Ελλάδα Παντού: Επιγραφές και οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα ανά τον κόσμο

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.192
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ένας από τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή (ο 10ος) ήταν να πιάσει τα βόδια του Γηρυόνη από τη μακρινή Δύση, και να τα φέρει στον Ευρυσθέα. To Στενό του Γιβραλτάρ, το στενό άνοιγμα που χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη, αποτέλεσε και το δυτικότερο σημείο των ταξιδιών του Ηρακλή και τα δύο ακρωτήρια εκατέρωθεν του Στενού του Γιβραλτάρ ονομάζονταν στην αρχαιότητα Ηράκλειες στήλες.
Η μία στήλη είναι ο βράχος του Γιβραλτάρ, σε Ευρωπαϊκό έδαφος και η άλλη είναι Mount Abile του Μαρόκου, σε Αφρικάνικο έδαφος.
Στο Γιβραλτάρ υπάρχει ένα μνημείο που αναπαριστά στις Στήλες και τον αρχαίο κόσμο.

IMG_4191.jpg


IMG_4192.jpg


Στο χάρτη του αρχαίου κόσμου αναφέρονται η Ρώμη, ο Όλυμπος, η Αθήνα, η Τροία, η Αντιόχεια, η Αλεξάνδρεια, η Καρχηδόνα και “The Pillars of Hercules”...

IMG_4193.JPG
 
Last edited:

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.504
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Θεματικό πάρκο μινιατούρων Mini Europe
Ένας πρωτότυπος τρόπος για να «ταξιδέψετε» σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, σε μόλις λίγες ώρες είναι να επισκεφτείτε το Θεματικό πάρκο μινιατούρων Mini Europe στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα χώρο δίπλα στο Atomium που περιλαμβάνει σε μικρογραφία τα σημαντικότερα σημεία όλων των χωρών μελών της Ε.Ε. (μεταξύ των χωρών και το Ηνωμένο Βασίλειο που αποχώρησε στις 31/1/2020 από την Ε.Ε). Αντιπροσωπεύονται περίπου 80 πόλεις με 350 κτίρια, σε κλίμακα 1 προς 25, με οπτικά και ηχητικά εφέ, σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια. Μπροστά από κάθε χώρα υπάρχει ένα κουμπί που παίζει τον εθνικό ύμνο όταν πατηθεί.

Μεταξύ των αξιοθέατων ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Ακρόπολη σε μινιατούρα που δυστυχώς βρίσκεται λίγο πριν το τέλος του πάρκου. Θα μπορούσαν κατά την άποψη μου να την είχαν σε πιο κεντρικό σημείο.
Στην παρακάτω φώτο απεικονίζεται η Ακρόπολη με φόντο το Atomium και στο βάθος τις σημαίες όλων των κρατών της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. (Ανάλογες φώτο έχει ποστάρει και η Grerena σε προηγούμενη σελίδα και την ευχαριστούμε πολύ).

Μini-Europe 69.JPG


Στο Θεματικό πάρκο μινιατούρων Mini Europe σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη βρίσκεται το Αρχαίο θέατρο του Κουρίου (Λεμεσός - Κύπρος) .

Το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου είναι κτισμένο στο νότιο άκρο του λόφου, πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη και βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή της επαρχίας Λεμεσού. Κτίστηκε αρχικά το 2ο αιώνα π.Χ., ενώ κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. επεκτάθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή. Γύρω στα τέλη του 2ου-αρχές 3ου αιώνα έγιναν κάποιες μετατροπές, όπως η τοποθέτηση μεταλλικού κιγκλιδώματος, για να μπορεί να δέχεται ένα δημοφιλές θέαμα της εποχής, τις θηριομαχίες. Στο κοίλο του θεάτρου βρίσκονταν οι κερκίδες, που χωρούσαν 3.500 θεατές. Το οικοδόμημα της σκηνής, που υψωνόταν πίσω από το προσκήνιο όπου γίνονταν οι παραστάσεις, έφρασσε την ημικυκλική ορχήστρα προς την πλευρά της θάλασσας. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια της σκηνής. Μετά την αναστήλωση του, το θέατρο χρησιμοποιείται σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μini-Europe 65.JPG


Μια ιδιαιτερότητα του θεάτρου που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τ’ άλλα του αρχαίου κόσμου, είναι ότι το κοίλο έχει θέα τη θάλασσα. Πραγματικά η θέα από το θέατρο Κουρίου είναι εκπληκτική. Σήμερα το θέατρο εκτός από τουριστικό αξιοθέατο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών είναι και κέντρο πολιτισμού, αφού φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.ά.
 

maria_va

Member
Μηνύματα
71
Likes
478
Στο Λιχτενστάιν είχα πάει με μια φίλη που μένει μόνιμα Ελβετία. Βλέπουμε από μακριά την επιγραφή ARTOS και νομίζουμε ότι είναι ελληνικός φούρνος. Της φίλης μου της κατεβαίνουν τα υγρά στο στομάχι γιατί περιμένει ότι θα φάει τυροπιτούλα και τρέχουμε.. Τελικά ήταν κομμωτήριο για άνδρες!! Άρτος και θεάματα

20180609_134456_20200321143101570.jpg
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.504
ΒΙΕΝΝΗ Αυστριακό Κοινοβούλιο & άγαλμα της θεάς Αθηνάς
Στη λεωφόρο Ρίνγκστρασε της Βιέννης πολύ κοντά στο Δημαρχείο βρίσκεται το κτήριο της Αυστριακής Βουλής που έχει στεγάσει διάφορα κοινοβουλευτικά σώματα κατά τη διάρκεια της εκατοντάχρονης και πλέον ιστορίας του. Αρχικά, υπήρξε έδρα της Άνω Βουλής (Reichsrat), που αποτελούσε το κοινοβούλιο της αυστριακής εκπροσώπησης στο πλαίσιο της αυστροουγγρικής μοναρχίας. Το κτήριο ανεγέρθηκε για το ανωτέρω κοινοβούλιο στο διάστημα 1874 και 1884, σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις κατασκευές του στη Βιέννη, καθώς και για τα έργα του στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων είναι η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα οποία, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο τού αδελφού του, Χριστιανού Χάνσεν, απαρτίζουν τη λεγόμενη «νεοκλασική τριλογία της Αθήνας».

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του κτηρίου θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Χάνσεν, να θυμίζει την αρχαία Ελλάδα, το «λίκνο της δημοκρατίας», ενώ ως πρότυπο χρησιμοποιήθηκε το Ζάππειο μέγαρο της Αθήνας. Το κτήριο διαθέτει δύο μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων, οι οποίες συνδέονται μέσω της δεσπόζουσας μεσαίας πτέρυγας, όπου κυριαρχεί η αίθουσα των κιόνων. Με τον τρόπο αυτό, το κτήριο ανταποκρινόταν στο διάταγμα του Φεβρουαρίου του 1861 περί αναδόμησης της Άνω Βουλής που αποτελείτο από δύο σώματα, το σώμα των Αντιπροσώπων (Abgeordnetenhaus) και το σώμα των Ευγενών (Herrenhaus). Κατά το 1918, στο κτήριο της Βουλής επί της περιφερειακής οδού επικυρώθηκε η μετάβαση στη Δημοκρατία. Η Καταστατική Εθνοσυνέλευση επεξεργάστηκε στο χώρο αυτό κατά τα έτη1919/1920 τον Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Νόμο, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα το νομοθετικό θεμέλιο για το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Από το 1920 μέχρι σήμερα – με εξαίρεση το διάστημα 1934 έως 1945 – τα όργανα της ομοσπονδιακής νομοθετικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Αυστρίας, το Εθνικό Συμβούλιο (Nationalrat) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), διατηρούν την έδρα τους στο κτήριο της Βουλής. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτήριο της Βουλής υπέστη μεγάλες ζημίες από τους βομβαρδισμούς και το ήμισυ του κυρίως οικοδομήματος καταστράφηκε. Κατά τα επόμενα έτη έως το 1956 πραγματοποιήθηκε ανοικοδόμηση του κτηρίου. Η αίθουσα συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου διαμορφώθηκε σε σύγχρονο και λειτουργικό ύφος, ενώ οι υπόλοιποι δημόσιοι εσωτερικοί χώροι καθώς και η εξωτερική όψη του κτηρίου της Βουλής αποκαταστάθηκαν σχεδόν πιστά, σύμφωνα με την αρχική μορφή.

Στο πλάι του Κοινοβουλίου υπάρχουν αγάλματα αρχαίων Ελλήνων (Ξενοφών, Πολύβιος κ.α.) ενώ μπροστά του βρίσκεται το επιβλητικό σιντριβάνι-άγαλμα της θεάς Αθηνάς, που δημιουργήθηκε μεταξύ 1893 και 1902 από τους αρχιτέκτονες Carl Kundmann, Josef Tautenhayn και Hugo Haerdtl, με βάση τα σχέδια που ακολούθησαν του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Η θεά Αθηνά είναι ντυμένη με πανοπλία με επιχρυσωμένο κράνος και στο αριστερό της χέρι κρατάει ένα δόρυ. Στην μέση βρίσκεται μια λεκάνη με νερό και πλουσιοπάροχα διακοσμημένη βάση. Οι τέσσερις φιγούρες που βρίσκονται κάτω από την θεά Αθηνά, είναι αλληγορικές αντιπροσωπεύσεις των τεσσάρων σημαντικότερων ποταμών της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.
Το κτίριο του Κοινοβουλίου από το καλοκαίρι του 2017 βρίσκεται υπό ανακαίνιση και έχει μεταφερθεί προσωρινά στα κτήρια του Hofburg.

DSCN3350.JPG
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.192
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Ρουμανία. Βουκουρέστι.
Στο κέντρο του Βουκουρεστίου, στην οδό Σταυροπόλεως και πίσω από το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας βρίσκεται ο ναός Μιχαήλ και Γαβριήλ, ένας ορθόδοξος ναός που είναι γνωστός με το όνομα του θεμελιωτή της. Η εκκλησία Σταυροπόλεως χτίστηκε από τον Έλληνα Ιωαννίκιο Στρατονικέα μητροπολίτη Σταυροπόλεως (Μικράς Ασίας). Από τότε ο ναός διατήρησε το όνομα αυτό έως σήμερα.

IMG_0990.JPG


IMG_0984.JPG
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.138
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom