Γεωργία Η Αμπχαζία και τα απομεινάρια του πολέμου

Μηνύματα
3
Likes
0
Δύο πράγματα θέλω να αναφέρω. Η φράση "Αν θέλεις να δεις μια «χώρα» η οποία πριν 22 έτη είχε πόλεμο και το μόνο που έκανε όταν αυτός τελείωσε ήταν να μαζέψει τα πτώματα κι ο χρόνος σταμάτησε με τη λήξη του" δεν είναι ρεαλιστική. Αρχικά,είναι πολλά αυτά που μπόρεσε να κάνει και κανείς δεν έχει ιδέα γιατί πολύ απλά δεν έχει βιώσει τις αλλαγές ενός μέρους 22 χρόνια μετά από πόλεμο.Δεύτερον και σημαντικότερο είναι η σημασία αυτών που έχει διατηρήσει.Τρίτον ο χρόνος δεν έχει σταματήσει μετά τη λήξη του, ούτε με την κυριολεκτική ούτε με τη μεταφορική έννοια.
Ένα δεύτερο κομμάτι αφορά την ελλειπή περιγραφή του μαγευτικού πραγματικά τοπίου,ανεπηρέαστο ακόμα από τεχνολογικά επιτεύγματα, απέραντης φύσης που σε κάνει να νοιώθεις τα πάντα και το τίποτα μαζί.
Και τέλος, το κλίμα της κατάθλιψης είναι τελείως λάθος.Κλίμα κατάθλιψης είναι το να είσαι δούλος των υλικών πραγμάτων(iphonia,prades) και το να καταπιέζεσαι καθημερινά για να φαίνεσαι και να δείχνεις αρεστός.
Το να βρίσκεσαι σε μέρος που ορθοποδεί μετά από πόλεμο και με ότι αυτό συνεπάγεται, που διατηρεί την αξιοπρέπεια του(κάτι κατά βάση που χάνεται στις ανεπτυγμένες με την κακή έννοια χώρες λόγω της αλλοίωσης και την απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον εαυτό του για πολλούς λόγους), που η κοινωνία της στηρίζεται κατά βάση σε αξίες και αγνές συναισθήματα,μόνο κατάθλιψη λοιπόν δεν σου δημιουργεί.Αντιθέτως θαυμασμό και όρεξη για ζωή σου δημιουργεί.
Φιλικά ήταν όλα αυτά και συγχαρητήρια για την προσπάθεια γνωστοποίησης της χώρας αυτής.
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Θα μου επιτρέψεις αν όχι να διαφωνησω, τουλάχιστον να υπερασπιστώ την εικόνα που αντίκρυσα.

Κατ'αρχάς η Αμπχαζία δεν είναι αυτόνομη χώρα. Ανήκει σύμφωνα με τις πολιτικές διεθνείς νόρμες και κανονισμούς στην Γεωργία. Είναι πολιτικά κομμάτι της Γεωργίας και ελάχιστοι το αμφισβητούν. Αυτό ως προς
το πολιτικό σκέλος.

Για το αν ανήκει και ιστορικά ή εθνολογικά στην Γεωργία, δεν μπορώ να γνωρίζω. Απαιτείται μελέτη -για να αποφανθείς με κάποια σιγουρια-, από ιστορικούς, οι οποίοι θα μελετήσουν από τις παραδόσεις, μέχρι τα έθιμα, την γλώσσα τις ιστορικές καταβολές, τα ήθη, ακόμα και τις γαστρονομικές συνήθειες.

Ως προς την κατάθλιψη τώρα να σου απαντήσω ότι ναι: Η Αμπχαζία είναι ότι πιο απαισιόδοξο έχω δει. Ειδικά το Σοχούμι, -η Γκάγκρα ξεφεύγει κάπως- η εικόνα που παρουσιάζει είναι μιας πόλης χτισμένης με σοβιετικά πρότυπα άδεια από ανθρώπους και εγκατελειμένη σε όλους τους τομείς από τα πάρκα της μέχρι τα σπίτια, από τα εργοστάσια μέχρι τις πλατείες, απο τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι τους σταθμούς κλπ.

Η παρακμή δεν είναι απλά διάχυτη, αλλά κραυγάζει. Και ναι, ο χρόνος έχει σταματήσει.
Δεν είναι φυσική εξέλιξη το Γκάλι να έχει μετατραπεί σε αποθήκη (Γεωργιανών) ψυχών, δεν είναι εξέλιξη στα "σύνορα" να υπάρχουν κάρα
για να σε περάσουν, δεν είναι εξέλιξη το αεροδρόμιο να υπολειτουργεί, δεν είναι εξέλιξη σαν χώρα να μην διαθέτει το δικό της νόμισμα και να περιμένει -ας είμαστε ειλικρινείς- ελεημοσύνη απο τους Ρώσους, δεν είναι εξέλιξη τα συνορα να τα εγγυάται ο Ρωσικός στρατός, δεν είναι εξέλιξη να μην
εχει βιομηχανίες ή έστω στοχευμένες καλλιέργειες, δεν είναι εξέλιξη να μην έχει πραγματική οικονομία, δεν είναι εξέλιξη να είσαι απομονωμένος απο όλη την διεθνή κοινότητα, δεν είναι εξέλιξη να μην έχεις καμιά αντιπροσώπηση, δεν είναι εξέλιξη να μην έχεις τουρισμό παρά μόνο Ρώσους, δεν είναι εξέλιξη να μην έχεις παρουσία επίσημων ξένων χωρών όπως πχ πρεσβείες και προξενεία, δεν είναι εξέλιξη να μην παραγεις σχεδόν τίπτε και να τα εισάγεις όλα κατόπιν ανταλλάγματος, δεν είναι εξέλιξη οι κάτοικοι να ζουν στην άγνοια για το τι συμβαίνει στην διπλανή "γειτονία".

Και εξηγώ το τελευταίο: Η γυναίκα στης οποίας το σπίτι μείναμε, μας ρώταγε οταν έμαθε ότι ερχόμαστε απο την Γεωργία, αν στην Τυφλίδα οι στρατιώτες
είναι ακροβολισμένοι στην πλατεία και πυροβολούν τον κόσμο! Εδω δεν μιλάμε
για απλή άγνοια, αλλά θολή αντίληψη, απόρροια προπαγάνδας, και καμμία επαφή με την πραγματικότητα. Κι αν δεχόμαστε την γνώση, την κατάρτηση, την πληροφόρηση , την ενημέρωση τα οποία γεννούν και την κριτική σκέψη δείγματα πολιτισμού και εξέλιξης , εεε... τότε οι Αμπχάζιοι είναι πολύ πίσω.

Στα σύνορα συναντήσαμε μια γυναίκα που κράταγε διαβατηριο της ΕΣΣΔ! Καταλαβαίνει ο καθένας μας τι σημαίνει αυτό.

Επίσης και η Γεωργία είχε πόλεμο και μάλιστα 2. Η αίσθηση που σου δίνει όμως η Τυφλίδα, είναι μιας ζωντανής πόλης που εξελίσσεται οικονομικά και κοινωνικά. Και σίγουρα οι κάτοικοι της είναι σε καλύτερη μοίρα απο τους Αμπχάζιους που ούτε αναγνωρισμένα διαβατήρια δεν έχουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος ας μην καταδικάζουμε συλληβδην την τεχνολογία, και την θεωρούμε πηγή κακού, αποξένωσης, απομονωσης, δυστυχίας και αναξιοπρέπειας. Είναι σαν να κατηγορούμε το εργαλείο και όχι τον μαστορα που το χειρίζεται.

Βεβαια , τη σχέση τεχνολογίας και ευτυχίας που προσπαθείς να συνδυάσεις, (μάλλον συγχέεις τον καπιταλισμό με την τεχνολογία, αλλά τέλος πάντων) επειδή την θεωρώ πολύπλοκη και δεν άπτεται στο ταξιωδιτικό υφος του φόρουμ, δεν θέλω περαιτέρω να την σχολιάσω .

Αν η Αμπχαζία δημιουργεί θαυμασμό? όχι, όχι σε εμένα. Δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτε, απλά έχει απομονωθεί απο την διεθνή κοινότητα, και δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα χρόνια της ήταν αυτά υπό της ηγεσία της ΕΣΣΔ και λίγο πιο πριν. Ηταν μια κσμοπολίτισα , ένα διαμάντι της περιοχής, και έχει μετατραπεί σε μια μαυρη χήρα που ούτε την σύνταξη του μακαρίτη δεν έχει. Επαναλαμβάνω:
Ειχε τους Γεωργιανούς κηδεμόνες , και τους αντικατέστησε με τους Ρώσους.
Ελευθερία δεν κέρδισε πάντως. Αφέντη άλλαξε. Αν η Ρωσία αποφασίσει
για οποιονδήποτε λόγο, ότι δεν θέλει να την συνδράμει άλλο, θα
καταρεύσει μέσα σε 1 μήνα.
Αυτή είναι η γνώμη μου, και θα έγραφα κι άλλα που μάλλον αγνοείς (περί Ρώσων μαφιόζων που λυμαίνονται την "χώρα", περί παράνομου εμποριου με Τσετσενία, περί κομπίνας ακριβών αυτοκινήτων κλπ), αλλά δεν θα ηθελα να σου γκρεμίσω την ιδανική εικόνα που έχεις. Απλά σκέψου: Οι Ρώσοι και οποιαδήποτε χώρα δεν δίνουν τίποτε χωρίς αντάλλαγμα.
 
Μηνύματα
3
Likes
0
Η σύγκριση με τη Γεωργία και την κατάσταση της είναι νομίζω περιττή γιατί πολύ απλά είναι άλλο το πολιτικό μπακραουντ,πλάτες,μέγεθος,συμφέροντα,συνθήκες και πολλά άλλα που επηρεάζουν αυτές τις όποιες αλλαγές και αυτό γίνεται σε όλα τα χρόνια της ιστορίας γενικότερα.Πάντα υπάρχει το μεγάλο ψάρι και πάντα θα υπάρχει το μικρό ψάρι με ότι αυτό συνεπάγεται.Είναι τόσα το συμφέροντα και οι υποκινήσεις και το απλά να κατηγορούμε μια χώρα που αποκόπηκε και να λέμε καλά να πάθεις τι το ΄θελες,κοίτα πως είσαι τώρα κτλ κτλ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που είναι συνδυασμός άπειρων πραγμάτων που ελέγχουν και επηρεάζουν τις ζωές ανθρώπων.Επίσης κανείς δεν είπε τη Γεωργία κακή,τη Ρωσία καλή,ούτε καν ανέφερα αυτά τα ζητήματα,αλλού ήταν εστιασμένο το μήνυμα.Αλλά αν είναι να το κλείσουμε το ζήτημα αυτό,ναι η Γεωργία καλή, η Ρωσία κακή,η Αμπχαζία δεν είναι αυτόνομη.Η κουβέντα για το πολιτισμό,τις αξιες,το επίπεδο των ανθρώπων σίγουρα δεν κρίνεται τόσο απλά.Επίσης η λέξη ελεημοσύνη χωράει τεράστια συζήτηση και μπορεί εύκολα να γίνει για το πόσο καθημερινά εγώ,εσύ και όλοι μας παρακαλάμε και όχι για μια ολοκληρη χώρα μετά από πόλεμο και όπως πολύ περιγραφικά ανέφερες,22 χρόνια δεν έχει τεχνολογικά εξελιχθεί(ίσως βέβαια και εκεί να είναι και η απάντηση για τα περι ελεημοσύνης).Σίγουρα έχει εξελιχθεί σε κάποιο βαθμό,αλλά δεν είναι εκεί το αλφα και το ωμεγα,αλλού είναι το όλο μήνυμα.Και η συζήτηση περί μαφιόζων,ποιος θα καταρρεύσει σε ένα μήνα χρόνο αν δεν συνδράμει κάποιος, επίσης είναι τεράστια και αφορά ένα ολόκληρο παγκόσμιο σύστημα,στανταρ συνδρομών,μαφιόζων φανερών κρυφών και ούτω καθ'εξής.

Επίσης το να κρίνουμε μια χώρα,ακόμα καλύτερα τους ανθρώπους μιας χώρας 2δεκαετίες μετά από πόλεμο "πολύ πίσω" θα συμφωνήσεις ότι δεν είναι και το πιο σχετικό.

Όσον αφορά την τεχνολογία κανείς δεν την κατέκρινε ολικά(να εγώ πρώτη "επαναστάτρια" με iphone είμαι¨))απλά ανέφερα κάποιες συγκεκριμένες πτυχές.

Ενα τελευταίο που θα ήθελα να αναφέρω είναι peace, και όχι με την πιασάρικη έννοια. Ό,τι έχω αναφέρει δεν είναι εικόνα, είναι βίωμα και συχνών επισκέψεων στη χώρα αυτή(συμπεριλαμβανομένου και της παραμονής κατά τη διάρκεια του πολέμου με αν και ελάχιστες εικόνες από αυτή την εμπειρία αυτή λόγω ηλικίας). Ο πόλεμος είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει, το να είσαι αναγκασμένος να διαλέξεις στρατόπεδο ενώ στην ουσία δεν υπάρχει και δεν το θες είναι κάποια από αυτά τα χειρότερα.Γενικά λοιπόν η φάση αυτή και γενικά η προσπάθεια συνέχειας σε ηθικό και πρακτικό επίπεδο το κάνει ένα πολύ ευαίσθητο και πολύπτυχο κομμάτι,του οποίου η προσέγγιση η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολη.Ομως και μόνο που γίνεται προσπάθεια έστω και από αυτή τη συζήτηση είναι σημαντικό.Καλή συνέχεια σε όλους:)
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Μόνο άτοπη δεν είναι η συγκριση με την Γεωργία. Το αντίθετο. Είναι η 2η εμπλεκομενη στον ίδιο πόλεμο. Η μόνη διαφορά, είναι ότι η Γεωργία ενεπλάκη και σε 2ο πόλεμο και φυσικά δεν έχει καμια Ρωσία να την στηρίζει σαν την Αμπχαζία.
Ακόμα ανέφερα πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα και καταστάσεις, για τα οποία κρίνεται η χώρα αποκομμένη απο όλους και δεν γενίκευσα καθόλου.

Αλλά μάλλον η ουσια είναι άλλη: αναφέρεις ότι η καταγωγή σου είναι απο τα μερη αυτά. Εχεις βιώματα, δεσμούς, εμπειριες, ίσως και συγγενείς, φίλους κλπ και -εννοείται- είσαι θετικά προκαταλειμμένη. Λόγω του ότι εγω δεν έχω καμιά σχέση με την Γεωργία (συμπεριλαμβανομένου του κομματίου της Αμπχαζίας) θα μου αναγνωρίσεις ελπίζω μια πιο αντικειμενική ματιά , κάτι το οποίο αποτελεί βάση μιας αμερόληπτης συζήτησης.
Κατά τα άλλα, περί πολέμου, δυστυχίας κλπ... είναι αυτονόητα και περαιτέρω ανάλυση αποτελεί προσβολη προς την νοημοσύνη.
 
Μηνύματα
3
Likes
0
Η καταγωγή μου περιλαμβάνει και τη Γεωργία και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την Αμπχαζία.Οπως και να'χει δεν έχει καμία σημασία,χωρίς λόγο τίθεται το θέμα ή το ένα ή το άλλο και ταμπέλες,κάτι το οποίο δεν ξεκίνησα εννοείται γιατί θα ήταν τουλάχιστον άχρηστο.Δεν με ενδιαφέρει καμία αντιπαράθεση,ίσα ίσα το αντίθετο.Ανέφερα κάποια πράγματα λόγω εμπειριών για τη χώρα επειδή θεώρησα θα ήταν πιο ολοκληρωμένο να μαθευτούν και άλλες πλευρές.Τώρα αν οι εμπειρίες αυτές όπως και γενικά οι εμπειρίες ατόμων που έχουν ζήσει κάπου,θεωρούνται όχι κριτήριο για να τις λάβει κάποιος υπ'όψη ,υποκειμενικές,μεροληπτικές,παραπληροφοριακές κτλ καλώς.Η περιγραφή που υπήρχε ήταν ήδη υπεραρκετή και η δική μου περιττή γι' αυτό και τη σταματάω,:suicide:
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
4.332
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Ανακάλυψα την ιστορία σου χθες το βράδυ - εξαιτίας του διαγωνισμού- και κυριολεκτικά με έστειλες εκεί!
Είδα μέσα από τις φωτογραφίες σου αλλά κυρίως μέσα από τα μάτια σου, ένα κομμάτι της γης που δεν θα δω με τα δικά μου. Σε μια μικρή ιστορία βρήκα συμπυκνωμένες τόσες πληροφορίες και τόσα συναισθήματα! Εκπληκτική!!!! :)
υγ Πρωτη φορά τελειώνω ιστορία σε χρόνο σχεδόν μηδενικό. Δικαούμαι κάτι? Ενα δώρο ίσως? Ενα αεροπορικό για Ντακα? ένα τελάρο μπύρες έστω? Τίποτε?
Μην εκπλαγείς αν προσεξεις αυτοκίνητα αξίας 100.000 -150.000 ευρώ στους δρόμους. Δεν ξέρω γιατί, αλλά κυκλοφορούν κυρίως τέτοια. Με αμπαχαζιανές πινακίδες.
Τι θα έλεγες να σου κανονίσω μια δωρεάν βόλτα με ένα τέτοιο αυτοκίνητο;:haha:
 

whoknows

Member
Μηνύματα
742
Likes
2.228
Επόμενο Ταξίδι
Στο φεγγαρι
Ταξίδι-Όνειρο
Στο κεντρο της Γης
γεια σου βρε @dim kyr με τις υπεροχες ιστοριες σου...ακομα μια φορα μου θυμησες γιατι εχω δικιο που σε πρηζω να γραφεις ...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom