"Εσείς οι Έλληνες υποτιμάτε αυτό που έχετε"

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.283
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Σωστα,τιποτα δεν παει καλα και οι συνθηκες χειροτερευουν..εδω ζω κι εγω ειπαμε.
Δεν αντεχω ομως αυτο το συνεχες κλαψαπαυτο..μπορεις καλη μου να κανεις κατι για να αλλαξεις τα πραματα?Το κανεις η γκρινιαζεις περιμενοντας να καθαρισει καποιος για σενα?
Και το ξαναλεω,εαν σε παιρνει ,ψαξε την τυχη σου αλλου.Αν οχι,θα κανεις κι εσυ οτι τοσοι αλλοι..Οτι καλλιτερο μπορεις κατω απο τις συνθηκες που μας υποβαλλουν,οι εξω και οι ντοπιοι ψηφοφοροι..
Εκτος απο αυτα,δεν βλεπω να προτεινεται κατι αλλο,μονο συνεχης κλαψα και παρενθοντολογια..
Και μενα ολοι αυτοι που κλαιγοντε συνεχεια και καθονται στους καναπεδες,κανουν ταξιδακια και μιλαν με ατελειωτη ανεση για τα καλλιτερα μασαδικα.μου θυμιζουν ξανθιες μεσοκοπες παντρεμενες με αντρες που μισουν,να παραπονιουνται στις φιλες τους και να τα τρωνε ταυτοχρονα,γιατι δεν εχουν τα ουμπαλα να χωρισουν.
Προφανως στις χωρες που πηγες και σε μαγεψαν,δεν εμεινες για πολυ..
 

Otokodate

Member
Μηνύματα
90
Likes
89
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Η πιστωτική επέκταση του κράτους και των νοικοκυριών, με δανεικά "από το πουθενά", που με τη σειρά τους τροφοδοτούσαν ένα κύκλο οικονομικών δραστηριοτήτων (που κατέληγαν τελικά σε εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα παράγαμε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της προστιθέμενης αξίας που αντιστοιχούσε στην κατανάλωσή μας). Υπό αυτό το πρίσμα συγκεκριμένα, ότι στην Ελλάδα δηλαδή έμπαιναν δανεικά με το τσουβάλι που σχεδόν όλα γινόντουσαν εισαγωγές από το εξωτερικό, τότε ναι, όλοι μαζί τα φάγαμε (τα δανεικά). Όχι απαραίτητα εξ' ίσου, αλλά όλοι μαζί.
Όχι, το γεγονός πως συλλογικά δανειζόμασταν περισσότερα απ'οσα μας έπαιρνε δεν το κάναμε όλοι μαζί. Μπορεί να έχουμε κοινό πορτοφόλι και να παίρνουμε όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απ'αυτό αλλά δεν βάζουμε όλοι ή παίρνουμε όλοι τα ίδια απ'αυτό. Επίσης, δεν έχουμε όλοι τα χέρια στο τιμόνι της χώρας και δεν διαλέξαμε όλοι αυτούς που είχαν τα χέρια στο τιμόνι. Δηλαδή... και πάλι αυτό που γράφεις επιστρέφει σ'αυτό που έγραψα.

Eγω παλι οσο ταξιδευω τοσο πιο πολυ ντρεπομαι και λυπαμαι που ζω σ αυτη την τριτοκοσμικη χωρα που καμια σχεση δεν εχει με την υπολοιπη Ευρωπη σε τιποτα.
Μπορεί αν είχες πάει ποτέ σε τριτοκοσμική χώρα (έστω δευτεροκοσμική π.χ. Κίνα ή χώρες πρωϊν Σοβιετικής Ένωσης) ή αν έστω άνοιγες τα μάτια σου να δεις πραγματικά τα προβλήματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. δεν είναι τυχαίο που πήρε ο Γκρίλο το ποσοστό που πήρε στην Ιταλία) να μην τα έγραφες αυτά.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.956
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
αλλά δεν βάζουμε όλοι ή παίρνουμε όλοι τα ίδια απ'αυτό
Μα αυτό έγραψα κι εγώ. Όχι εξ' ίσου, αλλά όλοι.

Επίσης, δεν έχουμε όλοι τα χέρια στο τιμόνι της χώρας και δεν διαλέξαμε όλοι αυτούς που είχαν τα χέρια στο τιμόνι. Δηλαδή... και πάλι αυτό που γράφεις επιστρέφει σ'αυτό που έγραψα.
Μα εμείς τους διαλέξαμε. Δια της πλειοψηφίας. Ποιός άλλος?
 

Otokodate

Member
Μηνύματα
90
Likes
89
Μα αυτό έγραψα κι εγώ. Όχι εξ' ίσου, αλλά όλοι.
Δεν μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις, ούτε οι στρογγυλευσεις που διαλέγουν (όχι τυχαία) να ξεχνάνε μέρος της ουσίας.

Μα εμείς τους διαλέξαμε. Δια της πλειοψηφίας. Ποιός άλλος?
Βαριέμαι να μπω σε μια συζήτηση για το αν αυτό που είχαμε (και έχουμε) είναι πραγματικά δημοκρατία και όχι απλά ένα είδους ολιγαρχίας που κερδίζει την συγκατάθεση του κόσμου με διάφορες τεχνικές. Μέσα σ'αυτά τα πλαίσια όμως κάποιοι έδωσαν την συγκατάθεση τους ενώ άλλοι όχι.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Το τι θα πω η λεω στα παιδια μου δεν εισαι φυσει και θεσει ικανος να μου το υποδειξεις.
Αν νομιζεις οτι υπαγομαι στην κατηγορια μας την ειπες και σκιαχτικαμε πλανασαι .
Εδω ερχομαι για την πλακα μου και για μερικες αποψεις,ενιοτε.
Δεν θα μπω στη διαδικασια αντιπαραθεσης,οχι γιατι δεν εχω επιχειρηματα αλλα γιατι το υφος και το στυλ δεν μου ταιριαζει.
Προφανεστατα ωστοσο,κι εσυ αντεχεις..
Να το ξαναπώ γιατί δεν το κατάλαβες... αστειάκια με το τι θα κάνουμε, αν δεν αντέχουμε την κατάσταση και κλαίμε την μοίρα μας ή αν θα φύγουμε από την χώρα, ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ...

Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό πάμε παρακάτω...

Το να διαπιστώνεις ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι παράδεισος δεν είναι ούτε κλάψα ούτε μοιρολατρισμός... είναι απάντηση στους αφελείς που πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι παράδεισος και αν δεν μας αρέσει να πάμε στο εξωτερικό να δούμε άσπρη μέρα... να πάει ποιος κυρία μου... ο άνεργος πενηντάρης με τα δύο παιδιά ή ο απολυμένος ανειδίκευτος εργάτης? όχι λοιπόν, χώρα μας είναι και έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να μην ωραιοποιούμε καταστάσεις και να παλεύουμε με κάθε τρόπο να αλλάξουμε τα πράγματα...

Το θέμα αγαπητοί μου δεν είναι αν μαζί τα φάγαμε... το θέμα είναι, ακόμα κι αν μαζί τα φάγαμε, ποιος έδωσε το δικαίωμα να τα φάμε μαζί... αν είμαστε σοβαρό κράτος και είχαμε σοβαρούς πολιτικούς, οι παρανομίες θα ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας... το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι λοιπόν... χωρίς να μοιράζω συγχωροχάρτια σε κανέναν, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μερίδια ευθύνης το έχει η ηγεσία του τόπου... και το έχει γιατί με το διάτρητο πελατειακό σύστημα που συντηρούσαν, άφηναν παράθυρα παρανομίας στον καθένα... οι νόμοι δεν λειτουργούσαν και σχεδόν όλοι ήταν στο απυρόβλητο, στο βωμό της επίπλαστης, δήθεν ανάπτυξης... ναι, όλοι λίγο πολλοί έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια μας αλλά οι αργυρώνητοι πολιτικοί που ακόμη βλακωδώς ψηφίζουμε, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας μας...
 

koyrsaros

Member
Μηνύματα
55
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
AUSTRALIA
Ταξίδι-Όνειρο
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ(soon)
Eγω παλι οσο ταξιδευω τοσο πιο πολυ ντρεπομαι και λυπαμαι που ζω σ αυτη την τριτοκοσμικη χωρα που καμια σχεση δεν εχει με την υπολοιπη Ευρωπη σε τιποτα. Κι αυτη η καραμελα για το παρελθον μας δε μου λεει τιποτα,μου θυμιζει κατι γριες παρατημενες με ενα δοντι και χωρις μαλλια που λενε ολο καμαρι "ξερεις τι ομορφη ημουν εγω καποτε?".... Ενταξει ΚΑΠΟΤΕ καποιοι μακρινοι μας προγονοι (?) ή τελος παντων κατοικοι αυτου του τοπου διεπρεψαν ε και? γιατι θα πρεπει εμεις σημερα να περηφανευομαστε για κατορθωματα ανθρωπων που εζησαν 2000 χρονια πριν ΑΠΛΑ στον ιδιο τοπο δεν καταλαβαινω.... Σημερα βλεπω μια χωρα σε αποσυνθεση,χωρις νομους,παιδεια,πρόνοια,δικαιοσυνη,ισονομια,ισοπολιτεία,υποδομες,τεχνολογία,προοδο,εξελιξη, μια χωρα 400 χρονια πισω απο τις λοιπες πολιτισμενες χωρες. Οσο πιο πολυ ταξιδευω τοσο πιο πολυ συνειδητοποιω ποσο κατω ειμαστε..........
+1:( δυστηχως
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.101
Εγώ πάλι διαβάζοντας το άρθρο νιώθω ότι το να θαυμάζουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της (με ολα οσα η λέξη πολιτισμός συνεπάγεται) με κάνει περήφανη. Και φυσικά όταν μιλάμε για Ελλάδα δεν μιλάμε ούτε ούτε για 2-3 χρόνια κρίσης ούτε ακόμη για 30-40 κακοδιαχείρισης λαμογιάς κλπ.
Το τι/ποιοι έφταιξαν είναι μια μεγάλη κουβέντα και φυσικά ο καθένας από εμάς έχει τις απόψεις του.
 

YBONNH

Member
Μηνύματα
234
Likes
115
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος του κοσμου
Εγω παλι, εμαθα Ισπανικα για να ταξιδεψω στην Λατινικη Αμερικη.
Στο Περου τρεις βδομαδες ημουν με ανοιχτο το στομα, απ' τα θαυματα που εβλεπα καθε μερα! Για να φυγω απ το Ματσου Πιτσου χρειαστηκε να προσπαθησω- ηθελα να κατσω σε μια γωνιτσα και να μεινω εκει.
Και φυσικα εκλαψα!
Στο Μεξικο τα θαυματα ηταν περισσοτερα! Εμεινα πεντε βδομαδες, επισκεφτηκα περισσοτερους αρχαιολογικους χωρους, πηγα σε πολεις ,σε χωρια, σε παραλιες, γνωρισα πολλους ανθρωπους, και τελικα εγινα λιγο καλυτερος ανθρωπος. Με εναν τροπο, που δεν θα ειχα καταφερει ποτε στην πατριδα μου.
Και -φυσικα- εκλαψα, περισσοτερο απ οσο στο Περου.
Το να θαυμαζεις την ιστορια μιας χωρας και κατ'επεκταση την ιδια τη χωρα, δεν εχει καμια σχεση με το να ζεις τη σκληρη καθημερινότητά της, μαζι με μερικα εκατομμυρια ντοπιους.
Η Ελλαδα ειναι πολυ ωραια χωρα. Οι Ελληνες τη χαλαμε.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Το να θαυμαζεις την ιστορια μιας χωρας και κατ'επεκταση την ιδια τη χωρα, δεν εχει καμια σχεση με το να ζεις τη σκληρη καθημερινότητά της, μαζι με μερικα εκατομμυρια ντοπιους.
Η Ελλαδα ειναι πολυ ωραια χωρα. Οι Ελληνες τη χαλαμε.
Τα είπες όλα.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.027
Likes
12.134
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Η Ελλαδα ειναι πολυ ωραια χωρα. Οι Ελληνες τη χαλαμε.
Συμφωνω και μ' αλλα πραγματα που ειπωθηκαν αλλα αυτη η φραση νομιζω πως εχει πιασει ακριβως το νοημα το αρθρου.

Το ο,τι θεωρω ομορφη την Ελλαδα ή επειδη νιωθω τυχερος που γεννηθηκα στην Ελλαδα δεν σημαινει πως νοσταλγω τους προγονους μου. Οσοι το πιστευετε αυτο μπαινετε σε μια σχεδον χρυσαυγιτικη λογικη. Εγω θα ενιωθα περηφανος που μεγαλωσα στην Ελλαδα κι ας ημουν Αγγλος, Γερμανος, Τουρκος ή Αφγανος ή οποιασδηποτε εθνικοτητας ανθρωπος.

Η Μιμοζα γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Ελλαδα. Ειναι ομως και δηλωνει με υπερηφανεια Αλβανιδα και απο περυσι ζει στο Παρισι. Πρεπει να την ακουσετε να λεει "Ποσο τυχεροι ημασταν εμεις που προλαβαμε και περασαμε τα φοιτητικα μας χρονια στην Ελλαδα. Σας λυπαμαι πολυ γι αυτο παιδια" απευθυνομενη στους 18χρονους και 20χρονους Ελληνες που βρισκονται εδω.

Η Ελλαδα περα απο την ιστορια της στην οποια ειναι επικεντρομενο το κειμενο εχει χιλιες δυο αλλες ομορφιες. Κλιματολογικα και τοπογραφικα πλεονεκτηματα που τα εκμεταλλευτηκαν οι ανθρωποι που εζησαν πριν χιλιαδες χρονια στον ιδιο τοπο για να μεγαλουργησουν.

Ο τροπος που διασκεδαζουμε, ο καιρος, η θαλασσα, το φαγητο μας και ο τροπος που αντιμετωπιζουμε γενικοτερα τη ζωη ειναι τα μεγαλα μας πλεονεκτηματα. Δεν ξερω απο που τα κληρονομησαμε, ουτε μ' ενδιαφερει. Ειναι ομως τα στοιχεια που θαυμαζουν οι ξενοι σ'εμας. Και αυτα τα απολαμβανει καθε ανθρωπος που μεγαλωνει στην Ελλαδα ασχετα απο την καταγωγη του. Αντιθετα οι Ελληνες του εξωτερικου στερουνται καποια απο αυτα ή και ολα.

Επελεξα να ψαξω την τυχη μου στο Παρισι οχι γιατι δεν μου αρεζε η ζωη στην Ελλαδα. Παρα την κριση την θεωρω μοναδικη χωρα. Το εκανα ακριβως γιατι εβλεπα τους ανθρωπους να μιζεριαζουν και να κλαψουριζουν για την κατασταση που ζουν χωρις να κανουν κατι για να την αλλαξουν. Εβλεπα οικογενειες απο τη μια να δανειζονται χρηματα απο τους γονεις τους για να κανουν δυο μερες διακοπες στη θαλασσα κι απο την αλλη να υποστηριζουν ενθερμα στις εκλογες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ανεργους να ειναι κλεισμενοι μερες μεσα στο σπιτι επειδη δεν ειχαν λεφτα για εναν καφε και δεν κατεβηκαν σε μια πορεια να φωναξουν. Βολεμενους που τρεμουν μηπως αλλαξει η κατασταση. Γερους με ανεργα παιδια κολλημενους στο δικομματισμο. Κι ενα κινημα ρατσιστων που διαρκως διογκωνεται εκμεταλλευομενο τη φτωχεια και τη βλακεια των ανθρωπων.

"Δεν υπαρχει σωτηρια γι αυτη τη χωρα." ειπα και τραβηξα για εξω.

Σημερα εχω γνωρισει περισσοτερους απο 60-70 Ελληνες που ηρθαν τελευταια στο Παρισι. Αλλος δυο χρονια, αλλος ενα χρονο, αλλος ενα μηνα. Πρεπει να δειτε τα ματια τους οταν μιλαμε για την Ελλαδα. Λαμπουν... Και ολοι μα ολοι εχουν ενα ποθο. Να φτιαξουν τα πραγματα στην πατριδα και να γυρισουν πισω. "Καλα μετα απο πενηντα χρονια κι αν.." ειναι η δευτερη σκεψη.

Ναι, το Παρισι μπορει να εχει απειρες επαγγελματικες ευκαιριες, καλυτερες κοινωνικες παροχες, πιο ξεκουραστη ζωη αλλα ο καιρος (που προσωπικα δεν μ'ενοχλει) ειναι τραγικος και η διασκεδαση και οι συνηθειες ζωης ειναι...πως να το πω; Σαν να βρισκονται πενηντα και βαλε χρονια πισω απο μας.

Για εναν Ελληνα λοιπον που εζησε τα καλα χρονια στην Ελλαδα και εφυγε τωρα με την κριση δεν χωνευονται και δεν συνηθιζονται οι διαφορες.

Κλεινοντας τη μεγαλη παρενθεση για το Παρισι (συγχωρηστε με που αναφερομαι συνεχεια σ' αυτο αλλα αυτο το μετρο συγκρισης εχω) θελω να πω πως η Ουρουγουανοι δεν εχουν καλυτερη οικονομια απο την ελληνικη, οποτε δεν τους ειναι δα και τοσο δυσκολο να ζησουν στη χωρα μας.

Λυπαμαι για τους βολεμενους, τους βλακες και τους αδιαφορους Ελληνες οπου με την ψηφο τους ή την απουσια τους απο τις εκλογες αφησαν τη χωρα να κυβερναται απο κλεφτες, απατεωνες και ανικανους και την οδηγησαν μαζι τους στον γκρεμο.

Δεν εξαιρω κανενα μερος του φορουμ απο τη συνυπευθυνοτητα για την καταστροφη των ανθρωπων που ζουν στην Ελλαδα.

Οποιος λοιπον παρεξηγηθει προβληματα του.

Αν οι διαχειριστες θεωρουν πως το παραπανω σχολιο ειναι προσβλητικο ας το σβησουν δεν με νοιαζει. Εγω επρεπε να το γραψω καποια στιγμη γιατι θα εσκαγα με το σταρχι...σμο για την ελληνικη κριση που παρατηρω στο φορουμ.

Σας παρακαλω ομως μην διαγραψετε το παρακατω

"Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.
Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου." (Μ.Μπρεχτ)

Αν δεν καταλαβουμε πως πρεπει να αντιδρασουμε και να αλλαξουμε με τι ματια θα κοιταξουμε αυριο τα παιδια μας;

"...γενιά που πουλάει τα παιδιά της για να καλύψει τις πομπές της,τα λάθη και τις επιλογές της δεν αξίζει το κόπο να υπάρχει.Όλες οι γενιές έμειναν στην ιστορία γιατί ΄δώσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα νιάτα,ακόμα και όταν δε μπορούσανε."

Να μη φοβομαστε λοιπον να δουμε και να παραδεχτουμε τις ομορφιες που μας χαριζει η χωρα μας. Να φοβομαστε τους εαυτους μας που τα 'χουμε κανει σκατα...
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Δε νομίζω ότι έγραψες τίποτα προσβλητικό, ίσα ίσα που αυτά που γράφεις αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό και την πραγματικότητα.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Το ο,τι θεωρω ομορφη την Ελλαδα ή επειδη νιωθω τυχερος που γεννηθηκα στην Ελλαδα δεν σημαινει πως νοσταλγω τους προγονους μου. Οσοι το πιστευετε αυτο μπαινετε σε μια σχεδον χρυσαυγιτικη λογικη. Εγω θα ενιωθα περηφανος που μεγαλωσα στην Ελλαδα κι ας ημουν Αγγλος, Γερμανος, Τουρκος ή Αφγανος ή οποιασδηποτε εθνικοτητας ανθρωπος.
Απλοϊκή προσέγγιση... θεωρείς εαυτό τυχερό που γεννήθηκες στην Ελλάδα γιατί έτσι σε έμαθαν και αυτό είναι φυσιολογικό... με τον ίδιο τρόπο θεωρεί εαυτό τυχερό ο Ελβετός που γεννήθηκε στην Ελβετία, ο Ιταλός που γεννήθηκε στην Ιταλία, ο Αμερικανός που γεννήθηκε στην Αμερική και πάει λέγοντας...

Πρεπει να την ακουσετε να λεει "Ποσο τυχεροι ημασταν εμεις που προλαβαμε και περασαμε τα φοιτητικα μας χρονια στην Ελλαδα. Σας λυπαμαι πολυ γι αυτο παιδια" απευθυνομενη στους 18χρονους και 20χρονους Ελληνες που βρισκονται εδω.
Αν η Μιμόζα σπούδαζε σε ένα κολλέγιο στην Αγγλία ή σε ένα πανεπιστήμιο στην Αμερική θα έλεγε τα ίδια... σπάνια βρίσκεις άνθρωπο να λέει κακά λόγια για την ανέμελη φοιτητική ζωή που έζησε...

Η Ελλαδα περα απο την ιστορια της στην οποια ειναι επικεντρομενο το κειμενο εχει χιλιες δυο αλλες ομορφιες. Κλιματολογικα και τοπογραφικα πλεονεκτηματα που τα εκμεταλλευτηκαν οι ανθρωποι που εζησαν πριν χιλιαδες χρονια στον ιδιο τοπο για να μεγαλουργησουν.

Ο τροπος που διασκεδαζουμε, ο καιρος, η θαλασσα, το φαγητο μας και ο τροπος που αντιμετωπιζουμε γενικοτερα τη ζωη ειναι τα μεγαλα μας πλεονεκτηματα. Δεν ξερω απο που τα κληρονομησαμε, ουτε μ' ενδιαφερει. Ειναι ομως τα στοιχεια που θαυμαζουν οι ξενοι σ'εμας. Και αυτα τα απολαμβανει καθε ανθρωπος που μεγαλωνει στην Ελλαδα ασχετα απο την καταγωγη του. Αντιθετα οι Ελληνες του εξωτερικου στερουνται καποια απο αυτα ή και ολα.
Η Ελλάδα είναι μια πολύ ωραία χώρα και τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο... πίστεψέ με διασκέδαση, καιρό, θάλασσα και φαγητό βρίσκεις εξίσου καλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου... αυτό με την στέρηση που περνάνε οι Έλληνες του εξωτερικού δεν το καταλαβαίνω... όπως επίσης δεν καταλαβαίνω από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλα όσα υπάρχουν στην Ελλάδα είναι τέλεια... τέλεια τα βρίσκουμε γιατί τα έχουμε συνηθίσει... το φαγητό π.χ που ανέφερες σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια είναι αδιάφορο και ο καιρός όταν το καλοκαίρι στην Αθήνα έχει 40 βαθμούς και δεν μπορείς να περπατήσεις μόνο τέλειος δεν είναι... η Έλληνες του εξωτερικού όπως όλοι οι άνθρωποι σε όλη την γη που αλλάζουν χώρα, απλά αλλάζουν συνήθειες, ξεβολεύονται γιαυτό και τους φαίνεται κάπως...

Επελεξα να ψαξω την τυχη μου στο Παρισι οχι γιατι δεν μου αρεζε η ζωη στην Ελλαδα. Παρα την κριση την θεωρω μοναδικη χωρα. Το εκανα ακριβως γιατι εβλεπα τους ανθρωπους να μιζεριαζουν και να κλαψουριζουν για την κατασταση που ζουν χωρις να κανουν κατι για να την αλλαξουν. Εβλεπα οικογενειες απο τη μια να δανειζονται χρηματα απο τους γονεις τους για να κανουν δυο μερες διακοπες στη θαλασσα κι απο την αλλη να υποστηριζουν ενθερμα στις εκλογες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ανεργους να ειναι κλεισμενοι μερες μεσα στο σπιτι επειδη δεν ειχαν λεφτα για εναν καφε και δεν κατεβηκαν σε μια πορεια να φωναξουν. Βολεμενους που τρεμουν μηπως αλλαξει η κατασταση. Γερους με ανεργα παιδια κολλημενους στο δικομματισμο. Κι ενα κινημα ρατσιστων που διαρκως διογκωνεται εκμεταλλευομενο τη φτωχεια και τη βλακεια των ανθρωπων.
Σιγά μην έφυγες από την Ελλάδα γιατί έβλεπες τον κόσμο να ψηφίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή γιατί μαυρίζει η καρδιά σου για την κλάψα και την ανεργία... έφυγες από την Ελλάδα γιατί η εδώ δουλειά σου πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και αυτό είναι φυσιολογικότατο... αν είχες μια καλή δουλειά που πήγαινε με χίλια θα καθόσουν στα αυγά σου και τα ρέστα θα τα έκανες γαργάρα, αλλιώς δεν θα ήσουν ο tripakias αλλά ο Τσε Γκεβάρα...


Σημερα εχω γνωρισει περισσοτερους απο 60-70 Ελληνες που ηρθαν τελευταια στο Παρισι. Αλλος δυο χρονια, αλλος ενα χρονο, αλλος ενα μηνα. Πρεπει να δειτε τα ματια τους οταν μιλαμε για την Ελλαδα. Λαμπουν... Και ολοι μα ολοι εχουν ενα ποθο. Να φτιαξουν τα πραγματα στην πατριδα και να γυρισουν πισω. "Καλα μετα απο πενηντα χρονια κι αν.." ειναι η δευτερη σκεψη.
Αυτό μας το λες για νέο τώρα? Αν έχεις οικογένεια, φίλους και γνωστούς πίσω σου και έχεις ζήσει όλη σου την ζωή σε μια χώρα υπάρχει περίπτωση να μην την νοσταλγείς? Και ο Πακιστανός νοσταλγεί το Πακιστάν και ο Σύριος την Συρία και ο Γκανέζος την Γκάνα... και αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι η πατρίδα τους είναι η ομορφότερη χώρα στην κόσμο...

Ναι, το Παρισι μπορει να εχει απειρες επαγγελματικες ευκαιριες, καλυτερες κοινωνικες παροχες, πιο ξεκουραστη ζωη αλλα ο καιρος (που προσωπικα δεν μ'ενοχλει) ειναι τραγικος και η διασκεδαση και οι συνηθειες ζωης ειναι...πως να το πω; Σαν να βρισκονται πενηντα και βαλε χρονια πισω απο μας.
Αν θεωρείς οτι το Παρίσι και η Γαλλία είναι πενήντα χρόνια πίσω μας μην το αφήσεις έτσι, τράβα σε ένα γιατρό να το κοιτάξεις... μήπως θέλεις να πεις ότι ο τρόπος που ζεις εσύ στο Παρίσι είναι πενήντα χρόνια πίσω από αυτόν που ζούσες στην Ελλάδα?

Τα ρέστα με τον Μπρεχτ και τις αμπελοφιλοσοφίες, δεν μπαίνω στον κόπο να τα σχολιάσω, γιατί τα θεωρώ ανούσια και τετριμμένα... ας τα σχολιάσει κανένας άλλος πιο ρομαντικός...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.399
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom