Τουρκία Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη με τρένο

Glosoli

Member
Μηνύματα
403
Likes
314
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Ήταν Τρίτη του Πάσχα του 2009.Μετά από πολλές αναβολές τελικά είχε έρθει η ώρα για αυτο το πολυπόθητο ταξίδι που το κανόνιζα 1 χρόνο και πάντα κάτι έπρεπε να γινόταν.
Φτάνω με τρένο στην Θεσσαλονίκη προερχόμενος από τον εξωτικό σταθμό Λαρίσης.Εκει εχω 3 ώρες στην διαθεσή μου και είπα να δω έναν φίλο που μένει Θεσσαλονίκη και να πάμε να φάμε και τίποτα.
Η ώρα είχε φτάσει και επειδή είχε και κίνηση στο δρόμο έτρεχα σαν τον τρελό μήπως και χάσω το τρένο.Στην αποβάθρα 1 είχε μαζευτεί κόσμος και ντουνιάς,δεν το περίμενα.Όλοι με το ΤΟΡ 10 Κωνσταντινούπολης στο χέρι και να διαβάζουν λες και διάβαζαν διαθήκη που τους άφηνε κτίριο επί της οδόυ Ερμού.Σε λίγα λεπτά καταφθάνει και το τρένο που θα μας πήγαινε στην Πόλη και όταν το βλέπω λέω φτου,ήταν το ελληνικό.Ένα τόσο παλιό τρένο που όταν μπήκαμε μέσα αν δεν είχες κλειστοφοβία την αποκτούσες.Μου είχε πει εμένα ο φίλος μου ο Βαγγελης πως το τούρκικο τρένο είναι πολύ καλύτερο αλλά δεν περίμενα και τέτοια χάλια από το δικό μας.
Βρισκω το δικό μου κουπέ ακουμπάω βαλίτσες και πιάνω στα γρήγορα κουβέντα με κάτι κοπέλες που ήταν σε διπλανό κουπέ.Ήταν Βελγίδες και έκαναν Erasmus στην Αθήνα.Με κέρασαν και ένα κομμάτι σοκολατόπιτα να ναι καλά.Το τρένο ήταν γεμάτο κυρίως με ξένους τουρίστες.Ελληνικά δεν άκουγες πολλά αλλά κυρίως Ισπανικά και Ιταλικά.Είχα διαβάσει πως το τρένο είχε και καφετέρια την οποία έψαχνα με ζήλο.Την φανταζόμουν ένα ξεχωριστό βαγόνι με καρέκλες όπου θα γνώριζα κόσμο και θα περναγα ωραία το βράδυ.Τελικά δεν ήταν αυτό παρά ένα μικρό μέρος εντυχισμένο στον τοίχο όπου αν ήθελς μπορούσες να φτιάξεις καφέ με υλικά που ήδη είχες αγοράσει εσύ από εξώ.Απογοητευμένος γυρνώ στο κουπέ μου και βάζω πυτζάμες.
Μετά από 5 λεπτά χτυπά η πόρτα,ανοίγει και μπαίνει μέσα ενας τύπος που φορούσε κάτι γυαλιά τόσο retro που καταντούσαν trendy.Λέει εδώ είναι το Β34 του λεω ναι.Ε τοτε ειμαι ο συνταξιδιώτης σου φωναζει!Συστηνόμαστε και μετά από λίγο πήγε να βρει την παρέα του που ήταν σε άλλο κουπέ.Εγώ για λόγο που ακόμα δεν ξέρω κλειδώνω από μέσα και πέφτω για ύπνο.Πρέπει μετά όπως μου είπε να χτύπαγε για κανά 2ωρο ο χριστιανός την πόρτα μέχρι να ξυπνήσω για να του ανοίξω.
Κατά τις 2 τη νύχτα το τρένο σταματά.Μετά από λίγο χτυπά η πόρτα μας.Ανοίγω και ήταν μία το πολύ 22 χρονών νεαρή αστυνομικός.Μας παίρνει τις ταυτότητες και αμέσως μπαίνει μέσα ο έλληνας ταιλωνειακός και μας έκανε τις κλασσικές ερωτήσεις ρουτίνας "Γιατί πάμε Τουρκία και άλλα τετοια".Μας γυρνάνε τις ταυτότητες και φεύγουμε.Μένω ξύπνιος για να δω από το παράθυρο την γέφυρα του Έβρου που δεν ήταν μικρή η αλήθεια είναι.Μπαίνουμε Τουρκία και το τρένο σταματάει σε ένα πολύ μικρό στάθμο και μπαίνουν μέσα Τούρκοι αστυνομικοί και τελωνειακοί.Ξάνα το ίδιο σκηνικό με ταυτότητες ερωτήσεις ρουτίνας αλλά μας άνοιξαν και την μία από τις τέσσερις βαλλίτσες έτσι για το εφέ ρωτώντας σε σπαστά ελληνικά αν έχουμε μόνο ρούχα μαζί μας.Ξαφνικά από το παράθυο βλέπω τις Βελγίδες να είναι με τα νυχτικά τους πάνω στις ράγες και τις ρωτάω γιατί.Λένε πως πάνε να πληρώσουν την visa των 30 ευρώ που ζητάνε οι τούρκοι από όλους εκτώς από τους έλληνες(τι να σας πω,μαλλον μας αγαπάνε πιο πολύ).Το κρύο είναι αισθητό όπως και το ροχαλητό του συνταξιδιώτη μου ο οποιός μάλον το έκανε για να μου σπάσει τα νεύρα επειδή τον κλείδωσα από έξω.
Ξαναξεκίναμε και λέω να προσπαθήσω να κοιμηθώ.Κατά τις 6 το πρωί με ξύπνα το φως του ήλιου καθώς είχα ξεχάσει να κατεβάσω το πατζούρι όταν μίλαγα στις Βελγίδες το βράδυ και αποφασίζω να κάτσω και να χαζεύω έξω το πραγματικό άθλιο τοπίο.Το μέρος έξω θύμιζε λες και πήγαιναμε στην Μέση Ανατολή.Χωμάτινοι δρόμοι,χαμόσπιτα παντού αλλά γεμάτα με δορυφορικά πιάτα και πουθενά ένα ίχνος βουνού.Τέτοια τοπία έβλεπα για τις επόμενες 3 ώρες κοντά ώσπου φάνηκε πώς μπαίναμε στην Πόλη και άρχισε να γίνεται κάπως καλύτερο το μέρος.Είχα ήδη πάει στο μπάνιο να φρεσκαριστώ και είχα ντυθεί και φτιάξει τα πράγματα μου για να είμαι ετοιμος.Βγήκα να περπατήσω στον διάδρτομο του βαγονιού και να χαζέψω την Πόλη και από την άλλη μεριά.Θύμιζε πολύ Ελλάδα το όλο πράγμα αλλά με πιο πολύ πράσινο μεσα στην πολή παντού.Ξαφνικά,ψηλά ξεπροβάλει ένα μεγάλο κάστρο με φρούριο τόσο μεγάλο που κάλυπτε όλο το λόφο,στο τελευταιό σημείο έστεκε μια τεράστια τουρκική σημαία και εκεί καταλαβαίνεις πως ναι είμαι στην Τουρκία.Το κάστρο αυτό ήταν το παλάτι του Τοπ Καπί κατοικία των Σουλτάνων.
Σε κανά δεκάλεπτο το τρένο σταματά.Είχαμε φτάσει στο σταθμό Sirkeci της Κωνσταντινούπολης.Ήμουν από τους πρώτους που κατέβηκα.Στο βάθος του σταθμού βλέπω την Ιrem που είχε έρθει να με παραλάβει.
Günaydın İstanbul σκέφτομαι.

ΥΓ:H φωτογραφία είναι από τον τουρκικό σταθμό στα σύνορα με την Ελλάδα
 

Attachments

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
nice!με ψηνει και εμενα σαν ιδεα το τρενο για επισκεψη στην κων/πολη!!
ετσι, για την εμπειρια!
μηπως θυμασαι να μου πεις ποσες ωρες εκανες συνολικα απο αθηνα?
και το κοστος(περιπου)?

αα!και :welcome:!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
ενδιαφέρουσες αυτές οι λεπτομερείς πληροφορίες.
ευχ
 

Glosoli

Member
Μηνύματα
403
Likes
314
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Λοιπόν...το κόστος για το τρένο από Αθήνα ήταν με τις τότε φοιτητικές τιμές για το Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα με τρένο 24 ευρώ. Πήγα όμως Σκόπια τώρα το Δεκέμβρη και ο ΟΣΕ έχει αυξήσει κατά πολύ τις τιμές...φοιτητικό πάλι για Θεσσαλονίκη και επιστροφή κάνει 46 ευρώ μιλάμε για τεράστια διαφορά και πάντα με το αργό τρένο που το κάνει κοντά στις 6 ώρες.

Το τρένο από Θεσσαλονίκη φεύγει κατά τις 8 το βράδυ αλλά επειδή η όλη διαδικασία στα σύνορα παίρνει 2 ώρες (από την στιγμή που αφήνεις την Ελλάδα και φτάνεις Τουρκία μέχρι να φύγεις και από τον σταθμό της Τουρκίας) στην Πόλη θα φτάσετε περίπου στις 11 παρά το πρωί.

Μακάρι να πετύχετε το Τουρκικό τρένο το οποίο είναι μεγαλύτερο, με τέλεια κουπέ πολύ πιο ευρύχωρα από το Ελληνικό, με μαξιλαροθήκες και σεντόνια σε κλειστή σακούλα αφού έχουν περάσει από καθαριστήριο, ενώ στο Ελληνικό ήταν μεν καθαρά αλλά ήταν ήδη στρωμένα πάνω στο κρεβάτι.

Να έχετε φροντίσει να έχετε πάρει μαζί σας φαγητό και νερό γιατί το τρένο δεν έχει τίποτα από αυτά. Επίσης Τουρκία πάτε μόνο με την ταυτότητα, δεν χρειάζεται διαβατήριο.

Αυτά τα λίγα...Για την εμπειρία είναι πολύ καλό. Αν και πήγα πρόσφατα στην Πόλη με αεροπλάνο μέσω Σμύρνης με μία Τούρκικη εταιρεία την Pegasus και το όλο θέμα πήγε 160 ευρώ.

Δηλαδή τα ίδια σχεδόν λεφτά γιατί το τρένο κοστίζει 110 ευρώ κοντά σε διπλό κουπέ με άγνωστο συνταξιδιώτη αν πηγαίνεις μόνος σου.
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ωραία ιστορία με τραίνο...εμπειρία...γέλασα με τις Βελγίδες με τα νυχτικά:haha::haha:στις ράγες,ροχαλητά,κλπ το όλο σκηνικό κινηματογραφικό:haha:,άντε να δούμε και τη συνέχεια του έργου!
 

Glosoli

Member
Μηνύματα
403
Likes
314
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Ωραία ιστορία με τραίνο...εμπειρία...γέλασα με τις Βελγίδες με τα νυχτικά:haha::haha:στις ράγες,ροχαλητά,κλπ το όλο σκηνικό κινηματογραφικό:haha:,άντε να δούμε και τη συνέχεια του έργου!
Xαχα ναι οι κακομοίρες...μες στο κρύο τους έβγαλαν όλους οι τούρκοι να πληρώσουν visa εκτός από τους έλληνες. Φυσικά θα γράψω και για το ταξίδι στην Πόλη.
 

ernestakos

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Καλησπέρα! Εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ρωτήσω, άμα ξέρετε, ποιό είναι το μικρότερο δυνατό κόστος από θεσσαλονίκη για Κωνσταντινούπολη. Και όρθιος να είμαι τόσες ώρες δε με νοιάζει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 

dimitra24

Member
Μηνύματα
30
Likes
6
Καλησπέρα σε όλους:haha:
Να κάνω και εγώ μία ερώτηση στο glosoli σε κάποιο σημείο της περιγραφής σου λες "Μακάρι να πετύχετε το Τουρκικό τρένο το οποίο είναι μεγαλύτερο, με τέλεια κουπέ πολύ πιο ευρύχωρα από το Ελληνικό, με μαξιλαροθήκες και σεντόνια σε κλειστή σακούλα αφού έχουν περάσει από καθαριστήριο, ενώ στο Ελληνικό ήταν μεν καθαρά αλλά ήταν ήδη στρωμένα πάνω στο κρεβάτι." Πως μπορώ να εξασφαλίσω το γεγονός ότι θα πετύχω το τούρκικο τραίνο τηλεφωνώ κάπου,μπαίνω σε κάποιο site και κάνω κράτηση σε αυτό ; Εχουν τα ίδια ακριβώς δρομολόγια με τα ελληνικά; Α, και κάτι ακόμη :haha: οι κουκέτες των πόσων κρεβατιών είναι με 3 κρεβάτια υπάρχουν;
Ευχαριστωωωωωωωωω
 
Μηνύματα
772
Likes
611
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου μακριά
Ταξίδι-Όνειρο
Λος Ρόκες
Επί του θέματος, μία πληροφορία παρακαλώ:
Γνωρίζει κάποιος εάν το τρένο κάνει στάση για επιβίβαση-αποβίβαση στην Αλεξανδρούπολη ή είναι "εξπρες" όνομα και πράγμα?
Επίσης, εκτός του συγκεκριμένου τρένου, υπάρχει άλλο που να εξυπηρετεί την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη? Και αν ναι, πόση ώρα κάνει?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Nicolas

Member
Μηνύματα
192
Likes
442
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Καραϊβική
Επί του θέματος, μία πληροφορία παρακαλώ:
Γνωρίζει κάποιος εάν το τρένο κάνει στάση για επιβίβαση-αποβίβαση στην Αλεξανδρούπολη ή είναι "εξπρες" όνομα και πράγμα?
Επίσης, εκτός του συγκεκριμένου τρένου, υπάρχει άλλο που να εξυπηρετεί την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη? Και αν ναι, πόση ώρα κάνει?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Η 444 που πάει Κων/πολη κάνει συνολικά 10 στάσεις/8 για μετεπιβίβαση-μία απο αυτες είναι και η Αλεξανδρούπολη για μετεπιβίβαση-λίγο πριν τη 1 το βράδυ.Δυστηχώς δεν υπάρχει άλλη γραμμή...
 

Panagiota^

Member
Μηνύματα
658
Likes
276
Ταξίδι-Όνειρο
Ιράν, Εκουαδόρ, Τανζανία
Αν είστε με παρέα, συστήνω ανεπιφύλακτα την εμπειρία του τρένου. Εξοπλιστείτε με ποτά, μουσική και απλά μπορείτε να κάνετε πάρτυ on board. Οι υπάλληλοι του τρένου ήταν, σ’εμάς τουλάχιστον, ευέλικτοι, τραγούδαγαν μαζί μας, ερχόταν με τους ασύρματους και μας ζητούσαν να τραγουδήσουμε για να ακούσουν οι συνάδερφοί τους. Πολύ χαβαλέ. Τις ώρες ησυχίας βέβαια τις σεβαστήκαμε. Το τρένο φεύγει από Θεσ/νικη περίπου στις 7 και κατά τις 11 πέφτουν όλοι για ύπνο. Ο καθένας κλειδώνει την πορτούλα του και κατά τις 2, θα ακούσετε ‘Έεεεεεεεελα πάαααααααασπορτ!’. Είναι ο Τούρκος υπάλληλος στα σύνορα για τον συνήθη έλεγχο αποσκευών. Φτάνετε στην Πόλη περίπου στις 10 το πρωί στον σταθμό τρένου που κάποτε έφτανε το Όριεντ Εξπρές.
Η αλήθεια είναι πως το ταξίδι είναι σχετικά κουραστικό αλλά αξίζει ως εμπειρία. Προσωπικά, είναι μέχρι στιγμής το καλύτερο ταξίδι που έχουμε κάνει ως παρέα.
Κανονίστε για την μέρα άφιξής στην Πόλη τις λιγότερο κουραστικές δραστηριότητες. Θα πρότεινα το τρένο μόνο για το πήγαινε. Η επιστροφή θα σας φανεί ατελείωτη, προτιμήστε το αεροπλάνο.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.394
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom