Ιδέες για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στην Αρκαδία!

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Λόγω της πρόσφατης προσθήκης ενός νέου κεφαλαίου σε αυτήν την ιστορία, έκανα μια αναδρομή για να ξαναθυμηθώ όλα αυτά τα ταξίδια και τις πεζοπορίες που έχω κάνει σε αυτόν τον μαγικό τόπο και όλα όσα έχω γράψει μέσα σε αυτά τα χρόνια για την Αρκαδία.

Ρε παιδιά…..τι γ@μ@τ@ σχόλια έχετε κάνει για αυτήν την ιστορία!!!

Συγκινήθηκα…ξανά!!

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Γιορτινή ανάσα για τη Βυτίνα και την Ορεινή Αρκαδία - Ικανοποίηση και αισιοδοξία από τους επιχειρηματίες

Μεγάλη επισκεψιμότητα καταγράφηκε στη Βυτίνα κατά την περίοδο των εορτών με δηλώσεις επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για μια από τις πιο δυνατές γιορτινές σεζόν των τελευταίων ετών. Η εικόνα που μεταφέρουν είναι κοινή: μεγάλη ικανοποίηση από την επισκεψιμότητα και αισθητή τόνωση της τοπικής αγοράς.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα αποτυπώθηκε και στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων, με το μέλι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τα τυριά της Βυτίνας να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών. Τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα είδαν τα ράφια τους να αδειάζουν, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της περιοχής και ως γαστρονομικού προορισμού.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στον χώρο της εστίασης. Υπάλληλοι σε καφετέριες δηλώνουν πως υπήρχαν ώρες που δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ενώ ιδιοκτήτες εστιατορίων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ακόμη και αν διέθεταν χίλια τραπέζια, θα κατάφερναν να τα γεμίσουν. Οι πληρότητες και η συνεχής ροή επισκεπτών δημιούργησαν συνθήκες έντονης πίεσης, αλλά και αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Το πλήρες άρθρο εδώ: Γιορτινή ανάσα για τη Βυτίνα και την Ορεινή Αρκαδία - Ικανοποίηση και αισιοδοξία από τους επιχειρηματίες

Ήρθε και το σημερινό άρθρο να επιβεβαιώσει όλα όσα έχω αναφέρει στα προηγούμενα posts.

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Φλόγες ιστορίας, υπερηφάνειας και συγκίνησης στη 10η Λαμπαδηφορία της Βυτίνας

Οι ετοιμασίες είχαν αρχίσει από το πρωί. Ασπροκόκκινες κορδέλες είχαν τοποθετηθεί γύρω από το Ηρώο αλλά και στον κεντρικό δρόμο εμποδίζοντας τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Όλο το χωριό ήταν στολισμένο με γαλανόλευκες σημαίες και κάτοικοι και επισκέπτες ανυπομονούσαν να ζήσουν, για ακόμη μια φορά, το έθιμο και να αναβιώσουν μνήμες και εμπειρίες.

Βγήκα από το σπίτι ακριβώς στις οκτώ. Στον κεντρικό δρόμο δεν υπήρχε ψυχή, παρά μόνο μικρά τσίγκινα τενεκεδάκια με αναμμένες φωτιές.

IMG_4188.jpg

IMG_4187.jpg

Έκανα έναν μικρό γύρο στην Πλατεία

IMG_4196.jpg

και στάθηκα στον δρόμο αναμένοντας την πομπή η οποία θα ξεκινούσε από τον Προφήτη Ηλία και διασχίζοντας τα σοκάκια του χωριού θα κατέληγε στο κέντρο, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των εκδηλώσεων.

Σιγά-σιγά άρχισε να μαζεύεται ο κόσμος. Ντόπιοι και επισκέπτες.

IMG_4199.jpg

Τα φώτα της Πλατείας έσβησαν πυροδοτώντας μια αλληλουχία συσκότισης. Όλα τα μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια, παντοπωλεία, κατασταστήματα πώλησης μελιού και τοπικών ζυμαρικών άρχισαν να σβήνουν, το ένα μετά το άλλο, τα φώτα τους. Η καρδιά του χωριού βυθίστηκε στο σκοτάδι και τότε ένα πύρινο ποτάμι φάνηκε να κατηφορίζει από τον λόφο του Προφήτη Ηλία προς το κέντρο της Βυτίνας.

IMG_4203.jpg

Με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών κάθε ηλικίας, το ιστορικό χωριό μετατράπηκε σε κινηματογραφικό σκηνικό, σε έναν ζωντανό οργανισμό μνήμης όπου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με κατάνυξη και ενθουσιασμό στην αναβίωση του εθίμου. Ντυμένοι, οι περισσότεροι, με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας δάδες περπατούσαν στον δρόμο ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων μας που ύψωσαν τη φλόγα της ελευθερίας πριν από 205 χρόνια. Τα τύμπανα έδιναν τον ρυθμό και το πρωτοφανές πλήθος, ακολουθώντας τους οργανοπαίκτες, τραγουδούσε το ηρωικό τραγούδι “Μάνα μου τα Κλεφτόπουλα”.

Μάνα μου τα, μάνα μου
τα κλεφτόπουλα τρώνε
και τραγουδάνε, άιντε
πίνουν και γλεντάνε.

Μα ένα μικρό, μα ένα μικρό
κλεφτόπουλο δεν τρώει,
δεν τραγουδάει, βάι
δεν πίνει δε γλεντάει.

Μόν’ τ’ άρματα,
μόν τ’ άρματά του κοίταζε,
του τουφεκιού του λέει:

Γεια σου Κίτσο μου λεβέντη,
πόσες φορές, πόσες φορές
με γλίτωσες απ’ των εχθρών
τα χέρια κι απ’ των Τούρκων
τα μαχαίρια.

Η Λαμπαδηφορία της 24ης Μαρτίου είναι μια εκδήλωση που έχει πλέον καθιερωθεί ως κορυφαία στιγμή τιμής προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μεταφέρω τα λόγια του Δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη ο οποίος επισημαίνει ότι: “Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης δεν αποτελεί απλώς καθήκον τιμής, αλλά θεμέλιο αυτογνωσίας και συνέχειας. Η Γορτυνία δεν υπήρξε θεατής της Ιστορίας. Υπήρξε πρωταγωνίστρια. Από εδώ ξεκίνησαν αποφάσεις, εδώ σφυρηλατήθηκαν συνειδήσεις, εδώ ωρίμασε το επαναστατικό φρόνημα. Οι Γορτύνιοι δεν περίμεναν την Ελευθερία να έρθει· βγήκαν να τη συναντήσουν. Με πίστη, με τόλμη, με εκείνο το ανυπότακτο ταπεραμέντο που γέννησε η αξιοπρέπεια. Απόψε, με τις δάδες αναμμένες, δεν τιμούμε απλώς το παρελθόν. Δίνουμε έναν σιωπηλό, αλλά ισχυρό όρκο στο παρόν και στο μέλλον. Ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Πατρίδα να γίνει σύνθημα χωρίς περιεχόμενο. Σε μια εποχή προκλήσεων, αβεβαιότητας και δοκιμασιών, το μήνυμα εκείνης της εποχής παραμένει επίκαιρο: ενότητα, ευθύνη, αγώνας. Όχι με όπλα πια, αλλά με αξίες. Όχι με φωτιά καταστροφής και μπαρούτι, αλλά με φως συνείδησης. Η Ιστορία δεν μας καλεί να την αντιγράψουμε, αλλά να τη δικαιώσουμε”.

IMG_4206.jpg

Η πομπή στάθηκε γύρω από το Ηρώο και όλοι μαζί έψαλαν τον εκκλησιαστικό ύμνο “Τη Υπερμάχω”.

IMG_4208.jpg

IMG_4211.jpg

IMG_4213.jpg

IMG_4218.jpg

Στη συνέχεια το πύρινο ποτάμι πήρε και πάλι τους δρόμους για να καταλήξει στην Πλατεία. Στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ιστορικής μνήμης και συλλογικής ταυτότητας πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του Ιερού Όρκου των Αγωνιστών και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

IMG_4219.JPG

IMG_4226.jpg

IMG_4257.jpg

IMG_4247.jpg

IMG_4291.jpg

Σε μεγάλα βαρέλια άναψαν φωτιές και βεγγαλικά φώτισαν τον σκοτεινό ουρανό της Βυτίνας.

IMG_4240.jpg

IMG_4246.jpg

Ένα ξέφρενο γλέντι ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια προσφέροντας μια γιορτινή αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική συνέχεια στο ιστορικό δρώμενο.

IMG_4270.jpg

IMG_4281.jpg

Για ακόμη μια χρονιά, η Βυτίνα απέδειξε ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή στις τοπικές κοινωνίες της Γορτυνίας και πως η Λαμπαδηφορία που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Βυτίνας και οι Τοπικοί Σύλλογοι και φορείς υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας δεν αποτελεί απλώς μια επετειακή εκδήλωση, αλλά έναν ουσιαστικό φόρο τιμής στους αγώνες και τις αξίες της ελευθερίας.

Η Λαμπαδηφορία της Βυτίνας φώτισε συμβολικά τη μνήμη και την ιστορία του τόπου

Last edited:

Smaragda53

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Ανατριχιαστικο... Μπραβο στη Βυτινα και μπραβο για τις υπεροχες φωτογραφιες σου!

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
@Smaragda53 και που να το ζήσεις από κοντά! Γράφοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα επανήλθε η συγκίνηση και διαλέγοντας τις φωτογραφίες και τα videos έπιασα τον εαυτό μου να ανατριχιάζει ξανά και ξανά. Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να μεταδώσω τον παλμό του εθίμου και να περάσω τέτοια συναισθήματα.

μπραβο για τις υπεροχες φωτογραφιες σου!
Σε ευχαριστώ από καρδιάς (ακόμη συγκινημένης)! :heart:

alma

Member
Μέγας Συγγραφέας
Από τα πιο ατμοσφαιρικό δρώμενα που έχω δει μοιάζει από τις φωτογραφίες σου .

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, παρόλο που έχω και από Αρκαδία μια μακρινή καταγωγή, δεν το γνώριζα.
Ευκαιρία για μελλοντική επίσκεψη, τέτοιες μέρες.

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Από τα πιο ατμοσφαιρικό δρώμενα που έχω δει μοιάζει από τις φωτογραφίες σου .
@alma Ακριβώς έτσι είναι. Ατμοσφαιρικό και συγκινητικό!

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση
Χαρά μου!

παρόλο που έχω και από Αρκαδία μια μακρινή καταγωγή, δεν το γνώριζα.
Ευκαιρία για μελλοντική επίσκεψη, τέτοιες μέρες.
Να ξέρεις ότι κάτι ανάλογο γίνεται και στη Δημητσάνα εδώ και χρόνια και σιγά-σιγά ξεκινούν και άλλα χωριά της Αρκαδίας να οργανώνουν Λαμπαδηφορίες και εορταστικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα η Κανδήλα φέτος έκανε τη 2η Λαμπαδηφορία της, αλλά και τα Δολιανά έπραξαν κάτι αντίστοιχο.

Elena2508

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
N. Υόρκη
Τι ωραίο και ατμοσφαιρικό δρώμενο μάθαμε σήμερα!! Ιδέα δεν είχα!
Θα ήθελα πολύ να ήμουν εκεί και να το ζούσα από κοντά.
Κλαίρη οι φωτογραφίες σου και το βίντεο είναι εξαιρετικά για άλλη μια φορά!!!
Σε ευχαριστούμε για την ανταπόκριση!!

Klair

Member
Travelstories Legend
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Τι ωραίο και ατμοσφαιρικό δρώμενο μάθαμε σήμερα!! Ιδέα δεν είχα!
@Elena2508 Γι’ αυτό αγαπάμε travelstories :heart: γιατί μαθαίνουμε, ταξιδεύουμε νοερά με τις περιγραφές των άλλων και παρακινούμαστε σε νέες ταξιδιωτικές περιπέτειες.

Θα ήθελα πολύ να ήμουν εκεί και να το ζούσα από κοντά.
Αν ποτέ σε βγάλει ο δρόμος παραμονή 25ης Μαρτίου προς τα μέρη μου αξίζει να το ζήσεις από κοντά!

Κλαίρη οι φωτογραφίες σου και το βίντεο είναι εξαιρετικά για άλλη μια φορά!!!
Σε υπέρ ευχαριστώ!! ☺

Σε ευχαριστούμε για την ανταπόκριση!!
Χαρά μου να μοιράζομαι τις ομορφιές και τα ενδιαφέροντα έθιμα του τόπου μου.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.122
Μέλη
40.113
Νεότερο μέλος
Γιώργος.κ

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα