Ιταλία Ιταλικό κολαζ (Emilia Romagna, Veneto)

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
αμα εισαι ηδη ξεμυαλισμενος..βρασε ορυζα.
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αγιο Ορος
Για την Sabbioneta εχω να πω τα καλυτερα.Μετα την Μαντοβα και την ασυναγωνιστη Φερραρα ηταν η αποκαλυψη του καλοκαιρινου οδοιπορικου,τειχη απιστευτα και μια πυλη εντυπωσιακη-που σε προκαλουσε νατην διαβεις στο δρομο λιγο πριν την Παρμα.Επιβαλλεται να την επισκεφθει κανεις! Τελικα η Ιταλια δινει πολλα και στο Βορρα και στο Νοτο!και γαστριμαργικα σιγουρα κανεις δεν μπορει να εχει παραπονο!
Συνεχισε φιλε μου στους μεσαιωνικους και αναγεννησιακους οικους της ....
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Για την Sabbioneta εχω να πω τα καλυτερα.Μετα την Μαντοβα και την ασυναγωνιστη Φερραρα ηταν η αποκαλυψη του καλοκαιρινου οδοιπορικου,τειχη απιστευτα και μια πυλη εντυπωσιακη-που σε προκαλουσε νατην διαβεις στο δρομο λιγο πριν την Παρμα.Επιβαλλεται να την επισκεφθει κανεις! Τελικα η Ιταλια δινει πολλα και στο Βορρα και στο Νοτο!και γαστριμαργικα σιγουρα κανεις δεν μπορει να εχει παραπονο!
Συνεχισε φιλε μου στους μεσαιωνικους και αναγεννησιακους οικους της ....
Αντιλαμβάνεστε φίλοι μου… προβλέπω τον ακάθιστο με τις φωτιές που μου ανάβει η Πηγή. Άφησα εκκρεμότητα που με καλεί. Άλλωστε τη Verona δεν την έχω δει …
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αγιο Ορος
Πρεπει...γιατι η Sabbioneta κτιστηκε με διαταγη του Vespasiano Gonzaga Colona-τι πομπωδες!!!-και μιας και αρχισες τα αλισβερισια μαζι τους,εκει θα...ολοκληρωσεις!!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Vicenza

Η Vicenza, μνημείο κι αυτή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι συνώνυμη με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Αndrea Palladio. Δεν μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμά μας. Άλλωστε ήταν 25 λεπτά δρόμος από την Padova με το τραίνο. Εύκολη μονοήμερη εκδρομή.

Άφιξη
Η Vicenza βρίσκεται πάνω στον σιδηροδρομικό άξονα Μιλάνου –Βενετίας κι η πρόβαση είναι πανεύκολη και με πάμπολλα τραίνα.

Mετακίνηση
Από το σιδηροδρομικό σταθμό το ιστορικό κέντρο δεν απέχει πολύ. Παράλληλα όλα τα αξιοθέατα είναι σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους. Βασιστείτε στα ποδαράκια σας.

Φαγητό
Δεν το ψάξαμε ιδιαίτερα αφού ήταν μονήμερη εκδρομή από τη Padova. Κάναμε απλά μια στάση σ’ενα τυχαίο café πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο για μακαρονάδα, πίτσα και καφέ (κάτι ελαφρύ δηλαδή) κυρίως ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι να ανοίξουν κάποιοι χώροι που θέλαμε να επισκεφθούμε. Δεν συγκράτησα το όνομα και δεν θα το πρότεινα. Ήταν επιλογή της στιγμής.


Αξιοθέατα
Έξω από το σταθμό μας υποδέχθηκε ένα όμορφο μεγάλο πάρκο. Το μόνο που πρόδιδε χειμώνα ήταν τα πεσμένα φύλλα που είχαν πιάσει πάγο.

Vicenza-0002.jpg


Vicenza-0001.jpg


Mε τα πόδια καλύψαμε την απόσταση από το σταθμό ως την Piazza Matteotti στην άκρη του ιστορικού κέντρου της πόλης μέσω του κεντρικού πεζόδρομου Corso Andrea Palladio (έχει πολύ Palladio αυτή η πόλη)

Vicenza-0007.jpg


Vicenza-0013.jpg


Vicenza-0017.jpg

Corso Palladio
Vicenza-0020.jpg


Vicenza-0057.jpg

Corso Palladio
Vicenza-0136.jpg

Piazza Matteotti

Εκεί στο γραφείο του ΙΟΤ (όπως ΕΟΤ) μας πρότειναν να αγοράσουμε την Vicenza card η οποία επέτρεπε δωρεάν είσοδο σε μια σειρά μνημείων και συμβουλευτήκαμε τον υπάλληλο τι από αυτά αξίζει να επισκεφθούμε στη σύντομη επίσκεψή μας. Μας ενημέρωσε προς απογοήτευσή μας ότι η Villa Rotonda στα περίχωρα της πόλης, ένα από τα αριστουργήματα του Andrea Palladio, ήταν κλειστή για επίσκεψη στο εσωτερικό της λόγω εποχής.
Όλα τα αξιοθέατα εντός ιστορικού κέντρου βρίσκονται ένθεν κακείθεν του κεντρικού πεζόδρομου Corso Andrea Palladio και είναι ιδανική για περπάτημα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από το Teatro Olimpico*** που κατασκευάστηκε το 1580-1585, ήταν το κύκνειο άσμα του αρχιτέκτονα Andrea Palladio και δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το θάνατό του. Είναι ένα από τα τρία αναγεννησιακά θέατρα σε λειτουργία. Το όραμά του ήταν ένα τέλειο ρωμαϊκό αμφιθέατρο σε ένα ανακαινισμένο μεσαιωνικό κτήριο κι αυτό ακριβώς αντικρύζει ο επισκέπτης.

Vicenza-0061.jpg


Vicenza-0067.jpg


Το ενδιαφέρον πέραν των πολλών αγαλμάτων που κοσμούν τον εσωτερικό χώρο είναι το μόνομο σκηνικό, σχεδιασμένο από τον Βιτσέντζο Σκαμότσι, που δημιουργεί μια οφθαλμαπάτη μακρινού ορίζοντα πόλης. Είναι το παλαιότερο σκηνικό ακόμα σε ύπαρξη. Για την ιστορία το θέατρο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαρτίου 1585, με το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος”!

Vicenza-0073.jpg


Vicenza-0083.jpg


Vicenza-0074.jpg


Στην Piazza Mateoti επισκεφθήκαμε και το μεγαλοπρεπές Palazzo Chiericati* , σχεδιασμένο από τον Palladio το 1550, ολοκληρώθηκε μόλις στα τέλη του 17ου αιώνα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Ο δήμος της Vicenza το αγόρασε από την οικογένεια ευγενών Chiericati το 1839 και ως σήμερα λειτουργεί σαν Πινακοθήκη/Γλυπτοθήκη.

Vicenza-0092.jpg


Ως εσωτερικός χώρος (μέ ότι είχε προηγηθεί στη Mantova) δεν μας κέρδισε ιδιαίτερα, ούτε και οι πίνακες των κλασσικών ιταλών ζωγράφων της περιοχής, μια ατέλειωτη σειρά από Μαντόνες στο ίδιο μοτίβο που είχαμε δει και πρωτύτερα. Περισσότερο στάθηκα σε περιοδικές εκθέσεις νεώτερων ζωγράφων και γλυπτών.

Vicenza-0096.jpg


Vicenza-0100.jpg


Vicenza-0111.jpg

…και μερικά ενδιαφέροντα ταβάνια, ειδικά του Ήλιου και της Σελήνης όπου φαίνεται τα οπίσθια του Ήλιου είχαν ιδιαίτερη καλλιτεχνική απήχηση


Επιστροφή στον πεζόδρομο Palladio και στροφή στ’αριστερά στην Εκκλησία Santa Corona* στην ομώνυμη οδό. Η εκκλησιά μεσαιωνικής καταγωγής περηφανεύεται για την ύπαρξη του παρεκκλησίου Valmarana, που αποδίδεται σε ποιόν άλλον, στον Palladio.

Vicenza-0138.jpg


Mεταξύ μας, το ψάχναμε το ψάχναμε και σαν το βρήκαμε τραβάγαμε τα μαλλιά μας. Τόσο αδιάφορο ήταν. Αντίθετα το μαρμάρινος βωμός του ιερού από φλωρεντίνους καλλιτέχνες ήταν όλα τα λεφτά, ενώ ενδιαφέρον είχαν και κάποιοι πίνακες όπως η Βάπτιση δια χειρός Giovanni Bellini.

Vicenza-0145.jpg



Λίγα μέτρα πιο πάνω στην αντίπερα μεριά του δρόμου ήταν το μπαρόκ Palazzo Leoni Montanari**, από τα προτεινόμενα προς επίσκεψη από τον υπάλληλο του ΙΟΤ (όπως λέμε ΕΟΤ) και το οποίο δεν είναι του Palladio.

Vicenza-0174.jpg


Vicenza-0245.jpg

Tώρα αν τολμήσω να ξεστομίσω ότι μου άρεσε περισσότερο από όσα palazzo του Palladio είδα, θα με μουντάρουν οι απανταχού γης αρχιτέκτονες. Οπότε σιωπή ιχθύος. Εδώ δεν ήταν μόνο τα μπαρόκ γύψινα που φόρτωναν τα ταβάνια και τους τοίχους

Vicenza-0200.jpg


Vicenza-0225.jpg


αλλά και οι τρείς εκθέσεις που απολαύσαμε.
Αφενός η μόνιμη έκθεση με αρχαιοελληνικά ευρήματα από την Μεγάλη Ελλάδα (αφράστου κάλλους)

Vicenza-0213.jpg


και εκείνη με Ρώσικες Εικόνες (αν είστε σαν και μένα πυροβολημένοι με την Βυζαντινή Τέχνη θα ενθουσιαστείτε).

Vicenza-0252.jpg

κι ένα εκπληκτικό γλυπτό για τον πεπτωκότα άνθρωπο στις φλόγες της κολάσεως!

Vicenza-0244 5.50.20 μ.μ..jpg

Τους δύσμοιρους βενετσιάνους και λοιπούς αναγεννησιακούς ζωγράφους τους γύρισα τη πλάτη. Αντιθέτως η εποχική έκθεση του αργεντίνου Pablo Lobato με «καρικατούρες» διασημοτήτων ήταν σκέτη απόλαυση! (να μου ταυτοποίησετε τα πρόσωπα…).

Vicenza-0178.jpg


Vicenza-0187.jpg



Επιστροφή γι’άλλη μια φορά στον πεζόδρομο Palladio και παρακάμψαμε προς την γοητευτική Piazza dei Signori** όπου μας υποδέχθηκε ένας κίονας με τον Λέοντα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας

Vicenza-0287.jpg


Vicenza-0041.jpg


Vicenza-0390.jpg


και την εντυπωσιακή αναγεννησιακή Basilica Palladiana, έργο ποιανού άλλου, του Palladio βέβαια.

Vicenza-0042.jpg


Vicenza-0036.jpg



Eνδιαφέροντα κτήρια και τριγύρω όπως η Loggia del Capitaniato* και η Εκκλησία San Vincenzo*.

Vicenza-0441.jpg


Vicenza-0442.jpg


Από την αντίθετη πλευρά της Piazza dei Signori είναι η μικρή Piazza dell’Erbe όπου δεσπόζει ο πύργος Torre della Bissara ύψους 82 μέτρων.

Vicenza-0321 5.50.20 μ.μ..jpg


Vicenza-0314 5.50.20 μ.μ..jpg


Η Βasilica Palladiana** σε γοτθικό στυλ χρησίμευσε ως έδρα της κυβέρνησης και στεγάζοντας επίσης μια σειρά από καταστήματα στο ισόγειο. Ανακατασκευάστηκε από τον νεαρό τότε αρχιτέκτονα… ναι ναι πείτε το, Palladio, αλλά πήρε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Μόλις τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, το κτίριο ολοκληρώθηκε.
Ο χώρος σήμερα λειτουργεί στο εσωτερικό του αποκλειστικά για εκθέσεις ή εκδηλώσεις και δεν υπάρχει κάτι να δει κανείς. Αντίθετα αξίζει το κόπο η επίσκεψη για να απολαύσετε τη θέα προς τη πλατεία από τη loggia

Vicenza-0446.jpg


και την οροφή του κτηρίου... απολαμβάνοντας τον καφέ σας.

Vicenza-0405.jpg


Vicenza-0417.jpg

Η θέα προς τη Piazza dei Signori
Vicenza-0425.jpg


Vicenza-0402.jpg

H θέα προς τη Piazza dell'Erbe
Vicenza-0397.jpg

H θέα προς τη Piazza dell'Erbe

Στο ιστορικό κέντρο της Vicenza επισκεφθήκαμε ακόμα μερικά κτήρια που αποδίδονται (μα πώς μπορέσατε να φανταστείτε κάτι διαφορετικό) στον Palladio. Κάποια σχετικά ενδιαφέροντα στις προσόψεις όμως αδιάφορα στο εσωτερικό τους. Aν είστε φανατικοί του Palladio αξίζει να τα επισκεφθείτε ένα προς ένα. Εμείς πρεμούρα δεν είχαμε αν και εντρυφήσαμε στις αρχιτεκτονικές καινοτομίες του Palladio στο Palazzo Barbaran da Porto (μικρό κι αδιάφορο μουσείο), πριν πάρουμε την άγουσα στο Duomo της Vicenza. Παρά το πολλά υποσχόμενο εξωτερικό το εσωτερικό ήταν εξαιρετικά λιτό. Μοναδική πρωτοτυπία το ροζουλί χρώμα.

Vicenza-0381.jpg


Vicenza-0386.jpg


Vicenza-0469.jpg



Με βήμα ταχύ πήραμε το δρόμο προς το σιδηροδρομικό σταθμό όπου θα φτάναμε νωρίτερα αν δεν έχανα το προσανατολισμό μου μέσα στα δαιδαλώδη στενά. Μόλις που προλάβαμε να πηδήξουμε μέσα στο τραίνο προς Padova. Γι’αλλη μια φορά οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι μας εντυπωσίασαν έστω κι αν επρόκειτο για ένα απλό Regionale. Φωτεινές ενδείξεις για τη ταχύτητα του τραίνου, εσωτερική/εξωτερική θερμοκρασία, χρόνος καθυστέρησης και ...αν η τουαλέττα είναι ελεύθερη ή κατειλημμένη.

Vicenza-0479.jpg



Συνολική εντύπωση
Η Vicenza υπήρξε η λιγότερο ενδιαφέρουσα πόλη του ταξιδιού. Αυτό ίσως αποδίδεται στο ότι δεν είχαμε τις γνώσεις να αξιολογήσουμε τις αρετές του αρχιτεκτονικού ταλέντου του Palladio. Μετά από τόσες grandiose πλατείες, ναούς και palazzo που είχαμε δει, με εξαίρεση το Teatro Olimpico, το Palazzo Leoni Montanari, άντε και τη Basilica Palladiana, τα υπόλοιπα μάλλον θα σβηστούν πρόωρα από τη μνήμη μας...
 

Attachments

Last edited:

jimp

Member
Μηνύματα
5.013
Likes
6.395
Γι’αλλη μια φορά οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι μας εντυπωσίασαν έστω κι αν επρόκειτο για ένα απλό Regionale.
Ακόμα θυμάμαι που περιμέναμε στην ίζα το τρένο για Σιένα και συνεχώς μας άλλαζαν αποβάθρα και όλοι οι τουρίστες να τρέχουν να προλάβουν το τρένο με τις βαλίτσες.
Φυσικά κανένας ιταλός εργαζόμενος στις αποβάθρες να εξηγήσει στον κόσμο πως μπορείς να πάρεις και το τρένο για φλωρεντία και να κάνεις στάση στο Έμπολι όπως επίσης και όλες οι ανακοινώσεις να γίνονται στα ιταλικά και 1-2 λεπτά πριν φύγει το τρένο. 5 φορές αν θυμάμαι καλά το ίδιο πράγμα!
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Έχεις κάνει εξαιρετική φωτογραφική δουλειά όσον αφορά το Παλάτσο Τε. Η απόδοση είναι πολύ ζωηρή και λεπτομερής. Γεια στα χέρια σου!
Κι αυτές απ' το εσωτερικό του Τeatro Bibiena είναι φοβερές! Γενικά, μπορώ να πω, πως τη Μάντοβα την αποθέωσες φωτογραφικά, παρόλο που λες πως δεν σε κέρδισε. Φαντάσου να σε είχε γοητεύσει περισσότερο...! :rolleyes:
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Ακόμα θυμάμαι που περιμέναμε στην ίζα το τρένο για Σιένα και συνεχώς μας άλλαζαν αποβάθρα και όλοι οι τουρίστες να τρέχουν να προλάβουν το τρένο με τις βαλίτσες.
Φυσικά κανένας ιταλός εργαζόμενος στις αποβάθρες να εξηγήσει στον κόσμο πως μπορείς να πάρεις και το τρένο για φλωρεντία και να κάνεις στάση στο Έμπολι όπως επίσης και όλες οι ανακοινώσεις να γίνονται στα ιταλικά και 1-2 λεπτά πριν φύγει το τρένο. 5 φορές αν θυμάμαι καλά το ίδιο πράγμα!
Περίεργο… στα γρήγορα τραίνα υπήρχαν ανακοινώσεις και στα αγγλικά και όλες οι πλατφόρμες είχαν στους φωτεινούς πίνακες το τραίνο και την ώρα που φεύγει. Πουθενά δεν έτυχε να μας αλλάξουν πλατφόρμα. Και δεν πήραμε ένα ή δύο τραίνα αλλά 14 τουλάχιστον από υπερταχείες ως απλά Regionale.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Έχεις κάνει εξαιρετική φωτογραφική δουλειά όσον αφορά το Παλάτσο Τε. Η απόδοση είναι πολύ ζωηρή και λεπτομερής. Γεια στα χέρια σου!
Κι αυτές απ' το εσωτερικό του Τeatro Bibiena είναι φοβερές! Γενικά, μπορώ να πω, πως τη Μάντοβα την αποθέωσες φωτογραφικά, παρόλο που λες πως δεν σε κέρδισε. Φαντάσου να σε είχε γοητεύσει περισσότερο...! :rolleyes:
Τα εύσημα δεν ανήκουν σε μένα αλλά κυρίως στους δυό συνταξιδιώτες μου. Διεθεταν ευρυγώνιους φακούς κάτι που βόλευε αφάνταστα στους μικρούς εσωτερικούς χώρους. @snapper @travelogatos :clap::clap::clap:
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.013
Likes
6.395
Περίεργο… στα γρήγορα τραίνα υπήρχαν ανακοινώσεις και στα αγγλικά και όλες οι πλατφόρμες είχαν στους φωτεινούς πίνακες το τραίνο και την ώρα που φεύγει. Πουθενά δεν έτυχε να μας αλλάξουν πλατφόρμα. Και δεν πήραμε ένα ή δύο τραίνα αλλά 14 τουλάχιστον από υπερταχείες ως απλά Regionale.
Μα και σε μένα μόνο στην Πίζα μου έχει τύχει και μόνο τότε.
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Τα εύσημα δεν ανήκουν σε μένα αλλά κυρίως στους δυό συνταξιδιώτες μου. Διεθεταν ευρυγώνιους φακούς κάτι που βόλευε αφάνταστα στους μικρούς εσωτερικούς χώρους. @snapper @travelogatos :clap::clap::clap:
Ώστε είναι τέτοιο ταλεντάκι ο τραβελόγατος; Υποψιάζομαι πως αν έχει και ανάλογο μεράκι στη μαγειρική τότε θα μαγεύει εξίσου και τους ουρανίσκους!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.813
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom