Ιορδανία Ισραήλ Παλαιστίνη Ιορδανία,Ισραήλ,Παλαιστίνη και πάει η Αννούλα..

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.261
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά όμως δεν θα συνιστούσα ας πούμε (και το λέω σαν γυναίκα)δύο γυναίκες να επισκεφτούν την Ιορδανία μόνες τους. Μην ξεχνάμε ότι δεν πάει να είναι μια χώρα αραβικής κουλτούρας όπου οι άντρες θεωρούν ιδιαίτερα τις τουρίστριες ....εύκολες.Παρόλα αυτά αν δηλώσεις πως είσαι παντρεμένη σε σέβονται.Θέλει για παράδειγμα μια ψιλοπροσοχή ως προς το ντύσιμο.
Επίσης όταν χαθήκαμε τότε στο Αμμάν γυρίσαμε πολλές γειτονιές,οπως παντού έτσι και εδώ υπάρχουν συνοικίες και συνοικίες..
Εγώ πάντως πριν 2 χρόνια επισκέφτηκα την Ιορδανία με άλλες δύο κοπέλες και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Με γυναικεία παρέα (και επίσης ανεξάρτητα) έχω πάει και στο Λίβανο, όπου επίσης δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα.

Η αραβική κουλτούρα, παρά τα κοινά της στοιχεία, έχει και έντονες διακυμάνσεις. Οι Ιορδανοί και οι Λιβανέζοι αποτελούν μάλλον τους πιο ανοιχτόμυαλους Άραβες που έχω γνωρίσει. Σίγουρα θα κοιτάξουν πιο έντονα και θα φλερτάρουν διακριτικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσουν κάποιο ζήτημα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί "στραβή", όπως όμως παντού). Αντίθετα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής που έχω επισκεφτεί η προσέγγιση των ανδρών είναι πολύ πιο επιθετική, με αποκορύφωμα την Αίγυπτο όπου η σεξουαλική παρενόχληση πάει σύννεφο. Ακόμα και εκεί όμως δεν θα απέτρεπα κάποια κοπέλα από το να πάει χωρίς αντρική παρέα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις συνθήκες και τα εξτρά μέτρα "προφύλαξης" σε σχέση με ένα ταξίδι στην Ευρώπη.
 

popotus

Member
Μηνύματα
75
Likes
633
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Μάλλον η κοπέλα σου σ'αγαπάει πολυ.Ηρωας η Αννούλα!!!.σκέφτηκες πόσο άβολα παίζει να ένιωσε;;
(από κει φάνεται είναι και ο τίτλος ...και πάει η Αννούλα ε???)
πράγματι και μεις όταν πλησιάσαμε τα σύνορα καταλάβαμε ότι δεν αστειέυονται..
Ισραήλ δεν έχω πάει οπότε θέλω λεπτομερή αναφορά γιατί είναι μια χώρα που βρίκεσται στα σχεδιά μου..
Υπερβολές!! Την πήρα και την παρέδωσα ανέπαφη και δεν χρειάστηκε να αγχωθεί και για τιπότα.. εν τέλει μαλλόν το είδε πιο χαλάρα απο εμένα αφού δεν παρατήρησα στιγμές αγωνίας από την ηρωίδα:xalara:..!!!
Ισραήλ ακολουθεί θα ήθελα να είχαμε περισσότερες ημέρες αλλά οι μέρες ήταν αυστηρά 8..!!!
 

popotus

Member
Μηνύματα
75
Likes
633
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Ιερουσαλήμ λοιπόν..Περισσότερα από όσα μάλλον περίμενα να δω!! 3 θρησκείες 2 έθνη 1 πόλη! Το ξενοδοχείο Ben Hillel boutique hotel στο κέντρο της καινούργιας πόλης στα 153 $ για 2 νύχτες από τις καλύτερες επιλογές για τα δεδομένα του ακριβού θα έλεγα Ισραήλ. Το δωμάτιο συμπαθητικό η τοποθεσία του το ισχυρό του χαρτί και τα παιδιά στη ρεσεψιόν να ακούνε φανατικά Νίκο Βέρτη( Γλυκερία άκουνε μόνο οι ηλικιωμένοι πια μας επισήμανε)!! Το αμάξι το είχαμε παραδώσει στην Ιορδανία όποτε η μόνη και συνάμα καλύτερη επιλογή για τις μετακινήσεις μας το ολοκαίνουργιο τραμ!! Το περίεργο στην διαμονή μας στη πόλη ήταν ότι ζήσαμε από κοντά το εβραϊκό Σάββατο στην πιο θρησκευόμενη πόλη του Ισραήλ. Δηλαδή όλα αρχίζουν να κλείνουν από τη Παρασκευή το απόγευμα και για ένα 24ωρο ντυμένοι με τα καλά τους και με τις τοπικές ενδυμασίες κατάλληλες για τη συγκεκριμένη ημέρα κυκλοφορούν δειλά στη πόλη.. Η τοποθεσία του ξενοδοχείο μας έλυσε πολύ τα χέρια αφού γύρω μας βρήκαμε τα πάντα.Απο συνάλλαγμα σε έναν άκρως συμπαθή Εβραίο από τη Γεωργία που μας κέρασε και σφηνάκια Chivas μέχρι μίνι μάρκετ για ανεφοδιασμό σε νερό και καφέ!! Επίσης η απόσταση από τη παλιά πόλη δεν είναι απογοητευτική για περπάτημα ειδικά στο κατέβασμα( έχουν μια διαφορά στο υψόμετρο)!

Αφού τακτοποιήθηκαμε με ξενοδοχείο συνάλλαγμα προμήθειες, ξεκινήσαμε για την περιήγηση μας στην παλιά πόλη περιτριγυρισμένη από τα επιβλητικά τείχη !! Η παλιά πόλη που χωρίζεται νοητά και ιστορικά σε 4 περιοχές εβραϊκή,μουσουλμανική,αρμένικη και χριστιανική έχει τα περισσότερα αξιοθέατα της Ιερουσαλήμ!! Από το Πατριαρχείο και το Παναγίο Τάφο, τη Via Crucis και τον τοίχο των δακρύων μέχρι το Temple Mount!!! Όρεξη να έχετε αντοχές για περπάτημα στα στενά και ένα διήμερο θα την εξερευνήσετε για τα καλά. Το θετικό είναι ότι το βράδυ ( του Σαββάτου τουλάχιστον γιατί τη Παρασκευή δεν είδαμε πολύ κίνηση λόγω της αργίας τους) η ζωή και η διασκέδαση μεταφέρεται προς τη νεα πόλη και κατά μήκος της Yafo st και των γύρω στενών της! Όποτε αλλάζετε και λίγο εικόνες.

Η παλιά πόλη κουβαλά βαριά ιστορία κατά το πλείστον γνωστή στο κάθε ταξιδιώτη. Αυτό που δεν φαντάζεσαι είναι το πως συνυπάρχουν ακόμα και σήμερα αυτές οι διαφορετικότητες. Η εναλλαγή μνημείων και παραδόσεων στις διάφορες συνοικίες της είναι εμφανής. Το δικό μας ( σαν Έλληνες εννοώ ) ενδιαφέρον ξεκινά με το Παναγιο Τάφο και τον ιερό ναό της Αναστάσεως που για κακή μας τύχη πέσαμε σε γκρουπ Ελλήνων προσκυνητών που αφήνω στη φαντασία σας να καταλάβατε τι χαμό προκαλούσαν.. Αν και δεν πήγαμε Πάσχα εντούτοις η ουρά ήταν μεγάλη. Τα μέρη θέλουν υπομονή και η πολυκοσμία είναι το μόνο σίγουρο. Αμοίβεται όμως με μοναδικά ιστορικά σημεία και για 3 θρησκείες !! Το δέος που νοιώθεις μέσα στο ιερό ναό είναι έκδηλο!!

Δεύτερη στάση και λόγω απόστασης το τείχος των δακρύων και μάλιστα Παρασκευή απόγευμα ημέρα προσευχής με τα μέτρα ασφαλείας αρκετά έντονα θα έλεγα. Άλλη θρησκεία άλλοι πιστοί υπομονετικά να προσκυνήσουν ή να προσευχηθούν στο ιερό για αυτούς τόπο!! Όλα πάντα σε απόσταση λίγων μέτρων. Και όταν η πείνα μας δίνει το σήμα κατευθείαν στην αρμένικη συνοικία κατόπιν πληροφοριών μας για δείπνο στην Armenian tavern. Παρά πολύ καλή επιλογή τη συνιστώ ανεπιφύλακτα ειδικά μετά τις προηγούμενες περιπέτειες μου με το γαστρεντερικό σύστημα!!

Είχε ήδη νυχτώσει και λόγω ότι στη νεα πόλη τα μαγαζιά ήταν όλα κλειστά προτιμήσαμε να παραμείνουμε στην παλιά πόλη και να περιπλανηθούμε λίγο στα στενά της μεταξύ μουσουλμανικής και εβραϊκής συνοικίας..
 

popotus

Member
Μηνύματα
75
Likes
633
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
7η ημέρα Ιερουσαλήμ-Βηθλεέμ

Ξημέρωσε και το Σάββατο στην έρημη ακόμα Ιερουσαλήμ λόγω της τοπικής εορτής των Εβραίων και η σκέψη μας από την προηγούμενη ήδη ημέρα ήταν να επωφεληθούμε την παραπάνω ιδιαιτερότητα για να δώσουμε χρόνο στο αραβικό κομμάτι της πόλης ή ακόμα καλύτερα να επισκεφτούμε τα Παλαιστινιακά εδάφη και δή την Βηθλέεμ!! Μια γρήγορη αναζήτηση την προηγούμενη σε ίντερνετ και φόρουμ μας οδήγησε στην Damascus Gate (που αλλού) για να παρούμε το shuttle bus για το 45 λέπτο δρομολόγιο!! Μονάχα Άραβες μέσα οι οποίοι περνούν και από έλεγχο την στιγμή που περνάμε τα τείχη για την Παλαιστίνη (πρωτόγνωρα πράγματα) και σε λίγη ώρα να ΄μαστε στην πολύβουη Βηθλεέμ!! Ημέρα Σάββατο ημέρα παζαριού και να γίνεται το αδιαχώρητο στο κέντρο!! Κάπου παραπάνω σε ερωτήσεις τον συμφορουμιτών είπα ότι περισσότερο ανασφάλεια ένιωσα σε αυτό το σημείο του ταξιδιού μας περισσότερο γιατί θεωρούσα ότι προκαλόυσαμε με τις dslr φωτογραφικές και τα τάμπλετ ανά χείρας σύν ότι ξεχωρίζαμε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και λόγω των ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων μας (περισσότερο Γερμανοί) παρά για την αντιμετώπιση που δεχθήκαμε που ήταν άκρως ευγενική και εξυπηρετική!!

Αφού εισκεφτήκαμε το όμορφο και τεράστιο παζάρι συνεχίσαμε πρός το μέρος του ναού της Γεννήσεως με πληθώρα τουριστών να περιμένει υπομονετικά την σειρά του για να προσκυνήσει και εμείς να έχουμε "ενσωματωθεί " σε ένα καναδικό γκρούπ για να επιταχύνουμε τις καταστάσεις.. H ουρά κινείται αργά και υπομονετικά οι Καναδοί νέοι φίλοι μας άκρως συμπαθητικοί και ομιλητικοί και επιτέλους στον ιερό χώρο της γέννησης του Ιησού για λιγοστά δευτερόλεπτα καθότι η αναμόνη μεγάλη στα μετόπισθεν!! Με αυτά και με τα άλλα μας κάλεσε και το αίσθημα της πείνας και η θέα των υπαίθριων εστιατορίων με τα αυθεντικά φαλάφελ δεν μας άφησε ασυγκίνητους!!!

Καθώς οι ώρες περνούσαν και το εβραίκο Σάββατο έφτανε στο τέλος του η γρήγορη επιστροφή ήταν ενδεδειγμένη για να δούμε και μια άλλη Ιερουσαλήμ γεμάτη κόσμο και ζωντάνια που οι περισσότεροι καλοντυμένοι είχαν βγει να διασκεδάσουν σε μία από τις ιδιόρρυθμες πόλεις του κόσμου!!! Επιβίβαση στο shuttle bus μαζί με άλλους τουρίστες αυτή τη φορά και ο τακτικός έλεγχος στο τείχος πριν την εισόδο μας στο εβραικό κομμάτι. Και ναι η πόλη καμία σχέση με την προηγούμενη ημέρα!! Κόσμος παντού εορταστική διάθεση και όλα τα μαγαζιά ασφυκτικά γεμάτα υπό την διακριτκή παρουσία της αστυνομίας!!! Φυσικά μιλάμε για την νέα πόλη μιας και το κομμάτι έντος των τειχών συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό με την προηγούμενη πνιγμένη κυριολεκτικά από τουρίστες όλων των θρησκειών!!!

Μην ξεχάσω να αναφέρω την εβραική δίαιτα επανομαζόμενο kosher που τηρούν ευλαβικά σε αυτά τα μέρη και ακολουθήσαμε και εμείς για δοκιμή οπώς επίσης ότι οι δεν μιλούν άπταιστα τα αγγλικά όπως νομίζαμε κάποιοι δεν τα μιλάνε και καθόλου!!Το θετικό του ξενοδοχείου μας στην νέα πόλη ήταν ότι μπορέσαμε να επιστρέψουμε για ενα γρήγορο μπάνιο και να ξαναβγούμε πάλι στο χαμό που κυριαρχούσε στην πόλη!!
 

popotus

Member
Μηνύματα
75
Likes
633
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
...και συνεχίζουμε ακάθεκτοι για το τελευταίο μας βράδυ στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στην εβραικής κατά βάση καταγωγής νεολαία της νέας πόλης καθότι ημέρα γιορτής!! Σταθήκαμε τυχεροί που πετύχαμε αυτές τις 2 ημέρες σε αυτή τη πόλη ώστε να καταλάβουμε την εναλλαγή μεταξύ των 2 ημερών και να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια την σπουδαιότητα και τη σημασία που έχει σε αυτή την συγκεκριμένη πόλη η θρησκεία (όπως και για όλοκληρη τη χώρα επίσης ). Αφού δοκιμάσαμε και εμείς τίς τοπικές γεύσεις (kosher) σε μορφή street food ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε πίσω για την αυριανή ημέρα που είχε 2 ακόμα περιηγήσεις ακόμα στα γρήγορα πριν την απογευματινοβραδυνή πτήση μας..

8η ημέρα Ιερουσαλήμ και επιστροφή...

Πρωινό ξύπνημα για ακόμα μία φορά και γρήγορα για να δούμε 2 ακόμα μνημεία -μουσεία της πόλης το εκθαμβωτικό Temple Mount μνημείο αναφοράς για τον μουσουλμανικό κόσμο το οποίο προσοχή έχει πολύ ιδιαίτερα ωράρια από 7:30-10 και 12:30-1:30 μόνο οπότε κάντε τα κουμάντα σας και φυσικά η καθιερωμένη ουρά που είχαμε συναντήσει παντού στα μνημεία της Ιερουσαλήμ!!! Από εκεί γρήγορα στον κήπο της Γεσθημανής μια γρήγορη βόλτα στις ώρες αγωνίας του Ιησού μεσώ της διαδρομής της Via Crucis και για να δέσουμε και πάλι και τις 3 θρησκείες παίρνουμε το τράμ και κατευθείαν στο Υad Vashem το μουσείο του Ολοκαυτώματος που δεν χρειάζεται περισσότερο σχολίασμο από την είσοδο μέχρι το τέλος καταφέρνει να σε βάλει σε δυνατές σκέψεις και να προσομοιάσει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας!! Η εναλλαγή εικόνων σε ένα μόνο πρωινό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της πόλης που δεν σε αφήνει ποτέ να πλήξεις και σου δίνει μαθήματα ιστορίας σε κάθε γωνιά της..

Η ώρα δείχνει ήδη 2:00 και η πτήση μας είναι στις 7 και από γνωστούς και φίλους (βλέπε Άλκη) είχαμε προειδοποιήσεις για τον αυστηρότατο έλεγχο του αεροδρομίου στο Τελ Αβίβ και οι συστάσεις να βρισκόμαστε εκεί τουλάχιστον 3 ώρες νωρίτερα για τον εξονυχιστικό έλεγχο!! Η διαδρομή περί της 1 ώρας αναλόγως της κίνησης οπότε επιστροφή στο ξενοδοχείο να παραλάβουμε τις αποσκευές μας (πολύ ευγενικά τα παιδιά στο ξενοδοχείο όπως πρωτο είπα ) και να κατευθυνθούμε προς τη στάση του λεωφορείου και επειδή είμαστε και λίγο ακούραστοι μικρή στάση στο Mahane Yehuda Market να χαζέψουμε την τεράστια αγορά της Ιεορυσαλήμ. Γρήγορα πάντα συνεχίζουμε και τσουπ στο λεωφορείο για το αεροδρόμιο και την πτήση της επιστροφής:(:(

Όπως συμβαίνει πάντα άνθρακες ο θησαυρός ο χρόνος που διαθέσαμε ήταν υπερβολικός λόγω των υποτιθέμενων χρονοβόρων διαδικασιών ελέγχου!! Κάποιες περίεργες ερωτήσεις από τους υπευθύνους ασφαλείας και έτοιμοι για την αναχώρηση μας! Το αεροδρόμιο στο Τελ Αβίβ τίποτα το ιδιαίτερο και όλος ο χρόνος για να ανασυντάξουμε τις σκέψεις μας και τις εικόνες που πήραμε αυτές τις 8 ημέρες στην Μ.Ανατολή και ακόμα δεν είχαμε προλάβει να αναλύσουμε!!
 

popotus

Member
Μηνύματα
75
Likes
633
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Επίλογος

Οι γεμάτες 8 ημέρες στη Μ.Ανατολή έφτασαν στο τέλος τους!! Πολλές εικόνες, πολλές εμπειρίες, πάμπολλες όμορφες στιγμές, κάποιες άτυχες στιγμές με θέματα υγείας (για να μην ξεχνάμε και το επάγγελμα) 2 χώρες, 3 έθνη, ζέστη,κρύο,αρκετά χλμ με το τουτού,αρκετές ώρες πεζοπορίας,μικρά και μεγάλα γεύματα,λίγος καφές,πολύ τσάι,άκρως συμπαθητικοί άνθρωποι,υπερβολική αστυνόμευση,ανάμικτα συναισθήματα,πολλές πολλές βοήθειες από το φόρουμ και ένα ταξίδι που συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα!!!

Πέτρα και Ιερουσαλήμ τα δυνατά χαρτιά αυτού του ταξιδιού, Wadi Rum και Νεκρά Θάλασσα τα σημεία που δεν θα ξαναβρείς όμοια τους πουθενά και ένα μείγμα πολιτισμών,ηθών και νοοτροπίας που μοιάζει εκρηκτικό!! Δεν πλήττεις πουθενά, δεν νοιώθεις φόβο σε γενικές γραμμές, δεν κουράζεσαι να φωτογραφίζεις οτιδήποτε σε εκπλήσει!! Τρώς άφοβα (εγώ ήμουν η εξαίρεση..μάλλον κρύωμα ήταν..:innocent:) συναλλάσεσαι άνετα με τους ντόπιους στο παζάρι, οδηγάς με ασφάλεια( ειδικά αν έχεις συνηθίσει στην Αθήνα) και αναμειγνυείς θρηκείες και αιώνες ιστορίας σε λιγοστά τετραγωνικά χλμ!!

Λογικά στην πορεία θα θυμήθω αρκετά περισσότερα κρατάω σαν στιγμή την ώρα του σούρουπου στις στέγες της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ( όχι δεν κάναμε παρκούρ) να έχεις μπροστά σου το Dome of the Rock και την ίδια ώρα που ακούς τις καμπάνες απο τον Ι.Ν της Αναστάσεως να ηχεί και η φωνή του Ιμάμη για την απογευματίνη προσευχή και μπροστά σου να περνούν(και αυτοί πάνω στις στέγες) οι ραββίνοι κατευθυνόμενοι στον Τοίχο των δακρύων!! Μοναδική στιγμή μην ξεχάσετε να περάσετε από εκεί ρωτήστε κάνα 2 ντόπιους και θα σας κατατοπίσουν..

Για να ερμηνεύσω και τον τίτλο της ιστορίας μου οι ταξιδιωτικές μας περιπέτειες με την Αννούλα τελείωσαν εδώ, τα σχέδια για νέα ταξίδια και προορισμούς έχουν ήδη ξεκινήσει...


Στην Αννούλα!
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Πολύ όμορφη ιστορία. Σε ευχαριστούμε πολύ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.124
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom