκυο
Ταξίδι-Όνειρο
Λος Άντζελες
Τι ωραία η ιστορία σου μεχρι στιγμης! Κι εγω θα παω σε λίγες μερες στο Εδιμβουργο .. Αυτή η pub , που περιγραφεις τελευταια πως λεγεται?
 

mitsmag

Member
Μηνύματα
96
Likes
12
Ταξίδι-Όνειρο
Roadtrip Ισπανίας
τελεια η ιστορία σου πολυ περιγραφική αλλά δεν την συνέχισες.. διψαμε κι αλλο!
προκειται να παμε κι εμεις βορεια αγγλια και αυτο με την ισοτιμια δεν το γνωριζα.. σε ποιο μαγαζι στην ομονοια πηγες;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.895
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom