Ουκρανία Η νύχτα που πέθανε ο Βλαντιμίρ: Τσέρνομπιλ

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Περιεχόμενα

Πόσα ταξίδια ξεκινούν, με βάση ένα και μοναδικό προορισμό? Ετσι ξεκίνησε και αυτό.
Και ο σκοπός ήταν ένας: Το Τσέρνομπιλ. Σημείο ορόσημο των απανταχού σκοτεινών περιπατητών, και φυσική ταξιδιωτική εξέλιξη της επίσκεψης στο μεγαλύτερο πεδίο πυρηνικών δοκιμών του κόσμου επί Σοβιετικής Ενωσης που φέρει το άτυπο όνομα Σεμιπαλατινσκ λόγω της όμορης πόλης ή Πεντάγωνο, που βρίσκεται στα εδάφη του Καζακστάν.
Εκεί επισκεφθήκαμε το μουσείο του Πανεπιστημίου της Ιατρικής σχολής και μέσα σε βάζα με φορμόλη , είδαμε κεφάλια μωρών και κορμάκια εμβρύων που είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά προς όφελος της ιατρικής επιστήμης με τερατογεννέσεις, υδροκεφαλίαση, το σύνδρομο της γοργόνας κλπ ,προκειμένου οι επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στον άνθρωπο.

Και μετά την επίσκεψη στα πεδία η απόφαση ήταν ειλλημένη: Τσέρνομπιλ. Και το ταξίδι σχεδιάστηκε. Πρώτη στάση Μολδαβία για να ζυγίσουμε από κοντά τις επιπτώσεις του θλιβερού φαινομένου τράφικινγκ και να δούμε απο κοντά ένα απο τα Νο1 αρχιτεκτονικά σοβιετικά κατασκευασμάτα, ένα εγκατελειμένο πια τσίρκο, που θα μπορούσε άνετα να το είχα σχεδιάσει ο Φρανσιν Μπέικον
Δευτερη στάση 3 ημέρες στην Υπερδνειστερία για να βιώσουμε τον υπαρκτό σοσιαλισμό και
ενίοτε και το λαθρεμπόριο όπλων, σάρκας και -φυσικά- αγοράς πλουτώνιου ή ουράνιου.

Τρίτη στάση Οδησσός, τέταρτη Ουμάν γιατί οι Εβραίοι ήταν, είναι και θα είναι χίπις, αλλά
και για επίσκεψη της σοβιετικής βάσης που αγκαλιάζει με μητρική στοργή τον Σάταν (το μεγαλύτερο πυρηνικό όπλο που φτιάχτηκε ποτέ απο τους Σοβιετικούς με 6 πυρηνικές κεφαλές), αλλά και την ίδια την βάση, όπου είχαμε την ευκαιρία στα πλαίσια της ειρηνικής ανταλλαγής πολιτισμικού υλικού να πατήσουμε το κουμπί και να στείλουμε 10 πυρηνικούς πυραύλους στην Αμερική, μετά Κίεβο για επίσκεψη στο τρένο του Στάλιν ώστε να μελετήσουμε κι από κοντά τι επιτάσσει ο κομουνισμός όσο αφορά τις μετακινήσεις στους ηγέτες του κόμματος, και Χάρκοβο για μια "συνέντευξη" κάποιου στρατιωτικού επί Σοβιετικής Ενωσης, Ρώσου στην καταγωγή.
Και μετά? Ο σκοπός του ταξιδιού.
Και τώρα κράτα σημειώσεις. Θα σου χρειαστούν.

Η ημέρα ήταν σημαδιακή. 24 Αυγούστου. Ωωωω... ναι... Η Ουκρανία γιορτάζει. Τυχαία βρεθήκαμε στην
μεγαλύτερη παρέλαση του έθνους. Από την φύση τους οι παρελάσεις έχουν εθνι-κιστι-κό χαρακτήρα αλλά αυτό που αντικρύσαμε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Λεπτομέρειες για την παρέλαση δεν δίνονται λόγω της προσωπικής μου άποψης για αυτές. Πάντως ήτα παρών και ο Αμερικανοτραφής Πρόεδρος εκεί. Και Καναδικά στρατεύματα.
Η Ουκρανία γιορτάζει λοιπόν γιατί οι κακοί Σοβιετικοί έφυγαν.

Και το μόνο που τους άφησαν ήταν μνήμες. Και νεκρούς. Συμφωνα τουλάχιστον με αυτους.
Εγω βέβαια θα πρόσθετα και αρχιτεκτονική, κανόνες πολεοδομίας -αρεστούς ή μη, κανόνες όμως-,
τέχνες, αγάπη για το διαβασμα , μουσεία και φυσικά ενέργεια: Πυρηνική ενέργεια.
Για να αρχίσουμε λοιπόν να σχεδιάζουμε....

Πόσο κοστίζει?
Οι Σοβιετικοί , που απολίτιστους δεν τους λες, άφησαν μια σημαντική κληρονομιά στα πρωην κράτη
της εποπτείας τους: Την οικονομική ή ακόμη και δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία, μπαλέτα, εικαστικά δρώμενα, κοιτίδες πολιτισμού, βιβλιοθήκες κλπ.
Προωθούσαν την κουλτούρα μέσω καλλιτεχνών, με φωτεινές εξαιρέσεις/απαγορεύσεις βέβαια όπως ο Αλεξαντρ Σολζενίτσιν που μια χαρά τον εκμεταλλεύτηκε η Δύση χαρίζοντας του Νόμπελ στα πλαίσια της δικής της προπαγάνδας, αλλά σε γενικές γραμμές οι τέχνες ή όσα πολιτιστικά επιτεύγματα ενέκρινε η Μάνα Μόσχα, δινονταν στους πολίτες με χαμηλό κόστος.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι οι "αντιδραστικοί καπιταλιστικοί" σύγχρονοι Ουκρανοί, αυτό δεν το τήρουν στηνπερίπτωση του Τσέρνομπιλ
Η επίσκεψη θα σου κοστίσει πολύ υποψήφιε αναβιωτή των απαγορευμένων. Οι λόγοι είναι διάφοροι, απο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέχρι την μικρή επισκεψιμότητα μεν, αλλά την απεγνωσμένη και επιβεβλημένη ανάγκη του υποψήφιου επισκέπτη δε.
Πρακτικά το μικρότερο τίμημα που θα βρεις , ξεκινά από τα 100 δολλάρια για ημερήσια και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 500 (ή και παραπάνω) για την διήμερη επίσκεψη με διανυκτέρευση στο Τσέρνομπιλ. Το άτομο. Αν δεν το κλείσεις πριν από το Ιντερνετ, τότε μπορείς να κάνεις και παζάρι στο ίδιο το γραφείο. Μεγάλο ρίσκο όμως για να γλυτώσεις 10-15 καπιταλιστικά δολλάρια.
Το παραπάνω ποσό περιλαμβάνει γεύμα στο τοπικό εστιατόριο, ασφάλεια, και αγγλόφωνο ξεναγό.

Πότε να το κλείσω?
Τουλάχιστον 4 ημέρες πριν. Τουλάχιστον. Τα ονόματα θα δωθούν στο Υπουργείο και πρέπει να πάρετε
έγκριση. Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει το γραφείο. Εγω χρησιμοποίησα το Solo Travel. Επαρκές για αυτά που ήθελα

Η ημερήσια πόσο διαρκεί?

Κανονικά με τέτοιος κόστος έπρεπε να διαρκεί 24 ώρες, αλλά η εκκίνηση είναι στις 8 και τελειώνει περίπου στις 7 το απόγευμα.

Και τώρα η ερώτηση ΣΟΣ: Είναι επικίνδυνο?
Εχω πολλά ταλέντα, αλλά η ιδιότητα του πυρηνικού ερευνητή επιστήμονα, σίγουρα δεν συγκαταλέγεται σε αυτά. Αρα, δεν γνωρίζω. Σίγουρα η πόλη Πριπγιάτ είναι μολυσμένη. Μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες να την καθαρίσουν, συνειδητοποίησαν οι υπεύθυνοι , ότι συμφερε περισσότερο να κτίσουν μια ολοκαίνουργια πόλη από την αρχή, παρά να την καταστήσουν βιώσιμη ξανά και καθαρή από την ραδιενέργεια.
Ετσι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, και η πόλη εξακολουθεί να είναι μολυσμένη.
Το αν θα πας ή όχι, είναι δική σου απόφαση, που θα παρθεί μετά από σκέψη. Αλλωστε ο καθένας έχει διαφορετικά μέτρα και σταθμά περί ρίσκου. Το μόνο που θα πρέπει να αναφέρω εγω και είναι αντικειμενικό, είναι ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος όσον αφορά την στατικότητα και "αρτιμέλεια" των κτηρίων: κοινώς τα κτήρια καταρρέουν, τα πάντα διαλύονται, οροφές και διάφορα δομικά ή μη υλικά πέφτουν από το ταβάνι, η υγρασία και η βλάστηση καταπίνουν τα πάντα και ως επίρρωση των παραπάνω σου λέω απλά ότι η είσοδος εντός των κτισμάτων απαγορεύεται από το Κράτος.
Ενας κανονας που καταπατείται βέβαια απο όλους τους πράκτορες.
Εν κατακλειδι ταβάριτς, δεν έχω ιδέα αν είναι ή όχι επικίνδυνο απο άποψη ραδιενέργειας, αλλά σίγουρα είναι επισφαλής η επισκεψη εντός των κτηρίων.
Κάνε δική σου έρευνα από πριν (στα μέτρα του δυνατού) και μην βασίζεσαι στην άποψη των τουριστικών κορακιών: Να πουλήσουν θέλουν όλοι σύντροφε κι αυτό το γνωρίζει ακόμα και ο κουμουνιστικός αντιδραστήρας 4.
Τα αγρια ζώα που κατακλύζουν την περιοχή που είναι πολλά και επικίνδυνα, είναι ακόμα ένα θεματάκι, αλλά πιθανολογώ ότι φοβούνται τους ανθρώπινους ήχους και φευγουν. Εμείς το μόνο που είδαμε ήταν μια κοκκινότριχη μεγαλόσωμη αλεπού, που μας πλησίασε στο 1 μέτρο με περιέργεια. Δεν έδειχνε φόβο.

* Οι Ουκρανοί, αν σε ενδιαφέρει η άποψή τους, φοβούνται την περιοχή και το θεωρούν επικίνδυνο πεδίο και τρελό όποιον το επισκέπτεται.
Πιστεύουν ότι οι επισκέψεις λαβαίνουν χώρα αποκλειστικά για οικονομικό όφελος των εμπλεκομένων και του κράτους.
Φυσικά θα έχουν τους λόγους τους.

Κανόνες.

Ναι. Υπάρχουν κανόνες, για προστασία δική σου, αλλά και προς αποφυγή διασποράς. Λοιπόν, απαγορευεται ρητά να αγγίξεις οτιδήποτε. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Απαγορευεται φυσικά να πάρεις κάτι για ενθύμιο. Απαγορευεαι να φας σε ανοιχτους χώρους. Κάπνισμα μόνο έξω απο το εστιατοριο και γεύματα μόνο στο εστιατοριο και εντός του οχήματος.
Απαγορευεται να καθήσεις στο χορτάρι , Απαγορευεται να φωτογραφίσεις τους φρουρούς, αλλά και τον χώρο που βρίσκεται το εργοστάσιο εκτός από μια συγκεκριμένη θέση για τον αντιδραστήρα 4, χωρίς να στρέψεις την μηχανή δεξιά ή αριστερά. Αν επιλέξεις να κοιμηθείς το βράδυ στο Τσερνομπιλ
να θυμάσαι ότι απαγορευεται να βγεις απο το ξενοδοχείο. Απαγορεύονται τα κοντομάνικα, οι φούστες , τα σορτς. Μποτάκια , μακρυμάνικα και παντελόνια απαραίτητα. Απαγορευεται η φωτογράφηση των φυλακίων ΚΑΙ στις 2 ζώνες. Απαγορεύεται η πρόσβαση σε μη έχοντα μαζί του το διαβατήριο. Απαγορεύεται η είσοδος στους κάτω των 18. Και τέλος (δικός μου κανόνας) απαγορεύεται να πας με την ιδιότητα του απλού τουρίστα και χωρίς να έχεις διαβάσει για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα
στο μέρος που επισκέφτεσαι: Θα είσαι 50% δημοσιογράφος και 50% επιστήμονας. Συνεχώς υπάρχουν έλεγχοι, γι' αυτό να έχεις μαζί σου έτοιμο το διαβατήριο. Οταν φεύγεις, θα περάσεις και απο τις 2 ζώνες από ειδικά μηχανήματα παμπάλαια σοβιετικού τύπου, για να διαπιστώσουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ κατά πόσο ραδιενέργεια έχεις πάνω σου. Να εύχεσαι να μην ακούσεις τον ήχο ανίχνευσης, γιατί διαφορετικά αν οι φρουροί διαπιστώσουν ότι αψήφισες τους κανονισμούς και ξάπλωσες σαν την Κλάρα στο χορτάρι "για μια ωραία λήψη του Νοσοκομείου" και το παντελόνι σου έχει ραδιενεργεια ικανή να κινήσει το Ρομίλντα ή το Δημητρούλα, θα χρειαστεί να τους το δώσεις.
Και δεν νομίζω να θέλεις να γυρίσεις στο Κίεβο σαν την λαίδη Γκοντάιβα.

101_2350 by dim kyr,

101_2391



101_2373 by dim kyr, on Flickr


101_2447 by dim kyr, on Flickr
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.783
Likes
18.174
Αν και δε πρόλαβα στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Κίεβο να κάνω την ημερήσια για Τσερνομπίλ, πήγα στο φανταστικό μουσείο που υπάρχει στη πόλη και δεν ήθελα να φύγω, τα άκουσα όλα δυο φορές από τον audio guide....
Πες μας ρε Ντιμ και κανά χρηστικό, όπως π.χ. έβγαλες ουρά, χρόνος, κόστος κτλ
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Αν και δε πρόλαβα στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Κίεβο να κάνω την ημερήσια για Τσερνομπίλ, πήγα στο φανταστικό μουσείο που υπάρχει στη πόλη και δεν ήθελα να φύγω, τα άκουσα όλα δυο φορές από τον audio guide....
Πες μας ρε Ντιμ και κανά χρηστικό, όπως π.χ. έβγαλες ουρά, χρόνος, κόστος κτλ
Ουρά δεν έβγαλα. Απλά πλέον χρησιμοποιώ 2 συσκευασίες ρίμελ γιατί απέκτησα 3ο μάτι. Δεν νομίζω ότι είναι και μεγάλο τίμημα για την εμπειρία πάντως
Τα χρηστικά τα γράφω στο επόμενο κεφάλαιο. Και είναι πάααρα πολλά.. Θα χρειαστείς μολύβι και χαρτί.
Ρόζα καλύτερα να μην υπήρχε θέμα να γράψω, αλλά αφού δυστυχώς υπάρχει οφείλω, να γράψω. Για να θυμάμαι και να θυμίζω.
Ασχετο: Ιστορικώς μιλώντας καλύτερο μουσείο για ανάκληση ιστορικής μνήμης με πολιτικές διαστάσεις σοβιετικού κι όχι μόνο ενδιαφέροντος στο Κίεβο δεν είναι το Τσέρνομπιλ, αλλά το Χολοντόμους. Κανιβαλισμοί, πείνα, εκατομμύρια νεκροί (μερικοί φαγωμένοι απο συγγενείς ή φίλους) , ερωτήματα τύπου γενοκτονία του Στάλιν ή όχι κλπ.. Απλά τα εκθέματα είναι συμβολικά. Η ανατριχίλα όμως από τα αποτροπαια γεγονότα που συνόδευσαν τον λιμό της Ουκρανίας 1932-1933 (σε τρώω ή με τρως) έχει οντότητα. Και νεκρούς βεβαιως βεβαίως...
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.417
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Εχω να μπω στο φορουμ μηνες και βλέπω ιστορία από τη λατρεμένη dim kyr , ειμαι ευτυχισμένη !
 

astral

Member
Μηνύματα
776
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Αργεντινή
Αγαπώ σε λέω μάνα μου!! :):) :hug:

:minion happy:

p.s. Να ξαναμπώ σε κάνα εξάμηνο για τη συνέχεια?? :bleh::bleh:
 

fantasia13

Member
Μηνύματα
163
Likes
86
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινικη Αμερικη
Πω,,,πω..τι να πω...εμεινα αφωνη...
Μπραβο !!!
Εχω επισκεφτει το μουσειο του Τσερνομπιλ και με συγκλονησε...
Περιμενω με αγωνια....
 

fantasia13

Member
Μηνύματα
163
Likes
86
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινικη Αμερικη
Καποιο λινγκ...για το μουσειο "Χολοντομους"
Δυστυχως δεν μπορω να το βρω..
Ευχαριστω!
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Καποιο λινγκ...για το μουσειο "Χολοντομους"
Δυστυχως δεν μπορω να το βρω..
Ευχαριστω!
https://en.wikipedia.org/wiki/National_Museum_"Memorial_to_Holodomor_victims"
Καλό θα ήταν, να ψάξεις για το ιστορικό γεγονός για να καταλάβεις τι συντελέστηκε κατά την διάρκεια του λιμού. Ανατριχιαστικά πράγματα, κατάλυση βασικών κανόνων πολιτισμού, πολιτικες συγκρούσεις που έφτασαν μέχρι την Αμερική, ιδεολογικός πόλεμος, προπαγάνδα και άλλα στοιχεία πολύπλοκα που ξεπερνούν τον όρο "έλλειψη τροφίμων". Ψάχτο έχει πολύ ενδιαφέρον και μέσω της αναγνωσης των γεγονότων σκιαγραφείται και το πορτρέτο του Στάλιν αλλά και η ιδιοσυγκρασία -πολιτική και κοινωνική- του σύγχρονου Ουκρανού. Επίσης υπεύθυνος του παλαιότερου Λιμού στην Ρωσία το 1920-1921 αν θυμάμαι καλά την χρονολογία (κυρίως στην Σαμάρα) ήταν ο υπέρμετρος ιδεαλισμός του Λένιν. Και εκεί υπήρξαν ανθρωποφαγίες, (η ανθρωποφαγία δεν ήταν ποινικό αδίκημα τότε) και ανθρώπινο κρέας πωλείτο στα παζάρια. Ακόμα υπήρξαν κρούσματα και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και στο Καζαστάν σε διάφορες χρονικές περιόχους. Τελικά οι Ρώσοι μάλλον δεν είναι βετζετέριαν.
Ας στρωθώ για την συνέχεια τώρα....
 

BASILISPAP

Member
Μηνύματα
538
Likes
2.750
Επόμενο Ταξίδι
Απο εδώ και από εκεί...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία, Περού, Κιργιστάν
Για κάποιον παράξενο λόγο, ήταν σαν να διάβαζα (ξανά) το "μαγαζάκι των αυτοκτονιών" του Teulé Jean ... Πολύ καλή εισαγωγή , σε ευχαριστώ για ακόμα μια φορά!!!
 

fantasia13

Member
Μηνύματα
163
Likes
86
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινικη Αμερικη
https://en.wikipedia.org/wiki/National_Museum_"Memorial_to_Holodomor_victims"
Καλό θα ήταν, να ψάξεις για το ιστορικό γεγονός για να καταλάβεις τι συντελέστηκε κατά την διάρκεια του λιμού. Ανατριχιαστικά πράγματα, κατάλυση βασικών κανόνων πολιτισμού, πολιτικες συγκρούσεις που έφτασαν μέχρι την Αμερική, ιδεολογικός πόλεμος, προπαγάνδα και άλλα στοιχεία πολύπλοκα που ξεπερνούν τον όρο "έλλειψη τροφίμων". Ψάχτο έχει πολύ ενδιαφέρον και μέσω της αναγνωσης των γεγονότων σκιαγραφείται και το πορτρέτο του Στάλιν αλλά και η ιδιοσυγκρασία -πολιτική και κοινωνική- του σύγχρονου Ουκρανού. Επίσης υπεύθυνος του παλαιότερου Λιμού στην Ρωσία το 1920-1921 αν θυμάμαι καλά την χρονολογία (κυρίως στην Σαμάρα) ήταν ο υπέρμετρος ιδεαλισμός του Λένιν. Και εκεί υπήρξαν ανθρωποφαγίες, (η ανθρωποφαγία δεν ήταν ποινικό αδίκημα τότε) και ανθρώπινο κρέας πωλείτο στα παζάρια. Ακόμα υπήρξαν κρούσματα και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και στο Καζαστάν σε διάφορες χρονικές περιόχους. Τελικά οι Ρώσοι μάλλον δεν είναι βετζετέριαν.
Ας στρωθώ για την συνέχεια τώρα....
Ευχαριστω πολυ!!
Εννοειται οτι θα ψαξω..
 

depy!!!

Member
Μηνύματα
735
Likes
1.883
Επόμενο Ταξίδι
Ουζμπεκισταν
Ταξίδι-Όνειρο
Με βανάκι στη Νορβηγία
Αντε, και μας ειχαν λειψει οι ιστοριες σου....
Πολλα υποσχομενη η αρχη, οπως παντα....
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.185
Μηνύματα
883.267
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom