Ινδία ΙΝΔΙΑ - Η "Θεά" των Μικρών Πραγμάτων

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.729
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Τι ωραία, η ιστορία ξεκίνησε! Παίρνουμε θεση και σε παρακολουθουμε :clap:
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Ανυπομονώ να διαβάσω πολλά πολλά ακόμα για Ινδία. Να πάρουμε μια γεύση και εμείς που θέλουμε αλλά δεν έχουμε πάει ακόμα...Καλή αρχή :D
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Φυσικά αναμένω και εγώ στην ουρά. Ινδία και θα ήμουν στην απέξω? No way!!!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Τυχαίο ή απλά είναι σημάδι για ταξίδι? Vario άρχισες την ιστορία σου, την ώρα που αρχίζω να διαβάζω το κεφάλαιο για την Ινδία της Gilbert οπότε καταλαβαίνεις γιατί σκέφτομαι έτσι!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.485
Likes
7.968
Agra! Μπαίνοντας στην πόλη της Agra με τίποτα δεν μπορούσα να πιστέψω ότι εδώ βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές μνημείο σαν το Taj Mahal...

Οι εικόνες παρόμοιες με αυτές που είχα δεί το ξημέρωμα... Κίνηση, φασαρία, κόρνες, ατελείωτα πλήθη ανθρώπων, κοπάδια βοδιών που κατευθύνονταν από τον βοσκό τους στον ποταμό για το καθημερινό τους πλύσιμο, βουνά ολόκληρα από σκουπίδια και πάνω τους να παίζουν παιδάκια και να ψάχνουν τροφή οι ιερές αγελάδες.
Τα μαγαζιά και τα σπίτια εκατέρωθεν του δρόμου έμοιαζαν μισοχτισμένα και μισογκρεμισμένα ταυτόχρονα.
Ένα στρώμα μαυρίλας κάλυπτε σπίτια, μαγαζιά, δρόμους και ανθρώπους, κάνοντας τα όλα (και όλους) να μοιάζουν σαν να μην έχουν πλυθεί ποτέ...
Οι δε Ινδοί να πηγαίνουν 10-10 μαζί... Ένας δούλευε και άλλοι 9 τον κοιτούσαν, ένας ήταν στο μαγαζί του και άλλοι 9 κάθονταν δίπλα του σε πλαστικές καρέκλες, ακόμα και όταν κάποιος έκανε την ανάγκη του –πάντα δημοσίως- το πιο πιθανό ήταν να υπάρχουν και μερικοί ακόμα δίπλα του.
Και πολύ ξάπλα... Ξάπλα στους δρόμους, ξάπλα πάνω σε μάντρες, ξάπλα σε στρώματα μέσα στα μαγαζιά... Μία επίσης χαρακτηριστική στάση ξεκούρασης για τους Ινδούς είναι να κάθονται σε πολύ βαθύ κάθισμα στηρίζοντας όλο τους το βάρος στα γόνατα (δοκίμασα να το κάνω και το βρήκα πολύ επώδυνο :)).
Η δε ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά. Νόμιζα ότι έχει συννεφιά και θα βρέξει, ο οδηγός όμως μας ενημέρωσε ότι έτσι είναι πάντα στην Agra από την υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση. Πραγματικά είχε τόσο νέφος που το έκοβες με το μαχαίρι.

14.30 και φτάνουμε στο ξενοδοχείο. Έλεγχος στο αυτοκίνητο, στις βαλίτσες και σωματικός έλεγχος σε εμάς. “Μα τι γίνεται εδώ?” ρωτάμε. “Α! Δεν είναι τίποτα...τυπικός έλεγχος γιατί γίνονται φασαρίες ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ινδουϊστές”. “A! Ωραία ... το πολύ πολύ να ζήσουμε και καμιά βομβιστική ενέργεια!”
Το ξενοδοχείο μετριότατο. Καθαρό μεν, αλλά παλιό, όχι καλά διατηρημένο και πολύ παρωχημένης αισθητικής. Γενικά, τα ξενοδοχεία στην Ινδία είναι μια πονεμένη ιστορία. Τα μεσαίας κατηγορίας (τα οποία επιλέξαμε εμείς) είναι απλά ανεκτά για να διανυκτερεύσεις και να κάνεις ένα μπάνιο. Αν θέλεις καλαίσθητο δωμάτιο, αίθουσες και χώρους, πρέπει να ξηλωθείς κανονικά.

Αφού τακτοποιήσαμε βαλιτσες και πήραμε μιαν ανάσα, ξανά κάτω στις 15.00 για να συναντήσουμε τον ξεναγό μας. Ο πρώτος ξεναγός μας ήταν μουσουλμάνος. Μεταξύ άλλων πήγαμε στο Agra Fort το οποίο είναι ένα άκρως εντυπωσιακό φρούριο και περιλαμβάνεται στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Έχει κτιστεί από τη δυναστεία των Mughal που ήταν περσικής (και ολίγον μογγολικής καταγωγής, παρά το όνομα) και όσον αφορά το θρήσκευμα: μουσουλμάνοι. Αυτό το τελευταίο ήταν και το έναυσμα για να προχωρήσει ο ξεναγός σε μία διάλεξη που ξεκίνησε από το πόσο σπουδαία ήταν η αρχιτεκτονική των mughal, συνέχισε εκθειάζοντας τους θησαυρούς που κληροδότησαν οι μουσουλμάνοι στην Ινδία (γεγονός) και κατέληξε στο πόσο πιο δίκαιη είναι η μουσουλμανική θρησκεία έναντι της ινδουϊστικής, αφού η δεύτερη χωρίζει τους ανθρώπους σε κάστες. Μας είπε επίσης, πώς ο Γκάντι αν και υπήρξε ένα είδος σούπερ-σταρ για εμάς τους δυτικούς, ουσιαστικά δεν υποστήριξε την κατάργηση των καστών, απλά την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ντάλιτς. Γι’ αυτό και για τους ντάλιτς, ο πραγματικός ήρωας και ηγέτης ήταν ο Αμπεντγκάρ (γεγονός και αυτό), ντάλιτ και ο ίδιος.

Εδώ να πώ για όσους ίσως να μην γνωρίζουν ότι ο ινδουϊσμός διακρίνει την κοινωνία σε 4 κάστες: στην (α) ανώτατατη κάστα των κληρικών-Βραχμάνων και ακολουθούν (β) η κάστα των Κσατρίγια- πολεμιστών (γ) η κάστα των Βασύγια-εμπόρων και (δ) η κάστα των Σούντρα- εργατών. Εκτός συστήματος καστών είναι οι ανέγγιχτοι ή ντάλιτς ή χαριζάν (όπως τους ονόμασε ο Γκάντι), η αξία των οποίων είναι ανύπαρκτη και θεωρούνται πιο ασήμαντοι και από τα ζώα.

Μετά από την ξενάγηση και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, καταλήξαμε σε ένα εστιατόριο, το Aria, όπου είχαμε και την πρώτη μας επαφή με την ινδική κουζίνα επί ινδικού εδάφους. Φάγαμε τα κάρυ μας, τα νάαν μας (ψωμιά), ήπιαμε τις δροσερές μας μπύρες -Kingfisher εννοείται- ακούγοντας τις τελευταίες επιτυχίες bollywood.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ύπνο μιας και το αυριανό εγερτήριο είχε προγραμματισθεί στις 05.00 ώστε να θαυμάσουμε το Taj Mahal με την ανατολή του ήλιου...
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Έχω συντονιστεί και διαβάζω με απίστευτο ενδιαφέρον το κάθε σας βήμα! Και μια ερώτηση: τα ξενοδοχεία τα επιλέξατε εσείς; Εμπλέχθηκε το εκει πρακτορείο με τη διαδικασία της κράτησης;
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
variο σε παρακολουθω κεγω!
πρεπει να ηταν σουπερ το ταξιδι σας!!
εχω κεγω την ιδια απορια με την patty!για διαφωτισε μας!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Vario συνεχισε δυνατα!
Το πακετο που κλεισατε ηταν πολυ καλο.Να φανταστεις οτι τετοιες τιμες παιζουν για Ευρωπη και πολυ παραπανω μη σου πω.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
και κατέληξε στο πόσο πιο δίκαιη είναι η μουσουλμανική θρησκεία έναντι της ινδουϊστικής, αφού η δεύτερη χωρίζει τους ανθρώπους σε κάστες. Μας είπε επίσης, πώς ο Γκάντι αν και υπήρξε ένα είδος σούπερ-σταρ για εμάς τους δυτικούς, ουσιαστικά δεν υποστήριξε την κατάργηση των καστών, απλά την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ντάλιτς. Γι’ αυτό και για τους ντάλιτς, ο πραγματικός ήρωας και ηγέτης ήταν ο Αμπεντγκάρ (γεγονός και αυτό), ντάλιτ και ο ίδιος.

Εδώ να πώ για όσους ίσως να μην γνωρίζουν ότι ο ινδουϊσμός διακρίνει την κοινωνία σε 4 κάστες: στην (α) ανώτατατη κάστα των κληρικών-Βραχμάνων και ακολουθούν (β) η κάστα των Κσατρίγια- πολεμιστών (γ) η κάστα των Βασύγια-εμπόρων και (δ) η κάστα των Σούντρα- εργατών. Εκτός συστήματος καστών είναι οι ανέγγιχτοι ή ντάλιτς ή χαριζάν (όπως τους ονόμασε ο Γκάντι), η αξία των οποίων είναι ανύπαρκτη και θεωρούνται πιο ασήμαντοι και από τα ζώα.
Αν μαλιστα λαβουμε υποψη μας οτι οι ινδουιστες επισημως μεχρι τον 19ο αιωνα, ανεπισημως σε αρκετες περιπτωσεις εως σημερα, μετα το θανατο του συζυγου εστελναν και τη συζυγο στην νεκρικη πυρα ζωντανη, μαλλον θα προτιμουσα να ειμαι μουσουλμανα στην Ινδια παρα ινδουιστρια. Αν επισης προσθεσει κανεις οτι μεχρι προτινος οι γυναικες στην Ινδια δεν ειχαν δικαιωμα σε ακινητη περιουσια -πραγμα που μια χαρα επιτρεπει το Κορανι- οπως και να το κανουμε δινει ποντους στο Ισλαμ. Επισης το γεγονος οτι συμφωνα με την ισλαμικη θρησκεια η γεννηση μωρου ανεξαρτητως φυλου ειναι ευλογια και δωρο απο τον Αλλαχ δεν οδηγει σε επιλεκτικες εκτρωσεις βασει φυλου, ουτε σε "αιφνιδιους" βρεφικους θανατους οι οποιοι αφορουν μονο τα θυληκου γενους μωρα και οι οποιοι εχουν οδηγησει σε ανισορροπια το ποσοστο αγοριων κοριτσιων στην Ινδια (αλλα και στην Κινα). Για να μην παρεξηγηθω δεν ειναι η ινδουιστικη θρησκεια που ευθεως επιβαλλει κατι τετοιο, αλιμονο, πιο πολυ ευθυνεται το γεγονος οτι οι γονεις της κοπελας θα πρεπει να δωσουν προικα για να την παντρεψουν η οποια θα ειναι χρηματικη οποτε και ζοριζονται. Η ευθεια παρεμβαση της ισλαμικης θρησκειας η οποια επιτασσει να δειχνουν οι γονεις την ιδια αγαπη στα παιδια τους ανεξαρτητως φυλου (κατοπιν βεβαια απο την ηβη και επειτα αρχιζουν τα δυσκολα) στο θεμα αυτο ειναι που κανει τη διαφορα. Αρκετα ενδιαφερον ειναι αυτος ο ιστοτοπος (χαρα στο κουραγιο εκεινου που θα τον διαβασει εξαιτιας της αθλιας αυτοματης μεταφρασης στα ελληνικα) Γυναίκες στην Ινδία
 

mfish

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
1.280
Ταξίδι-Όνειρο
ολη η γη
Water (2005) - IMDb

θυμηθηκα τις εξαιρετικες ταινιες της ινδης Deepa Mehta (Water, Earth, Fire) ειδικα το Water περιγραφει τη θεση και τις επιλογες μιας χηρας γυναικας παλιοτερα στην Ινδια....

Vario ευχαριστω για το ταξιδι στην Ινδια....Σιγουρα οι αναμνησεις που εχεις, ειναι πολυ προσφατες και δυνατες ακομα...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ειδικα οι χηρες θεωρειται οτι φερνουν κακοτυχια σε ενα σπιτι και πρεπει να απομακρυνονται αλλιως θα πεσει σε κακοτυχια ολη η οικογενεια. Μια και δεν καηκαν μαζι με τους αντρες τους πολλες δεν αντεχουν αυτην την κατασταση και αυτοκτονουν. Τα τελευταια χρονια εχει αρχιζει να αλλαζει αυτη η κατασταση, αλλα και παλι οι χηρες φερουν ενα ειδους κοινωνικου στογματος. Σε αντιθεση οι μουλμανες χηρες εχουν την εκτιμηση των συγγενων τους ειδικα αν εχουν γεννησει αγορια. Αυτες που εχουν μονο κορες η οι ατεκνες ειναι σε πιο χαμηλη θεση αλλα σε καθε περιπτωση εχουν τη συμπαρασταση της οικογενειας του αντρα τους, βασει τουλαχιστον των επιταγων του Κορανιου.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.278
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom