Η Κομοτηνή υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021!

Μηνύματα
15
Likes
129
Γεια σας!

Δεν ξέρω αν το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά αν προσέξετε λίγο και συγκρίνετε με έξω, η Ελλάδα είναι από τις πιο μη προσβάσιμες χώρες της ΕΕ. Το να είσαι ανάπηρος στην Ελλάδα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Παρ'όλα αυτά, υπάρχει ένα "γαλατικό χωριό" που αντιστέκεται σε αυτό το trend και εδώ και κάμποσα χρόνια αποφάσισε πως θέλει να είναι ένα παράδειγμα συμπερίληψης, όπου όλοι θα μπορούν να ζουν εξίσου καλά (από ανάπηρους μέχρι μουσουλμάνους): η Κομοτηνή!

Είχα τη χαρά να την επισκεφθώ πέρυσι -βλέποντας ο ίδιος αυτά τα ωραία που άκουγα για καιρό- και πριν λίγες μέρες είχα την ακόμα μεγαλύτερη χαρά να διαβάσω ότι η Κομοτηνή είναι μεταξύ των έξι φιναλίστ πόλεων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021 (έγραψα αναλυτικά για το τι είναι αυτό το βραβείο εδώ).

Αξίζει να πούμε ότι η Κομοτηνή είναι μόλις η δεύτερη ελληνική πόλη (μετά τα Χανιά πέρυσι) που είναι υποψήφια, αλλά κάτ'εμέ (έχοντας πάει και στις δύο) είναι η πρώτη και μοναδική που μπορεί να διακριθεί. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει, αλλά η υποψηφιότητά της είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη χώρα.

Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις το παράδειγμά της...

Ό,τι απορίες έχετε εννοείται με ρωτάτε :)
 

Attachments

fenia42

Member
Μηνύματα
3.854
Likes
14.088
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Και οι δυο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είναι απαράδεκτες ως προς αυτό το θέμα, όχι μόνο ελλειψει προσβασιμότητας αλλά κι ελλείψει ... ευαισθησίας από τους οδηγούς. Ειδικά εκτός κέντρου η κατάσταση είναι δραματική.
Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που ξεχωρίζει ακόμα μια φορά για την αποδοχή της διαφορετικότητας και των διαφορετικών αναγκών των κατοίκων κι επισκεπτών της . Εύγε κι ελπίζουμε να δούμε περισσότερες πόλεις στη λίστα προσβασιμότητας.
 

maria_va

Member
Μηνύματα
71
Likes
470
Και στις μικρότερες πόλεις η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Ακόμα κι εκεί που υπάρχουν πεζοδρόμια με ράγες και διαγραμμίσεις για τους τυφλούς, ράμπες και ειδικές θέσεις πάρκινγκ, όλα αυτά είναι ουσιαστικά μη προσβάσιμα στους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Τραπεζοκαθίσματα, παρκαρισμένα μηχανάκια, τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα απελπίζουν και τον πεζό, πόσω μάλλον τον ανάπηρο. Εύχομαι πραγματικά το παράδειγμα της Κομοτηνής να είναι κολλητικό..
 

Pierre_1976

Member
Μηνύματα
506
Likes
837
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σεληνη
Συγχαρητήρια πολλά στην Πόλη μου που ανακηρύχθηκε πανευρωπαϊκα η καλύτερη πόλη στη προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ικανότητες
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.813
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom