Ελλάδα Παντού: Επιγραφές και οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα ανά τον κόσμο

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Σικελία, Παλέρμο...
στην εκκλησία της Μαρτοράνα...
IMG_9020.JPG


οι ελληνικές επιγραφές ήταν τόσες πολλές που νόμιζα ότι βρισκόμουν σε εκκλησία της Ελλάδος...
IMG_9025.JPG


Η αγία Άννα με την επιγραφή: "Τω οίκω σου πρέπει αγίασμα Κύριε εις μακρότητα ημερών"...
IMG_9018.JPG


Ο άγιος Ανδρέας, ο άγιος Πέτρος, ο άγιος Δημήτριος, ο αρχάγγελος Γαβρηήλ, ο άγιος Παύλος, ο άγιος Ιάκωβος, ο άγιος...
IMG_9027.JPG
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Νεκρικοί διάλογοι

Ο επικός διάλογος του Έλληνα Διογένη και του Κάρα άρχοντα Μαυσωλού, από ταμπέλα στο Μαυσωλείο του δεύτερου στο σημερινό Μπόντρουμ:

0F42EA3E-4627-4EB5-931C-7FC70F462D2A.jpeg


στα Νεοελληνικά:
ΔΙΟΓΕΝΗΣ
[29.1] Πες μου, Κάρα, για ποιό λόγο περηφανεύεσαι τόσο και προβάλλεις την αξίωση να σε τιμούν περισσότερο απ᾽ όλους εμάς;
ΜΑΥΣΩΛΟΣ
Και για τη βασιλεία μου, Σινωπέα, μια και βασίλεψα σε ολόκληρη την Καρία, εξουσίασα και ένα τμήμα των Λυδών, επιπλέον υπέταξα μερικά νησιά και έφτασα ως τη Μίλητο, υποδουλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ιωνίας. Ήμουνα και ωραίος και ψηλός και πανίσχυρος στους πολέμους. Και το σημαντικότερο, ότι στην Αλικαρνασσό έχω στημένο από πάνω μου ένα τεράστιο μνήμα. Τόσο μεγάλο δεν έχει κανένας άλλος νεκρός, αλλά ούτε και τόσο όμορφα καλοδουλεμένο, με άλογα και ανθρώπους να είναι απεικονισμένοι με τη μεγαλύτερη ακρίβεια πάνω στην πιο εκλεκτή πέτρα, που δεν θα μπορούσε να βρει κανείς εύκολα ούτε σε ναό. Δεν νομίζεις λοιπόν πως έχω δίκιο να περηφανεύομαι γι᾽ αυτά;
ΔΙΟΓΕΝΗΣ
[29.2] Για τη βασιλεία, λες, και για την ομορφιά και το βάρος του τάφου;
ΜΑΥΣΩΛΟΣ
Ακριβώς γι᾽ αυτά, μά τον Δία.
ΔΙΟΓΕΝΗΣ
Αλλά, ωραίε μου Μαύσωλε, ούτε εκείνη τη δύναμη έχεις πια ούτε τη μορφή. Αν λοιπόν διαλέγαμε κάποιον για κριτή της ομορφιάς, δεν μπορώ να πω για ποιό λόγο το δικό σου κρανίο θα έπρεπε να προκριθεί από το δικό μου. Και τα δύο είναι φαλακρά και γυμνά, και τα δόντια μας προβάλλουν με τον ίδιο τρόπο, και τα μάτια μας λείπουν, και οι μύτες μας δεν προεξέχουν. Όσο για τον τάφο και τις πολυτελείς εκείνες πέτρες, για τους κατοίκους της Αλικαρνασσού ίσως να είναι χρήσιμα, για να τα επιδεικνύουν και να καυχιούνται στους ξένους ότι έχουν ένα τόσο σπουδαίο οικοδόμημα. Εσύ όμως, φίλτατε, δεν βλέπω τί κέρδος έχεις απ᾽ αυτό, εκτός αν μου πεις τούτο, ότι κουβαλάς μεγαλύτερο φορτίο από μας, καθώς σε συνθλίβουν τόσο τεράστιες πέτρες.
ΜΑΥΣΩΛΟΣ
[29.3] Ανώφελα λοιπόν για μένα όλα εκείνα, και ισότιμος θα είναι ο Μαύσωλος και ο Διογένης;
ΔΙΟΓΕΝΗΣ
Όχι ισότιμος, αντρειωμένε μου, όχι βέβαια. Ο Μαύσωλος θα θρηνολογεί, καθώς θα θυμάται τα επίγεια, στα οποία νόμιζε ότι ήταν τρισευτυχισμένος, ενώ ο Διογένης θα τον περιγελάει. Κι όσο για τάφο, ο ένας θα λέει ότι έχει στην Αλικαρνασσό έναν δικό του, φτιαγμένο από την Αρτεμισία, τη γυναίκα του και αδελφή του, ο Διογένης όμως για το σώμα του ούτε καν ξέρει αν έχει και κάποιο τάφο· ούτε άλλωστε και τον ένοιαζε γι᾽ αυτό. Άφησε όμως τη φήμη του στους πιο αξιόλογους ανθρώπους, έχοντας ζήσει ζωή πραγματικού άνδρα, πιο μεγαλόπρεπη από το μνήμα σου, δουλοπρεπέστατε Κάρα, και κατασκευασμένη πάνω σε πολύ πιο σταθερό θεμέλιο.


Και ο σχετικός αρχαιολογικος χώρος:
5CCA6E09-6D46-48AF-B4F4-DEB67F0B03A1.jpeg

FADCD274-2C6B-4D51-A8D9-35C6303DFCCF.jpeg

 

fotast

Member
Μηνύματα
9.337
Likes
14.201

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Είναι το ίδιο;Το δικό μου το είχα βάλει στο αρχείο Καλιφόρνια αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ που ήταν....


View attachment 301993
Το ίδιο είναι! Με πρόλαβε, ήθελα κι εγώ να το ανεβάσω:haha:Έχω όμως και κάτι άλλο από ΛΑ, θα το βρω σε λίγο.

Γενικά έχω πετύχει αρκετά το ελληνικό στοιχείο στο εξωτερικό, κάποιες φορές κιόλας έχω απορήσει/εκπλαγεί γιατί μπορεί πχ να εμφανιζεται σε κάποιο άκυρο μέρος ή σημείο. Θα προσπαθήσω να βρω καμία φωτογραφία, συνήθως τ απαθανατίζω κι εγώ.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.337
Likes
14.201
Το ίδιο είναι! Με πρόλαβε, ήθελα κι εγώ να το ανεβάσω:haha:Έχω όμως και κάτι άλλο από ΛΑ, θα το βρω σε λίγο.

Γενικά έχω πετύχει αρκετά το ελληνικό στοιχείο στο εξωτερικό, κάποιες φορές κιόλας έχω απορήσει/εκπλαγεί γιατί μπορεί πχ να εμφανιζεται σε κάποιο άκυρο μέρος ή σημείο. Θα προσπαθήσω να βρω καμία φωτογραφία, συνήθως τ απαθανατίζω κι εγώ.
΄Ολοι το ίδιο βγάλαμε ; :lol: Η δικιά μου φωτο είναι καλοκαίρι του 2016.
 

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
΄Ολοι το ίδιο βγάλαμε ; :lol: Η δικιά μου φωτο είναι καλοκαίρι του 2016.
Κι εγώ το 2016 πήγα, αλλά Οκτώβρη:)

Η φωτογραφία είναι μέσα από το University of Southern California, στο Los Angeles.

IMG_20160929_115023.jpg
 

arabickostas

Member
Μηνύματα
461
Likes
1.501
Η αλήθεια είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχει πολύ υλικό από ελληνισμό είτε στα greektowns, είτε στα πανεπιστήμια, είτε μεμονωμένα, αφου τα ελληνικα θεωρούνται πολύ cool..Αυτό που είδα πριν χρόνια όμως σε ένα φανάρι ένα πρωινό με ξεπέρασε.... ο Ωνάσης πρωί πρωί στο μεροκάματο...
Screenshot_20200320-060851_Free Adblocker Browser.jpg
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.503
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Manneken Pis
Στη συμβολή των οδών Rue de l'Étuve και Rue du Chêne στην καρδιά των Βρυξελλών στο Βέλγιο, βρίσκεται ένα διάσημο αξιοθέατο, το Manneken Pis. Πρόκειται για ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα ενός γυμνού αγοριού ύψους 61 εκατοστών που ουρεί σε ένα σιντριβάνι. Αν και υπάρχουν πολλά παρόμοια γλυπτά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε μέρα για να τραβήξουν μια φωτογραφία του συγκεκριμένου.

Το αρχικό άγαλμα χρονολογείται από το 1619 και βρίσκεται στο Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών. Το σημερινό άγαλμα του Manneken Pis έχει συναρμολογηθεί από τμήματα τα οποία βρέθηκαν μετά την κλοπή από έναν διαβόητο Γάλλο δραπέτη.

Μανεκέν Πις 5.JPG


Υπάρχουν πολλοί μύθοι που λέγονται για το άγαλμα, ένας διάσημος μύθος που συνήθως λέγετε στους τουρίστες λέει ότι το σιντριβάνι χτίστηκε από έναν πλούσιο έμπορο που κατά την επίσκεψη του στην πόλη, έχασε των γιο του. Τελικά των βρήκε με την βοήθεια μια ομάδας ντόπιων που έψαχναν μαζί του, να κατουράει σε έναν μικρό κήπο και ο έμπορος, ως δώρο ευγνωμοσύνης προς τους κατοίκους που τον βοήθησαν κατασκεύασε το σιντριβάνι.
- Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι τον 14ο αιώνα, οι Βρυξέλλες ήταν υπό πολιορκία από μια ξένη δύναμη, η οποία προσπάθησε να ανατινάξει τα τείχη της πόλης με εκρηκτικά. Ένα μικρό αγόρι, ονόματι Julianske, έτυχε να τους κατασκοπεύει τη στιγμή που τα προετοίμαζαν. Όταν οι επιτιθέμενοι έφυγαν, ούρησε στο αναμμένο φιτίλι και έσωσε την πόλη.
- Η πιο διάσημη ιστορία πάντως, λέει ότι το 1142 τα στρατεύματα του δούκα Godfrey III του Leuven που ήταν μόλις 2 χρονών μάχονταν με τα στρατεύματα του λόρδου του Grimbergen. Τα στρατεύματα έβαλαν των μικρό δούκα σε ένα καλάθι και το κρέμασαν σε ένα δέντρο. Από εκεί, το αγόρι κατουρούσε τους αντιπάλους στρατιώτες και οδήγησε στην νίκη της μάχης.

Από τον 17ο αιώνα, ο Manneken-Pis είναι το αγαπημένο παιδί του λαού των Βρυξελλών. Από εκείνη τη στιγμή, ήταν μια συνήθεια να τον ντύνουν για μεγάλα γεγονότα. Αυτή η περίεργη παράδοση έχει διαιωνιστεί κατά τη διάρκεια των αιώνων και εντατικοποιήθηκε από τη δεκαετία του 1980.

Στην οδό Rue du Chêne 19 πολύ κοντά στο σιντριβάνι του Manneken Pis από το 2017 λειτουργεί μουσείο που φιλοξενεί τη γκαρνταρόμπα των κοστουμιών του. Στο παρελθόν πιο συγκεκριμένα το 2014 που είχα βρεθεί στις Βρυξέλλες τα κοστούμια βρίσκονταν στο Μουσείο της πόλης των Βρυξελλών (-Maison du Roi) στην Grand-Place, από όπου είναι και οι παρακάτω φωτογραφίες μου. Σήμερα υποθέτω ότι τα κοστούμια έχουν όλα μεταφερθεί στο νέο μουσείο.

Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών 12.JPG


Η ντουλάπα του Manneken Pis περιλαμβάνει σήμερα περίπου 1000 κοστούμια. Μια αντιπροσωπευτική επιλογή περίπου 150 φορεσιών παρουσιάζεται στο μουσείο ταξινομημένα σύμφωνα με επτά θέματα: γεωγραφία, λαογραφία, φιλανθρωπία και οργανώσεις εργαζομένων, επαγγέλματα, διασημότητες και χαρακτήρες, αθλητισμός και σχεδιαστές. Περιλαμβάνουν φορεσιές πυροσβέστη, ανθρακωρύχου, μελισσοκόμου, Μίκι Μάους, Άγιο Βασίλη, Δράκουλα, Τσολιά κλπ. Μάλιστα, σε έναν από τους τοίχους του μουσείου είναι ζωγραφισμένο ένα πελώριο γκράφιτι το οποίο αναπαριστά το Manneken Pis φορώντας σακάκι και τζιν.

Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών 18.JPG


Το Manneken Pis λαμβάνει περίπου 15 έως 20 νέα κοστούμια ετησίως και είναι ντυμένο για 130 ημέρες του έτους. Ωστόσο, υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με την αμφίεση του, καθώς απαγορεύεται να φορέσει ρούχα που παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κινήματα ή που έχουν σκοπούς εμπορικής προώθησης.

Τέλος το Manneken Pis με την Κυπριακή ενδυμασία.
Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών 20.JPG
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
Από πότε είναι η φωτογραφία? ο τσολιάς έχει στέμμα αντί εθνόσημου, μάλλον μας κάνουν πλάκα οι Βέλγοι
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.799
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom