Αίγυπτος Ερώτηση για κρουαζιέρα στο Νειλο

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Πρώτα απ'όλα, ο Νείλος πηγάζει από την λίμνη Βικτώρια, νομίζω γύρα στο χιλιόμετρο υψόμετρο. Πώς γίνεται να ρέει ανάποδα, γεμίζοντας την Βικτώρια με νερά της Μεσογείου;
Δεύτερον, δηλαδή το φράγμα Ασσουάν κατασκευάστηκε για να εμποδίζει τον Νείλο να μπει στη λίμνη Νάσερ; Τα φράγματα λειτουργούν για να ελέγχουν το "άδειασμα" της λίμνης. Η λίμνη, που βρίσκεται νότια του Ασσουάν δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του φράγματος (γι αυτό πήγε να βυθιστεί και το Αμπού Σιμπέλ). Δεν καταλαβαίνω πώς το νερό θα μπορούσε να συσσωρευτεί εκεί λόγω του φράγματος, ερχόμενο από τα βόρεια.
Δεν έχει αλλάξει η φορά του ποταμού, μη τρελαθούμε κιόλας! Εγώ, όπως και αρκετοί άλλοι φαντάζομαι, πίστευα οτι η ροή του ποταμού μαζί με τον άνεμο θα κινεί τα πλεούμενα με πανιά στο Νείλο όταν πλέουν απο το νότο προς το βορρά, οπότε η διαδρομή απο Ασουάν προς Λούξορ θα είναι αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά χωρίς μηχανοκίνηση. Αυτό που καταλαβαίνω πλέον, απο αυτά που διάβασα χθες, είναι οτι τα πλεούμενα με πανιά στο Νείλο στηρίζονται κυρίως στον άνεμο για να πλεύσουν και καθόλου στη ροή του ποταμού. Δλδ μόνο βόρειοι είναι οι άνεμοι;.... και όταν πλέουν απο το Ασουάν προς Λούξορ θέλει πάντα μηχανή/ρυμούλκηση για να κινηθούν;.... :rolleyes-80: Τέλος πάντων θα το ψάξω κι άλλο και θα δω τι θα κάνω.

Τον βοριά εκμεταλλεύουνται για να πάνε νότια (δηλαδή από Λούξορ προς Ασουάν), και όχι την ροή του ποταμού. Αν και υπάρχει τεχνική για να πας με ιστιοφόρο κόντρα στον άνεμο.
Δεν ξέρω απο αυτά! Εγώ μια ήσυχη κρουαζιέρα θέλω να κάνω... :rolleyes-80:

Αλλά για ποιο λόγο να θες να πας από την χαλάρωση του Ασσουάν στο αρχαιολογικό μεγαθήριο του Λούξορ και όχι το ανάποδο; :haha: :rolleyes-80:
Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι οτι η κρουαζιέλα απο το Ασουάν στο Λούξορ έχει μικρότερη διάρκεια (μάντεψε γιατί!...), οπότε είναι και πιο φθηνή. Ο δεύτερος λόγος είναι οτι η άφιξη μου και η αναχώρηση μου είναι απο το Λούξορ και βολεύει περισσότερο στο πρόγραμμα που θέλω να κάνω για να δω αυτά που θέλω να δω και στο Ασουάν και στο Λούξορ. Δεν ξέρω γιατί πιστεύεις οτι θα είναι χαλαρά στο Ασουάν, αλλά έχει και αυτό τα μεγαθήρια του! :)

Nikos1986

Member
Επόμενο Ταξίδι
Καναδάς
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Nickos 1986.....Αν και υπάρχει τεχνική για να πας με ιστιοφόρο κόντρα στον άνεμο..... τα λεγόμενα, Tack από το Tacking !

Tacking: είναι ένας ελιγμός ιστιοπλοΐας όπου ένα σκάφος αλλάζει κατεύθυνση στρέφοντας την πλώρη του στον άνεμο. Αυτό επιτρέπει στα πανιά να αλλάζουν από τη μια πλευρά στην άλλη, επιτρέποντας στο σκάφος να πλέει υπό γωνία ενάντια στον άνεμο. Το tacking είναι απαραίτητο για την πρόοδο προς τον επιθυμητό προορισμό όταν ταξιδεύετε αντίθετα από τον άνεμο.
Ωραίος! Θυμόμουν τον ελιγμό με το πανί και το πηδάλιο, το όνομά του δεν μου ερχόνταν με τίποτα :haha:

Nikos1986

Member
Επόμενο Ταξίδι
Καναδάς
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Αυτό που καταλαβαίνω πλέον, απο αυτά που διάβασα χθες, είναι οτι τα πλεούμενα με πανιά στο Νείλο στηρίζονται κυρίως στον άνεμο για να πλεύσουν και καθόλου στη ροή του ποταμού.
Αυτό κατάλαβα κι εγώ.

Δλδ μόνο βόρειοι είναι οι άνεμοι;.... και όταν πλέουν απο το Ασουάν προς Λούξορ θέλει πάντα μηχανή/ρυμούλκηση για να κινηθούν;.... :rolleyes-80:
Στους τροπικούς συνήθως ο άνεμος φυσάει προς τον ισημερινό. Φαντάζομαι για αυτό. ;)

Ο δεύτερος λόγος είναι οτι η άφιξη μου και η αναχώρηση μου είναι απο το Λούξορ και βολεύει περισσότερο στο πρόγραμμα που θέλω να κάνω για να δω αυτά που θέλω να δω και στο Ασουάν και στο Λούξορ. Δεν ξέρω γιατί πιστεύεις οτι θα είναι χαλαρά στο Ασουάν, αλλά έχει και αυτό τα μεγαθήρια του! :)
Δεν είπα ότι θα βαρεθείς στο Ασουάν, απλά στο Λούξορ δεν ξέρω πώς θα βρεις ελεύθερο χρόνο με τόσα που έχει. Θα είναι σίγουρα ταξιδάρα πάντως! :clap:

varioAthens

Member
Και εγώ έτσι νόμιζα, αλλά κάνουμε λάθος και οι δύο... Αυτό ψάχνω τόση ώρα στο διαδίκτυο και ανακάλυψα οτι οι Dahabiyas πλέουν μόνες τους με τον άνεμο απο Λούξορ προς Ασουάν! Εγώ πάντως δεν το ήξερα αυτό μέχρι πριν λίγο που το διάβασα και μου το είπε μία εταιρεία που κάνει τετοιες κρουαζιέρες :rolleyes-80:
Μην βασιστεις στον ανεμο παντως. Εδω εγω βασιστηκα στον ανεμο μονο για μια βολτα με φελουκα και εμεινε ακουνητη σαν μουλαρι που τα στυλωσε. Φαντασου για ολοκληρο ταξιδι. Περαν αυτου βεβαια, συνηθως προτιμαται η διαδρομη Ασουαν-Λουξορ γιατι ειναι πιο ευκολο στο τελος της διαδρομης να πραγματοποιηθει και η απαιτητικη εκδρομη στο Αμπου Σιμπελ που ειναι αχαστη εμπειρια, αλλα και γιατι υπαρχει μια κλιμακωση της αρχαιολογικης εμπειριας.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Μην βασιστεις στον ανεμο παντως. Εδω εγω βασιστηκα στον ανεμο μονο για μια βολτα με φελουκα και εμεινε ακουνητη σαν μουλαρι που τα στυλωσε. Φαντασου για ολοκληρο ταξιδι.
Κοπελιά έχω ρωτήσει όλα τα τοπικά πρακτορεία που βρήκα να έχουν Dahabiyas, για τη διαδικασία πλεύσης απο Ασουάν προς Λούξορ και όλοι (εκτός απο το πρακτορείο που επισύναψα την απάντηση προηγουμένως) μου είπαν οτι υπάρχουν μικρά ρυμουλκά όταν ο άνεμος δεν βοηθάει. Και αφού το σκέφτηκα αρκετά θεωρώ οτι δεν με ενοχλεί αυτό. Εχω σκαλώσει με τα συγκεκριμένα σκάφη, μου άρεσαν, είναι παραδοσιακά Αιγυπτιακά σκάφη και έχουν μικρό αριθμό καμπινών. Ένα απο αυτά μάλιστα κάνει ακριβώς το πρόγραμμα που θέλω και έτσι θα γλυτώσω την επίσκεψη σε κάποια σημεία με οδηγό (Daraw).
Περαν αυτου βεβαια, συνηθως προτιμαται η διαδρομη Ασουαν-Λουξορ γιατι ειναι πιο ευκολο στο τελος της διαδρομης να πραγματοποιηθει και η απαιτητικη εκδρομη στο Αμπου Σιμπελ που ειναι αχαστη εμπειρια, αλλα και γιατι υπαρχει μια κλιμακωση της αρχαιολογικης εμπειριας.
Μήπως εννοείς Λούξορ προς Ασουάν για να γίνει στο τέλος το Αμπου Σίμπελ; Αυτό θα το επισκεφτώ απο το Ασουάν με οδική μεταφορά γιατί θα βγει πιο φθηνό έτσι. Θα έχω 2,5 μέρες (μπορεί και να τις κάνω 3 ολόκληρες) στο Ασουάν. Όσο για την αρχαιολογική εμπειρία, μάλλον θα της τινάξω τα πέταλα!...:innocent:

varioAthens

Member
Κοπελιά έχω ρωτήσει όλα τα τοπικά πρακτορεία που βρήκα να έχουν Dahabiyas, για τη διαδικασία πλεύσης απο Ασουάν προς Λούξορ και όλοι (εκτός απο το πρακτορείο που επισύναψα την απάντηση προηγουμένως) μου είπαν οτι υπάρχουν μικρά ρυμουλκά όταν ο άνεμος δεν βοηθάει. Και αφού το σκέφτηκα αρκετά θεωρώ οτι δεν με ενοχλεί αυτό. Εχω σκαλώσει με τα συγκεκριμένα σκάφη, μου άρεσαν, είναι παραδοσιακά Αιγυπτιακά σκάφη και έχουν μικρό αριθμό καμπινών. Ένα απο αυτά μάλιστα κάνει ακριβώς το πρόγραμμα που θέλω και έτσι θα γλυτώσω την επίσκεψη σε κάποια σημεία με οδηγό (Daraw).

Μήπως εννοείς Λούξορ προς Ασουάν για να γίνει στο τέλος το Αμπου Σίμπελ; Αυτό θα το επισκεφτώ απο το Ασουάν με οδική μεταφορά γιατί θα βγει πιο φθηνό έτσι. Θα έχω 2,5 μέρες (μπορεί και να τις κάνω 3 ολόκληρες) στο Ασουάν. Όσο για την αρχαιολογική εμπειρία, μάλλον θα της τινάξω τα πέταλα!...:innocent:
Αυτο εννοω ναι! Ειμαι και απο ναρκωση, σχωρα με 😂

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.088
Μέλη
39.831
Νεότερο μέλος
χρήστος21..