Θερμά Λουτρά, σπα, ιαματικές πηγές, χαμάμ και άλλοι παράδεισοι !

tatooine

Member
Μηνύματα
1.461
Likes
5.406
Baths and Bathing Culture in the Middle East: The Hammam
Για όσο καιρό υπάρχουν ακόμα.
Μικρά (η και μεγάλα) συνοικιακά χαμάμ στη Πόλη.
Είσοδος 200 λίρες. Απολέπιση και μασάζ, λούσιμο με αφρό σαπουνιού 100 λίρες. Μονό μασάζ αφρού λούσιμο 60 λίρες.
 

tatooine

Member
Μηνύματα
1.461
Likes
5.406
Τιφλίδα.
Λουτρά με θειούχα ιαματικά νερά.
Είσοδος 10 λάρι, μασάζ αφρού 10 με 20 λαρι.
Το Νο 5 λειτουργεί 24/7. Δεν είναι όλα πεντακάθαρα.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.888
Likes
14.484
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Προφανώς αυτό όμως γίνεται μόνο σε ιδιωτικό μικρό χαμάμ, η εμπειρία του τούρκικου χαμάμ έγκειται στη μεγάλη αίθουσα με τα μάρμαρα, όπου έχει και άλλο κόσμο, στο μασάζ που σου κάνει ο τύπος ή η τύπισσσα κλπ.
Ναι, όπως έγραψα και στο αρχικό ποστ δεν έχω άλλη εμπειρία από τουρκικό παραδοσιακο χαμάμ και θεωρώ ότι στην Ανδριανούπολη κάνουν τύπου εξαίρεση για τουρίστες. Είχαμε όλο το χαμάμ πριβέ οι δυο μας με τον μασέρ . Είμασταν με πετσέτες αλλά αναγκαστικά κάποια στιγμή τις βγάλαμε 😂
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.094
Likes
41.338
Προ 10ετιας ειχα περασει ενα διημερο για μπατσελορ στο Interhotel Sandanski για σπα.
Οι πισινες θερμες και κρυες ηταν φοβερες. Το απλο μασαζ ημων των φιλων ηταν της πλακας, αλλα ο γαμπρος εκανε μασαζ με ρευστη σοκολατα και εγινε χαβαλες.
 

tatooine

Member
Μηνύματα
1.461
Likes
5.406
Τμήμα του Χαμάμ δωμάτιο για δυο η για παρέα. Όχι όλο το χαμαμ. Ε άμα κλείσεις ιδιωτικό χώρο κάνεις ότι θέλεις. Ο εκμοντερνισμός των χαμαμ για επιβίωση.
 

coco_

Member
Μηνύματα
1.328
Likes
1.803
Επόμενο Ταξίδι
on the beach!
Ταξίδι-Όνειρο
Guatemala
Στην Βουδαπέστη πήγαμε στο γνωστό Széchenyi Thermal Bath - [Official website] (szechenyibath.hu)
Αν και γενικά είχα διαβάσει διάφορα αρνητικά κυρίως λόγω πολυκοσμίας, για μένα ήταν πολύ καλή εμπειρία αλλά πήγαμε περίπου 9 το πρωί και καθίσαμε μέχρι 12.30...γύρω στις 12.30 είχε αρχίσει να μαζεύει πολύ κόσμο.
Την ώρα που πήγαμε είχε ελάχιστο κόσμο και δοκιμάσαμε όλες τις πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές σχεδόν μόνοι μας.
Αυτό που άξιζε για μένα ήταν κυρίως η εξωτερική με θέα το υπέροχης αρχιτεκτονικής κτίριο.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.888
Likes
14.484
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν πως 12-15 ιαματικά μπάνια το χρόνο είναι ό,τι πρέπει για ένα γερό ανοσοποιητικό, και ποια είμαι εγώ να παρακούσω; Τα επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ, όπου μπορώ και μου χαρίζουν απλόχερα ευεξία και χαλάρωση. Δυστυχώς όμως οι λέξεις «ιαματικός τουρισμός» στην Ελλάδα με τις τόσο πλούσιες πηγές, αποτελεί οριακά ανέκδοτο. Τα επισκέπτονται κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα με σοβαρά προβλήματα, ενώ σε πολλά μέρη οι εγκαταστάσεις αλλά και η γύρω περιοχής θυμίζουν εικόνες παρακμής.

Λουτρά Βορείου Ελλάδος που έχω επισκεφτεί, κατά σειρά προτίμησης :



1. Λουτρά Αγίας Παρασκευής , Χαλκιδική

Το φυσικό μου μπότοξ, απωθεί και τα φίδια . Μακράν τα αγαπημένα μου λουτρά καθώς εδώ βλέπω ορατά αποτελέσματα από την πρώτη φορά. Ωστόσο δε χαίρουν πλήρους εκτίμησης λόγω της μυρωδιάς του θειαφιού. Προσωπικά, δε με ενοχλεί καθόλου. Για λιγες μέρες μόνο ο καλος μου από Φένια με φωνάζει Θειαφένια.
Τα επισκέπτομαι 15 συναπτά έτη και πάντα άκουγα αμέσως «μα τι έκανες και λάμπεις εσύ» .

Τιπ : 20- 30 λεπτά στο ιαματικό θειούχο & θαλασσινό νερό και μετά μπάνιο στη θάλασσα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 37, πράγμα που τα καθιστά σχεδόν χλιαρά για το καλοκαίρι, και ευχάριστα. Έχει εξωτερική κι εσωτερική πισίνα. Εξωτερικά η θέα στο αιγαίο είναι ασύλληπτη. Μιλάμε για ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Χαλκιδικής και τα λουτρά είναι ίσως τα πιο σύγχρονα . Ιδανικά αν έχετε ρευματοπάθεια, αρθρίτιδα αλλά και ψωρίαση. Το εισιτήριο ήταν σταθερά στα έξι ευρώ αλλά τα τελευταία χρόνια ελέω κόβιντ και της ανακαίνισης ενδεχομένως που έκαναν, πήγε στα 8 ευρώ, αξίζει όμως το κάθε σεντ. Αυτή είναι η γενική είσοδος, από εκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα υδρομασάζ με θέα, μασάζ κλπ . Το στενάχωρο της υπόθεσης είναι ότι το μέρος είναι πάντα κατάμεστο από ξένους τουρίστες, κυρίως Ρώσους που τα εκτιμούν ιδιαίτερα αυτά, και ελάχιστους Έλληνες.

IMG_4485.jpeg
IMG_4484.jpeg

(και κάπου εδώ μπορεί να κρύβεται ένας Ψωμιάδης) .

Το επίσημο σάιτ :ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής Χαλκιδική
Προσωρινά κλειστά. Ελπίζω από Μάιο να ανοίξουν και πάλι. Υπάρχει δυνατότητα διαμονής.


2. Λουτρά Πικρολίμνης , Κιλκίς

Κάποτε έπαιρνα το αμάξι και κάθε δεύτερη Παρασκευή τα επισκεπτόμουν μετά τη δουλειά . Τα προτιμούσα ειδικά χειμώνα, όπου βουτούσα σε μια γούρνα με λάσπη σε συνδυασμό με ιαματικό νερό. Πρόκειται για λασπόλουτρα, με μια λάσπη μαγική και ευεργετική . «Έρχονται με τα μπαστούνια και φεύγουν τρέχοντας» άκουσα πολλές φορές το προσωπικό να λέει για ηλικιωμένους που περνούσαν εκεί ένα μήνα του καλοκαιριού βουτώντας καθημερινά στη λίμνη . Ίσως ήταν τα πιο σημαντικά ιαματικά νερά με τη θαυματουργή λάσπη, που δυστυχώς ανήκουν πια στο παρελθόν. Είναι τόσο ανάξια η τοπική αυτοδιοίκηση που τέτοιο θησαυρό της φύσης δεν ήταν ικανή να τον αξιοποιήσει. Η είσοδος ήταν στα 15 ευρώ.

Ευτυχώς για φέτος έχω plan b, λέω να επισκεφτώ το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, έξω από την Καβάλα.

Ένα κατατοπιστικό βίντεο :



3. Άγκιστρο Σερρών

Ένα πανέμορφο χαμάμ, στη μέση του απολύτως τίποτα, ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για το «θείο δώρο» της περιοχής τους. Το χαμάμ χρονολογείται από το 950 μΧ και αποτελεί πραγματικό πολιτιστικό μνημείο. Πέρα όμως από το χαμάμ και το «Ξύλινο χωριό» δεν έχει ούτε έναν πεζόδρομο , ούτε ένα μέρος για βόλτα. Το Ξύλινο Χωριό είναι ένα σύμπλεγμα ξύλινων κατοικιών, όπου αξίζει η διαμονή ενώ υπάρχει και ταβέρνα (με καταπληκτικές χυλοπίτες).

Το χαμάμ λειτουργεί 7/7 και χρειάζεται προκράτηση. Τα νερά είναι στους 40-41 βαθμούς, ό, τι καλύτερο για χειμώνα, ενώ η είσοδος αν θυμάμαι καλά είναι στα 7 ευρώ. Σκέφτομαι την άνθιση του Σαν Πελεγκρίνο και το πόσο όμορφα αξιοποιημένο είναι και κλαίω ενδομύχως. Τουλάχιστον το Άγκιστρο έχει πολλές διαδρομές μες τη φύση και μπορεί κανείς να απολαύσει το βουνό.

IMG_4468.jpeg


Αρχική


4. Λουτρά Πόζαρ

Επίγειος παράδεισος που τα έχει όλα. Τα λουτρά Πόζαρ τα οποία επισκέπτομαι σίγουρα μια φορά το χρόνο είναι ίσως η πιο αξιοποιημένη Λουτρόπολη της χώρας, της Βορείου Ελλάδας σίγουρα. Υπάρχουν ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, από 20 μέχρι 200 ευρώ. Την τελευταία φορά μείναμε «κατά λάθος» στο Irene’s resort, σε ξύλινη μονοκατοικία.

Υπάρχουν γύρω διαδρομές μες τη φύση, σε σχετικά κοντινή απόσταση είναι και ο Άγιος Αθανάσιος και το Καιμάκ Τσαλάν.

Όσον αφορά τα λουτρά, βρίσκονται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία ανάμεσα στα βουνά και μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα και την ομορφιά τους, παραδιδόμενος στο καυτό ευεργετικό νερό . Υπάρχουν τρεις επιλογές :

- εξωτερική πισίνα, η αγαπημένη μου επιλογή . Ενδείκνυται για έως 40 λεπτά. Παρά πάνω αρχίζει το σώμα και εξαντλείται. Κολυμπήστε και παραδοθείτε στη θαλπωρή του ιαματικού νερού και μη ξεχάσετε να προσέξετε τη φύση γύρω σας. 4 ευρώ κατά άτομο η είσοδος.

- Εξωτερικές βάθρες. Φυσικές πισίνες με θέα στους πανέμορφους καταρράκτες, που όμως είναι μικρές και ρηχές με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο ΣΚ καλοκαίρια και αργίες, Είσοδος στα 4 ευρώ νομίζω.

- Ιδιωτικό χαμάμ. Θέλει προκράτηση. Κάποτε παίρναμε 7 το πρωί τηλέφωνο για κράτηση, τώρα μαθαίνω πως μπορείς και ηλεκτρονικά να κλείσεις. Είσοδος 15 ευρώ. Δεν τα προτιμώ, χρήζουν ανακαίνισης.

Δυστυχώς τα Πόζαρ γνωρίζουν τεράστια άνθιση αλλά δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν ορδές κόσμου.

Εκτός από χαμάμ επιβάλλεται το τρεκ εδώ. Υπάρχουν διαδρομές για κάθε περιπατητή. Και φαγητό μόνο στην Όρμα. (και αυτό θα χρειαστεί κράτηση).

IMG_4470.jpeg
IMG_4469.jpeg


Ιαματικά Λουτρά Πόζαρ | Εσωτερικές & Εξωτερικές Πισίνες


5. Λουτρά Λαγκαδά

Τόσο κοντά, τόσο μακριά για τους Θεσσαλονικείς. Κάποτε ήταν τα αγαπημένα μου λουτρά, λόγω και της εγγύτητας.
. Στην πορεία είχαν πολλές αλλαγές στη διαχείριση. Δεν είναι άσχημα, αλλά κάθε φορά αλλάζουν τις συνθήκες. Υπήρχε το μεικτό, το αρρένων και των θηλέων. Μετά τα έκαναν πριβέ, μετά σε έβαζαν σε κάτι βρώμικες μπανιέρες, μετά πάλι άλλαξε το σύστημα, κι επειδή έμεινα δυσαρεστημένη τις τελευταίες φορές, δε ξαναπήγαμε παρά μόνο πέρσι όπου κάναμε πριβέ για μια ώρα, σε κάποια αίθουσα. Ενδείκνυνται για χειμώνα, γιατί τα νερά είναι αρκετά ζεστά. Σε παρόμοιο κόνεπτ ίσως ήταν και τα λουτρά της Θέρμης, όμως είναι σε εγκατάλειψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά καιρούς οι δήμαρχοι λένε πως θα τα αξιοποιήσουν αλλά πρόκειται πάντα για λόγια του αέρα.

IMG_4486.jpeg

Το επίσημο σάιτ με πολλές πληροφορίες για τις πηγες και τις πισίνες : Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά


Ίσως σύντομα να έχω φιντμπακ και για τα λουτρά του Σιδηροκάστρου και για το Πηλοθεραπευτήριο το καλοκαίρι.
 
Last edited:

Pierre_1976

Member
Μηνύματα
518
Likes
859
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona
Ταξίδι-Όνειρο
Σεληνη
Ωραία και όμορφα τα ιαματικά και λουτρά που έχει χώρα μας αν και πιστεύω ότι τα περισσότερα δεν λειτουργούνε ή

IMG_20221009_195357-EFFECTS.jpg


υπόλειτουργούνε αλλά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο και καλύτερο σπα της ευρώπης με διαφορά είναι αυτό εδώ

Start | Therme București
 

ANASTAPAP

Member
Μηνύματα
211
Likes
1.119
Ταξίδι-Όνειρο
ΟΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ..
Και στην γειτονιά μου έχουμε .... Loutraki Thermal Spa | Loutraki Thermal Spa και αν φτάσει κάποιος ως εκεί, κερνάω μετά στο Κιάτο !
Αφού κεραστείτε από τον @gioannis13 ,μετά περάστε και από τα μέρη μου να δροσιστείτε!
Οι ιαματικές πηγές στην Κορινθία όπου κολυμπούσε η Ωραία Ελένη:)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.113
Μέλη
38.933
Νεότερο μέλος
athgouletas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom