Κούβα Η Κούβα πριν το άνοιγμα στον Τουρισμό

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Kαταπληκτική ιστορία.
Την βάζω δίπλα στον Πέπε του Γιώργου.
Ξεχωριστοι άνθρωποι , γράφουν γι αυτό το ξεχωριστό μέρος.
Ευχαριστώ.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Kαταπληκτική ιστορία.
Την βάζω δίπλα στον Πέπε του Γιώργου.
Ξεχωριστοι άνθρωποι , γράφουν γι αυτό το ξεχωριστό μέρος.
Ευχαριστώ.
Κι εγώ ευχαριστώ Vagantos, και όλα τα παιδιά που τη διάβασαν.
Επι επτά μέρες βρισκόμουν εκτός τόπου και χρόνου. Ξαναζούσα εκείνη την εποχή, σ΄αυτό το μέρος, προσπαθώντας μην ξεχάσω κάτι.
Τα λέμε
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Φίλε soudianos,
καταπληκτική η ιστορία σου, εμένα με ενδιέφερε πάρα πολύ η retrospecting ματιά. Ένα update:

  • Μπαίνοντας στη στενή είσοδο αριστερά μας βρίσκεται το Μόρο, παλιό κάστρο, τώρα είναι είδος λιμεναρχείου αλλά και φυλακές.Πλέον είναι μουσείο... Και μάλιστα με το γραφείο του Τσε να είναι το κεντρικό του κομμάτι.

  • Η ισοτιμία είναι 0,75 του πέσο ίσον με ένα δολάριο. Καταλαβαίνεις το σοκ των Κουβανών όταν αρχές του '90 η ισοτιμία (λόγω της κατάρρευσης της ΕΕΣΔ έφτασε στο 1 προς 120... Σήμερα είναι στο 1 προς 26 χοντρικά, με τους μισθούς να είναι ίδιοι κι απαράλλαχτοι, δηλαδή η πτώση στο βιοτικό επίπεδο είναι καταφανής...

  • έξοδα για ένα μήνα παραμονή στη Κούβα να μην υπερβαίνει τα 15 δολάρια. Καπετάνιος ελληνικού πλοίοθυ που έρχεται συχνά στην Αβάνα πλέον δεν ξοδεύει εύκολα κάτω από 700$/μήνα, με διαμονές και φαγητά πληρωμένα...Άλλες εποχές...

  • Εδώ ζητιανιά δεν υπάρχει. Η πορνεία απαγορεύεται δια ροπάλου. Δεν κυκλοφορούν τουρίστες. Το μόνο λιμάνι της Λ.Αμερικής χωρίς πορνεία ήταν η Κούβα. Τη δεκαετία του '90 κατάντησε το μεγαλύτερο μπουρδέλο στον κόσμο. Σήμερα υπάρχει πορνεία, αλλά αισθητά μειωμένη. Ζητιάνοι πλέον υπάρχουν: επαγγελματίες (πολύ πλούσιοι) αλλά δυστυχώς και άτομα τρίτης ηλικίας με πραγματικές ανάγκες.Η παλιά Αβάνα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως την περιγράφεις, με το δρόμο Πράδο να οδηγεί στο Καπιτώλιο, απαράλλαχτο. Απλά πολλά από τα παλιά κτίρια έχουν ξαναβαφεί και άλλα έχουν ανακαινιστεί πλήρως. Το μεγαλύτερο κομμάτι πάντως έχει ακόμη την ξεφτισμένη μελαγχολικότητα της εγκατάλειψης που τόσο μου αρέσει.

  • Δυστυχώς υπήρχε έλλειψη μπύρας απαραίτητη σε τέτοια ζέστη Εξεπλάγην!!

  • Δυο σταθμοί ΤV υπήρχαν. Πλέον οι κουβανικοί είναι πέντε, συν τα δορυφορικά (για κάποιους νόμιμα, για άλλους παράνομα).

  • Ο επόμενος λοιπόν που ερχόταν, παρόλο που φαινόταν που πρέπει να σταθεί, ρωτούσε : quien es el ultimo? Δεν έχει αλλάξει καθόλου το σύστημα και το τηρούν ευλαβικά. Αν τολμήσεις να κλέψεις σειρά πάντα βρίσκεται κάποια υπέρβαρη μαύρη (πάντα μαύρη και πάντα υπέρβαρη) που θα σε ξεχέσει...

  • Ανακατευτήκαμε με τις μαθήτριες, και παρακολουθούσαμε την ομιλία. Έχετε δει τη στολή τους; Η φούστα λίγο πιο μακριά από τη φούστα μιας τενίστριας. Ε, τώρα είναι λίγο πιο κοντή από τη ζώνη... Όπως λέει κι ένας φίλος Κουβανός, κάποτε "άνοιγες" το βρακί της κοπέλας για να δεις τον ποπό της... Τώρα ανοίγεις τον ποπό για να βρεις το βρακί!

  • Τότε φίλοι μου παρουσιάστηκε μπροστά μου ένας άλλος κόσμος. Αυτός που δεν σουλατσάρει στα πάρκα και στις πλατείες της Κούβας. Καλοντυμένος, όμορφος, κομψός, χαμηλών τόνων. Ιδίως οι κυρίες κομψές και απλές, το ντύσιμο χωρίς υπερβολές, κυρίως κουλτουριάρικο, δεν είχε ελλείψεις. Υπάρχει ακόμη αυτή η Κούβα και δυστυχώς δεν τη βλέπει ο μέσος τουρίστας. ΚΑΘΕ βράδυ στην όπερα, το θέατρο, τα φεστιβάλ κινηματογράφου, την αίθουσα κλασικής μουσικής, τις βραδιές ποιήσης. Η Αβάνα πρέπει να είναι η πόλη στον κόσμο με τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα ανά κάτοικο και τα περισσότερα από αυτά προσελκύουν τον κόσμο που περιγράφεις.Και με συμβολική είσοδο...

  • Κάναμε μια είσοδο στο Τρίνιδαδ, που τέτοια δεν έχω ξανακάνει σε κανένα μέρος του κόσμου. Μπαίναμε σ΄ένα στενό στόμιο, δεξιά να είναι ένα απότομο βουνό, μ΄ ένα τεράστιο πύργο πάνω του , κι αριστερά ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί. Μπροστά βλέπαμε μόνο πράσινα βουνά. Πίσω τους δεν ξέραμε τι βρίσκεται. Κανένα κτίσμα, καμιά ανθρώπινη παρουσία. Και μόλις περάσαμε το στόμιο του κόλπου μπήκαμε σε μια πελώρια λίμνη γεμάτη κάστρα και στο βάθος το Trinidad. Φίλε, νομίζω πως μιλάς για το λιμάνι του Cienfuegos με την απίστευτα στενή είσοδο και το ωραιότερο κάστρο στην Κούβα. Ο κόλπος έχει αρκετά ακατοίκητα νησιά και μόλις ένα που κατοικείται από 14 οικογένειες...

  • Τι χαρά που αφήναμε το λιμάνι με τα βρώμικα νερά!! Μόνο μπλε δεν ήταν. Κίτρινα, καφέ, πράσινα.Τα ίδια και σήμερα...

  • Περιττό βέβαια να σας πω, ότι αστακοί και γαρίδες, δεν πάνε στο πιάτο του λαού. Ξενοδοχεία για τους ξένους, και εξαγωγή. Επισήμως έτσι είναι... Ανεπισήμως, οι ψαράδες δίνουν στη μαύρη αγορά άνω του 50% της παραγωγής τους, γι' αυτό και σας τους χάρισε ο άνθρωπος...

  • Τα Σαββατοκύριακα οι Κουβάνοι εργάζονται εθελοντικά στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Δεν είναι υποχρεωτική, αλλά τους δίνει πόντους για εξυπηρέτηση στις δημόσιες υπηρεσίας, τη πρόσβαση σε καλά μαγαζιά, σημειώνεται στη κομματική τους ταυτότητα. Τις Κυριακές ιδίως βλέπεις στους αυτοκινητόδρομους να τρέχουν ανοικτά φορτηγά γεμάτα από νεολαίους, φοιτητές, κορίτσια και αγόρια, να τραγουδούν και να χαιρετούν με ενθουσιασμό. Ωραίες περιγραφές, φίλε. Πάει η εθελοντική εργασία από τα μέσα του '80 πάντως.

  • Μου είπε ότι είναι καπετάνιος, αλλά μένει τώρα εκεί γιατί είναι παντρεμένος με Κουβάνα και προσπαθεί με διαβήματα στον ΟΗΕ να την πάρει να φύγουν από το νησί. Δεν τη πίστεψα την ιστορία αλλά δεν του το έδειξα. Παντρεμένος ναι, αλλά κάτι άλλο υπήρχε. Στενοχωρήθηκα γιατί ήταν πατριώτης μου, από γνωστή οικογένεια εμπόρων των Χανίων. Λέτε να δουλεύει εκεί σαν ξεναγός τώρα; Όχι, έχει φύγει. Και το ένστικτό σου ήταν σωστόστατο, προφανώς και λόγω εμπειρίας, είχε πολύ ψωμί η ιστορία, καλά έκανες και δεν τον πίστεψες...
Και πάλι πολλά ευχαριστώ για την ιστορία, είσαι από τα άτομα που "δίνουν" πολλά στο φόρουμ διότι τα ταξίδια σου γίνανε σε εποχές πιο αυθεντικές. Εύγε για τον κόπο σου να αναμοχλεύεις μνήμες και για την υπομονή σου να τα γράφεις. Αρχηγός!
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σουδιανέ νάσαι καλά:clap:γι αυτή την εξαιρετική ιστορία,είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Κούβα(που δεν ξέρω,δεν είχα την τύχη να επισκεφθώ)μέσα από τα δικά σου μάτια και σε μιά άλλη εποχή....και ευχαριστώ και σένα Γιώργο για τις διευκρινίσεις και τις επεξηγήσεις σχετικά με το τι επικρατεί σήμερα.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Φίλε Γιώργο πολλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

με θλίβει το γεγονός περί της πορνείας που γράφεις. μόλις τους άφησε λάσκα τα λουριά λοιπόν εκδηλώθηκαν. εκείνη την εποχή, πολύ σπάνια και με πολύ προσοχή. κι αυτές δεν ήταν για το χρήμα αλλά κανένα δωράκι απ αυτά που στερούνταν...

ναι έχεις δίκιο αλλά το θυμήθηκα αργότερα και δεν μπορούσα να το διορθώσω. ήταν το Cienfuegos για το οποίο έγραψα και στην "Η Κίνα του Μάο"

έξοδα 15 δολάρια έγραψα; οι περισσότεροι σπάνια περνούσαμε το ένα δολάριο, μόνο και μόνο για τους τύπους....

μπύρες θα υπήρχαν βέβαια στα ξενοδοχεία για τους ξένους. στις φιέστες στις αλάνες σε χάρτινα χωνάκια χύμα, αλλά τέλειωνε γρήγορα δεν προλάβαινες..
καλά να περνάς, τα λέμε
 

curio

Member
Μηνύματα
26
Likes
7
Επόμενο Ταξίδι
συνεχιζω Αφρικη
Ταξίδι-Όνειρο
Αβάνα
Ευχαριστη εκπληξη να διαβάζουμε για το πριν, μεσα απο την εξαιρετικη γραφη του Soudianos. Αισθανθηκα οτι μπηκα μεσα στην εποχή και το διαβασα με μια ανασα.

Ευχαριστουμε εκ βαθους...
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Soudianos, τι να πω... ευτυχώς που υπάρχει η ψηφοφορία για την καλύτερη ιστορία του μήνα, κι έτσι, με αφορμή αυτό, έριξα αυτές τις μέρες αναδρομικό διάβασμα και τώρα δα έπεσα πάνω σ' αυτό το διαμαντάκι. Να ψηφίσω βέβαια δεν πρόλαβα (πάντα καθυστερημένη!), αλλά δεν πειράζει, φροντίσανε άλλοι για την δικαιη επιβράβευση. Ιδιαίτερη η γραφή, κι ακόμα πιο ιδιαίτερα αυτά που έχεις ν' αφηγηθείς, αποτελείς την πλέον αποστομωτική επιβεβαιώση ότι "ο παλιός είναι αλλιώς", τελεία και παύλα (άσε που ηλικιακά αρχίζει κι εμένα να με συμφέρει!:haha:).
Να'σαι καλά συνταξιδιώτη κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις ωραίες στιγμές που μας προσφέρεις.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Αυτό το κουκλάκι μας έβγαλε δύο ιστορίες. Η παρούσα περί Κούβας και η άλλη για τη Βέρακρουζ.
Σημερινή μου ανακάλυψη από το Google. Στην φωτό δύο χρόνια πριν αγοραστεί από τους Έλληνες εφοπλιστές και μετονομαστεί σε m/v Αdelfotis με την ελληνική σημαία στην πρύμη.
Είναι το Πλοίο ! για όσους γνωρίζουν...



1389410.jpg
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Καπετάνιο σε ευχαριστώ που μας πήρες μαζί σου σε ένα ακόμα μοναδικό αλμυρό ταξίδι!
Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω τα όσα διάβασα απο σένα μέχρι τώρα. Αυτοβιογραφικά μυθιστορήματα, ποιήματα της θάλασσας!
Αυτό που κάνει τις ιστορίες σου τόσο μοναδικές είναι πως αποτυπώνεις τη ναυτική ζωή με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.
Ώρες ώρες νόμιζα πως διάβαζα αποσπάσματα ή την συνέχεια της "Βάρδιας".....
Να είσαι πάντα καλά να μας χαρίζεις τέτοια δώρα!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.366
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom