Κροατία Σλοβενία Κάτι λιγότερο από 72 ώρες μοιρασμένες σε Ζάγκρεμπ-Μπλεντ-Λιουμπλιάνα

Sof Guru

Member
Μηνύματα
222
Likes
1.266
Επόμενο Ταξίδι
Πάργα-Πηγές Αχέροντα
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία, Αργεντινή
Περιεχόμενα

Βροχερή καλημέρα σε όλη την παρέα!
Το ολιγοήμερο ταξίδι που είχα αναφέρει σε προηγούμενο θέμα πραγματοποιήθηκε τις ημερομηνίες 14-17/10.
Λίγες πληροφορίες σχετικά με πτήσεις-λεωφορεία και τιμές.
Πτήσεις: Θεσσαλονίκη- Ζάγκρεμπ, Ζάγκρεμπ -Θεσσαλονίκη μετ' επιστροφής 52 ευρώ κλεισμένα 1 μήνα περίπου πριν με Ryanair και μόνο backpack. Οι ώρες προσωπικά για εμένα λίγο άβολες , διότι με το θέμα άδειες είμαι λίγο στενά ιδίως κάποιους συγκεκριμένους μήνες το χρόνο , πετούσαμε Σάββατο απόγευμα 17.15 άρα χάναμε σχεδόν όλη την ημέρα και αντίστοιχα η επιστροφή μεσημεράκι Τρίτης 12.15 άρα χάνεται και αυτή η μέρα. Από Ζάγκρεμπ για Λιουμπλιάνα και το αντίστροφο χρησιμοποιήσαμε flixbus με τιμή μετ' επιστροφής 30 ευρώ. Για το δρομολόγιο Λιουμπλιάνα -Μπλεντ χρησιμοποιήσαμε τοπικό λεωφορείο με τιμή λίγο λιγότερο απο 2 ευρω ! Για την επιστροφή από Μπλεντ πήραμε λεωφορείο κάποιας ιδιωτικής εταιρείας με κόστος 7,40 ευρω . Και στα δυο η διάρκεια του ταξιδιού ήταν περίπου 1,5 ώρα. Ο οδοντωτός για το τον Αγ. Μάρκο στο Ζάγκρεμπ κόστισε 0,66 ευρώ και το τελεφερικ για το κάστρο της Λιούμπλίανα 3,30 ευρω. Για τις λίγες τοπικές μετακινήσεις εντός πόλεων δεν βγάλαμε κάποια κάρτα γιατί αρχικά δεν κάναμε πολλές διαδρομές και δεύτερον τα εισητήρια είναι αρκετα φθηνά.

Το κυρίως θέμα του ταξιδιού για εμένα τουλάχιστον ήταν η επίσκεψη στη λίμνη και για τις υπόλοιπες δυο της παρέας νομίζω αυτό ήταν απλά επειδή αυτές συνέχισαν τον ταξίδι τους για ακόμη 4 μέρες λογικά θα υπάρξουν και άλλα highlights.
Σάββατο 14/10 λίγο μετά τις 18.00 φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ που μας υποδέχθηκε κάπως έτσι όπως στην παρακάτω φωτογραφία.


Η πρώτη επαφή με την πρωτεύουσα της Κροατίας.
IMG_9616.jpg


 
Last edited by a moderator:

Sof Guru

Member
Μηνύματα
222
Likes
1.266
Επόμενο Ταξίδι
Πάργα-Πηγές Αχέροντα
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία, Αργεντινή
Στη συνέχεια πήραμε το λεωφορείο με Ν290 και στη συνέχεια το τραμ Ν 11 για να πάμε στο διαμέρισμα μας το Zest and Nest Boutique Apartments μικρό αλλά καθαρό και όμορφο με τιμή 56 ευρώ/βραδιά. Αφού περπατήσαμε περίπου 10 λεπτά φτάσαμε στην Upper Town και χρησιμοποιήσαμε τον οδοντωτό με εισιτήριο 0,66 ευρώ , 1 λεπτό για καθένα ένα από τα 66 μέτρα του μήκους του, για να ανέβουμε στον Αγ. Μάρκο και να δούμε την πόλη από ψηλά.

IMG_9635.jpeg

Μετά λόγω έντονης πείνας κατηφορίσαμε τον πολυσύχναστο πεζόδρομο Ul. Ivana Tkalčića και φάγαμε σε ένα γουστόζικο μπεργκεράδικο το Submarine , αρκετά καλό με πλούσια συλλογή από draft μπύρες. Μετά ήπιαμε και ένα ποτό σε ένα μπαράκι παρακάτω χωρίς όμως να εντυπωσιαστούμε ιδιαίτερα . Κάνοντας μια μεγάλη βόλτα σε όλο το κέντρο της πόλης καταλήξαμε στο διαμερισμά μας.
Το επόμενο πρωί ο καιρός ήταν ιδιαίτερα άστατος με βροχή και αέρα. Με τις ομπρελίτσες και τις τσάντες μας ανα χείρας πήγαμε συστημένες από το google στο μικρό μαγαζάκι που ακούει στο όνομα melt για πρωινό και δυνατό καφέ. Ήταν συμπαθητικό με αρκετά νόστιμα πιάτα αλλά κατα τη γνώμη μας λίγο τσιμπημένο σε τιμές. Στη συνέχεια και με τη βροχή να δυναμώνει πήραμε το flixbus
μας με προορισμό την Λιουμπλιάνα.

IMG_9685.jpeg

Φτάνοντας στην Λιουμπλιάνα πήραμε κατευθείαν λεωφορείο για Μπλεντ. Ο καιρός συνέχισε να είναι βροχερός και η θερμοκρασία γύρω στον 1 με 2 το πολύ βαθμούς κελσίου. Εδώ να σημειώσω ότι 2 από τις 3 είχαμε πάρει μαζί μας μόνο ένα τζιν μπουφάν και ευτυχώς τελευταία στιγμή πετάξαμε και μια ζακέτα. Την στιγμή αυτήν που γράφω είμαι κρυωμένη όπως ήταν απόλυτα λογικό. Είχαμε δει τον καιρό πριν πάμε αλλά είπαμε με ένα τζάκετ ένα φλις και ένα ισοθερμικό θα είμαστε οκ. Κάναμε πανηγυρικά λάθος όμως! Αυτά τα ολίγα για τον καιρό για να μην την πατήσουν και άλλοι όπως και εμείς.Στο θέμα μας όμως , στη λίμνη φυσικά ! Η πρώτη εικόνα μόλις φτάσαμε είναι το υπέροχο διαμέρισμά μας με τιμή 200 ευρώ /βραδιά με την πολύ ευγενική οικοδέσποινα .
1697720379549.png
1697720387821.png

1697720396222.png

1697720406062.png




Κάναμε check in , πληρώσαμε τοπικό φόρο και πρωινό για την επόμενη μέρα και κατευθυνθήκαμε προς τη λιμνη. Η πρώτη εικόνα της λίμνης μέσα στη βροχερή αυτήν ατμόσφαιρα ήταν αυτή :
1697720424632.png


Μείναμε έκπληκτες από την ομορφιά , την αρμονία και την απερίγραπτη θέα. Αν και η βροχή είναι κάτι άσχημο για έναν ταξιδευτή η λίμνη ακόμη και με τη βροχή ήταν μαγική.

Καθίσαμε σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο δίπλα στη λίμνη για μια ζεστή σούπα και μια κρύα μπύρα 😊 😊 και έπειτα ξεκινήσαμε για μια βόλτα στο χωριό και στα τοπικά μαγαζάκια και σούπερ μάρκετ μια συνήθεια που μου αρέσει στα ταξίδια μου. Η βροχή βέβαια και πάλι μας τα χάλασε αλλά επειδή ήταν αργά και τα καταστήματα στη Σλοβενία κλείνουν σχετικά νωρίς πήραμε το δρόμο για το δωμάτιο μας. Η επόμενη μέρα ξεκίνησε κάπως έτσι : ηλιόλουστη και πολλά υποσχόμενη.

1697720439555.png

1697720448770.png

1697720458790.png

1697720469925.png

1697720478289.png



Έχοντας φάει ένα εκπληκτικό πρωινό στο διαμέρισμα μας και γεμάτες ενέργεια ξεκινήσαμε για το γύρο της λίμνης με τελικό προορισμό το τελεφερικ στην τοποθεσία Straza Bled , σημείο όπου θα είχαμε αμφιθεατρική θέα της λίμνης του ναού και του κάστρου. Τελικά ήταν κλειστό τις καθημερινές . ☹ Ο γύρος της λίμνης μας πήρε περίπου 4 ώρες με στάσεις για καφέ, φωτογραφίες και φυσικά για να απολαύσουμε αυτήν την θέα από πολλά σημεία που το καθένα είχε να δώσει και μια άλλη οπτική του μέρους και της ομορφιάς του. Στο τέλος της βόλτας μας ένα ήταν σίγουρο , ότι θα ξανα έρθουμε για παραπάνω από μία διανυκτέρευση.

Παραλάβαμε τα σακίδια μας από το διαμέρισμα όπου η ευγενική κυρία μας επέτρεψε να τα αφήσουμε για μια τελευταία βόλτα στη λιμνη και πήραμε το λεωφορείο για Λιουμπλιάνα. Κοιμήθηκα στην διαδρομή και δυστυχώς δεν μπορώ να μεταφέρω τις εικόνες από την ηλιόλουστη φύση της Σλοβενίας.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας βρήκαμε το διαμέρισμα μας Apartments Katrca Bežigrad με τιμή 78 ευρώ/βραδιά που ήταν κοντά στον σταθμό κάναμε ένα γρήγορο ντουζάκι και βγήκαμε να δούμε την πόλη στο ηλιοβασίλεμα . Με χαλαρό περπάτημα 20 λεπτών φτάσαμε στη γέφυρα των δράκων, πάνω από τον ποταμό Σάβα και έπειτα παίρνοντας το ασανσερ-τελεφερικ ανεβήκαμε στο κάστρο. Κάναμε μία βόλτα στην καστοπολιτεία , είδαμε τη δύση από ψηλά και κατεβαίνοντας τον πολύ άβολο και κουραστικό κατηφορικό δρόμο καταλήξαμε στη γέφυρα του χασάπη και στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

1697720508760.png

1697720519809.png

1697720529377.png


Καθίσαμε σε ένα συμπαθητικό μαγαζί και ήπιαμε ένα φρουτένιο τσάι οι δύο της παρέας και ένα τζιν τόνικ η τρίτη. Τελικά το κρύο δεν παλεύονταν ούτε με τσάι ούτε με αλκοόλ !

Η θερμοκρασία ήταν κολλημένη στους 0 βαθμούς και οι δύο ντυμένες με ότι είχε μέσα το σακίδιο το λεγόμενο layering σαν κρεμμύδια η δε Τρίτη με ένα παλτό αλλά και αυτό μάλλον ήταν λίγο. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε τη βόλτα μας , κάναμε λίγα ψώνια κυρίως αναμνηστικά και περπατήσαμε όλη την οδό Slovenska χαζεύοντας κτίρια όπως η εθνική πινακοθήκη, το πανεπιστήμιο, διάφορα μουσεία και πλατείες. Πήραμε κάτι για φαγητό στο δωμάτιο και τολμώ να πω ότι ήμασταν πολύ κουρασμένες διότι τα χιλιόμετρα που είχαμε διανύσει εκείνη την ημέρα ήταν περίπου 30! Εγώ συγκεκριμένα έπρεπε να ξυπνήσω στις 05.30 πμ για να πάρω λεωφορεία τραμ και άλλα λεωφορεία να διανύσω τα σύνορα να πάω Ζάγκρεμπ και τέλος να προλάβω την πτήση μου . Ευτυχώς είχα αλλάξει το εισιτήριο μου όπως με προέτρεψε ο psilos3 και έφτασα έγκαιρα στο αεροδρόμιο .

Η τριήμερη μου εξόρμηση στις δύο αυτές χώρες για πρώτη φορά έφτασε στο τέλος της !

Μερικά προσωπικά σχόλια για τις δύο χώρες :

Κροατία : Η πρωτεύουσα της το Ζάγκρεμπ ήταν αυτό ακριβώς που διάβασα στο φόρουμ . Ωραία , μικρή και κάπως άτονη πόλη που αρκεί μια το πολύ δύο μέρες για να την ανακαλύψεις. Αρκετά ωραίο ιστορικό κέντρο αν και αρκετά βρώμικο και παραμελημένο . Οι κάτοικοι ήταν κάπως απότομοι και όχι τόσο χαμογελαστοί . Πιστεύω ότι η περισσότερη ομορφιά της χώρας συγκεντρώνεται στην παραλιακή της ζώνη.

Σλοβενία : Καταπράσινη, ζωντανή και πεντακάθαρη ήταν η εικόνα που σχημάτισα για τη χώρα μόλις πέρασα τα σύνορα. ‘Όντως και με την παραμονή μου εκεί οι βλέψεις μου επιβεβαιώθηκαν . Τόσο η πρωτεύουσα όσο και το Μπλεντ που επισκέφτηκα ήταν προσεγμένα με έντονο το αίσθημα ασφάλειας, ωραίο φυσικό πλούτο, ευαισθησία με θέματα σχετικά με το περιβάλλον , χωρίς το παραμικρό σκουπιδάκι και με πολύ ευγενικούς και χαμογελαστούς κατοίκους. Πράγματα που μας έκαναν τρομερή εντύπωση ήταν η ώρα που έκλειναν τα καταστήματα και γενικά τα καφέ και τα εστιατόρια ( λίγο μετά τις 21.00), το γεγονός ότι δεν πουλούσαν αλκοόλ μετά τις 21.00 και γενικά το αλκοόλ ήταν δυσεύρετο και η σχετικά ακριβή ζωή και τιμές αν τις συγκρίνουμε με τον μέσο μισθό της χώρας.
 
Last edited:

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Ωραιο ταξιδάκι ,χρήσιμες πληροφορίες και καλή γραφή!
Πάντα τετοια σου εύχομαι.
Η γνωμη σου για τα δυο μερη ταυτιζεται με τη δικη μου.Αγαπώ Σλοβενία.
 

Sof Guru

Member
Μηνύματα
222
Likes
1.266
Επόμενο Ταξίδι
Πάργα-Πηγές Αχέροντα
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία, Αργεντινή
Ωραιο ταξιδάκι ,χρήσιμες πληροφορίες και καλή γραφή!
Πάντα τετοια σου εύχομαι.
Η γνωμη σου για τα δυο μερη ταυτιζεται με τη δικη μου.Αγαπώ Σλοβενία.
Σε ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι όλοι μας να κάνουμε τέτοιου είδους ταξίδια.
Σλοβενία θα ξαναπάω και στο άμεσο μέλλον λογικά .
 

sotos8

Member
Μηνύματα
15
Likes
15
Το bled είναι μοναδικό και η Λουμπλιάνα συμπαθητική αλλά όσον αφορά στις τιμές στη Σλοβενία είναι παρόμοιες με τις δικές μας με εξαίρεση τα καύσιμα που στη Σλοβενία είναι αρκετά πιο φθηνά .Επίσης ο κατώτατος μισθός στη Σλοβενία είναι κατά 40 % υψηλότερος από της Ελλάδας
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ωραία εκδρομή, πάντα τέτοια εύχομαι!
Δυστυχώς πέσατε στην περίπτωση με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τέτοιο καιρό...
Κάνατε πολύ καλά που μείνατε κι ένα βράδυ στη λίμνη, το τοπίο είναι μοναδικό και θα ήθελα να το χα συνδυάσει κι εγώ έτσι.
Όσο για το γεγονός πως τα καταστήματα έκλειναν μετά τις 21:00 αλλά και το αλκοολ ήταν δυσεύρετο, δεν έχω την ίδια εντύπωση, κι επισκέφτηκα την πόλη μόνο λίγους μήνες πριν.
Απλά οι περισσότερες παμπ έκλειναν γύρω στις 12 κι έπρεπε να βρεις αυτή που κρατάει παραπάνω τη συγκεκριμένη μέρα, σε καμία περίπτωση όμως 9. Το ίδιο και τα καταστήματα στον πεζόδρομο.
Όσον αφορά το επίπεδο τιμών, ήταν όντως κοντά στις δικές μας (πλέον και φθηνότερες) με τον μισθό να ναι όντως πιο ανεβασμένος, κάτι που επηρρέαζε τα πάντα οπως είναι λογικό. Είχα μια συζήτηση το τελευταίο βράδυ κι έμαθα πολλά, έχοντας την απορία περί ακριβής διαμονής.
 

Sof Guru

Member
Μηνύματα
222
Likes
1.266
Επόμενο Ταξίδι
Πάργα-Πηγές Αχέροντα
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία, Αργεντινή
Ωραία εκδρομή, πάντα τέτοια εύχομαι!
Δυστυχώς πέσατε στην περίπτωση με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τέτοιο καιρό...
Κάνατε πολύ καλά που μείνατε κι ένα βράδυ στη λίμνη, το τοπίο είναι μοναδικό και θα ήθελα να το χα συνδυάσει κι εγώ έτσι.
Όσο για το γεγονός πως τα καταστήματα έκλειναν μετά τις 21:00 αλλά και το αλκοολ ήταν δυσεύρετο, δεν έχω την ίδια εντύπωση, κι επισκέφτηκα την πόλη μόνο λίγους μήνες πριν.
Απλά οι περισσότερες παμπ έκλειναν γύρω στις 12 κι έπρεπε να βρεις αυτή που κρατάει παραπάνω τη συγκεκριμένη μέρα, σε καμία περίπτωση όμως 9. Το ίδιο και τα καταστήματα στον πεζόδρομο.
Όσον αφορά το επίπεδο τιμών, ήταν όντως κοντά στις δικές μας (πλέον και φθηνότερες) με τον μισθό να ναι όντως πιο ανεβασμένος, κάτι που επηρρέαζε τα πάντα οπως είναι λογικό. Είχα μια συζήτηση το τελευταίο βράδυ κι έμαθα πολλά, έχοντας την απορία περί ακριβής διαμονής.
Όντως η διαμονή στη λίμνη ήταν απαραίτητη έστω και για μια μέρα. Όσο για τα καταστήματα περάσαμε από δύο εστιατόρια στην οδό Trubarjeva cesta των οποίων η κουζίνα έκλεινε στις 21.00 και το σούπερ μάρκετ ''Mercator'' στην οδό Dalmatinova ulica δεν μας πούλησε αλκοόλ επειδή το ρολόι έδειχνε 21.10!! Δεν ξέρω αν το γεγονός αυτό οφείλεται στη μέρα διότι ήταν Δευτέρα . Βέβαια μας βγήκε σε καλό γιατί βρήκαμε ανοιχτό το Šeherezada 2 pizza&falafel στην οδό Slovenska cesta και δοκίμασαμε ένα αξιοπρεπέστατο φαλάφελ συνοδεύοντας το με μπύρα άνευ αλκοόλ και ένα τοπικό αναψυκτικό.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.461
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom