Το Καστέλ είναι ένα μεγάλο, πέτρινο φρούριο που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Vrbas που διαρρέει την πόλης της Banja Luka.
Ένας από τους κύριους ρωμαϊκούς εμπορικούς δρόμους που ξεκινούσε από την Αδριατική, περνούσε μέσα από την πόλη και συνέχιζε προς Κροατία και Σερβία ήταν στόχος πολλών κατακτητών. Για να προστατευτεί αυτός ο δρόμος οι Ρωμαίοι έχτισαν πολλά οχυρά κατά μήκος του, με μεγαλύτερο το φρούριο Castel Bagna Luka του Vrbas ποταμού. Από το φρούριο πήρε το όνομα της και η πόλη! Το φρούριο πέρασε διαδοχικά στους Ούγγρους, στους Οθωμανούς και τέλος στην Αυστροουγγαρία αναβαθμιζόμενο συνεχώς έως ότου έχασε τον στρατιωτικό του σκοπό.
Σήμερα αποτελεί χώρο εκδηλώσεων και περιπάτου.
Στο χώρο της παλιάς φυλακής του κάστρου σήμερα υπάρχει ένα μεσαιωνικό εστιατόριο, η βεράντα του οποίου "βλέπει" το ποτάμι, τους προμαχώνες και τα τείχη του κάστρου.
Όπως μαρτυρά και το όνομά του, ανήκει στην γνωστή οικογένεια των Este.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι το οχυρό, αρχικά τουλάχιστον, δεν κατασκευάστηκε για προστασία από εξωτερικούς εχθρούς αλλά για την προστασία της οικογένειας από τους ίδιους τους κατοίκους της Φεράρα! Το 1385 ο Niccolo II d' Este διέταξε την κατασκευή του, ώστε να προστατευθεί ο οίκος από την οργή των κατοίκων για την υπερφορολόγηση! Ο αρχιτέκτονας Bartolino de Novara ανέλαβε το εγχείρημα, αξιοποιώντας τον αρχικό Torre dei Leone.
Με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται η αμυντική του λειτουργία και κατασκευάζονται νέα τμήματα στο εσωτερικό του. Μετά την φωτιά του 1544 ο Ercole II d' Este διατάζει την επανακατασκευή του και το Castello εξωτερικά παίρνει την σημερινή μορφή του.
Το Castello υπέστη σοβαρές ζημιές από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του Β' Π.Π., οι οποίες αποκαταστάθηκαν. Τελευταίο πλήγμα για το Castello ήταν ο σεισμός του 2012, ωστόσο έγιναν εργασίες αποκατάστασης.
Εντυπωσιακή η τάφρος, αν μη τι άλλο!
Όαση ο μυρωδάτος κήπος με τις πορτοκαλιές στην Φεράρα των 36 βαθμών Κελσίου τον Ιούλιο!
Το κάστρο Gravensteen της Γάνδης εκ των έσω αυτή τη φορά.
Αυτό το σημαντικό ορόσημο στη Γάνδη είναι ένα κάστρο με πολύ ταραχώδη ιστορία, στενά συνδεδεμένο με τη σύνθετη και συχνά ταραγμένη πολιτική και κοινωνική ιστορία της πόλης. Πρόκειται για το μοναδικό μεσαιωνικό κάστρο με σχεδόν ανέπαφο αμυντικό σύστημα στη Φλάνδρα.
Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στη ρωμαϊκή κατοχή, όταν υπήρχε ήδη ένας πρώτος οικισμός στην αμμουδιά, στον Leie ποταμό. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα των Βίκινγκς, οι Μετρητές της Φλάνδρας μεταμόρφωσαν τις μετέπειτα χτισμένες ξύλινες κατασκευές του μεσαίωνα, σε μια κατοικημένη περιοχή με έναν πλήρη πέτρινο φράχτη με 24 Πύργους.
Το επιβλητικό κτίριο με τη στρατιωτική του αρχιτεκτονική ήταν σύμβολο της δύναμης των Μετρητών στην ταραχώδη πόλη της Γάνδης.
Στο Gravensteen θα δείτε μια μοναδική συλλογή εξοπλισμού βασανιστηρίων που εκτίθεται στο κοινό. Για τους λαούς της Γάνδης, το Gravensteen έγινε σύμβολο κατάχρησης εξουσίας, φεουδαρχικής καταπίεσης και τρομακτικών μεθόδων βασανιστηρίων.
Στα τέλη του 18ου αιώνα, το Gravensteen πωλήθηκε σε ιδιώτες και τελικά μετατράπηκε σε βιομηχανικό συγκρότημα ενώ τα εξωτερικά κτίρια λειτουργούσαν ως στέγαση για περίπου 50 οικογένειες της εργατικής τάξης.
Οι μεγάλες αίθουσες, η μνημειακή πέτρινη σκάλα, τα φωτεινά ανοίγματα, τα τζάκια τοίχων και οι τουαλέτες τονίζουν την πολυτέλεια και την άνεση εκείνης της εποχής.
Σε μια αίθουσα του υπογείου υπάρχει αντίγραφο πλοίου.
Το παλάτι Belvedere αποτελείται από δύο μπαρόκ κτίρια, τα οποία συνδέονται με έναν πανέμορφο κήπο, γεμάτος με λουλούδια και αγάλματα.
Και τα δύο κτίρια σήμερα φιλοξενούν Πινακοθήκες. Το Upper Belvedere φιλοξενεί τις συλλογές της αυστριακής πινακοθήκης, με Klimt, Schiele, Kokoschka, αλλά και Γάλλους ιμπρεσιονιστές, ενώ το Lower Belvedere έχει συγκεντρωμένα έργα Τέχνης ζωγράφων και γλυπτών της Χρυσής εποχής της Βιέννης.
To Lower Belvedere...
Το Upper Belvedere...
Επισκέφτηκα το Upper Belvedere … και γιατί ήθελα να δω ένα παλάτι της Βιέννης εκ των έσω…
αλλά και γιατί έ-π-ρ-ε-π-ε να δω το συγκλονιστικό «Φιλί» του Gustav Klimt από κοντά…
Κάστρο-Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου τον Νοέμβρη.Τεράστια διαφορά με το καλοκαίρι η εικόνα.Μπορείς να απολαύσεις τα μεσαιωνικά σοκάκια μόνος-η ή σχεδόν μόνος-η.
Το μουσείο του Λούβρου είναι από τα δημοφιλέστερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο.
Δεν ήταν όμως πάντα μουσείο. Συγκεκριμένα το κτίριο που σήμερα στεγάζει το μουσείο διαμορφώθηκε σταδιακά στο πέρασμα των αιώνων αλλάζοντας σημαντικά μορφή ανάλογα με τις χρήσεις του.
Αρχικά οικοδομήθηκε το 1190 ως αμυντικό φρούριο από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄Αύγουστο. Το 16ο αι. μετατράπηκε σε παλάτι από τον Φραγκίσκο Α’, αλλάζοντας κατά πολύ την αρχιτεκτονική του καθιστώντας το πολυτελέστερο, αλλά και καλλιτεχνικότερο, αφού ο ίδιος ξεκίνησε τη βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία. Ανάμεσά τους ήταν και ο περίφημος πίνακας Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντζι.
Μεγάλο κομμάτι του μουσείου αποτελούν τα βασιλικά διαμερίσματα...
Στη συνέχεια με το πέρασμα των αιώνων οι βασιλείς της Γαλλίας φρόντιζαν να αποκτούν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα, είτε ως λάφυρα πολέμων, είτε ως αγορές, είτε ως δωρεές προς αυτούς. Έτσι σταδιακά δημιουργήθηκε μια βασιλική συλλογή, η οποία αποτέλεσε και τον αρχικό πυρήνα του μουσείου όταν από ανάκτορο που ήταν, μεταβλήθηκε σε κέντρο τέχνης, το 1793.