Ιρλανδία Επιτέλους Δουβλίνο!

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Ενώ δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά πόλης που με ενδιαφέρει για κάποιο λόγο με τραβάει και την έχω ψηλά στην ταξιδιωτική μου λίστα. Με απογόητευσε το κόστος που το έχω ακούσει και από άλλους. Φοβάμαι ότι θα ρίξει τη συνολική εμπειρία.

Ευχαριστώ για την ιστορία και τις πληροφορίες.

Ωραία ιδέα να το συνδυάσεις με τραγούδια της χώρας και έξτρα likes για Cranberries και την απίστευτη φωνάρα της Dolores που δυστυχώς μας άφησε νωρίς όπως και άλλοι μεγάλοι Ιρλανδοι καλλιτέχνες που έβαλες.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
για κάποιο λόγο με τραβάει και την έχω ψηλά στην ταξιδιωτική μου λίστα
Είναι πολύ ζωντανή πόλη, οι τύποι είναι έξω καρδιά, συν τα αρκετά αξιοθέατα που έχει. Απολύτως δικαιολογημένα να είναι στις λίστες μας.

Με απογόητευσε το κόστος που το έχω ακούσει και από άλλους. Φοβάμαι ότι θα ρίξει τη συνολική εμπειρία.
Είναι κάτι που το ανέλυσα και το περιέγραψα αρκετά και δε μου άρεσε. Αδικαιολόγητο. Να ήταν Λονδίνο (δεν έχω πάει) να το καταλάβω, εδώ όμως δε μπορώ να καταλάβω αυτή την αντίληψη, κυρίως εντός πόλης και ιδιαίτερα στο κέντρο όπως είπα.

Ευχαριστώ για την ιστορία και τις πληροφορίες.
Εγώ ευχαριστώ για όσα γράφεις.

Ωραία ιδέα να το συνδυάσεις με τραγούδια της χώρας και έξτρα likes για Cranberries και την απίστευτη φωνάρα της Dolores που δυστυχώς μας άφησε νωρίς όπως και άλλοι μεγάλοι Ιρλανδοι καλλιτέχνες που έβαλες.
Ήθελα να φτιάξω μια ιστορία με μουσική παρέμβαση και διαπίστωσα αυθόρμητα όταν ξεκίνησα ότι η συγκεκριμένη ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Καταπληκτική η Dolores, όπως και οι υπόλοιποι που όπως λες δε προλάβαμε να τους δούμε και να τους χαρούμε όσο θέλαμε...
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Σήμερα το πρωί, ταυτόχρονα με τη δουλειά μου, διάβαζα την ιστορία σου.
Μετά έπρεπε να πάω σουπερμάρκετ.
Αγόρασα μετα από χρόνια μια Guinness...
Στην υγειά σου!
Είσαι ωραίος φίλε @Billouk 🍺
Χαίρομαι να δίνω ιδέες, ακόμα κι αν πρόκειται για Guinness.
Άργησα να δω το μήνυμα σου, γι' αυτό θα πάω να βάλω ένα χαλαρωτικό σφηνάκι Jameson να πιω στην υγεία σου πριν τον ύπνο.
Να είσαι καλά!
 

tsampi90

Member
Μηνύματα
331
Likes
1.748
Καλημέρα!! Η ιστορία σου μου ξύπνησε ομορφες αναμνήσεις από την αγαπημενη μου Ιρλανδία. Την επισκέφθηκα πολλά χρόνια πριν όταν οι Ιρλανδοί φίλοι μας,μας καλεσαν στο γάμο του αδερφου τους. Δυστυχώς η ηλικία μου δεν μου επέτρεπε να απολαύσω το αλκοόλ στις pub αλλά έχω βάλει στόχο να την επισκεφθώ ξανά. Διστάζω να γράψω ταξιδιωτική ιστορία αφού έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θα προσφέρει έγκυρες ταξιδιωτικές πληροφορίες,ίσως όμως ακολουθήσω τη συμβουλή σου και το κάνω για συναισθηματικούς λόγους. Ευχαριστουμε για ακόμα μια φορά !!!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Καλημέρα!! Η ιστορία σου μου ξύπνησε ομορφες αναμνήσεις από την αγαπημενη μου Ιρλανδία. Την επισκέφθηκα πολλά χρόνια πριν όταν οι Ιρλανδοί φίλοι μας,μας καλεσαν στο γάμο του αδερφου τους. Δυστυχώς η ηλικία μου δεν μου επέτρεπε να απολαύσω το αλκοόλ στις pub αλλά έχω βάλει στόχο να την επισκεφθώ ξανά.
Εγώ ευχαριστώ για τα όσα ωραία γράφεις και για την ανάγνωση.
Πρέπει να είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ διαφορετική προσέγγιση το ταξίδι που έκανες έχοντας άμεση σχέση με ντόπιους. Όσο για τις pub, εκεί είναι και μας (ξανα)περιμένουν, όταν με το καλό...

Διστάζω να γράψω ταξιδιωτική ιστορία αφού έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θα προσφέρει έγκυρες ταξιδιωτικές πληροφορίες,ίσως όμως ακολουθήσω τη συμβουλή σου και το κάνω για συναισθηματικούς λόγους
Δεν έχει καμιά σημασία ο χρόνος. Όλες οι ιστορίες έχουν την αξία τους, είτε πρόκειται για ρετρό, είτε για ταξιδιωτικούς οδηγούς. Περισσότερο δε για το καθένα που γράφει και τα συναισθήματα που βγάζει και ενδεχομένως ξαναβιώνει επαναφέροντας ωραίες αναμνήσεις στη μνήμη του. Για οποιοδήποτε προορισμό... Εύχομαι να το κάνεις να σε διαβάσουμε. :)
 

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
797
Likes
10.008
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν.Ζηλανδία
Με μεγάλη μου χαρά φίλε @Dr Snoopy ,δε χρειάζεται να ρωτάς.
Ευχαριστώ πολύ φίλε @psilos3.Αρχίζω λοιπόν με το τραγούδι Cockles and Mussels που θεωρείται ως ο ανεπίσημος ύμνος του Δουβλίνου.






Το άγαλμα της τραγικής Molly Malone με τη χειράμαξα της είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης και βρίσκεται στην οδό Suffolk, μπροστά από το Tourist Information Office.Για να μην καταχραστώ της φιλοξενίας του psilos3 μπορείτε να βρείτε στον γκούγκλη :)την ιστορία και τον θρύλο που υπάρχει γύρω από την Molly Malone.H 13η Ιουνίου μάλιστα έχει οριστεί να είναι η Molly Malone day.Το παρατσούκλι που έχουν δώσει οι Δουβλινέζοι στο άγαλμα είναι το The Tart with the Cart.



1612977001575.jpeg




Οποιος βρεθεί στο Δουβλίνο νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί το Trinity College.Είναι μέσα σε μία καταπράσινη έκταση,υπάρχουν τα κτίρια διδασκαλίας των σχολών,μια λέσχη και μία εκκλησία αλλά η κορώνα είναι η υπέροχη βιβλιοθήκη του.Μοναδική !!! Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται η περίφημη Άρπα και δεξιά και αριστερά θεόρατες βιβλιοθήκες με χιλιάδες βιβλία.Το ενδιαφέρον αιχμαλωτίζει το βιβλίο Kells ή βιβλίο Columba. Ενα θρησκευτικό εγκόλπιο, διαστάσεων 33x25 εκατοστών, που έχει τα τέσσερα Ευαγγέλια σε 4 τόμους εικονογραφημένα με τέσσερα χρώματα (μαύρο, κόκκινο, μοβ και κίτρινο).Περισσότερα στον γκούγκλη.Να πάτε νωρίς πρωί να την ευχαριστηθείτε και να νοιώσετε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της.Η ξενάγηση στο Trinity γίνεται από φοιτητές/τριες.



DSC01947.JPG


DSC01951.JPG




Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης η Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας όπου θα βρείτε Velazquez,Picasso, Monet,Caravagio,Rubens,Rembrandt,Vermeer και άλλους. Θέλει αρκετό χρόνο για να την χαρείτε.

Ωραίες είναι και οι πόρτες των σπιτιών που θα δείτε περπατώντας στην πόλη.



DSC02032.JPG
DSC02033.JPG
DSC02037.JPG




Ωραία pub με ζωντανή μουσική και φαγητό σε πολύ λογικές τιμές είναι η Darkey Kelly΄s.Για την ιστορία του ονόματος της θα σας βοηθήσει πάλι ο γκούγκλης.Στην ιστοσελίδα της pub, που μεταφράζεται αυτόματα στα Ελληνικά,θα βρείτε το menu με τις τιμές και όλα τα ποτά βέβαια.



DSC01824.JPG
DSC01823.JPG


Πάντως φθηνότερο φαγητό θα βρείτε στην επαρχία.Οι φωτογραφίες είναι από την pub Durty Nelly's,δίπλα από το κάστρο Bunratty κοντά στο Limerick.



DSC01928.JPG
DSC01936.JPG




Βέβαια Ιρλανδία δεν είναι μόνο το Δουβλίνο,είναι η υπέροχη φύση στα Moher Cliffs,το φιορδ Killary, το Giants Causeway και το Dark Hedges στην Β.Ιρλανδία και πολλά άλλα.Είναι και οι άνθρωποι που όπως αναφέρθηκε ήδη διαφέρουν πολύ από τους Εγγλέζους.

Συγγνώμη @psilos3 αν έβαλα πολλά :love0054:



 
Last edited by a moderator:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Συγγνώμη @psilos3 αν έβαλα πολλά :love0054:
Καθόλου πολλά και σ' ευχαριστώ για την ακόμα μια φορά σημαντική συνεισφορά σου σε ιστορία μου. Είναι τιμή μου να συμβαίνει αυτό απο ταξιδιώτες σαν εσένα.

Επιβεβαιώνω ξανά αυτό που έγραψα στον επίλογο μου, ότι δε μου έφτασαν οι τρεις μέρες και αρκετά αξιοθέατα μείναν στην απέξω. Ίσως σε μελλοντικό ταξίδι στην Ιρλανδία καταφέρουν να ενταχτούν κάποια από αυτά που αναφέρεσαι.

Καταπληκτικά και τα κομμάτια που συμπλήρωσες. Το Dirty old town κάτι μου λέει είναι η αλήθεια.
Να είσαι καλά, περιμένω να σε διαβάσω στις ρετρό ιστορίες σου και όχι μόνο να ξέρεις. ;)
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Πολύτιμο διαμάντι η ιστορία σου psilos3 που μόλις ανακάλυψα και το ήπια μονορούφι!
Τρομερό το παρεάκι σας γεγονός που πιστεύω έκανε το ταξίδι σας ακόμα καλύτερο.
Απόλαυσα όλες τις μουσικές προσθήκες με τις πολύ εύστοχες αναφορές στον πλούτο της Ιρλανδικής μουσικής από εσένα όπως και από άλλα μέλη.
Αγαπώ την ιρλανδική μουσική απο τα παραδοσιακά τους κέλτικα μέχρι και την εξαιρετική blues rock σκηνή.Λατρεύω Rory Gallagher και Gary Moore !
Σε ευχαριστώ για το ταξίδεμα ....
Yes I'm a million miles away
I'm a million miles away
I'm sailing like a driftwood
On a windy bay
On a windy bay....

 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πολύτιμο διαμάντι η ιστορία σου psilos3 που μόλις ανακάλυψα και το ήπια μονορούφι!
Τρομερό το παρεάκι σας γεγονός που
Ευχαριστώ για την ανάγνωση και τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορια μου.
Σε ότι αφορά τη παρέα νομίζω είναι σίγουρα το βασικό συστατικό κάθε ταξιδιού, σε συνδυασμό πάντα με το τι θα συναντήσεις εκεί που πας, αν και το πρώτο ρόλο τον έχει σίγουρα αυτή.
Όσο για τη μουσική σκηνή της Ιρλανδίας είναι καταπληκτική και αρκετά διευρυμένη, κάτι που αρέσει νομίζω στους περισσοτέρους.
Να είσαι καλά! :)
 

Eleni P

Member
Μηνύματα
101
Likes
480
Επίλογος – συμπεράσματα


Το mini van με τον Ιρλανδό οδηγό μας μάζεψε στις 9:30 το πρωί προκειμένου να μας μεταφέρει στο αεροδρόμιο σε 30 λεπτά με κόστος 40€ συνολικά. Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας ήταν αρκετός ώστε να ψωνίσω και κάποια άλλα δωράκια, μεταξύ αυτών και μια πολύ ωραία κούπα Guinness για την αδερφή μου, σε τιμές αντίστοιχες του storehouse.

Η μεγάλη πτήση, σχεδόν από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη έφυγε στις 12:55 τοπική ώρα από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου, κάτι που σημαίνει ότι με την αναμονή στο Βενιζέλος, τη μεταφορά και τα διαδικαστικά, έμπαινα στο σπίτι μου στις 10 το βράδυ, ταλαιπωρημένος, αρκετά συναχωμένος και παράλληλα χαρούμενος.


View attachment 339277

Συνοπτικά:

1. Δε πιστεύω ότι κάλυψα τα αξιοθέατα της πόλης το τριήμερο που βρέθηκα σ’ αυτήν. Υπάρχουν αξιοθέατα, υπάρχουν μουσεία, υπάρχουν ακόμα περισσότερες Pub οπότε τι να πρωτοπρολάβει κανείς. Έχω παράπονο απ’ τον εαυτό μου σ’ αυτό το κομμάτι, όχι βέβαια ότι κάναμε λίγα όπως είδατε.

2. Οι τρεις γεμάτες μέρες στη πόλη δεν θεωρώ ότι αρκούν, είναι ωστόσο ένα πολύ καλό δείγμα. Έχει το ενδιαφέρον της, το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα στη περίπτωση που κανονίσετε εκδρομές σε κοντινές πόλεις, ή ακόμη καλύτερα επαρχία. Παίζει μεγάλο ρόλο βέβαια και η εποχή, όπως άλλωστε σε κάθε εκδρομή. Αλλιώς είναι να νυχτώνει στις 9 και τις 10, αλλιώς στις 4 όπως στη περίπτωση μας.

3. Οι τιμές της εκδρομής κυμάνθηκαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, κάνοντας την μακράν την ακριβότερη εκδρομή που έχω πάει ως τώρα, μάλιστα αδικαιολόγητα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Θα έλεγα σίγουρα ένα 40-60 % πάνω σε όλα από τις αντίστοιχες τιμές στη χώρα μας και ίσως να είμαι και επιεικής. Εξαιρώ τα αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή που κόστισαν στο σύνολο κάτω από 250€, τιμή λογική για μια πτήση με μετεπιβίβαση και διαμέρισμα στο κέντρο.

Για εστιατόρια και μπαρ τι να πω; Πλήρης απογοήτευση στο θέμα τιμών. Δε γίνεται ρε φίλε να πληρώνουμε τη βαρελίσια Guinness ακριβότερη απ’ ότι στη Θεσσαλονίκη. Δε γίνεται να κάνει μια μπαγιάτικη σφολιάτα 5€. Δε γίνεται μια μερίδα στο χέρι να κάνει 17€. Σίγουρα δεν ευχαριστήθηκα φαγητό έξω, να είναι καλά τα Super market, ενώ στα ποτά υπάρχουν λύσεις κι επιλογές. Ακολουθήστε γενικώς το κανόνα «όσο πιο μακριά απ’ το κέντρο τόσο καλυτερεύουν τα πράγματα», αλλά και πάλι μη περιμένετε θαύματα.

4. Η περιοχή της διαμονής μας ήταν ιδανική, και η πρόσβαση σ’ αυτήν με τα μέσα αλλά και με τα πόδια αρκετά εύκολη όπως αναφέρω και στην ιστορία. Τώρα βέβαια που ξέρουμε, είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα, θα συνιστούσα διαμονή λίγο εκτός κέντρου, αλλά αν βρείτε προσφορά προτιμήστε το.

5. Το θέμα ασφάλεια ούτε με προβλημάτιζε ιδιαίτερα, ούτε είδα κάτι περίεργο πέρα από ένα σημείο με μερικούς χρήστες που προσπαθούσαν οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στη ζωή του δρόμου και το βραδινό κρύο. Την απαραίτητη προσοχή και όλα θα πάνε καλά.

6. Διαπίστωσα ομοιότητες με τους Ιρλανδούς -όσο ήταν εφικτό φυσικά να βγάλω τέτοιο συμπέρασμα- και αρκετά εξωστρεφή χαρακτήρα. Πρόθυμοι πάντα σε όλα, να σου μιλήσουν, να σε βοηθήσουν, να σε καθοδηγήσουν αν χρειαστεί, προφίλ και γνώμη που είχα σχηματίσει γι’ αυτούς και από όταν τους πετύχαινα σαν ταξιδιώτες σε άλλες χώρες (κάνουν μπαμ) κι ευτυχώς δικαιώθηκα. Δε ξέρω πως είναι οι υπόλοιποι Βρεττανοί αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο, αλλά για τους Ιρλανδούς έχω να λέω τα καλύτερα.

7. Δε μπορώ να πω ότι δυσκολευτήκαμε κάπου σε επίπεδο επικοινωνίας, συνεννόησης, πρόσβασης στα αξιοθέατα, μετακίνησης, μεταφοράς κτλ. Οργανωμένη πόλη, όλα ήταν εύκολα και διαθέσιμα κι από το διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή.

8. Αν για το φαγητό είχα να πω τα χειρότερα κυρίως λόγω τιμής, για το αλκοόλ θα πω μόνο καλά λόγια. Τι περίεργο θα μου πείτε, ωστόσο έχω να το δικαιολογήσω. Οι μπύρες και οι pub είναι στη κουλτούρα αυτού του λαού, είναι στα έθιμα του. Δε γίνεται να μη το ακολουθήσεις κι έχει άλλη χάρη όταν κάθεσαι στο μπαρ και τα πίνεις μαζί τους. Δοκιμάστε ότι καλό έχουν σε βαρέλι, δε θα απογοητευτείτε και φυσικά τα παραδοσιακά αποστάγματα ουίσκι τους, είτε κλασσικά είτε σε κοκτέιλ. Πραγματοποιήστε οπωσδήποτε ένα τουρ σε κάποιο από τα εργοστάσια απόσταξης (δεν είναι μόνο το Jameson) κάτι που θα σας μείνει.

9. Τις μουσικές βέβαια που ήλπιζα δε τις άκουσα επ’ ουδενί. Κάτι πήγε να γίνει το τελευταίο βράδυ στο Foggy Dew, αλλά και πάλι μέτρια πράγματα.

10. Συνοψίζοντας την εξαιρετική αυτή εκδρομή, δε λέω ότι καλύφθηκα από τη πόλη, απλά και μόνο γιατί θέλω να ξαναπάω, υπό τον όρο ότι αυτή τη φορά θα δω και κάτι ακόμη, ίσως μια πόλη στη Β. Ιρλανδία όπως το Μπέλφαστ, ή το Κορκ, ή κάτι από επαρχία.


Υ.Γ. Κάτι τελευταίο που θέλω να αναφέρω, ειδικότερα σε όσους διστάζουν να γράψουν κάποια ταξιδιωτική ιστορία τους.

Μέσα στη συνεχόμενη ροή της ζωής & την αλληλουχία των εκδρομών, πραγματικά δεν είχα καταλάβει πόσο καλά πέρασα στο Δουβλίνο και πόσο με στιγμάτισε αυτή η εκδρομή, παρά μόνο τώρα που δυο χρόνια μετά κάθισα να τα βάλω όλα σε μια σειρά, σκέψεις, φωτογραφίες κι αναμνήσεις. Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη αξία της καταγραφής, να εκτιμάς με άλλη ματιά όσα έχεις ζήσει.




Ραντεβού στην επόμενη ιστορία.

Ραντεβού στην Ιρλανδία.

Νησί άλλωστε δεν είναι κι αυτό; :cool:



But you see, it's not me, it's not my family
In your head, in your head they are fighting
With their tanks, and their bombs, and their bombs, and their guns
In your head, in your head they are crying

Υπέροχη η ιστορία σου, όπως τόσο υπέροχη είναι και αυτή η πόλη.
Θα συμφωνήσω με το γεγονός πως 3 μέρες ίσως να μην είναι αρκετές, είναι όμως μια καλή αρχή για γνωριμία με το πανέμορφο Δουβλίνο.
Για μένα ήταν από τα κορυφαία ταξίδια μου, και τις δύο φορές που το επισκέφθηκα.
Έχει αρκετά αξιοθέατα να δεις, κάποια πολύ γνωστά και άλλα κρυμμένα, αλλά αξίζει να ζήσεις τους ρυθμούς της πόλης!
Η ιδέα σου να επισκεφθείς την επόμενη φορά κάποια κοντινή πόλη ή την επαρχία είναι πολύ σωστή! Εμείς την πρώτη φορά που πήγαμε, αφιερώσαμε μια μέρα στο Κόρκ, η δεύτερη επίσκεψη μας στο Δουβλίνο ήταν στο St. Patrick's Day που ήταν καθαρά για την γιορτή!!(άξιζε!!!)
Θα συμφωνήσω για τις τιμές στο φαγητό,
Για το ποτό όπως είπες μπορείς να βρεις λύσεις, ίσως και εκτός κέντρου.
Όταν ξανά βρεθείς στο Δουβλίνο, στην περιοχή της temple bar, δοκίμασε και την auld Dubliner pub, για εμάς ήταν η καλύτερη του κέντρου!!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.961
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Υπέροχη η ιστορία σου, όπως τόσο υπέροχη είναι και αυτή η πόλη.
Θα συμφωνήσω με το γεγονός πως
Ευχαριστώ για την ανάγνωση, τα σχόλια και τις συστάσεις σου.
Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις ουσιαστικά τα γραφόμενα μου και δεν είναι μόνο η ιδέα μου.
Είναι δεδομένο πως θα επισκεφτώ ξανά στο μέλλον την Ιρλανδία προκειμένου να καλύψω αρκετά απ' όσα δε γινόταν με τη πρώτη επίσκεψη. Και τις Pub βεβαίως, βεβάιως. :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.686
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom