Sassenach77
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Αίγυπτος
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γη του Πυρός
Δεν έχει αλλάξει η φορά του ποταμού, μη τρελαθούμε κιόλας! Εγώ, όπως και αρκετοί άλλοι φαντάζομαι, πίστευα οτι η ροή του ποταμού μαζί με τον άνεμο θα κινεί τα πλεούμενα με πανιά στο Νείλο όταν πλέουν απο το νότο προς το βορρά, οπότε η διαδρομή απο Ασουάν προς Λούξορ θα είναι αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά χωρίς μηχανοκίνηση. Αυτό που καταλαβαίνω πλέον, απο αυτά που διάβασα χθες, είναι οτι τα πλεούμενα με πανιά στο Νείλο στηρίζονται κυρίως στον άνεμο για να πλεύσουν και καθόλου στη ροή του ποταμού. Δλδ μόνο βόρειοι είναι οι άνεμοι;.... και όταν πλέουν απο το Ασουάν προς Λούξορ θέλει πάντα μηχανή/ρυμούλκηση για να κινηθούν;....Πρώτα απ'όλα, ο Νείλος πηγάζει από την λίμνη Βικτώρια, νομίζω γύρα στο χιλιόμετρο υψόμετρο. Πώς γίνεται να ρέει ανάποδα, γεμίζοντας την Βικτώρια με νερά της Μεσογείου;
Δεύτερον, δηλαδή το φράγμα Ασσουάν κατασκευάστηκε για να εμποδίζει τον Νείλο να μπει στη λίμνη Νάσερ; Τα φράγματα λειτουργούν για να ελέγχουν το "άδειασμα" της λίμνης. Η λίμνη, που βρίσκεται νότια του Ασσουάν δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του φράγματος (γι αυτό πήγε να βυθιστεί και το Αμπού Σιμπέλ). Δεν καταλαβαίνω πώς το νερό θα μπορούσε να συσσωρευτεί εκεί λόγω του φράγματος, ερχόμενο από τα βόρεια.

Δεν ξέρω απο αυτά! Εγώ μια ήσυχη κρουαζιέρα θέλω να κάνω...Τον βοριά εκμεταλλεύουνται για να πάνε νότια (δηλαδή από Λούξορ προς Ασουάν), και όχι την ροή του ποταμού. Αν και υπάρχει τεχνική για να πας με ιστιοφόρο κόντρα στον άνεμο.

Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι οτι η κρουαζιέλα απο το Ασουάν στο Λούξορ έχει μικρότερη διάρκεια (μάντεψε γιατί!...), οπότε είναι και πιο φθηνή. Ο δεύτερος λόγος είναι οτι η άφιξη μου και η αναχώρηση μου είναι απο το Λούξορ και βολεύει περισσότερο στο πρόγραμμα που θέλω να κάνω για να δω αυτά που θέλω να δω και στο Ασουάν και στο Λούξορ. Δεν ξέρω γιατί πιστεύεις οτι θα είναι χαλαρά στο Ασουάν, αλλά έχει και αυτό τα μεγαθήρια του!Αλλά για ποιο λόγο να θες να πας από την χαλάρωση του Ασσουάν στο αρχαιολογικό μεγαθήριο του Λούξορ και όχι το ανάποδο;![]()
![]()