Η βιομηχανία του τουρισμού (σκέψεις για το παρόν και το μέλλον)

Ο τουρισμός αυξάνεται, σωστά. Αλλά αυτό είναι κυρίως χρήσιμο να υπερηφανεύονται όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό: ξεναγοί, ξενοδόχοι, tour operators κλπ. Για τον μέσο αστό όμως, που βλέπει τα ενοίκια να εκτοξεύονται, την ποιότητα ζωής να υποβαθμίζεται, τις υποδομές να πιέζονται (νερό, ρεύμα, απορρίμματα) και τον τόπο τους να αλλοιώνεται, δεν είναι καθόλου αυτονόητο το "όφελος". Ειδικά όταν τα περισσότερα "έσοδα" καταλήγουν στους γνωστούς μεγάλους ομίλους και στα τουριστικά καρτέλ.

Άρα καλό είναι να διαχωρίζουμε το "εθνικό συμφέρον" από το προσωπικό όφελος. Ναι, έχει σημασία να παρακολουθούμε την πορεία του τουρισμού, επηρεάζει μέρος της οικονομίας και κάποιες φορές τη ζωή μας. Όμως καλό είναι να μη τυφλωνόμαστε από την αύξηση των εσόδων. Το μέγα ερώτημα είναι πού πάνε αυτά τα έσοδα, ποιοι ωφελούνται και τι μένει τελικά στην κοινωνία.

Προσωπικά, όπου ακούω “ανάπτυξη”, κραυγάζει δίπλα και η “υποανάπτυξη”. Και οι κοινωνίες ασφυκτιούν.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Απλά η δικη μου αίσθηση της γενικης εικόνας στηρίζεται και απο τους αριθμούς, η δικη σου οχι.
Παρακολουθώ τη συζήτηση σας γιατί έχει ενδιαφέρον. Απο τα δικά σου γραφόμενα φαίνεται οτι στηρίζεσαι περισσότερο στους αριθμούς.

Απο που κατάλαβες οτι δεν κοιτώ νούμερα εγώ. Κάνεις λάθος σε αυτό.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σε δουλευουν γιατι ξερουν οτι βλεπεις με παραμορφωτικους φακους.
Ποσιμπολ!

Όπως τότε που μας έλεγες ότι οι αριθμοί των εισερχομένων απο τα χερσαία σύνορα τουριστών ειναι υποπολλαπλασιοι αυτών που δηλωνονταν και θυμομαστε πως κατέληξε αυτό. Καλό βράδυ βρε!
Ο τουρισμός αυξάνεται, σωστά. Αλλά αυτό είναι κυρίως χρήσιμο να υπερηφανεύονται όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό: ξεναγοί, ξενοδόχοι, tour operators κλπ. Για τον μέσο αστό όμως, που βλέπει τα ενοίκια να εκτοξεύονται, την ποιότητα ζωής να υποβαθμίζεται, τις υποδομές να πιέζονται (νερό, ρεύμα, απορρίμματα) και τον τόπο τους να αλλοιώνεται, δεν είναι καθόλου αυτονόητο το "όφελος". Ειδικά όταν τα περισσότερα "έσοδα" καταλήγουν στους γνωστούς μεγάλους ομίλους και στα τουριστικά καρτέλ.

Άρα καλό είναι να διαχωρίζουμε το "εθνικό συμφέρον" από το προσωπικό όφελος. Ναι, έχει σημασία να παρακολουθούμε την πορεία του τουρισμού, επηρεάζει μέρος της οικονομίας και κάποιες φορές τη ζωή μας. Όμως καλό είναι να μη τυφλωνόμαστε από την αύξηση των εσόδων. Το μέγα ερώτημα είναι πού πάνε αυτά τα έσοδα, ποιοι ωφελούνται και τι μένει τελικά στην κοινωνία.

Προσωπικά, όπου ακούω “ανάπτυξη”, κραυγάζει δίπλα και η “υποανάπτυξη”. Και οι κοινωνίες ασφυκτιούν.
Αυτό (το αν υπάρχει όφελος ή ζημία από τον τουρισμό για όσους δε συμμετέχουν άμεσα σε αυτόν) είναι μια χρήσιμη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε και δεν έχει σχέση με τη μέχρι τώρα διαμάχη που είναι αν τα νούμερα λένε ψέμματα και δεν αυξάνεται ο τουρισμός. Στην οποία συζήτηση επειδή δήλωσες πως ο "τουρισμός αυξάνεται, σωστά" είμαι στη δυσάρεστη θέση να σε ενημερωσω πως κι εσένα σε δούλεψαν οι φίλοι σου με τους οποίους μίλησες στην Ένωση τουριστικών πρακτόρων, στον ΕΟΤ, τις αεροπορικές εταιρείες, τον ΕΟΠΠΕΠ, το HCH και τίποτε ξενοδόχους σε καμιά δεκαριά διαφορετικά μέρη της Ελλάδος.

Σε δουλευουν γιατι ξερουν οτι βλεπεις με παραμορφωτικους φακους.
Ενδιαφέρον. Άρα οι της Σαντορίνης και Μυκόνου μου είπαν ότι μειώνεται και μάλιστα αισθητά ο τουρισμός και τα έσοδα ενώ οι άλλοι σε Κρήτη και ηπεριωτική Ελλάδα μου είπαν τα αντίθετα... ποιος ξέρει γιατί.

Είναι πάντως ένα σοβαρό ενδεχόμενο να με δουλευουν όλοι οι φορείς του τουρισμού, από την ένωση ξεναγών μέχρι του ITO, άλλωστε δεν είχαν και τίποτε καλύτερο να κάνουν. To άλλο (ψιλοαπίθανο, ας είμαστε ειλικρινείς) ενδεχόμενο είναι να χρειαζόμαστε μπόγια γιατί κομματοσκυλικές γαβ γαβ ιδεοληψίες έχουν παρεισφρύσει στη συζήτηση με ψεκ ψεκ θεωρίες για να επιβεβαιώσουν τα wishful thinking τους άνθρωποι που είναι άσχετοι με τον τουρισμό, όπως κάθε χρόνο.

Νομίζω πως πείστηκα, συμβαίνει το πρώτο. Το αποδέχομαι, με δουλεύουν. Θα παρακολουθώ τη συζήτηση μπας και μάθω την αλήθεια και σταματήσω να τρώω δούλεμα.

Last edited:

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
[QU. Απο τα δικά σου γραφόμενα φαίνεται οτι στηρίζεσαι περισσότερο στους αριθμούς.

[/QUOTE]

Όχι, τυγχανει λόγω δουλειάς να είμαι σε επικοινωνία με κόσμο από όλους τους φορείς του τουρισμού. Και πάλι, ακόμη κι αυτοί για εικόνα στους αριθμούς στηρίζονται και μάλιστα στους τελικούς, όχι τα preliminaries. Για τα πρώτα σχόλια μάλιστα που έκανα δεν είχα δει κανένα αριθμό, δε χρειάστηκε καν, είναι ψιλοξεκάθαρη η εικόνα με όποιον μιλήσεις.

Last edited:

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Παρακολουθώ τη συζήτηση σας γιατί έχει ενδιαφέρον. Απο τα δικά σου γραφόμενα φαίνεται οτι στηρίζεσαι περισσότερο στους αριθμούς.

Απο που κατάλαβες οτι δεν κοιτώ νούμερα εγώ. Κάνεις λάθος σε αυτό.
Εγώ δεν είπα ότι δεν τα κοιτάς. Είπα ότι η άποψή σου δεν υποστηρίζεται από τους αριθμούς.

Αυτό (το αν υπάρχει όφελος ή ζημία από τον τουρισμό για όσους δε συμμετέχουν άμεσα σε αυτόν) είναι μια χρήσιμη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε και δεν έχει σχέση με τη μέχρι τώρα διαμάχη που είναι αν τα νούμερα λένε ψέμματα και δεν αυξάνεται ο τουρισμός. Στην οποία συζήτηση επειδή δήλωσες πως ο "τουρισμός αυξάνεται, σωστά" είμαι στη δυσάρεστη θέση να σε ενημερωσω πως κι εσένα σε δούλεψαν οι φίλοι σου με τους οποίους μίλησες στην Ένωση τουριστικών πρακτόρων, στον ΕΟΤ, τις αεροπορικές εταιρείες, τον ΕΟΠΠΕΠ, το HCH και τίποτε ξενοδόχους σε καμιά δεκαριά διαφορετικά μέρη της Ελλάδος.
Αν η διαπίστωση ότι "ο τουρισμός αυξάνεται" αρκεί για να κατατάξει κανείς τον συνομιλητή του στους "παραπλανημένους" και στους "δουλεμένους", τότε ίσως έχουμε εγκαταλείψει τη συζήτηση και έχουμε περάσει στη σκηνοθεσία εντυπώσεων. Η αύξηση των τουριστικών εσόδων και αφίξεων τεκμηριώνεται από θεσμικούς φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΛΣΤΑΤ κλπ. Δεν βασίζεται σε φιλικές κουβέντες με ξεναγούς, tour operators και ξενοδόχους.

Όσο για τις αναφορές σε "φίλους μου" και υποτιθέμενες επαφές, να πούμε εδώ ότι δεν με γνωρίζεις. Τέτοιου τύπου αυθαίρετα συμπεράσματα και σχόλια ίσως ταιριάζουν καλύτερα σε οικείους σου συνομιλητές, όχι σε δημόσια συζήτηση με αγνώστους.

Επίσης, δεν απάντησα ούτε πήρα μέρος σε κανένα είδους διαμάχης. Πήρα απλά θέση για την επικεφαλίδα του thread "Η βιομηχανία του τουρισμού (σκέψεις για το παρόν και το μέλλον)".

Πάντως το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: ποιος ωφελείται από την τουριστική ανάπτυξη και τι απομένει στην κοινωνία.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Όχι, τυγχανει λόγω δουλειάς να είμαι σε επικοινωνία με κόσμο από όλους τους φορείς του τουρισμού. Και πάλι, ακόμη κι αυτοί για εικόνα στους αριθμούς στηρίζονται και μάλιστα στους τελικούς, όχι τα preliminaries. Για τα πρώτα σχόλια μάλιστα που έκανα δεν είχα δει κανένα αριθμό, δε χρειάστηκε καν, είναι ψιλοξεκάθαρη η εικόνα με όποιον μιλήσεις.
Ένας επιχειρηματίας πάντα κοιτάει νούμερα, αυτό είναι δεδομένο. Ένας έξυπνος επιχειρηματίας κοιτάει και τις τάσεις που δημιουργούνται, τις κοινωνικές νόρμες κτλ κτλ. Επειδή εργάζομαι στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχω εικόνα απο πολλά και διάφορα. Και παρατηρώ πολύ τι γίνεται γύρω μου. Τα νούμερα που παραθέτεις τα διαβάζω με προσοχή. Απλά προτιμώ να μην βγάζω γρήγορα συμπεράσματα.

Εγώ δεν είπα ότι δεν τα κοιτάς. Είπα ότι η άποψή σου δεν υποστηρίζεται από τους αριθμούς.
Σωστά, η άποψη μου δεν στηρίζεται μόνο στους αριθμούς.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αν η διαπίστωση ότι "ο τουρισμός αυξάνεται" αρκεί για να κατατάξει κανείς τον συνομιλητή του στους "παραπλανημένους" και στους "δουλεμένους", τότε ίσως έχουμε εγκαταλείψει τη συζήτηση και έχουμε περάσει στη σκηνοθεσία εντυπώσεων. Η αύξηση των τουριστικών εσόδων και αφίξεων τεκμηριώνεται από θεσμικούς φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΛΣΤΑΤ κλπ. Δεν βασίζεται σε φιλικές κουβέντες με ξεναγούς, tour operators και ξενοδόχους.

Όσο για τις αναφορές σε "φίλους μου" και υποτιθέμενες επαφές, να πούμε εδώ ότι δεν με γνωρίζεις. Τέτοιου τύπου αυθαίρετα συμπεράσματα και σχόλια ίσως ταιριάζουν καλύτερα σε οικείους σου συνομιλητές, όχι σε δημόσια συζήτηση με αγνώστους.

Αν η διαπίστωση ότι "ο τουρισμός αυξάνεται" αρκεί για να κατατάξει κανείς τον συνομιλητή του στους "παραπλανημένους" και στους "δουλεμένους", τότε ίσως έχουμε εγκαταλείψει τη συζήτηση και έχουμε περάσει στη σκηνοθεσία εντυπώσεων.
Αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ.
Η αύξηση των τουριστικών εσόδων και αφίξεων τεκμηριώνεται από θεσμικούς φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΛΣΤΑΤ κλπ. Δεν βασίζεται σε φιλικές κουβέντες με ξεναγούς, tour operators και ξενοδόχους.
Α γεια σου. Αυτά έγραφα κι εγώ και με βάφτισαν παραπλανημένο και δουλεμένο, έμαθα δε ότι τα νούμερα είναι ψεύτικα από πιο έξυπνους και υποψιασμένους πολίτες.
Σε δικούς μου φίλους και επαφές αναφερόμουν.
Επίσης, δεν απάντησα ούτε πήρα μέρος σε κανένα είδους διαμάχης. Πήρα απλά θέση για την επικεφαλίδα του thread "Η βιομηχανία του τουρισμού (σκέψεις για το παρόν και το μέλλον)".
Και πολύ καλά έκανες, δε φταις εσύ που παρενεβλήθη μια διαμάχη με την οποία δεν είχες καμία ανάμιξη, συγγνώμη που σε έμπλεξα, αν διάβαζες τα προηγούμενα μηνύματα θα καταλάβαινες την ειρωνεία μου. Δε φταις εσύ, εγώ φταίω, ζητώ συγγνώμη.
Πάντως το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: ποιος ωφελείται από την τουριστική ανάπτυξη και τι απομένει στην κοινωνία.
Νομίζω είχε γίνει μια τέτοια συζήτηση (θυμάμαι τον @tripakias να συμμετέχει ενεργά) και είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον (και λογική) από την αμφισβήτηση των δεδομένων.
Και δημοσίως συγγνώμη για την παρεξήγηση.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σωστά, η άποψη μου δεν στηρίζεται μόνο στους αριθμούς.
Άλλο λέω. Ότι την άποψή σου τη διαψεύδουν οι αριθμοί.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Φρέσκα ψάρια. Για την άνοδο γενικώς το είπαμε, ενδιαφέρον για μένα είχαν αυτάπου λέγαμε:
Ανοδική παραμένει η πορεία σε όλες σχεδόν τις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2025. Ειδικότερα, οι περισσότερες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκαν ως εξής:

Κρήτη, με 1,9 εκατ. επιβάτες (+86 χιλ./+4,7%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024
Δωδεκάνησα, με 1,5 εκατ. αφίξεις (+19 χιλ./+1,3%)
Ιόνια Νησιά, με 1,3 εκατ. επιβάτες (+59 χιλ./+4,9%)
Πελοπόννησος, οι αφίξεις ανήλθαν σε 81 χιλ. επιβάτες (+7 χιλ./+9,7%).

Αντίθετα, οι Κυκλάδες αποτέλεσαν τη μοναδική γεωγραφική ενότητα που σημείωσε μείωση, καθώς καταγράφηκαν 328 χιλ. αφίξεις, μειωμένες κατά -42 χιλ./-11,5% σε σύγκριση με το 2024.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="iefimerida.gr - Ειδήσεις και νέα - Η κορυφαία εφημερίδα online">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="ΙΝΣΕΤΕ: Αύξηση 5,7% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2025 - iefimerida.gr">ΙΝΣΕΤΕ: Αύξηση 5,7% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2025 - iefimerida.gr</a></p>

panpan

Member
ποιος ωφελείται από την τουριστική ανάπτυξη και τι απομένει στην κοινωνία.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες που ωφελούνται από τον τουρισμό. Οι Άμεσα και οι έμμεσα.
1)Οι Άμεσα (Θα μου διαφύγουν μερικοί).
Τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, Εταιρείες λεωφορείων, οδηγοί λεωφορείων,
ταξί,συνοδοί, ξεναγοί, μουσεία, προσωπικό μουσείων, εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων,
ξενοδόχοι, ξενοδοχουπάλληλοι, ακτοπλοΐα, εστίαση, διασκέδαση κλπ.
2) Οι έμμεσα.
Παραγωγοί προϊόντων (Τυριά, σαλάμια,κρασιά, κατεψυγμένα, ψωμιά κλπ)
Αγρότες, Κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι.
Συνεργεία αυτοκινήτων, τρακτέρ,λεωφορείων κλπ
Βιοτέχνες ρούχων, εισαγωγείς, μεταποιητές.
Το κράτος κερδίζει γιατί έχει έσοδα (φπα, δηλώσεις) να καλύψει τρύπες και να φανεί ότι κάνει δουλεία μειώνοντας την ανεργία.
Κάνει δουλειά; (το κράτος) Τίποτα. Από κεκτημένη ταχύτητα και συγκυρίες έχουμε κατά διαστήματα άνοδο. Και για να μην το πάρουμε πολιτικά και εκτραπούμε, δες όλους τους υπουργούς τουρισμού που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Μοντέλα και μοντέλες, διπλωμάτες, γιατροί
και δικηγόροι. Κανένας να έχει σχέση με τουρισμό.
Μα θα μου πεις αφού έχουμε έσοδα όλα καλά. Φαινομενικά όλα καλά, Στην πράξη όμως
υπάρχει το πρόβλημα της εποχικότητας. Την μια δεν βρίσκεις εισιτήρια για το καράβι, την άλλη δεν βρίσκει ο ακτοπλόος πελάτες. Την μια έχεις δουλεία, την άλλη όχι.
Υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες που δημιουργούν απώλεια εισοδημάτων. Καιρός, σεισμοί,
ηφαίστεια, απεργίες, διαδηλώσεις κλπ.
Θα ήταν πολύ ωραία τα πράγματα αν μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο,
τότε θα ήταν υπέροχα. Το να κάνει το υπουργείο βιντεάκια με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ΄ αγόρι μου . Ή ό άλλος ο γελοίος πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης να μοιράζει κουλούρια
σε πελάτες του κρουαζιερόπλοιου. Είναι για σφαλιάρες.
Γράφει ο Γιώργος στο προηγούμενο ποστ ότι στις Κυκλάδες έχουμε μείωση αφίξεων.
Εδώ έχουμε τα έξοδα να τρέχουν. Μια χρονιά πίσω. Δεν είναι όλα ρόδινα.
Στο κατοστάρικο που δίνει κάποιος για δωμάτιο, θα πρέπει να βγάλουμε το ποσοστό της
πλατφόρμας που νοικιάζεις. 15-20% ,μείον το φπα, μείον τα δύο πιάτα πρωινό που θα φάει η
@paefstra , μείον τα έξοδα προσωπικού ,καθαριότητας, νερό, ρεύμα συντήρηση κλπ.
Τι μένει;

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.103
Μέλη
39.858
Νεότερο μέλος
arcobaleno

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα